Παρατείνεται για 3 έτη η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Επεκτείνεται το πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών

Ανάπτυξη του Κέντρου Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων και διατήρηση όλων των υπηρεσιών στήριξης προς τις ευπαθείς ομάδες

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται αναφορικά με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς αποφασίζεται η παράταση της λειτουργίας του για τρία επιπλέον έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση αλλά και επέκταση της οργανωμένης παροχής υπηρεσιών προς τις ευπαθείς ομάδες του νησιού.

Η απόφαση αφορά όλα τα Κέντρα Κοινότητας των Κυκλάδων, κατόπιν ενημέρωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της δυνατότητας που υπάρχει για τροποποίηση της σχετικής πράξης με Ίδια Μέσα (ΑΥΙΜ). Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση προήλθε από το Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΑι και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καλείται σήμερα στην αποψινή συνεδρίαση, να εγκρίνει την εισήγηση, προκειμένου η λειτουργία του να επεκταθεί ως και το τέλος Ιουλίου του 2023.

Χρήσιμο είναι να αναφερθεί εξ αρχής πως το Κέντρο Κοινότητας στη Σύρο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Αυγούστου του 2017.

Αύξηση προϋπολογισμού και νέα πρόσληψη

Ειδικότερα, το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου καλείται σήμερα να αποδεχθεί την τροποποίηση της πράξης που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές Δήμο και Περιφέρεια και αφορά σε: α. Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος από 36 σε 72 μήνες (1.8.2017 – 31.7.2023), β. Τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού από 164.160 ευρώ σε 450.000 ευρώ και γ. Τη διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας με πρόσληψη ενός επιπλέον ατόμου.

Κοινωνικό “μαξιλάρι” για τις ανάγκες πολιτών

Μέχρι στιγμής στη Σύρο η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας μέσω του οποίου οργανώνεται, αναπτύσσεται και εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, όλο το πλέγμα των κοινωνικών υπηρεσιών προς τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λειτουργεί θετικά, με αρκετό κόσμο να έχει ωφεληθεί σε πολλά επίπεδα.

Σύμφωνα και με την εισήγηση για την περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πράξης, “Το Κέντρο Κοινότητας το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2017, έχει στόχο την υποδοχή και ενημέρωση των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τη διασύνδεσή τους, με υπηρεσίες και δομές και την παροχή υπηρεσιών με στόχο την κοινωνική και εργασιακή (επαν)ένταξή τους, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Το Κέντρο είναι στελεχωμένο με δύο άτομα ειδικότητας Κοινωνικού Λειτουργού – εκ των οποίων το ένα διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία στην επιστημονική υποστήριξη / υλοποίηση δράσεων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και στη συμβουλευτική ευπαθών κοινωνικών ομάδων – καθώς επίσης και ένα άτομο (ΔΕ Διοικητικού) το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, αναλάβει τη λειτουργία του προγράμματος “Επισιτιστική αρωγή προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού”, καθώς και του ΕΠ του ΤΕΒΑ (Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί εταίρο της Σύμπραξης 53, με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)”.

Επιπλέον, “Το Κέντρο Κοινότητας το οποίο εποπτεύεται από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, παρέχει (ενδεικτικώς αλλά όχι περιοριστικώς) τις ακόλουθες υπηρεσίες: Α. Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών, Β. Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές, Γ. Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων. Το Κέντρο, μέσω παραπομπών, διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, Δ. Υπηρεσίες που έχουν ανατεθεί με την ιδιότητα των Κέντρων ως βασικών αποκεντρωμένων, συνεργατών του ΟΠΕΚΑ”.

Διεύρυνση λειτουργίας – ΟΦΗΛΙ

Πέραν των ανωτέρω, αλλά και σύμφωνα με την εισήγηση, θα προκύψει επιπλέον οργάνωση υπηρεσιών στο Κέντρο Κοινότητας και ειδικότερα αυτές θα εστιάζουν στις ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας.

“Με τη διεύρυνση του Κέντρου και την επέκταση της στελέχωσής του με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό (συγκεκριμένα ένα άτομο ειδικότητας ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικού Λειτουργού), το Κέντρο Κοινότητας θα καλύψει, επιπλέον, δραστηριότητες που αφορούν άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Το Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ), δραστηριότητα με την οποία θα εμπλουτιστεί το Κέντρο Κοινότητας, θα αναλάβει το συντονισμό υπηρεσιών και δράσεων που απευθύνονται σε ηλικιωμένους (όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα ΚΑΠΗ), δίνοντας έμφαση στην κάλυψη των αυξημένων ψυχοκοινωνικών αναγκών της Τρίτης Ηλικίας. Το ΟΦΗΛΙ θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος και επέκταση του ήδη λειτουργούντος Κέντρου Κοινότητας, επεκτείνοντας το πλέγμα υπηρεσιών προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην παροχή συστηματικής εξω-ιδρυματικής προστασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και φροντίδας προς άτομα Τρίτης Ηλικίας, με στόχο την κάλυψη των αναγκών που εκπορεύονται από τις νέες συνθήκες με τις οποίες είναι κανείς αντιμέτωπος στη διάρκεια της Τρίτης Ηλικίας. Η δράση θα στοχεύσει, επίσης, στην πρόληψη των βιολογικών, ψυχικών, κοινωνικών προβλημάτων ηλικιωμένων, ώστε να παραμείνουν ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου για τα προβλήματα και τις ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας”.

Σημειώνεται ακόμη πως το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και εκεί θα παραμείνει, ενώ υπενθυμίζεται πως, “στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου στεγάζεται ήδη το ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ ο ίδιος χώρος αποτελεί και τη “βάση” των απασχολούμενων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” (δομή Ερμούπολης)”.

Στοιχεία και μητρώο

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι υποχρεωμένος για τη συγκέντρωση στοιχείων που συνδέονται απόλυτα με τις παροχές και τη στήριξη που δέχονται οι ωφελούμενοι. Ως εκ τούτου, ως παραδοτέα της πράξης είναι τα ακόλουθα: “Μητρώο ωφελουμένων και ενεργειών κοινωνικής ένταξης (χαρακτηριστικά ωφελουμένων, αιτήματα, πλάνο εξυπηρέτησης, ενέργειες υποστήριξης). Καταγραφή επικοινωνιών που χρειάστηκαν να γίνουν για τη διασύνδεση του ωφελούμενου με τις δομές/ υπηρεσίες. Αρχείο με υλικό από συναντήσεις, συσκέψεις, συνεργασίες των στελεχών των Κέντρων Κοινότητας στο πλαίσιο της δικτύωσης με Υπηρεσίες και Δομές. Αρχείο με υλικό από Ενέργειες Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης Επιχειρήσεων και ανέργων καθώς και από εκδηλώσεις για την Κοινωνική Ένταξη ομάδων ωφελουμένων. Αρχείο με τα αποτελέσματα της δράσης του Κέντρου Κοινότητας (πχ ωφελούμενοι που βρήκαν εργασία κλπ). Αρχείο με στοιχεία για τη συλλογή και διανομή τροφίμων.”.