«Είμαστε μία «μπαρουτοκαπνισμένη» δημοτική αρχή»
- Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2019 - 06:20
Για στοιχεία που καθόρισαν ενέργειες και πολιτικές της Δημοτικής Αρχής Σύρου-Ερμούπολης, μίλησε ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Μαραγκός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη».
Απαντήσεις επί καίριων θεμάτων όπως η πολιτική για τον τουρισμό, το Νεώριο και η μη διεκδίκηση των οφειλών του προς το Δήμο, το στρατόπεδο και η αξιοποίηση του, δόθηκαν από τον κ. Μαραγκό, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολούθησε, αλλά θέτοντας και την δική του επιχειρηματολογία ως προς την νέα διεκδίκηση της ψήφου των δημοτών.
Ένας καλός πολιτικός αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί στα τελευταία αυτά μέτρα της διαδρομής προς τις κάλπες, τα οποία είναι και τα δυσκολότερα αυτής της προεκλογικής πορείας.
Γ. Μ.: «Κάθε πρωτοβουλία ενημέρωσης των δημοτών, αναφορικά με τα προγράμματα, τις προτάσεις και τα επιχειρήματα των υποψηφίων συνδυασμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι καλός δημότης είναι ο ενημερωμένος δημότης. Θα προτιμούσα, προσωπικά ο ίδιος, αλλά νομίζω και η πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων, να μπορούμε να βρεθούμε σε ένα τραπέζι ανοιχτού διαλόγου, όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών, να μπορέσουμε πολιτισμένα να αντιπαρατεθούμε πολιτικά και να μπορεί ο κάθε δημότης να σχηματίσει την καλύτερη δυνατή άποψη σχετικά με το τι πρεσβεύει ο κάθε συνδυασμός, ποιες είναι οι προθέσεις, το πρόγραμμα, οι στόχοι, τα οράματα του κάθε υποψηφίου. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την απροθυμία, την άρνηση ή και την «απόδραση» από ένα προαναγγελθέν debate, του επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων για τη Σύρο, του κ. Λειβαδάρα, ο οποίος παρότι προκλήθηκε και προσκλήθηκε από μερίδα μέσων ενημέρωσης, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό τον ανοιχτό διάλογο, ο οποίος μόνο καλά αποτελέσματα θα μπορούσε να δώσει για την ενημέρωση των δημοτών. Όσοι επικαλούμαστε την συνεργασία, την σύνθεση και την συναίνεση, στο πλαίσιο των επιταγών του «Κλεισθένη», για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, οφείλουμε να δίνουμε αυτά τα δείγματα της δημοκρατικότητας μας, να υπάρχει η δυνατότητα δημοκρατικής έκφρασης της κάθε πλευράς και να μην αποκλείουμε τους δημότες από τέτοιους διαλόγους».
Ένας τομέας, ο οποίος αποτέλεσε και την προεκλογικής σας σημαία στις προηγούμενες εκλογές, αυτός του τουρισμού, απέναντι σε ένα έτοιμο ακροατήριο στη Σύρο, το οποίο ήθελε το παραπάνω βήμα ώστε το νησί να γίνει τουριστικός προορισμός. Όμως τελικά δεν υπήρξαν και τα θετικότερα αποτελέσματα που αναμένονταν, χωρίς να σταθούμε στα αυξημένα ποσοστά αφίξεων, τα οποία κατά κύριο λόγο οφείλονταν στην αύξηση του τουρισμού γενικότερα στη χώρα, οπότε και η Σύρος πήρε το ανάλογο κομμάτι της «πίτας». Στην κρουαζιέρα, που ισοπεδώθηκε, στις αποσπασματικές και ευκαιριακές κινήσεις προώθησης, στους ανθρώπους του συνδυασμού σας, γνώστες του αντικειμένου, που σας εγκατέλειψαν νωρίς. Τι έφταιξε και τι προγραμματίζετε.
