Χάνουν τον 13ο και 14ο μισθό οι 48 εργαζόμενοι ΙΔΑΧ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίοι είχαν διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα

Με απόφαση του ΣτΕ η περικοπή των δώρων

Θα ασκήσει έφεση ο Δήμος κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Σύρου, που πρωτοβάθμια δικαίωνε το προσωπικό

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση διεκδίκησης του 13ου και 14ου μισθού των ΙΔΑΧ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για παρελθόντα έτη, αφού πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έρχεται να κρίνει τελικώς συνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν κι άρα, επί της ουσίας, να “ακυρώσει” τη θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Σύρου, το οποίο δικαίωνε αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της περικοπής των δώρων του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας του καλοκαιριού κατά τη μνημονιακή περίοδο, τα οποία θέλησαν να διεκδικήσουν δικαστικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κατόπιν των σχετικών ενεργειών τους για το θέμα, το Ειρηνοδικείο Ερμούπολης αφού εκδίκασε την υπόθεση, γνωστοποίησε την απόφασή του στον Δήμο, αποστέλλοντάς την – μέσω επίδοσης – στις 4 Ιουλίου του 2019, προκειμένου η απερχόμενη Δημοτική Αρχή να προγραμμάτιζε τη λήψη απόφασης για την καταβολή των ποσών σε τρεις ισόποσες δόσεις, αφού το ύψος αυτών των δώρων συνολικά για τα 48 άτομα, άγγιζε τα 130.000 ευρώ.

Το θέμα προγραμματίστηκε να συζητηθεί στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την αρχική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου να είχε ξεκάθαρη θετική γνώμη υπέρ της εκτέλεσης της απόφασης του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης, ωστόσο, κατόπιν της προχθεσινής έκδοσης νέας απόφασης της Ολομέλεια του ΣτΕ, τα μέχρι χθες δεδομένα, αλλάζουν σε απόλυτο βαθμό.

Πλέον, κανένας Δήμος και κατ΄ επέκταση ούτε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μπορεί να καταβάλει αυτά τα ποσά, αφού η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές αυτές που είχαν αποφασισθεί κι εφαρμοσθεί τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, σήμερα καλείται η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης, ως επιβάλλει άλλωστε πλέον και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που ακυρώνει κάθε “πρόθεση” καταβολής των δώρων στο προσωπικό ΙΔΑΧ των Δήμων.

Για τη σοβαρή υπόθεση που έχει απασχολήσει εδώ και μήνες τους υπαλλήλους, κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος υπήρξε αναλυτικός στις απαντήσεις του.

Αρχικό σενάριο προ της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η καταβολή σε τρεις ισόποσες δόσεις

Ειδικότερα, πριν την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Στε, για την υπόθεση, είχε βρεθεί κοινή γραμμή ανάμεσα σε Δήμο και εργαζομένους, αφού όπως επιβεβαιώνεται από το έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τη Δημοτική Αρχή, η απόφαση του Ειρηνοδικείου ήταν αποδεκτό να εκτελεστεί τμηματικά.

Συγκεκριμένα, η πλευρά των ΙΔΑΧ μέσω του Σωματείου είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση καταβολής αυτών των χρημάτων σε τρεις ισόποσες δόσεις σε ετήσια βάση, ώστε το κόστος να μην προέκυπτε μεγάλο για τον Δήμο.

Μάλιστα, η πλευρά του Σωματείου σημείωνε πως η πρώτη δόση θα μπορούσε να καταβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους, η δεύτερη δόση ως τις 30 Απριλίου του 2020 και η τρίτη δόση έως τις 30 Απριλίου του 2021.

