Συνεχίζεται η προσπάθεια για εκκαθάριση, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Μάχη” με τα ανύπαρκτα στοιχεία του ΚΕΚ Φερεκύδης

Αποδοχή πρότασης συνεργασίας νέας εταιρείας ορκωτών λογιστών και τμηματική πληρωμή της, αναλόγως των παραδοτέων

Σε νέα συνεργασία με εταιρεία ορκωτών λογιστών προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την υπόθεση εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει αποτέλεσμα, παρά τις σαφείς παραδοχές του απερχόμενου Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου περί ανύπαρκτων βασικών οικονομικών στοιχείων.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημοτική περίοδο 2014 – 2019, με το σώμα να εγκρίνει ομόφωνα την πρόταση της συνεργασίας που κατέθεσε προ μηνών (3/2019) η εταιρεία Leverage, η οποία κατέθεσε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την εκκαθάριση της πολυσυζητημένης υπόθεσης.

Σύμφωνα με την απόφαση των αιρετών προσώπων, η πληρωμή της θα γίνει τμηματικά, αναλόγως των παραδοτέων και ο χρόνος της εκκαθάρισης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρία έτη.

Πρέπει να σημειωθεί πως για το θέμα του ΚΕΚ Φερεκύδης έχει υπάρξει καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία σειρά από παραιτήσεις των εταιρειών ή των ορκωτών λογιστών κι ελεγκτών που αναλάμβαναν τις διαδικασίες εκκαθάρισης, γεγονός που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης, πολλώ δε μάλλον όταν - πλέον - δημόσια, οι αιρετοί κάνουν λόγο για απώλειες οικονομικών στοιχείων που κρίνονται απαραίτητα για τη “λήξη” της, αλλά και για την απόδοση ευθυνών σε αυτοδιοικητικά πρόσωπα.

Πρόταση για τμηματική πληρωμή

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον τρόπο πληρωμής της νέας εταιρείας. Σύμφωνα με την εισήγηση οι εργασίες που θα πρέπει να παραδοθούν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και πλέον στη νέα Διοίκηση και τον επόμενο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη θα είναι οι ακόλουθες: 1. Ισολογισμός έναρξης εκκαθάρισης – 2.000 ευρώ, 2. Λογιστικές Υπηρεσίες (υποβολή δηλώσεων) – 4.000 ευρώ, 3. Υπηρεσίες που αφορούν συνδιαλλαγές με τρίτους (τράπεζες, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ, πιστωτές, χρεώστες) – 4.000 ευρώ, 4. Ισολογισμός λήξης εκκαθάρισης – 2.000 ευρώ.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 12.000 ευρώ ενώ επιπλέον διευκρινίζεται ρητά πως “Η εκκαθάριση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρία έτη”.

Τελευταία ευκαιρία του Δήμου”

Για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα συζήτησης του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση, ο κ. Αθανασίου θέλησε να εξηγήσει προλογικά τα παρακάτω: “Το ΚΕΚ Φερεκύδης ετέθη από την τελευταία Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Άνω Σύρου σε λύση κι εκκαθάριση, η οποία δεν έγινε ποτέ. Τώρα που βρήκαμε λοιπόν, εταιρεία να αναλαμβάνει, θεώρησα σωστό μετά την πρώτη μας απόφαση τον Μάρτιο που ορίσαμε την εταιρεία Leverage ορκωτών ελεγκτών που τις πρώτες επαφές τις είχε κάνει ο προκάτοχός μου ο κ. Παπαμανώλης με τον ορκωτό ελεγκτή τον κ. Νίκο Απέργη και συνεχίστηκαν επί των ημερών μου με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, να προχωρήσουμε μήπως κι εκκαθαριστεί το συγκεκριμένο ΚΕΚ και μήπως λήξει αυτή η “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από το “κεφάλι” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, “Όπως καταλαβαίνετε, όπως έχω πει ξανά εδώ μέσα, τα ποσά είναι μεγάλα είναι πολλά και οι δανειστές πάρα πολλοί και δεν ξέρουμε και τί θα βρει ο ορκωτός”.

Ως εκ τούτου, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, η αμοιβή του νέου ορκωτού υπολογίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ και η σύμβαση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρία έτη. Επιβεβαίωσε δε, πως, “Η εκκαθάριση θα γίνεται σε φάση παραδοτέων έτσι όπως έχουμε φτιάξει τη σύμβαση, ούτως ώστε να υπάρχει υλικό που θα παραλαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα πληρώνεται αντιστοίχως η εταιρεία”.

Σχολιάζοντας αυτήν την προσπάθεια, εξήγησε πως, “Είναι μία τελευταία ευκαιρία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να φύγει αυτό το αγκάθι από την ευθύνη του και να αντιμετωπίσει ό,τι εκκαθάριση θα φέρει ο ορκωτός”.

Αισιοδοξία παρά τα εμπόδια και τα χαμένα στοιχεία

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος, Κομνηνός Στρογγύλης εξέφρασε δημοσίως το αυτονόητο ερώτημα σχετικά με την υπόθεση, λέγοντας τα εξής: “Υπάρχει πολιτική βούληση κάποια στιγμή αυτό να τελειώσει σε πολιτικό επίπεδο και να ολοκληρωθεί και να αποδοθούν ευθύνες κάποια στιγμή; Γιατί ο κόσμος πληρώνει αλλά δεν ξέρει τί πληρώνει”.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου αφού γνωστοποίησε πως γι αυτήν την τελευταία συνεργασία έχει ενημερωθεί και ο επόμενος αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δήλωσε πως υπάρχει η πολιτική βούληση να λήξει η υπόθεση, η οποία - όμως - έχει να υπερπηδήσει σοβαρά εμπόδια.

“Έχει δίκιο ο συνάδελφος. Είναι από τα πρώτα πράγματα που συζήτησα κι εγώ με τον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή. Καταρχάς ξέρετε όλοι ότι το κυριότερο μέρος του αρχείου δεν υπάρχει, τα κυριότερα οικονομικά στοιχεία δεν υπάρχουν που σημαίνει ότι αυτό που έχω συμφωνήσει και με τον επερχόμενο Αντιδήμαρχο, τον κ. Πιταούλη, τον αντικαταστάτη μου μετά τις εκλογές είναι ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά προφανώς ο εκκαθαριστής θα βγάλει μία ανακοίνωση και θα λάβει τη δημοσιότητα που πρέπει, ούτως ώστε να μαζέψει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών από την αγορά, από εταιρείες, από ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα” ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως ο εκκαθαριστής θα πληρωθεί για ό,τι παραδώσει. “Δεν μπορεί ο Δήμος να πληρώνει για κάτι το οποίο δεν γίνεται. Γι αυτό είπα για τη σταδιακή πληρωμή του” δήλωσε ο κ. Αθανασίου, λέγοντας τέλος πως, “Από εκεί και πέρα, πραγματικά κι εγώ θέλω να πιστεύω ότι με τον τρόπο που σκέφτεται ο συγκεκριμένος ορκωτός και με το σχέδιο που μου έχει αναλύσει κι έχει εκπονήσει και με αυτά που έχουμε μεταφέρει στον κ. Πιταούλη, ο οποίος θέλει επίσης να φύγει αυτό το “αγκάθι” από τα πλευρά του Δήμου, θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει αυτή η ιστορία και θα έχουμε αίσιο τέλος”.