Απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για αιτούντες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους

Ρυθμίσεις για οφειλέτες

  • Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2019 - 06:17

Διευκόλυνση των οφειλετών του αποφάσισε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, λαμβάνοντας απόφαση υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών.

Με αιτήσεις που υπέβαλλαν οφειλέτες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου ζητούν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση οφειλών του ν. 4611/2019, σύμφωνα με τη θετική στάση του ΔΣ, με φόντο αναρτημένη απόφαση στη “Διαύγεια”.

Το “περιθώριο” εξόφλησης παρέχεται σε αυτούς που αδυνατούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή. Προτείνεται λοιπόν ο διακανονισμός των οφειλών τους προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου κατά τρόπο ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η δυνατότητα ανταπόκρισης των οφειλετών.

Σύμφωνα με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με την καταβολή μηνιαίων δόσεων, αρκεί ο οφειλέτης να είναι συνεπής, αλλιώς οι μεν δόσεις λαμβάνουν προσαυξήσεις, η δε περαιτέρω καθυστέρηση καταβολής προκαλεί αυτοδίκαιη διακοπής της ρύθμισης, με απαίτηση εξόφλησης του συνολικού ποσού. Σε περίπτωση δε καθυστέρησης καταβολής των δόσεων της ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου. Με την έναρξη δε καταβολής των δόσεων αναστέλλεται και η λήψη αναγκαστικών μέτρων, εκτός των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων, πλην των περιπτώσεων αυτών που ο οφειλέτης καταβάλει μέρος της οφειλής που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση.

Ακολουθεί η σχετική απόφαση προς ενημέρωση των πολιτών.

Ρυθμιζόμενη οφειλή και περίπτωση κατάργησης ρύθμισης

Ειδικότερα, κατά την τελευταία συνεδρίασή του (8/8) το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, αποφάσισε ομόφωνα: Α. Την ρύθμιση των οφειλών, των οφειλετών που εμφανίζονται στη συνημμένη κατάσταση (σσ. για αυτονόητους λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν δημοσιεύονται ονόματα). Β. Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Γ. Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης: α) δεν καταβάλλει τρείς (3) συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών, β) δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., γ) έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.”.

Περιπτώσεις καθυστέρησης

Επιπλέον, σημειώνεται πως, “Δ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί. Ε.Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης αυτής. ΣΤ. Εφόσον ο οφειλέτης, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου της παραγράφου 1 του άρθρου 112 του Ν.4611/2019.”.

Περί άρσης δέσμευσης προς αρμόδια ΔΟΥ

Ακόμη, τονίζεται πως, “Ζ. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει: α) το πέντε τοις εκατό (5%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, β) το δέκα τοις εκατό (10%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από πέντε χιλιάδες και ένα λεπτό του ευρώ (5.000,01) μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, γ) το είκοσι τοις εκατό (20 %) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή δέκα χιλιάδες και ένα λεπτό του ευρώ (10.000,01) και πάνω, ο Δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις.”.

Για την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων

Τέλος, αναφέρονται τα εξής: “Η. Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους.

Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου είναι δυνατή ύστερα από αίτηση του οφειλέτη η άρση της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, εφόσον εξοφληθεί το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της οφειλής που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Ποσά που αποδίδονται από επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων πέραν του ανωτέρω ποσοστού δεν επιστρέφονται. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Θ. Σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν.4555/2018, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών.”.