Οι τέσσερις επικεφαλής των παρατάξεων της θητείας που συμπληρώνεται τέλος Αυγούστου, αξιολογούν απολογιστικά τη λειτουργία του δημοτικού συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Κλείνει η “αυλαία” του δημοτικού συμβουλίου

Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημάρχου

Το πενταετές κεφάλαιο του Δημοτικού Συμβουλίου της θητείας 2014 – 2019 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ολοκληρώθηκε χθες, με την πραγματοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης των μελών του, λίγο πριν την οριστική συμπλήρωση της τρέχουσας δημοτικής πορείας, η “αυλαία” της οποίας πέφτει τέλος Αυγούστου και τυπικά.

Η χθεσινή σύγκλιση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου “σφράγισε” μία μακρά δημοτική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας, λήφθηκαν αποφάσεις για τον τόπο, παρήχθη έργο στο συλλογικό όργανο, υπήρξαν διαφωνίες, ασκήθηκε καυστική κριτική στα πεπραγμένα και τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, ενώ “ξέσπασαν” και μεγάλες αντιπαραθέσεις, με ορισμένα πρόσωπα πολλές φορές – μην αντέχοντας την κριτική – να υπερβαίνουν τα όρια της πολιτικής αξιοπρέπειας και να προβαίνουν ακόμη και σε ευθεία στοχοποίηση συναδέλφων τους.

Θέματα αυστηρά τοπικού χαρακτήρα, αλλά και ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά, αποτέλεσαν τις σελίδες που γέμισαν ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη διάρκεια του οποίου “ξεδιπλώθηκε” η πολιτική προσωπικότητα και οπτική τόσο των επικεφαλής, όσο όμως και των υπόλοιπων μελών του ΔΣ. Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί έστω κι επιγραμματικά πως στη θητεία 2014 – 2019 διαπιστώθηκε δυστυχώς και η συμμετοχή αιρετών, οι οποίοι είχαν εξαιρετικά πενιχρή παρουσία στα δημόσια πράγματα και τις δημόσιες συζητήσεις, παραπέμποντας περισσότερο σε διακοσμητικά στοιχεία, παρά σε αυτοδιοικητικούς που ανταπεξήλθαν έστω και στοιχειωδώς στο ρόλο του δημοτικού συμβούλου.

Στη δημοτική θητεία που ολοκληρώνεται, σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, υπενθυμίζεται πως συμμετείχαν τέσσερις παρατάξεις με τους επικεφαλής τους, Γιώργο Μαραγκό, Ανδρέα Γιαλόγλου, Παύλο Χρυσαφίδη και Νικόλα Καΐλη να τοποθετούνται απολογιστικά στην “Κοινή Γνώμη” αναφορικά με τη λειτουργία του συλλογικού αποφασιστικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Υπογραμμίζεται πως, η νέα δημοτική θητεία θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το απόγευμα της 21ης Αυγούστου, έχει προγραμματισθεί η πραγματοποίηση της τελετής ορκωμοσίας του επόμενου Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα.

Γιώργος Μαραγκός: “Θεωρώ ότι υπήρξε παραγωγή έργου”

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός στο τέλος της τρέχουσας θητείας, ευχαρίστησε δημοσίως αιρετά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες για το έργο τους, σημειώνοντας παράλληλα όμως, πως, υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις προσώπων που δεν ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο στη δημοτική πορεία 2014 – 2019. Ο ίδιος στο πλαίσιο των δηλώσεών του προς την εφημερίδα αξιολόγησε πως αυτά τα χρόνια παρήχθη έργο, εκφράζοντας την ευχή και στην επόμενη θητεία να υπάρξει εποικοδομητική πορεία.

“Επί τη αφορμή αυτής της τελευταίας συνεδρίασης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αιρετούς, ανεξαρτήτως δημοτικής παράταξης γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, θεωρώ ότι - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και μεμονωμένων - σε ένα κλίμα ομοθυμίας, καλοπιστίας και καλής βούλησης προσπάθησαν να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους και τις αποφάσεις τους στην παραγωγή αξιοσημείωτου έργου για το νησί μας.

Βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου διότι μέσα από μία ώριμη συνεργασία μεταξύ αιρετών και υπηρεσιακών προσώπων, καθώς επίσης και των διαφόρων Επιτροπών του Δήμου, που δουλεύουν αποφάσεις σε στάδιο προεργασίας πολλές φορές πριν από τις συνεδριάσεις, συνέδραμαν για το καλύτερο δυνατό” ανέφερε πρωτίστως, αξιολογώντας παρακάτω το δημοτικό έργο.

