Κενά σε Τμήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με φόντο την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Απαραίτητοι οι απασχολούμενοι μέσω του ΟΑΕΔ

Δηλώσεις των αρμόδιων Αντιδημάρχων

Κενά θα προκύψουν σε Τμήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού οι 75 απασχολούμενοι συμπληρώνουν το διάστημα της εργασίας τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια του οποίου, κάλυψαν κύριες και βασικές ανάγκες υποστηρικτικά στο μόνιμο προσωπικό.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που απαντάται παρομοίως, σχεδόν σε όλους τους Δήμους πανελλαδικά, βρίσκει ήπια ανακούφιση μέσω των συγκεκριμένων προσλήψεων ανέργων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τη Δημοτική Αρχή να αναμένει πλέον τις κυβερνητικές και υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την προώθηση του β΄ κύκλου του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, Νίκος Φωτεινιάς, οι απασχολούμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα παρείχαν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε μεγάλα Τμήματα του Δήμου, όπως στην Καθαριότητα, τον Πολιτισμό και τα Μικρά Έργα, με αποτέλεσμα το κενό που θα προκύψει μέχρι τις νέες προσλήψεις του β΄ κύκλου, να αξιολογείται ιδιαίτερα μεγάλο και σοβαρό.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο, κλήθηκαν να ενημερώσουν για τα δεδομένα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τόσο ο κ. Φωτεινιάς, όσο όμως και οι τρεις Αντιδήμαρχοι, Πέτρος Μώτος, Μηνάς Αληφραγκής και Αλίκη Λεονταρίτη, προκειμένου να σκιαγραφήσουν το μέγεθος του κενού που θα προκληθεί μέχρι τις νέες προσλήψεις.

Υπενθυμίζεται πως, στους απασχολούμενους του α΄ κύκλου είχε δοθεί 4μηνη παράταση αρχές καλοκαιριού, εξέλιξη που τους διατηρεί στις θέσεις τους ως το τέλος Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, αναλόγως της ημερομηνίας πρόσληψής τους.

Ν. Φωτεινιάς: Έμειναν 75 άτομα. Για τον β΄ κύκλο ο Δήμος ζητά 100 προσλήψεις

Περιγράφοντας τα δεδομένα του α΄ κύκλου για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτεινιάς γνωστοποιεί ότι απασχολήθηκαν 75 άτομα μέχρι σήμερα, των οποίων οι συμβάσεις ολοκληρώνονται άμεσα.

“Από τους 100 που είχαμε ζητήσει σαν Δήμος την προηγούμενη φορά, ήρθαν 82. Αυτοί αποδέχτηκαν και έκαναν αιτήσεις. Συν τω χρόνω, έμειναν 75 άτομα. Για τους 75, ο χρόνος απόλυσής τους είναι διαφορετικός - επειδή ήταν διαφορετική η ημερομηνία πρόσληψης τους κι επιπλέον υπάρχουν και οι χρόνοι των αναρρωτικών αδειών. Όταν είναι πάνω από 13 ημέρες, τότε μετατίθεται ο χρόνος της απόλυσής του καθενός, κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα” ανέφερε με σαφήνεια, εξηγώντας παρακάτω πως, “Φαίνεται λοιπόν από αυτά που έχουμε εμείς, από το προσωπικό της Κοινωφελούς, ότι κάποιοι ξεκινούν να απολύονται από το τέλος Οκτωβρίου και μετά. Ο κύριος όγκος των ατόμων που θα απολυθούν είναι περίπου τον Νοέμβριο και κάποιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ή ορισμένοι – πάντως όχι πολλοί – τέλος του χρόνου. Ο κύριος όγκος όμως είναι προς τα μέσα Νοεμβρίου”.

Ερωτηθείς, σε ποια Τμήματα και Υπηρεσίες είχε “διανεμηθεί” αυτό το προσωπικό, ο κ. Φωτεινιάς υπήρξε συγκεκριμένος: “Ο κύριος όγκος των υπαλλήλων αυτών είναι στον Πολιτισμό, στην Καθαριότητα αλλά και στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Όμως, έχουν προσωπικό από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και οι άλλες Διευθύνσεις. Και η Οικονομική Υπηρεσία έχει και η Διοικητική Υπηρεσία και άλλες”.

