Ύψιστη ασφάλεια στο λιμάνι της Ερμούπολης
- Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:20
- / Eνημέρωση: 30 Σεπ. 2019 - 18:00
Πλήρως εναρμονίζεται με τις επιταγές και τις απαιτήσεις του διεθνούς κώδικα για την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων και των πλοίων (ISPS) το λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου, καθώς ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των πλέον προηγμένων συστημάτων ασφαλείας κι ελέγχου σε συγκεκριμένα σημεία της λιμενικής ζώνης, καθώς και στον σταθμό – κέντρο, αλλά και σε κατάλληλους χώρους σε Λιμενικό Ταμείο Σύρου και Λιμεναρχείο Σύρου.
Πρόκειται για το άκρως σημαντικό έργο που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης του Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό 1.252.742 ευρώ.
Το σύνολο των συστημάτων και του εξοπλισμού που τοποθετήθηκε τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους στο μέτωπο του λιμένα της Ερμούπολης, καθώς και η λειτουργία του σε άμεσο χρόνο, έρχεται να σημάνει την αναβάθμισή του, αλλά και να τον εντάξει στη λίστα με τα πλέον σύγχρονα λιμάνια της χώρας, που παρέχουν ύψιστες συνθήκες ασφαλείας για τον κατάπλου πλοίων υπόχρεων στον ISPS.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αυτά τα συστήματα βελτιώνουν και τις προϋποθέσεις προσέλκυσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη Σύρο, βοηθώντας στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
Το θέμα αναφέρθηκε επιγραμματικά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της εισήγησης του προηγούμενου προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά για την ένταξη του ποσού των 590 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, προκειμένου να εξοφληθεί ο ανάδοχος του έργου.
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης προέβησαν σε δηλώσεις στην εφημερίδα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τη λειτουργία των συστημάτων ελέγχου κι ασφάλειας του λιμένα Ερμούπολης.
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση. Απομένει η εκπαίδευση των αρμοδίων
Ερωτηθείς σχετικά με το στάδιο υλοποίησης του έργου, ο Δημήτρης Κοσμάς γνωστοποίησε πως αυτό ολοκληρώθηκε, με την παραλαβή της β΄ φάσης του, να πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.
“Παραλάβαμε τη β΄ φάση την επόμενη ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου (σσ. Δευτέρα 23/9/2019). Ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των συστημάτων και του εξοπλισμού” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως πλέον επόμενη βήμα είναι η πλήρης ενημέρωση κι εκπαίδευση των αρμοδίων για την ορθή λειτουργία τους.
“Απομένει να γίνει εκπαίδευση στην εταιρεία security του λιμένα μας που θα τα χειρίζεται όλα αυτά. Τόσο για θέματα αντιμετώπισης του κόσμου στον οικίσκο που θα γίνεται η είσοδος κι έξοδος των επιβατών της κρουαζιέρας, όσο και γενικά για την παρακολούθηση μέσω των καμερών που βρίσκονται στο κέντρο μας. Ουσιαστικά αυτό το κομμάτι του έργου απομένει, η εκπαίδευση – ενημέρωση των αρμοδίων” πρόσθεσε, εξηγώντας ακόμη πως την ίδια ενημέρωση θα λάβουν και υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου Σύρου όπως και του Λιμεναρχείου.
“Αυτή η ενημέρωση θα γίνει και στο αρμόδιο προσωπικό του Λιμεναρχείου γιατί οι ίδιες οθόνες έχουν εγκατασταθεί και σε χώρο του Λιμεναρχείου. Από εμάς στο Λιμενικό Ταμείο θα γίνει σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τα συστήματα ασφαλείας, όπως ο Ρένος Ζερβός που ουσιαστικά είναι ο ΥΑΛΕ (υπεύθυνος ασφαλείας) του λιμένα μας”.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Μετά από τα παραπάνω, θα σημάνει η ολοκλήρωση της υπόθεσης”.
Σχετικά με την κάλυψη του κόστους του έργου, ενημέρωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο πως, “απομένει η καταβολή του ποσού ύψους 590 χιλ. ευρώ. Δεν είχαμε κάνει την αποδοχή της χρηματοδότησης και γι αυτό κάναμε εκ των υστέρων και την πίστωση, ώστε ο εργολάβος να εξοφληθεί πλήρως”.