“Θεωρώ ότι σε αυτή τη δημοτική θητεία υπήρξε παραγωγή έργου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν λιγότερο ή περισσότερο σε αυτό το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι το πρόσημο για το νησί μας ήταν εξαιρετικά θετικό”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, σχολιάζοντας τέλος τα εξής: “Υπάρχουν πάρα πολλά έργα, δράσεις, πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε αυτήν τη δημοτική περίοδο και νομίζω πως και αυτό το δημοτικό συμβούλιο, ελπίζω, προσδοκώ κι εύχομαι να “τρέξει” έργα και στην επόμενη δημοτική θητεία. Όλοι ανεξαιρέτως και οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν επανεκλεγεί και είναι παρόντες στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι, θα καταφέρουν να εγκλιματιστούν με τις διαδικασίες και τα δεδομένα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε στην επόμενη δημοτική θητεία, να υπάρξει μία ικανοποιητική κι εξίσου σημαντική παραδοχή έργου.”.

Ο κ. Μαραγκός συνεχίζει στη νέα θητεία από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Aνδρέας Γιαλόγλου: “Πιστεύω συνεισφέραμε εποικοδομητικά στη διοίκηση του Δήμου”

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” και πλέον μέλος της νέας διοίκησης του Δήμου με την παράταξη του Νίκου Λειβαδάρα, Ανδρέας Γιαλόγλου, τόνισε πως, στη θητεία που ολοκληρώνεται ο ίδιος και τα μέλη της παράταξής του “επένδυσαν” σε μία σοβαρή αντιπολιτευτική παρουσία, η οποία κι ανταμείφθηκε προσφάτως, στη δημοτική κάλπη.

“Η επιθυμία η δική μου είναι ότι θα πρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στην ουσία και να αποφεύγουμε τα περιττά λόγια, τα οποία έχουν στόχο μόνο τον εντυπωσιασμό. Να γίνουμε δηλαδή λίγο περισσότερο πρακτικοί και αποτελεσματικοί. Αυτή είναι η επιθυμία η δική μου” σχολίασε με φόντο τα χρόνια που πέρασαν αλλά και ενόψει της αυγής της νέας θητείας, εξηγώντας απολογιστικά τα εξής: “Θεωρώ ότι υπήρξαν συνάδελφοι που πλατείαζαν χωρίς λόγο και αυτό δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα του Δήμου, ή τον λόγο για τον οποίο ως αιρετοί βρισκόμασταν στον Δήμο. Μπορούμε να είμαστε πιο χρηστικοί, πιο αποτελεσματικοί και πιο ουσιαστικοί.

Κατά τα λοιπά, δεν έχω παράπονα από τη λειτουργία του οργάνου”.

Ο ίδιος δε, συμπλήρωσε παρακάτω για την εικόνα της παράταξής του κατά τα έτη 2014 - 2019, τα ακόλουθα: “Θεωρώ ότι στο μέτρο του δυνατού ήμασταν πάντοτε προετοιμασμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση που να μην προετοιμαστήκαμε, να μη διαβάσαμε τα θέματα και να μην τοποθετηθήκαμε με τεκμηρίωση.

Νομίζω πως κρατούσαμε χαμηλούς τόνους χωρίς να λέμε “όχι” για την απλή άρνηση και μόνο και θεωρώ πως ασκήσαμε κριτική εποικοδομητική. Πιστεύω ότι συνεισφέραμε σημαντικά και στη διοίκηση του Δήμου με προτάσεις αλλά και με συνεργασίες.”.

Έκλεισε τον σχολιασμό του, εκφράζοντας εμμέσως τις ευχαριστίες του προς τους δημότες, για τους οποίους θεωρεί πως αξιολόγησαν και εκλογικά την πορεία του ίδιου και των συναδέλφων του στον ίδιο συνδυασμό. “Από αυτό που εισπράττω από τους δημότες της Σύρου είναι πως για πρώτη φορά είδαν τέτοια αντιπολίτευση στα χρονικά. Κι αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Παρότι ήμασταν στη μειοψηφία τιμήσαμε τους ανθρώπους που μας στήριξαν και κερδίσαμε πολύ περισσότερους όπως φάνηκε από τις τωρινές εκλογές.”.

Παύλος Χρυσαφίδης: “Υπηρετήσαμε τα συμφέροντα των δημοτών”

Ολοκληρώνει τον κύκλο του στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος, αν και στις πρόσφατες εκλογές έλαβε την πρωτιά στο συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, στο ψηφοδέλτιο της οποίας και συμμετείχε, ωστόσο, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην επόμενη θητεία.

