Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στο ΕΠ Ν. Αιγαίου 2014 – 2020

“Αγώνας” χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση

Σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τεχνικοοικονομική μελέτη με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου

Χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεών του διεκδικεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, στο πλαίσιο πρόσκλησης που “άνοιξε” η ΠΝΑι για το ΕΠ Ν. Αιγαίου 2014 – 2020, έχοντας την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο υποβολής πρότασης, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου του 2019.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα που πραγματοποιεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου προκειμένου να μπορέσει να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων του και να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες στους διαμένοντες ασθενείς σε αυτό καθώς και στο προσωπικό του.

Η πρόθεση διεκδίκησης της σημαντικής χρηματοδότησης εκφράστηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τη διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά με σχετικό έγγραφο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στις 8/2/2019, στο περιεχόμενο του οποίου αναφερόταν η ανάγκη υποστήριξης της Τεχνικής Υπηρεσίας του, αφού διέθετε προσωπικό που δεν θα μπορούσε να σηκώσει αυτόν τον μεγάλο όγκο δουλειάς που προϋποθέτει η διαδικασία υποβολής της πρότασης.

Το σοβαρό θέμα είχε απασχολήσει και την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να παρέχει τη βοήθειά της στην προσπάθεια του Νοσοκομείου, σε συνέχεια και των παρόμοιων αποφάσεων που έλαβε για τα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης και για το κτίριο του Τελωνείου που λειτουργεί το γραφείο της η 6η ΠΕΔΙΛΣ (Περιφέρεια Λιμενικού Σώματος στη Σύρο).

Σήμερα, στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το σώμα καλείται να αποφασίσει σχετικά με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, καθώς και για την υποβολή της πρότασης στο ΕΠ Ν. Αιγαίου 2014 – 2020, στον άξονα προτεραιότητας 2 “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση πόρων”, με τίτλο “Ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων” όσον αφορά στο κτίριο του Βαρδάκειου και Πρώιου.

Φρ. Βακόνδιος: Βοηθάμε τουλάχιστον μέχρι το στάδιο της υποβολής πρότασης

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα για το θέμα, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της συνεργασίας των δύο πλευρών, εξηγώντας με σαφήνεια, πως η υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου πηγάζει από το γεγονός πως, το Νοσοκομείο Σύρου είναι μία δομή εξαιρετικά σημαντική για τους κατοίκους του νησιού κι άρα, αν και η Τεχνική Υπηρεσία έχει μεγάλο όγκο δουλειάς, ωστόσο, υπήρξε συνεννόηση για να ανταπεξέλθει σε βασικά θέματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα εξασφάλισης της χρηματοδότησης.

Όπως ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει εξ αρχής, παρόμοια βοήθεια παρείχε ο Δήμος και προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και προς το Λιμενικό Σώμα.

“Είχαμε δεσμευθεί προφορικά προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου πως για να καταθέσουν πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση στο ΕΣΠΑ θα βοηθήσουμε, θα φέρουμε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε ο Δήμος να καταθέσει την πρόταση” σημείωσε ο κ. Βακόνδιος, τονίζοντας πως, “Είχε πάρει απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή. Παρόλο τον φόρτο της Τεχνικής Υπηρεσίας, προχωρήσαμε όπως κάναμε και για άλλες Υπηρεσίες όπως το κτίριο της Πυροσβεστικής και της 6ης ΠΕΔΙΛΣ (Λιμενικό), έτσι και για το Νοσοκομείο”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο ίδιος, “Δεν είναι δημοτικό κτίριο και σίγουρα επιβαρύνεται η Τεχνική Υπηρεσία, αλλά είχαμε εξηγήσει εξ αρχής πως αν και δεν μπορούσαμε να κάνουμε την οριστική μελέτη, τουλάχιστον θα βοηθούσαμε μέχρι το στάδιο της υποβολής πρότασης, που είναι και το κύριο κομμάτι”.

Κατά συνέπεια, σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία έχει δουλέψει ένα βασικό κομμάτι σε μεγάλο βαθμό προκειμένου το Νοσοκομείο να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ.

“Έχει γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία μία προμελέτη για να δουν πόσο μπορεί να κοστίσει το έργο και να ξέρουμε πόσο μπορούν να κοστίσουν οι παρεμβάσεις. Έχει γίνει όλη η προμελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία για να υπολογισθεί το κόστος και η αμοιβή κάποιου ιδιώτη μηχανικού ώστε στη συνέχεια να καταλήξουν στην τελική μελέτη, τα τελικά ποσά και τις τελικές παρεμβάσεις που θα κάνουν” διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Υπάρχουν και τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που τα είχε κάνει το Νοσοκομείο”.

Με φόντο το περιθώριο λίγων ημερών που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος για την υποβολή της πρότασης, αφού καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης μετά από δίμηνη παράταση είναι η 31η Ιουλίου, o Φραγκίσκος Βακόνδιος μίλησε για τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Αύριο (σσ. σήμερα) θα αναφέρουμε πως ο Δήμος θα καταθέσει την πρόταση για το Νοσοκομείο και από εκεί και πέρα αν εγκριθεί, θα αναλάβει το Νοσοκομείο έναν διαγωνισμό ώστε να συνεργαστεί με έναν ιδιώτη μηχανικό, να αποφασίσουν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης και την οριστική μελέτη, προκειμένου να αποκτήσουν εργολάβο και να προχωρήσουν στο έργο. Στο δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε τη συνεργασία και την υποβολή της πρότασης” σχολίασε διευκρινιστικά, γνωστοποιώντας μάλιστα και την αρνητική γνωμοδότηση από πλευράς νομικής υπηρεσίας.