“Οι προσαυξήσεις μετρούν από την εκδίκαση της υπόθεσης και μετά. Δεν υπάρχει προσαύξηση” σχολίασε ο κ. Αθανασίου, επιβεβαιώνοντας πως οι εργαζόμενοι από την έκδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου και μετά, είχαν την πρόθεση να μην επιβαρύνουν το δημοτικό ταμείο.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο ίδιος, για τους 48 εργαζομένους το ποσό ήταν περίπου 1.000 ευρώ για τον κάθε έναν ανά έτος. “Τα χρήματα είναι 1.000 ευρώ το έτος για τον καθέναν για δύο έτη και μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές φθάνουν τα 130 χιλ. ευρώ” γνωστοποίησε σχετικά με το συνολικό “οφειλόμενο” ποσό προς το προσωπικό, λέγοντας μάλιστα πως, ο ίδιος τα είχε υπολογίσει στον προϋπολογισμό, προκειμένου να ήταν εφικτή η καταβολή τους.

“Τα χρήματα τα είχαμε και το έχω ξαναπεί. Τα είχα βάλει τα λεφτά στον προϋπολογισμό διότι δεν είχε βγει μέχρι τότε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ” δήλωσε ξεκάθαρα ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτά τα χρήματα, υπολογίστηκαν από το πλεόνασμα που είχε ο Δήμος κατά το περυσινό έτος. “Εμείς από το πλεόνασμα που είχε το 2018 ο προϋπολογισμός, καλύψαμε ουσιαστικά μία δόση 1.000 ευρώ για περίπου 250 άτομα (δώρο πρώην και νυν εργαζομένων που το δικαιούνταν). Το είχαμε προϋπολογίσει στις μισθοδοσίες και στους κωδικούς των δώρων τους” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας πως, μέχρι και πριν την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ τη Δευτέρα, “αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξοφληθούν άμεσα”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Η πρόταση μας όμως ήταν να μην εξοφληθούν αμέσως γιατί δεν ξέρουμε αν σε ένα ή δύο έτη ο προϋπολογισμός θα παρείχε την ίδια δυνατότητα”. Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε από την πλευρά του ότι, το αρχικό σενάριο με βάση τη θετική – για τους εργαζομένους – απόφαση του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης, ήταν να “σπάσει” το ποσό σε τρεις δόσεις. “Με αυτή την πρόταση για τις τρεις ισόποσες δόσεις ήταν σύμφωνο και το Σωματείο και οι εργαζόμενοι. Κανείς δεν είχε θέμα” σχολίασε ο ίδιος.

Η Ολομέλεια ανατρέπει τα “δεδομένα” για το προσωπικό

Δεδομένου του προγραμματισμού του θέματος στη σημερινή Οικονομική Επιτροπή και με φόντο την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια της Βουλής, που ακυρώνει το “δικαίωμα” του προσωπικού να λάβει αναδρομικά αυτά τα χρήματα (δώρα), ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για την τροπή της συζήτησης αυτού του ζητήματος.

“Δυστυχώς είναι λίγο άτυχοι οι εργαζόμενοι, γιατί βγήκε η απόφαση του ΣτΕ προχθές, ανακοινώθηκε δεν έχει γραφτεί ακόμη, αλλά η νομική υπηρεσία του Δήμου, αν και είχε κάνει θετική εισήγηση και θα το περνούσαμε αύριο για να μην ασκήσουμε έφεση, πλέον αλλάζει τη γνωμοδότηση” ανέφερε ο Αλέξης Αθανασίου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι “Η απόφαση του ΣτΕ δεν τους δικαιώνει”.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Είναι η πρώτη απόφαση και αφορά 48 ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) αφού δεν έχει εκδικασθεί ακόμη η υπόθεση των μονίμων και ίσως να ήταν και οι πρώτοι που θα δικαιώνονταν καθώς δεν είχε βγει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ”.

Σημείωσε ξεκάθαρα όμως πως, από τη στιγμή που έχει αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο Δήμος δεν μπορεί να ενεργήσει αυθαίρετα.

“Αν δεν είχε βγει αυτή η απόφαση, θα μπορούσαν οι 48 υπάλληλοι να τα πάρουν τα χρήματά τους. Αλλά τους έπιασε στην στροφή το ΣτΕ”.

Ερωτηθείς για το ύψος αυτών των ποσών, επανέλαβε πως, “στο σύνολο, δηλαδή γι αυτούς τους 48 ανθρώπους είναι 130.000 ευρώ γιατί περιλαμβάνει και κάποιες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη κι εργαζομένου”. Τόνισε δε, πως οι εν λόγω διεκδικήσεις αφορούσαν διάστημα δύο ετών.