Γ. Μ.: «Διαφωνώ στη διαπίστωση ότι τα πράγματα στον τουρισμό δεν πήγαν καλά. Όσον αφορά στην κρουαζιέρα, λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή, υπέστη μία πτώση σε όλο το Αιγαίο, άρα και η Σύρος, έχοντας 2-3 εταιρείες κρουαζιέρας υπέστη ένα πλήγμα, διότι με την αποχώρηση της μίας εταιρείας χάσαμε το 50% των πλοίων στο νησί. Όσον αφορά στις τουριστικές αφίξεις, από το 2014 μέχρι το 2018, για την τετραμηνία Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, είχαμε μία αύξηση η οποία ξεπέρασε το 40%, ήτοι σε απόλυτο αριθμό αφίξεων ξεπέρασε τους 50.000 επισκέπτες. Βάσει του αριθμού των περίπου 150.000 διανυκτερεύσεων κάθε σεζόν, είναι ως ποσοστό πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ανόδου του τουρισμού στο Αιγαίο. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, οι οποίοι ταιριάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, όπως ο αθλητικός τουρισμός, με πολύ μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμιου βεληνεκούς, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, για να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν, οι οποίες είχαν την σκοπιμότητα και το όφελος και να προσελκύσουν επισκέπτες, αλλά και να προβάλλουν το νησί μας. Παράλληλα, στον μαθητικό τουρισμό, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, το 2014, τη 2μηνία Μαρτίου-Απριλίου, είχαμε 35 σχολεία. Αυτός ο αριθμός, με συγκεκριμένη στρατηγική, κάθε χρόνο αυξανόταν, φτάνοντας το 2019 στα 125 σχολεία. Θαλάσσιος τουρισμός, όταν μετά το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, το λιμάνι θυμίζει Μονακό, όταν βλέπεις 10-15 και 20 θαλαμηγούς και παράλληλα τουριστικά σκάφη, δηλαδή μία αύξηση 2.800% στα σκάφη αναψυχής τα τελευταία 4 χρόνια. Θελήσαμε να δώσουμε έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και τα αποτελέσματα τα διαπιστώναμε. Τα τελευταία χρόνια, η Σύρος το Πάσχα έχει γίνει από αναγνωρίσιμος προορισμός, αδιαφιλονίκητα κορυφαίος προορισμός, με πληρότητες που φέτος έφτασαν στο 100% ένα μήνα πριν το Πάσχα. Άρα μην στεκόμαστε μόνο στη κρουαζιέρα, για την οποία αποδέχομαι ότι τα μεγέθη ήταν πτωτικά, όμως όλη μας η στρατηγική βασίστηκε στο πως θα μπορέσουμε σταδιακά να την καταξιώσουμε στον τουριστικό χάρτη. Αλλά για να γίνει αυτό, πέρα από την προβολή και διαφήμιση ενός προορισμού, υπάρχουν και πρωτοβουλίες οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση έργων υποδομής και έχουν να κάνουν με τις δύο βασικές πύλες εισόδου του νησιού, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, οι οποίες αναβαθμίστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη».
Μία σειρά ενεργειών στοίχησαν και στα ταμεία του Δήμου, αλλά και σε πολιτικό κόστος στη Δημοτική Αρχή, καθώς αποδείχθηκαν κοστοβόρες και αναποτελεσματικές, όπως για παράδειγμα το portal, το οποίο έχει μείνει ανενεργό και ανεκμετάλλευτο, η παραγωγή videoclip αμφιβόλου αισθητικής και άλλες σχετικές, οι οποίες στην πάροδο της θητείας σας «εξέθεσαν».
Γ. Μ.: «Δεν μας εξέθεσαν καθόλου, καθώς ο προϋπολογισμός που δαπανήσαμε για αυτές τις δράσεις δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, όταν για μία μικρομεσαία επιχείρηση σε έναν τουριστικό προορισμό, το προωθητικό υλικό ενός ξενοδοχείου ξεπερνάει τα 30-40.000 ευρώ ετησίως. Η Σύρος ξέφυγε από την μιζέρια της προβολής, χωρίς γούστο, από κάποια παρωχημένα φυλλάδια προηγούμενων δεκαετιών, που τα δίναμε με τα λουκούμια στις εκθέσεις, ξαφνικά αξιοποίησε όλα τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας και μπορέσαμε να δώσουμε το τουριστικό στίγμα μας και σε αγορές στόχους στο εξωτερικό. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα των δημοτών, προχωρήσαμε σε αυτές τις αναθέσεις στους καλύτερους, κατά την κρίση μας, σε κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο τους και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή, βάσει των στοιχείων, τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Αναγνωρίζω ότι και λάθη έχουν γίνει και αστοχίες έχουν υπάρξει, διότι λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα, από την άλλη βιώνουμε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, άρα και οι επισκέπτες έχουν ζητήματα και δεν ξοδεύουν αφειδώς. Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε υψηλότερου οικονομικού επιπέδου τουρίστες, οφείλουμε κι εμείς να διαμορφώσουμε παροχές ανάλογες».
Στο θέμα του πολύπαθου Νεωρίου, με το οποίο οι σχέσεις πέρασαν πολλές διακυμάνσεις και από πάρα πολύ κακές εξελίχθηκαν σε πάρα πολύ καλές, με την βελτίωση να φτάνει στο σημείο του «χαρίσματος» των οφειλών του, που ναι μεν βάσει νόμου το κούρεμα τους ανερχόταν στο 85%, όμως δεν υπήρξε εκ μέρους σας ούτε καν η στοιχειώδης διεκδίκηση τους προς όφελος της οικονομίας του Δήμου.