Απολογιστικά κρίνοντας τη δημοτική θητεία που ολοκληρώνεται και τη στάση της Κίνησης, με αφορμή και την πραγματοποίηση της χθεσινής τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ, δήλωσε τα εξής: “Πιστεύω ακράδαντα ότι το στίγμα της Κίνησης Πολιτών Σύρου, αν και βραχύβιο στην πολιτική ζωή του τόπου, ήταν θετικό. Δεν υπηρέτησε άλλα συμφέροντα πλην αυτά των δημοτών και κατάφερε να είναι η φωνή τους και τα αυτιά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ίσως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα παράταξη, στα Συριανά δημοτικά δρώμενα με τόσες πολλές δημόσιες παρεμβάσεις σε ερωτήσεις – τοποθετήσεις. Μάλιστα, αφήνει παρακαταθήκη στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια τη συμβολή της στο να ανακτήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι το δικαίωμά τους για παρεμβάσεις και ερωτήσεις σε κάθε συνεδρίαση”.

Ο ίδιος τέλος, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του προς την εφημερίδα, προχώρησε και σε πολιτικό σχολιασμό του τρόπου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Πιστεύω ότι το γενικότερο πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καθαρά διαχειριστικό και ασφυκτιά από τον παρεμβατικό ρόλο του κεντρικού κράτους που επιτάσσει το να της φορτώνει όλο και περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς να της παρέχει τα απαραίτητα κονδύλια και τις υποδομές” υποστήριξε κατηγορηματικά”.

Νικόλας Καΐλης: “Η κεντρική πολιτική περνά και μέσα από τους Δήμους”

Από αυστηρά πολιτική σκοπιά αξιολογεί την πορεία και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ο Νικόλας Καΐλης, ο οποίος ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, συνεχίζει και στην επόμενη θητεία.

Εμείς δεν στεκόμαστε τόσο στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σαν όργανο, διότι προφανώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες λειτουργίας, οι οποίοι θεωρούμε πως λίγο – πολύ τηρήθηκαν. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι το έργο που παράχθηκε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και στις συνεδριάσεις και στις αποφάσεις του. Ουσιαστικά δηλαδή, η πολιτική πλευρά του όλου ζητήματος. Από αυτήν την άποψη, δυστυχώς, δεν είχαμε καμία ιδιαίτερη έκπληξη. Δηλαδή αυτό που είδαμε είναι ότι ακολουθήθηκε, η πολιτική που έρχεται από τα πάνω” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας μάλιστα πως. “Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το αν έγινα κάποια απαραίτητα έργα υποδομών, τα οποία όμως είναι μικρά και έπρεπε να υπάρχουν και λογικό είναι να υπάρχουν”.

Σε κατηγορηματικό τόνο, ο ίδιος υποστήριξε τα ακόλουθα: “Το ζήτημα είναι ότι η όλη λειτουργία, το όλο έργο που παράχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα από τους προϋπολογισμούς, το Τεχνικό Πρόγραμμα και το πώς λειτούργησαν οι δομές και οι υπηρεσίες του Δήμου, δείχνει ακριβώς αυτήν την τάση που λέγαμε και υποστηρίζουμε: Ότι δηλαδή “περνάει” καθαρά η κεντρική πολιτική σκηνή μέσα από τους Δήμους”.

Βάσει αυτής της τάσης, συμπλήρωσε πως, “δεν είμαστε και αισιόδοξοι για την επόμενη θητεία”, σχολιάζοντας δε, πως, “Βλέπουμε ότι αυτό το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε μεταξύ του “Καποδίστρια” και του “Κλεισθένη” και τώρα και με το νέο νομοσχέδιο που πέρασε η Νέα Δημοκρατία σε συνέχεια του Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ, θα εντείνει ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των Δήμων, θα απομακρύνει τους Δήμους από τις ανάγκες τις δικές μας και τους δημότες και θα τους μετατρέψει σε Δήμους ΑΕ. Δηλαδή θα λειτουργούν καθαρά με κριτήριο ιδιωτικό, ως manager των επενδυτών.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, απέναντι σε όλα αυτά ανοίξαμε μέτωπο, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε και να συσπειρώσουμε κόσμο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις μας ήταν καίριες και χτύπησαν στον πυρήνα της πολιτικής που ασκείται”. Ο κ. Καΐλης έκλεισε τη δήλωσή του, δεσμευόμενος για παρόμοια πορεία και στη νέα θητεία. “Όχι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γι αυτό εδώ θα είμαστε και την επόμενη θητεία, για να βάλουμε μπροστά αυτό που λέμε εμείς, τις δικές μας ανάγκες. Ο τόπος ευημερεί όταν ευημερούν οι πολίτες και οι κάτοικοί του.”.