Στην παρατήρηση αν τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της σύμβασής τους, θα είναι μεγάλα και σοβαρά για τον Δήμο, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε τα ακόλουθα: “Αυτές οι θέσεις είναι συμπληρωματικές. Βέβαια σίγουρα σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς αυτοί οι άνθρωποι”. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, “Ο Δήμος έχει μόνιμο προσωπικό και με αυτό το προσωπικό, εμείς θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε τις υποθέσεις μας”. Θέλησε να σχολιάσει μάλιστα για το θέμα της υποστελέχωσης του Δήμου, πως, “Όντως το προσωπικό μας είναι λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε να είχαμε, αλλά εκ των πραγμάτων πρέπει να ανταπεξέλθουμε”. Σύμφωνα δε, με τα δεδομένα των τελευταίων ετών για τους Δήμους και το θέμα των προσλήψεων, υπενθύμισε πως, “Σύμφωνα με την κεντρική πολιτική σκηνή, οι προσλήψεις είναι 1 σε κάθε 5 απολύσεις. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, πρέπει να ζούμε με αυτό, αν και δεν μας αρέσει”.

Σχετικά με τα αιτήματα που έχει καταθέσει προ μηνών ο Δήμος προς το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με τις ανάγκες του και το προσωπικό που θα ήθελε μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα κατά τον β΄ κύκλο, ο Νίκος Φωτεινιάς έκανε λόγο για δυνατότητα προσλήψεων 100 ατόμων, αναφέροντας παράλληλα και σε ποιες Υπηρεσίες θα απασχοληθούν.

“Έχουμε ζητήσει από την προηγούμενη θητεία 100 άτομα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για να κάνουν αιτήσεις και έχουμε ανάγκες και αιτήματα για όλες τις Διευθύνσεις” σχολίασε, γνωστοποιώντας τα παρακάτω: “Για παράδειγμα έχουμε ζητήσει στον Τουρισμό 14 άτομα σε διάφορες ειδικότητες, στο ΚΕΠ θα πάρουμε 2 άτομα, στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων 1 άτομο, στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης 2 άτομα, στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων 1 άτομο, στο Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2 άτομα, στο Τμήμα Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού ζητάμε 8 άτομα, στο Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Προσώπων ζητάμε 18 άτομα, όπως και στο Τμήμα Μικρών Έργων και Συντηρήσεων 13 άτομα, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών 2 άτομα, στο Τμήμα Δημοτικών Προσόδων και Πόρων 1 άτομο, στο Τμήμα Ταμείου 1 άτομο, στο Τμήμα Οικονομικού Προγραμματισμού και Λογιστηρίου 1 άτομο, στο Τμήμα Υπηρεσιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ 2 άτομα, στο Γραφείο Δημάρχου 1 άτομο, στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαριότητας 13 άτομα, στο Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων 3 άτομα, στο Τμήμα Έργων Οδοποιίας 1 άτομο, στο Τμήμα Έργων Υποδομής 2 άτομα, στο Τμήμα Δόμησης 1 άτομο, στο Δημοτικό Σφαγείο 1 άτομο και στο Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού 1 άτομο”.

Στελέχωση με στόχο θέματα καθημερινότητας

Διευκρίνισε μάλιστα πως τα παραπάνω είναι γενικά στοιχεία βάσει του αιτήματος του Δήμου, εκτιμώντας πως θα είναι θετική η απάντηση του Υπουργείου.

“Αυτά ζητάμε και ευελπιστώ ότι θα τα πάρουμε. Άρα, είναι κατανοητό πως ο κύριος όγκος είναι στην Καθαριότητα, στον Πολιτισμό και στα Μικρά Έργα” εξήγησε, καθιστώντας ξεκάθαρο πως τον Δήμο τον ενδιαφέρουν αυτές οι προσλήψεις ώστε να υπάρξει για διάστημα 8 μηνών μία στελέχωση και να αντιμετωπίζονται θέματα καθημερινότητας.

“Μας ενδιαφέρουν δηλαδή όλα τα πεδία που έχουν άμεση σχέση με τον πολίτη και την καθημερινότητά τους. Βασικό για εμάς είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας όπως τα θέματα του ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές, τα θέματα οδοποιίας και οι πλακοστρώσεις, η καθαριότητα κλπ. Σε αυτή τη φάση μας απασχολεί έντονα να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας” επανέλαβε προς την εφημερίδα κατηγορηματικά ο κ. Φωτεινιάς.