Αναφορικά με το κομμάτι της εκπαίδευσης ρωτήθηκε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης. “Πέραν του κέντρου που έχει τοποθετηθεί στο λιμάνι και αφορά στο Λιμενικό Ταμείο έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα και οι οθόνες που παρακολουθούμε την εικόνα που δίνουν αυτές, και στο Λιμεναρχείο Σύρου. Αρμόδιοι χειριστές προς τούτο, έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται τις κάμερες από κοινού με τους υπευθύνους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου” δήλωσε προς την εφημερίδα, επισημαίνοντας την αξία του συγκεκριμένου έργου για το λιμάνι της Ερμούπολης.
“Σίγουρα αναβαθμίζεται κατά πολύ το λιμάνι από πλευράς ασφαλείας και το προσωπικό που θα εκπαιδευτεί θα είναι αρμόδιο για να χειρίζεται τα συστήματα από κοινού με τον αρμόδιο φορέα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Όλος ο χώρος του ISPS και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή του λιμένα και ο επιβατικός λιμένας θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται από τα συστήματα ελέγχου κι επιτήρησης τα οποία και αναβαθμίζουν σαφώς το λιμάνι” ανέφερε ο Λιμενάρχης, ενώ ο Δημήτρης Κοσμάς ρωτήθηκε για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία τους.
“Ήδη έχουν κάνει μία δοκιμαστική λειτουργία των συστημάτων” σχολίασε, γνωστοποιώντας παρακάτω πως, “Μετά από την εκπαίδευση θα αρχίσουν να λειτουργούν τα συστήματα προς το παρόν για τον χώρο της κρουαζιέρας” που όπως πρόσθεσε, καταπλέουν πλοία υπόχρεα στον ISPS, τονίζοντας δε, πως, αυτά τα συστήματα διασφαλίζουν πως “δεν θα μπορεί να περάσει κανένας τρίτος ή κάποιος με κακή πρόθεση στο πλοίο”.
Αξίζει παρενθετικά να σημειωθεί πως στην περίπτωση του λιμένα της Ερμούπολης, η εκπαίδευση θα απευθυνθεί και στους υπαλλήλους της εταιρείας φύλαξης της λιμενικής ζώνης.
“Τη λειτουργία την αναλαμβάνει η εκάστοτε εταιρεία security που έχουμε για την ασφάλεια στο λιμάνι της Σύρου, δηλαδή τη φύλαξη του λιμένα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και τουλάχιστον ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμένα πρέπει να ξέρει τα πάντα για τη λειτουργία των συστημάτων” σχολίασε επιπλέον ο Δημήτρης Κοσμάς, ενώ υπενθύμισε πως με τη σημερινή εταιρεία security το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει διετή σύμβαση προ τριών μηνών.
Σύγχρονος εξοπλισμός και συστήματα ελέγχου
Σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από την πλευρά της, είχε γνωστοποιήσει πως, αυτό “αφορά στην υλοποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας, καθώς και την ταχύτερη και αμεσότερη κινητοποίηση του μηχανισμού ασφάλειας του λιμένα στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Βασικό κριτήριο σχεδιασμού του συστήματος είναι η ανάπτυξη ενός Κέντρου Ασφάλειας, εντός του λιμένα, όπου θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, το σύνολο των πληροφοριών ασφάλειας. Μέσω του κέντρου αυτού, όλες οι πληροφορίες (δεδομένα, εικόνες, φωνή, video κλπ.) θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Τοπικής Λιμενικής Αρχής, μέσω δικτύου δεδομένων.
Το σύστημα ασφαλείας του λιμένα θα αποτελείται από διάφορα υποσυστήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως επιτήρησης με κάμερες, ελέγχου πρόσβασης, οπτικής και ηχητικής αναγγελίας μηνυμάτων, με εξοπλισμό που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Φορητά Τερματικά Ελέγχου Επιβατών Υπόχρεων Πλοίων, Φορητούς Αναγνώστες καρτών Barcode και RF-ID, Διαδικτυακές Κάμερες σταθερές, Διαδικτυακές κινούμενες Κάμερες, Κινητή Θερμική Κάμερα με ενσωματωμένο Λογισμικό Video Analytics, Σύστημα Έξυπνων καμερών, Φορητούς ανιχνευτές μετάλλων, Μεταφερόμενο Οικίσκο με X-RAY και μαγνητική πύλη, Σύστημα Αναγνώρισης πινακίδων οχημάτων προς επιβίβαση στα ΕΓ-ΟΓ Πλοία κλπ.”.