Αρνητική η νομική υπηρεσία του Δήμου

Ειδικότερα, όσον αφορά στην προαναφερθείσα συνεργασία, η νομική πλευρά του Δήμου υπήρξε αρνητική με έγγραφό της, τεκμηριώνοντας τη θέση της αυτή, σύμφωνα με το γεγονός πως ήδη η Τεχνική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με μεγάλο όγκο δουλειάς και η βοήθεια προς το Νοσοκομείο, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ατζέντα των υπαλλήλων της.

“Υπάρχει μία αρνητική γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου σχετικά με το ότι αυτή η δουλειά είναι επιβαρυντική για τον Δήμο, αλλά όλα αυτά θα τα συζητήσουμε αναλυτικά” σημείωσε ο κ. Βακόνδιος για το θέμα του Νοσοκομείου, διευκρινίζοντας παράλληλα όμως, πως, “Η απόφαση δεν είναι αρνητική ως προς το αν είναι θετική ή αρνητική η απόφαση, αλλά αποκλειστικά για το τί σημαίνει μελλοντικά αυτό για τις υπηρεσίες και τον Δήμο”.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που φαίνεται να έχει σκεφθεί καλά και η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία, η οποία αντιλαμβανόμενη τη σημασία για τη συνεχή βελτίωση του Γενικού Νοσοκομείου στη Σύρο, αποφάσισε να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, προς όφελος των δημοτών, στηρίζοντας την συνολική προσπάθεια της διοίκησης.

Ως εκ τούτου, απόψε το δημοτικό συμβούλιο καλείται να επικυρώσει την εισήγηση του Αντιδημάρχου, ο οποίος τάσσεται θετικά στην παροχή συνδρομής για το κομμάτι της υποβολής του σχετικού φακέλου με την πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της πράξης βάσει όσων αναφέρει το σχέδιο της σύμβασης είναι “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Νοσοκομείου Σύρου Βαρδάκειο και Πρώιο”. Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα και συγκεκριμένα, το πρώτο αφορά στις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση και το δεύτερο στο κύριο έργο. Ο φορέας της πρότασης είναι το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δικαιούχος ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και το φυσικό αντικείμενο της πράξης έχει ως εξής: Το έργο αφορά δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου Σύρου.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του έργου αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων, στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ, με την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση των χώρων, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του Νοσοκομείου, γεγονός που θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα τόσο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του περιβάλλοντος, όσο και στην ενεργειακή αυτονομία του φορέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Το σύνολο των παρεμβάσεων είναι σύμφωνο με το πνεύμα του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017).

Δύο υποέργα με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

1. το κυρίως κτίσμα του Νοσοκομείου αναβαθμίζεται ενεργειακά από κατηγορία Ε σε κατηγορία Β με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό 45%. 2. το τμήμα των γραφείων α΄ ορόφου (διοίκηση) του Νοσοκομείου αναβαθμίζεται ενεργειακά από κατηγορία Δ σε κατηγορία Β με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 46,3%. 3. Το κτίσμα των γραφείων της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου από κατηγορία Ζ ανεβαίνει στην Β με την εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας να φθάνει το 59,4%”.

Σημειώνεται πως, ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 4.561.950,76 ευρώ ενώ το πρώτο υποέργο για τις μελέτες κοστολογείται σε 351.950,76 ευρώ και το δεύτερο υποέργο σε 4.210.000 ευρώ. Σχετικά με τον χρόνο της υλοποίησης των μελετών προβλέπεται διάστημα 5 μηνών κι ενός ακόμη μήνα για τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ για την παρέμβαση προβλέπονται 6 μήνες για τις διαδικασίες δημοπράτησης. Το σύνολο της πράξης αφορά σε 24 μήνες.

Μ. Μπουραντά: Σε συνέχεια της συνολικής προσπάθειας αναβάθμισης

Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις και τη συμβολή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κλήθηκε να προβεί σε λιτές δηλώσεις και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά.

“Είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο για την ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτή η προσπάθεια είναι η συνέχιση της προσπάθειας για συνολική αναβάθμιση του Νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα” υπογράμμισε πρωτίστως, λέγοντας παρακάτω πως, η σχετική προσπάθεια μετρά έναν χρόνο.

“Είναι εδώ και ένα χρόνο που ετοιμάζαμε αυτή την προσπάθεια με την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Πάντα το Νοσοκομείο μέχρι τώρα είχε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο” επανέλαβε η ίδια, συμπληρώνοντας για την ουσία του έργου, τα εξής: “Προφανώς είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια του Νοσοκομείου για την αναβάθμισή του και ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ως προς τις συνθήκες που θα επικρατούν εντός του χώρου του Νοσοκομείου. Και σε ό,τι αφορά τη θέρμανση και ψύξη και σε ό,τι αφορά και τη βελτίωση. Η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγάλη”.