Κληθείς τέλος να γνωστοποιήσει αν γνωρίζει χρονικά πότε θα γίνουν οι προσλήψεις του β΄ κύκλου, υπήρξε λακωνικός, αφού εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις.

“Από αυτά που γνωρίζω προσωπικά, φαίνεται ότι η προκήρυξη θα βγει περίπου στις 15 Οκτωβρίου και όλη η διαδικασία που θα πρέπει να γίνει, δηλαδή να γίνουν οι αιτήσεις, να κατατεθούν τα δικαιολογητικά και μετά να κάνει τη δουλειά του το Τμήμα Ανθρώπινων Πόρων για να βγάλει την απόφαση και να σταλεί στον ΟΑΕΔ. Πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου θα έχουν προσληφθεί. Αυτά σύμφωνα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μου αναφορικά με όσα γνωρίζω” θέλησε να υπογραμμίσει διευκρινιστικά.

Π. Μώτος: Μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό

Για τις συνέπειες του “νεκρού” διαστήματος που θα προκύψει από την απόλυση των απασχολούμενων προσώπων μέχρι την πρόσληψη νέων στο κομμάτι της Καθαριότητας μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος.

“Έχουν λήξει κάποιες συμβάσεις κι έχουν φύγει ήδη κάποιοι, λίγες ημέρες πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας ακολούθως πως, ως εκ τούτου, “Έχουν μείνει λίγοι σε αριθμό σήμερα και πρέπει να πω πως και το μόνιμο προσωπικό είναι λίγα άτομα αφού έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί”.

Αν και εκτιμά απαραίτητη την παρουσία των απασχολούμενων μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς του ΟΑΕΔ, ωστόσο, ο κ. Μώτος υποστηρίζει πως το πρόβλημα της Καθαριότητας, θα λυνόταν μέσω μόνιμων προσλήψεων, αφού οι συμβασιούχοι περιορίζονται σε θέματα καθηκόντων.

“Η διαφορά των απασχολούμενων από το μόνιμο προσωπικό είναι ότι οι πρώτοι δεν μπορούν να βοηθήσουν σε όλες τις εργασίες. Για παράδειγμα ούτε μπορούν να ανέβουν στο απορριμματοφόρο, ούτε να κάνουν εργασίες με μηχανήματα. Είναι για εργασίες απομάκρυνσης χόρτων ενώ δεν μπορούν να εργαστούν πριν από τις επτά το πρωί κ.α. και γνωρίζουμε όλοι πως η Καθαριότητα είναι Υπηρεσία 24ωρης βάσης”. Κατά συνέπεια, δήλωσε πως, με τα παραπάνω δεδομένα, “Υποφέρουμε σαν Υπηρεσία με το προσωπικό που έχει μείνει, το οποίο πρέπει να κάνει όλες τις εργασίες”.

Ο ίδιος ερωτηθείς για την καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα της υποστελέχωσης, σχολίασε για τους απασχολούμενους του ΟΑΕΔ πρωτίστως πως, “η παρουσία τους είναι αναγκαία βέβαια γιατί έχουμε ένα μεγάλο πλάνο εργασιών και υποχρεώσεων”, όμως όπως πρόσθεσε, “Η μόνη λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Διαφορετικά μέσα σε δύο χρόνια θα φύγουν κι άλλοι. Και μετά η Καθαριότητα τί κάνει; Πώς θα λειτουργήσει;”.

Μ. Αληφραγκής: Πρόβλημα στις Τεχνικές Υπηρεσίες μέχρι τις νέες προσλήψεις

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα όσον αφορά τα Τμήματά του και την “απώλεια” προσωπικού.

“Επειδή είναι υποστελεχωμένες οι Υπηρεσίες του Δήμου, σαφώς αυτό το προσωπικό προσφέρει απεριόριστη βοήθεια. Μπορώ να πω ότι θεωρείται απαραίτητο, όπως και οι συμβασιούχοι, των οποίων η σύμβαση λήγει σε δύο μήνες. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα” παρατήρησε χαρακτηριστικά, εξηγώντας μάλιστα πως, “Είναι άτομα απ΄ ό,τι έχω δει μέχρι τώρα από τους ήδη υπηρετούντες, που έχουν φιλότιμο και έχουν όρεξη”.

