Υποστήριξη του ΤΜΣΠΣ για την “Περιφερειακή Αριστεία”
- Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2019 - 06:19
- / Eνημέρωση: 18 Ιουλ. 2019 - 20:00
Θετικά ανταποκρίθηκε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης στο αίτημα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) για υποστήριξη στην υποβολή πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Περιφερειακή Αριστεία, υπερψηφίζοντας ομόφωνα τη σχετική εισήγηση, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Με επιστολή του, το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου είχε απευθυνθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα στην απερχόμενη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού αναπτύσσοντας την πρότασή του με φόντο την πρόσκληση που αναρτήθηκε προ καιρού στο πλαίσιο του Ε.Π. Ν. Αιγαίου για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής του ΤΜΣΠΣ, πρόκειται για δράσεις που θα κατευθυνθούν στην ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Ψηφιακής Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στόχος, για την επίτευξη του οποίου θα απαιτηθεί και η συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.
Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση εκ μέρους του ΤΜΣΠΣ, η οποία θα ωφελήσει στην περαιτέρω ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και μέσω ανάπτυξης ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών στην ψηφιακή καταγραφή.
Υποστήριξη προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ειδικότερα, αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, έχει ως ακολούθως: “Αξιότιμη κυρία Αντιδήμαρχε, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων προετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση των ερευνητικών του υποδομών στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Υποστήριξη της Περιφερειακής – Αριστείας” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (κωδ. Πρόσκλησης 111). Η πρόταση έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών στην ψηφιακή καταγραφή, ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Νοτίου Αιγαίου μέσω της ίδρυσης και στελέχωσης ενός σύγχρονου Κέντρου Ολοκληρωμένου Ψηφιακής Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Digital Cultural Heritage Managment Center – DCHMC).
Στο πλαίσιο της πρότασης προγραμματίζουμε πιλοτικές εφαρμογές αξιοποίησης των νέων υποδομών σε συνεργασία με φορείς του Νοτίου Αιγαίου. Μία από αυτές περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση και ανάδειξη επιλεγμένων τεχνουργημάτων και μηχανισμών Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης μέσω της κατασκευής υλικών αντιγράφων και της ανάπτυξης σχετικών διαδραστικών εφαρμογών εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο όπως εγκρίνει την υποστήριξη προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε πρόταση έργου στο πλαίσιο της πρόσκλησης με κωδικό 111 (Α/Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ 3525) και τίτλο “Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας”.
Σύγχρονες ερευνητικές υποδομές
Τα γενικά στοιχεία της συγκεκριμένης πρόσκλησης κάνουν λόγο για “προώθηση της αριστείας μέσω της υποστήριξης της εγκαθίδρυσης ή και ανάπτυξης σύγχρονων ερευνητικών υποδομών που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για την έρευνα στην περιφέρεια, μέσω της ανοιχτής πρόσβασης των χρηστών σε αυτές, καθώς και της δικτύωσης και της συνεργασίας τους με αντίστοιχες υποδομές στον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο”.
Αντικείμενο του έργου είναι “η ενίσχυση ερευνητικών υποδομών σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε περιφέρειες με χαμηλές επιδόσεις στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη. Οι συγκεκριμένες περιφέρειες παρουσιάζουν υστέρηση τόσο σε ότι αφορά στις δαπάνες για την έρευνα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, όσο και στη συμμετοχή των φορέων τους σε δράσεις ΕΤΑΚ. Οι έντονες αυτές περιφερειακές ανισότητες είναι εμφανείς στη συμμετοχή στη Δράση “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”, αλλά και στη συμμετοχή στις υποδομές του Εθνικού Χρηματοδοτικού Σχεδίου Α και Β κύκλου”.
Στόχος της δράσης είναι “η ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας των εν λόγω περιφερειών στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης της κάθε Περιφέρειας – στόχου και η προώθηση της αριστείας μέσω της υποστήριξης της εγκαθίδρυσης ή και της ανάπτυξης σύγχρονων ερευνητικών υποδομών που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για την έρευνα στην περιφέρεια, μέσω ανοικτής πρόσβασης των χρηστών σε αυτές, καθώς και της δικτύωσης και της συνεργασίας τους με αντίστοιχες υποδομές στον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο”.
Τέλος, σημειώνεται πως η νέα πρόσκληση, “απευθύνεται στα ΑΕΙ και στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς, του Αρθρου 13Α, περίπτωση Α, Β και Γ του Ν. 4310/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μεμονωμένα ή σε δίκτυα, οι οποίοι διαθέτουν έδρα ή παράρτημα στις περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιοι Νήσοι, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα.”.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της φθάνει τα 45.000.000 ευρώ, ενώ ο ελάχιστος επιτρεπόμενος προϋπολογισμός της πρότασης αφορά σε 400.000 ευρώ. Σημειώνεται πως ο μέγιστος επιτρεπόμενος προϋπολογισμός πρότασης σε περίπτωση μεμονωμένου Δικαιούχου είναι τα 3.000.000 ευρώ ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος Προϋπολογισμός Πρότασης σε περίπτωση συνδικαιούχων είναι τα 4.000.000 ευρώ. Η Πρόσκληση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από εθνικούς πόρους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 20ετης παραχώρηση για έργο ενεργειακής αναβάθμισης
11 Ιουν. 2024 - 6:20 - Επαγρύπνηση για το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο
17 Φεβ. 2022 - 6:20 - Υπαναχώρηση Δημοτικής Αρχής από τις δεσμεύσεις στο ΤΜΣΠΣ
20 Φεβ. 2019 - 6:20 - Ομοψυχία φορέων Σύρου για τη στήριξη του Πανεπιστημίου παρουσία του Πρύτανη
26 Σεπ. 2017 - 12:13 - Από τον Οκτώβριο του 2025 η αξιοποίηση του πρώην Ελιζέ
17 Ιουλ. 2024 - 6:20