“Τώρα όμως που βγήκε προχθές νομίζω η απόφαση, θα πάμε σε έφεση” ανέφερε προλογίζοντας τις κινήσεις της πλευράς του Δήμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέλησε να κάνει μία παρένθεση ο ίδιος, προκειμένου να εξηγήσει πως η Ολομέλεια, ανέτρεψε κάτι για το οποίο ο Δήμος ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει.

“Η πληροφόρηση που είχαμε σε όλους τους τόνους ήταν ότι θα βγει η απόφαση του ΣτΕ αρνητική για το Δημόσιο. Αλλά όσο δεν είχε βγει, δηλαδή δεν είχε συνεδριάσει η Ολομέλεια, νόμιμα μπορούσαν κάποιοι εργαζόμενοι που κινήθηκαν πολύ γρήγορα να τα έπαιρναν ή να τα πήραν, με βάση τους διακανονισμούς που είχαν κάνει με τους Δήμους τους”. Βάσει των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Και γι αυτό εξ αρχής η εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου ήταν θετική. Αλλά δυστυχώς προχθές συνεδρίασε η Ολομέλεια και τους ακύρωσε”.

Έφεση από την πλευρά του Δήμου κατά της πρωτόδικης απόφασης

Δεδομένου ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είχε αναφερθεί προφορικά η υπόθεση, πως δηλαδή επρόκειτο άμεσα να απασχολήσει το σώμα, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν συμπεριλήφθηκε εκτάκτως στην περασμένη συζήτηση των μελών, οπότε και ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

“Στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν το είχα βάλει ακόμη ως τακτικό θέμα γιατί ήθελα να ενημερώσω τον νεοεκλογέντα Δήμαρχο, κ. Νίκο Λειβαδάρα και να του πω ότι η πρόθεσή μας είναι να τα δώσουμε τα χρήματα. Αυτό έγινε την περασμένη εβδομάδα και γι αυτό το έβαλα σε αυτήν εδώ τη συνεδρίαση (σσ. σημερινή)” σχολίασε, εξηγώντας παρακάτω πως, “Πλέον, με βάση την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η νομική υπηρεσία αλλάζει τη γνωμοδότησή της. Βγήκε αυτή η απόφαση και ήταν σαν να πάλεψαν με τον χρόνο”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Επειδή εντός τριάντα ημερών από την επίδοση που μας έκαναν πρέπει να αποφανθεί το αρμόδιο όργανο, αυτή που θα είναι η πρόταση η δική μου μετά από εισήγηση του νομικού συμβούλου, θα είναι να κάνουμε έφεση γι αυτήν την απόφαση (σσ. Ειρηνοδικείου). Ο Δήμος να ασκήσει έφεση καθώς οι εργαζόμενοι κέρδισαν μία πρωτόδικη απόφαση”.

Επανέλαβε στον σχολιασμό του επί του θέματος δε, πως, “Μέχρι και την Τρίτη, προχθές, δεν υπήρχε πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως, που υπάρχει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλάζουν όλα. Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτού του ανωτάτου δικαστηρίου, θα την εκτελούσαμε και θα πηγαίναμε σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις”.

Κατά συνέπεια, κατέστησε ξεκάθαρο πως, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για άσκηση έφεσης, έχει αιτία αποκλειστικά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

“Η έφεση πυροδοτείται από εκεί, αλλιώς κινδυνεύουν τα επτά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να τους καταλογιστούν ευθύνες, ότι δίνουν λεφτά” ξεκαθάρισε ο Αλέξης Αθανασίου, σχολιάζοντας ξανά στον ίδιο τόνο πως, “Ενώ έτρεξαν οι συγκεκριμένοι, τους πρόλαβε στη στροφή στο ΣτΕ”.

Ο ίδιος έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, “Λογικά ομόφωνη θα είναι η απόφαση”, αλλά και σημειώνοντας πως, “Δεν είναι ότι δεν υπήρχε διάθεση, γιατί αν δεν υπήρχε διάθεση, δεν θα είχαμε βάλει χρήματα και στους κωδικούς αυτούς”.