Αναφορικά με τη συνέχιση του προγράμματος, υποστήριξε πως, “Σαφώς αν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα θα είναι μία μεγάλη βοήθεια για όλες τις Υπηρεσίες” ενώ σχετικά με το ζήτημα της οριστικής λύσης και ο κ. Αληφραγκής τοποθετήθηκε θετικά αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. “Με τέτοια μέτρα δεν λύνεται το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις όσον αφορά στο αναγκαίο προσωπικό που χρειάζονται οι Δήμοι, γιατί είναι σαφώς υποστελεχωμένοι. Και όχι μόνον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αλλά γενικότερα όλοι οι Δήμοι” δήλωσε, ενώ για το κενό που θα προκύψει έως την απόκτηση νέου προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ, ανέφερε τα εξής: “Και η καθαριότητα θα έχει αυξημένο φόρτο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Μικρών Έργων, αφού θα φύγουν τα άτομα αυτά. Εκτός κι αν δοθεί κάποια παράταση, γιατί στους προηγούμενους 8μηνίτες είχε δοθεί παράταση κατά 4 μήνες. Αλλά οπωσδήποτε στο κενό αυτό θα δημιουργηθεί σίγουρα πρόβλημα”.

Αλ. Λεονταρίτη: Μας “καίει” η περίοδος που θα “τρέξει” το πολιτιστικό πρόγραμμα

Παρόμοια ανησυχία εκπέμπει και το Τμήμα Πολιτισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας Αντιδημάρχου, Αλίκης Λεονταρίτη.

“Οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησαν με μία 8μηνη σύμβαση. Ο Δήμος είχε ζητήσει αρχικά για τον Πολιτισμό 16 άτομα, αλλά τελικά μας ήρθαν 14 κι εργάζονται. Ακολούθησε η παράταση των τεσσάρων μηνών, οπότε το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2019” ανέφερε αρχικά η ίδια, εξηγώντας πως αυτό το προσωπικό καλύπτει ανάγκες καθαριότητας των πολιτιστικών χώρων σε επίπεδο βοηθητικών εργασιών, απασχολείται στη Φιλαρμονική και διευκολύνει σημαντικά σε επίπεδο διεκπεραίωσης και προώθησης λειτουργικών αναγκών στο σύνολο των πολιτιστικών χώρων. Αυτά τα πρόσωπα είχαν όρεξη για προσφορά και εργασία και πέρα από το κομμάτι της απασχόλησης, είναι σημαντικό και το δέσιμο που αποκτούμε” δήλωσε κατηγορηματικά η Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Πέρα από τις ανάγκες που καλύπτουν, στέκομαι και στο ανθρώπινο κομμάτι. Από τον Ιούλιο που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους και ακόμη που συνεργαζόμαστε διαπιστώνω πως είναι τόσο πρόθυμα παιδιά και νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά”.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ξεκάθαρα πως η “απώλεια” 14 προσώπων θα προκαλέσει προβλήματα στο Τμήμα Πολιτισμού, μέχρι τις νέες προσλήψεις. “Ο δεύτερος κύκλος θα είναι κάποιοι άλλοι άνεργοι αφού ο άμεσος εργοδότης τους είναι ουσιαστικά ο ΟΑΕΔ. Σίγουρα το κενό που θα μας παρουσιαστεί θα είναι σημαντικό, αν και η περίοδος αιχμής για εμάς στον Πολιτισμό αρχίζει και αμβλύνεται. Όμως, τα κενά θα είναι μεγάλα” επανέλαβε, εξηγώντας πως “Ανυπομονούμε να έρθουν άνθρωποι όταν θα κλείσει ο α΄ κύκλος του προγράμματος”, αφού κύριο μέλημα για την ίδια και το Τμήμα της “είναι η κάλυψη όλων των αναγκών την περίοδο του καλοκαιριού”. Διευκρινίζοντας μάλιστα τα λεγόμενά της, πρόσθεσε πως, “Μιλώ ουσιαστικά για το διάστημα που ξεκινά πριν από το Πάσχα έως και τον Οκτώβρη – Νοέμβρη του 2020” οπότε και θα “τρέξει” το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου.

Η ίδια έκλεισε τις δηλώσεις της, λέγοντας τέλος πως, “Πρέπει μέσω του β΄ κύκλου να καλυφθούν θέσεις αφού μας είναι απαραίτητοι αυτοί οι άνθρωποι και όσο πιο γρήγορα “τρέξει” η διαδικασία, τόσο το καλύτερο για εμάς”.