Τιμήθηκε από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης ο κ. Δημήτρης Πελέκης, που ως εθελοντής δότης μυελού των οστών χάρισε το ανεκτίμητο αγαθό της υγείας σε ένα 8χρονο αγόρι που έπασχε από λευχαιμία

“Πράξη ιδιαίτερης αξίας και υψηλού συμβολισμού”

Τόσο για την ευγενή του πράξη να ανταποκριθεί, ως συμβατός δότης μυελού των οστών, για τη θεραπεία ενός παιδιού με λευχαιμία, όσο και για το παράδειγμά του, βραβεύτηκε ο δημότης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Δημήτρης Πελέκης, από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, έπειτα από ομόφωνη απόφαση.

Με ιδιαίτερη σεμνότητα και δίνοντας συγχαρητήρια πρωτίστως στα παιδιά, που αντιμετωπίζουν με θάρρος τον καρκίνο, δέχτηκε τη διάκριση και την τιμητική πλακέτα που του απένειμε ο απερχόμενος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, ο συριανός Δημήτρης Πελέκης.

Ο Δήμαρχος τόνισε, πως η πράξη του Δημήτρη αποτελεί και οφείλει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ενώ ευχαρίστησε και τα μέλη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” από τη Σύρο, τα οποία βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την άοκνη προσπάθειά τους, που έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι όπως ο κ. Πελέκης να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Ανθρωπιά και... με το παραπάνω

Η οικογένεια του μικρού Γιώργου, ο οποίος το φθινόπωρο του 2017 και σε ηλικία οκτώ ετών διαγνώστηκε με λευχαιμία, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, αντιμετώπισε την ασθένεια του παιδιού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υπομονή και δύναμη, ωστόσο σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποίησε η μητέρα του, κ. Ανθή Τσάκωνα, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, ώσπου δόθηκε μία ελπίδα, καθώς βρέθηκε συμβατός δότης για το Γιώργο.

Ο συμβατός δότης ήταν ο Δημήτρης Πελέκης, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κίνα. Παρ' όλα αυτά, ο Δημήτρης αγνόησε την τροχοπέδη της απόστασης, ταξίδεψε με δικά του έξοδα από την Κίνα στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσει μυελό των οστών στο παιδί. Ωστόσο, ο αλτρουισμός του Δημήτρη πήγε ένα βήμα παρακάτω, αφού όταν διαπίστωσε πως η οικογένεια είχε περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, ανέλαβε όλα τα έξοδα, προκειμένου ο Γιώργος, ο οποίος μετά τις δυνατές χημειοθεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί, να νοσηλευθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία, ώστε να ξεπεράσει πρόβλημα στη βάδιση.

Αυτή τη στιγμή, ο Γιώργος, χάρη στην ευγενή πράξη του Δημήτρη Πελέκη, έχει απαλλαχθεί από τη λευχαιμία και χαίρει άκρας υγείας.

«Δημήτρη μας έκανες υπερήφανους»

Μιλώντας για τη συγκινητική αυτή ιστορία, ο πρόεδρος του Δ.Σ. τόνισε πως «τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να διακρίνεται κάποιος για τον ανθρωπισμό και τις αξίες του», ενώ ο απ. Δήμαρχος, κ. Μαραγκός, επεσήμανε ότι «είναι μία πολύ σημαντική στιγμή αυτή και για το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και για το νησί μας».

«Νιώθουμε όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι και συγκινημένοι, δεδομένου, ότι πέραν από το ότι ο Δημήτρης Πελέκης είναι ένας άνθρωπος με υψηλές αξίες και ένα υψηλό αίσθημα ανθρωπισμού, είναι και ένας σεμνός άνθρωπος», σημείωσε ο κ. Μαραγκός, υπογραμμίζοντας πως «έχει κάνει όλο το νησί περήφανο».

Συνεχίζοντας επεσήμανε, ότι «ορισμένοι άνθρωποι, με τέτοιες πράξεις, στάσεις και συμπεριφορές, αποτελούν και πρέπει να αποτελούν πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση, για όλους τους συμπολίτες μας», ενώ μιλώντας για την περίπτωση του κ. Πελέκη ανέφερε, ότι «πρόκειται για μία πολύ ευγενική πράξη, μία πράξη ιδιαίτερης αξίας και υψηλού συμβολισμού». Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον ίδιο, τον διαβεβαίωσε ότι «Δημήτρη, μας έχεις κάνει υπερήφανους».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε και όλους, όσοι συνέδραμαν, ώστε ο Συριανός συμπολίτης μας να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και πιο συγκεκριμένα τα μέλη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας”, τα οποία ήταν παρόντα στην αίθουσα, τονίζοντας, ότι «με σθένος για πολύ μεγάλο διάστημα, με αυταπάρνηση, με πολύ μεγάλη θέληση και με πίστη σε αυτό που κάνουν, δίνουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας, όπως ο Δημήτρης Πελέκης, να μπορέσουν να βοηθήσουν άλλους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη».

Κλείνοντας και πριν απονείμει την τιμητική πλακέτα στον κ. Πελέκη, ο κ. Μαραγκός ευχήθηκε το παράδειγμά του «να αποτελέσει παράδειγμα και για πολλούς άλλους, τόσο στη Σύρο, όσο και στη χώρα μας κι ακόμη παραέξω, διότι αυτό είναι το νόημα, η αξία και το μεγαλείο της ζωής», ευχαριστώντας τον για ακόμη μία φορά, εκ μέρους όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των δημοτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Πελέκης με ταπεινότητα ευχαρίστησε για την τιμή, που του αποδόθηκε, λέγοντας, ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα, αν και πιστεύω ότι τα συγχαρητήρια πρέπει να πάνε σε όλα αυτά τα παιδιά, που δίνουν αυτή την άνιση μάχη, όπως και στους ενήλικες και φυσικά στις οικογένειές τους» και ευχόμενος με τη σειρά του «αυτό που συνέβη να είναι παράδειγμα προς όλους».

Ο κ. Πελέκης έστειλε και ένα μήνυμα προς όλους, όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, ότι «το να είσαι δότης μυελού των οστών είναι κάτι πολύ απλό και όλη η διαδικασία είναι εξίσου απλή».

Και εκείνος ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” για την κοινωνική τους προσφορά, δηλώνοντας μάλιστα θαυμαστής τους, ενώ έκλεισε με την ευχή να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, που να κινητοποιηθούν, είτε ως δότες, είτε ως κοινωνοί του μηνύματος του Συλλόγου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Απλή και σύντομη διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί, πως η διαδικασία για την εγγραφή, ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο είναι απλή.

Οι υποψήφιοι δότες μπορούν να είναι από 18 έως 45 ετών, υγιείς, να συμπληρώσουν μία αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και να δώσουν ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου), μία διαδικασία που δε διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας του δότη και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.