Γ. Μ.: «Επειδή υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία για το κατά πόσον μπορεί να συνυπάρξει το ναυπηγείο με τον τουρισμό, η Σύρος έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να συγκεράσει αυτούς τους 2 οικονομικούς πυλώνες, με ένα τρόπο αρμονικό, με την προϋπόθεση ότι η κάθε οικονομική δραστηριότητα σέβεται την άλλη. Είναι γεγονός ότι, πριν από κάποια χρόνια, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του Δήμου και των εργαζομένων, αυτό ήταν αποτέλεσμα παρερμηνειών και παρεξηγήσεων. Εμείς δεν είχαμε πει ποτέ ότι δεν θέλουμε το ναυπηγείο. Είχαμε πει ότι θέλουμε ένα ναυπηγείο το οποίο θα είναι βιώσιμο, δεν θα παράγει χρέη είτε προς τους τοπικούς προμηθευτές, είτε προς τους εργαζομένους, είτε προς το Δήμο και ένα ναυπηγείο το οποίο θα σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία, κάτι το οποίο τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν είχε διαπιστώσει να συμβαίνει. Ένα τέτοιο ναυπηγείο ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα το ήθελαν. Όσον αφορά στο «κούρεμα» των οφειλών, δεν είναι χάρισμα, διότι όταν υποβλήθηκε το αίτημα για την συμφωνία εξυγίανσης του και μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, το «κούρεμα» υπολογίστηκε στο 85%, που ή θα έπρεπε να το αποδεχθούμε ή να ασκήσουμε αναίρεση. Αυτό, όπως το συζητήσαμε διαπαραταξιακά, εκτιμήσαμε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Το αποδεχθήκαμε και μπορεί μικροοικονομικά ή με βάση τη στενή έννοια της ταμειακής ρευστότητας να μας ζημίωνε, όμως τα οφέλη ευρύτερα για την τοπική οικονομία, για τους ανθρώπους που απασχολούνται, για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους προμηθευτές, καθώς και για τα έσοδα του Δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το υπερκεράσουμε σε 2-3 χρόνια. Μέσα στο 12μηνο που λειτουργεί το ναυπηγείο, τα έσοδα του Δήμου από αυτό, όσον αφορά στα ανταποδοτικά τέλη, ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, τα οποία αν το ναυπηγείο έκλεινε και εμείς είχαμε μία συνεισφορά, αρνούμενοι το κούρεμα, στην ταφόπλακα η οποία πιθανόν να έμπαινε, τότε κι εμείς θα είχαμε ένα μερίδιο ευθύνης και δεν θα είχαμε όλα αυτά τα οφέλη, τα οποία δεν είναι μόνο στενά για το ταμείο του Δήμου, αλλά είναι οφέλη για την τοπική οικονομία. Με τα νέα δεδομένα, πιστεύουμε, έχοντας δει και τα πρώτα δείγματα γραφής, ότι υπάρχει και η βούληση και η αποφασιστικότητα να γίνουν επενδύσεις, που σε ένα μεγάλο βαθμό θα το καταστήσουν σύγχρονο, ανταγωνιστικό και περιβαλλοντικά φιλικό. Ένα τέτοιο ναυπηγείο και το θέλουμε και το υποστηρίζουμε».
Ένα πολυσυζητημένο θέμα είναι αυτό της διεκδίκησης και της αξιοποίησης του στρατοπέδου, με την παρουσίαση εκ μέρους σας μίας επιχειρηματικής μελέτης, η οποία ο καιρός έδειξε ότι ήταν άνευ αντικρίσματος και πέραν τούτου ουδέν.
Γ. Μ.: «Ένας από τους βασικούς μας στόχους για την ανάπτυξη του νησιού είναι η μόχλευση κεφαλαίων και η προσέλκυση επενδύσεων. Δεδομένου ότι τα προηγούμενα 15 χρόνια, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν μπει σε μία ατέρμονη προσπάθεια και λογική διεκδίκησης του στρατοπέδου από το ΥΠΕΘΑ, η οποία δεν απέδωσε, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να επαναπροσεγγίσουμε το θέμα επ’ ωφελεία του νησιού και της τοπικής κοινωνίας. Σε συνέχεια απόφασης του Συμβουλίου Άμυνας ότι η ακίνητη περιουσία του ΥΠΕΘΑ δεν παραχωρείται αλλά αξιοποιείται, υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα καθορίζαμε, βάσει μελέτης, τον τρόπο αξιοποίησης του ώστε να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικές ωφέλειες και αναπτυξιακές συνέργειες για το νησί. Εκεί θέσαμε ως μείζονα προτεραιότητα την στέγαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ένα τμήμα του και την τουριστική αξιοποίηση του, με γνώμονα τις αδυναμίες τις οποίες διαπιστώσαμε στο νησί, δηλαδή τη δημιουργία μίας 5στερης μονάδας και τη δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου. Σε συνέχεια αυτής της μελέτης, υποβλήθηκε μία πρόταση από τον κ. Ξενοκώστα, βάσει της οποίας θα δημιουργούνταν και αναπτυξιακές συνέργειες και η μία επένδυση θα μπορούσε να λειτουργεί συμπληρωματικά προς την άλλη, δηλαδή του ναυπηγείου με το στρατόπεδο. Αυτή πρόταση είναι σε εκκρεμότητα και θεωρήσαμε, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ότι πρέπει να βάλουμε «πάγο» και να δούμε υπό άλλο πρίσμα την πρόταση και να την συζητήσουμε υπό την ιδιότητα του ως νέου ιδιοκτήτη του ναυπηγείου. Εφόσον το επόμενο διάστημα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, θα ξαναέρθει στο τραπέζι αυτή η πρόταση».
Ποιοι οι λόγοι τους οποίους εσείς προτάσσετε ώστε οι δημότες της Σύρου να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο σας και να σας δώσουν την ψήφο τους για την επόμενη δημαρχιακή θητεία;
Γ. Μ.: «Σε αυτή τη δημοτική περίοδο επιλέξαμε να κινηθούμε στον δύσκολο δρόμο των έργων, των πράξεων και των αποτελεσμάτων και όχι στον εύκολο δρόμο των λόγων και της θεωρίας. Το 2014 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου ήμασταν μία νέα δημοτική αρχή, είχαμε, πάθος, ενέργεια, αποφασιστικότητα να κάνουμε πράγματα στο νησί μας, όμως είχαμε και απειρία. Στην πορεία αυτών των 5 ετών παραδειγματιστήκαμε από τα λάθη μας και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από όποιους δημότες, φορείς, συλλογικότητες μπορεί να θίξαμε χωρίς να το θέλουμε. Θα ήταν παράλειψη μου, για όσα καταφέραμε, να μην ευχαριστήσω τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, χωρίς τη συνδρομή των οποίων το όποιο επίτευγμα δεν θα μπορούσε να έχει αυτή τη διάσταση. Στην πορεία του χρόνου και παραστάσεις αποκτήσαμε και εμπειρίες και μάθαμε από τα λάθη μας, είμαστε μία «μπαρουτοκαπνισμένη» δημοτική αρχή. Σε μία θητεία δεν είναι εύκολο να κρίνεις μία δημοτική αρχή και αυτό το τεράστιο έργο το οποίο ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να το χάσει το νησί με τίποτα. Το όραμα και η στρατηγική μας συνοψίζεται σε 3 γραμμές. Θέλουμε ένα δήμο ο οποίος θα έχει ισχυρή τουριστική και πολιτιστική υπόσταση, ένα δήμο ο οποίος θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και έναν δήμο των ισχυρών δημοτών, με τη δυνατότητα να είναι συμμέτοχοι στις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Με βάση αυτό το όραμα ζητούμε από τους δημότες να ανανεώσουν στο πρόσωπο μας την εμπιστοσύνη τους, διότι οτιδήποτε άλλο συνιστά πισωγύρισμα για το νησί μας, το οποίο δεν έχει την πολυτέλεια να το υποστεί για άλλη μία φορά. Έχουμε ένα δημοτικό συνδυασμό με άξια και ικανά στελέχη, με νέους ανθρώπους, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους παλαιότερους συναδέλφους δημιουργούν ένα κράμα μοναδικό για την αυτοδιοίκηση στη Σύρο. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου, με έναν εμφατικό τρόπο οι δημότες θα μας ανανεώσουν, με την ψήφο τους, τη διακυβέρνηση της Σύρου και για την επόμενη δημοτική περίοδο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κωλύματα υποψηφίων για το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης
14 Μαΐου. 2019 - 6:20 - Προεκλογικές παραστάσεις για περιορισμένο ακροατήριο
6 Μαΐου. 2019 - 6:19 - Απρόσκλητοι οι ανεπιθύμητοι
21 Νοε. 2016 - 6:18 - Η Σύρος που αξίζουμε: “Τελικοί κριτές το ΣΑ και το ΥΠΠΟ”
26 Ιαν. 2023 - 15:19 - Η Σύρος που αξίζουμε: Ντράπηκε και η ντροπή αναφορικά με το κτήριο Σένγκεν
25 Ιαν. 2023 - 14:18