Όπως σχολίασε στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Κοσμάς, “Η εμβέλεια των καμερών μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε μέχρι το σημείο του αγκυροβολίου στη θέση της Αζολίμνου, που μπορούμε να δούμε επάνω στο πλοίο. Τέτοια εμβέλεια έχει η κάμερα, όπως επίσης μπορούμε να δούμε και κατά τις νυχτερινές ώρες. Είναι τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και ουσιαστικά όλο το λιμάνι παρακολουθείται αυτή τη στιγμή με τις σχετικές αδειοδοτήσεις βέβαια”.
Προκειμένου να καταστεί σαφές για ποια πλοία θα λειτουργούν τα συστήματα στο λιμάνι ακτοπλοΐας της Ερμούπολης, ρωτήθηκε ο Λιμενάρχης αναφορικά με το ποια εξ αυτών θεωρούνται υπόχρεα για έλεγχο στο πλαίσιο του ISPS.
“Σε καμία περίπτωση δεν θα ελέγχονται οι επιβάτες κάθε πλοίου. Θα ελέγχεται ο χώρος του ISPS και τα συστήματα στον επιβατικό λιμένα, όταν ο λιμένας υποδέχεται πλοία κατηγορίας Α, δηλαδή κατηγορίας που είναι υπόχρεα να ελέγχονται. Τότε οι κάμερες θα προσφέρουν το έργο που απαιτείται για τα πλοία αυτής της κατηγορίας”. Θέλησε να εξηγήσει ιδιαίτερα αναλυτικά μάλιστα πως, “Φέτος (σσ. στη Σύρο) δεν είχαμε στο λιμάνι μας, είχαμε όμως πέρυσι όπως το Aqua Blue”. Άρα, συμπλήρωσε πως, πρόκειται για πλοία “που εκτελούν πλόες προς την Κρήτη όπως το Aqua Blue που ξεκινούσε από Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσους λιμένες Σποράδες, Κυκλάδες, Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πλοία για τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται ο ISPS. Μπορεί φέτος να μην είχαμε, αλλά μπορεί σε επόμενο χρόνο, μεταγενέστερα να προκύψει πάλι αναγκαιότητα και να καταπλεύσει πλοίο της συγκεκριμένης κατηγορίας”.
Στην ερώτηση αν αυτά τα συστήματα βοηθούν στο κύριο έργο του Λιμεναρχείου Σύρου, ο Γιάννης Βαμβακούσης υπήρξε συγκεκριμένος: “Βοηθάει ο εξοπλισμός και τα συστήματα αυτά. Βέβαια αμιγώς δεν μπορείς να ελέγξεις τη θαλάσσια κυκλοφορία και δεν απαιτείται και κάτι τέτοιο. Όμως, όταν προκύψει κάτι το οποίο θα επιβάλλει να προστρέξεις στις κάμερες για να δεις σε παρελθόντα χρόνο τί έχει συμβεί, μπορείς να κάνεις τον έλεγχο και να έχεις ασφαλέστερα συμπεράσματα για το οτιδήποτε είναι αυτό που θα απασχολεί στο λιμάνι”.
Έμφαση στην κρουαζιέρα
Αναφορικά με την υπόθεση της κρουαζιέρας, ο Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε πως τα συστήματα καλύπτουν τις απαιτήσεις των εταιρειών που διαχειρίζονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια και που προωθούν την κρουαζιέρα πολυτελείας.
“Όλες οι εταιρείες κρουαζιέρας δίνουν έμφαση στην ασφάλεια του πλοίου και των επιβατών. Το στοίχημα είναι να έρθουν περισσότερα πλοία. Είναι ζητήματα της επόμενης διοίκησης” σχολίασε λακωνικά ο προηγούμενος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ενώ σε ανάλογο τόνο ο Λιμενάρχης Σύρου, δήλωσε τα ακόλουθα: “Αυτή η ενίσχυση σε ασφάλεια που αποκτά το λιμάνι της Ερμούπολης θα λειτουργήσει σίγουρα θετικά γιατί όλες οι εταιρείες και τα κρουαζιερόπλοια τα οποία προσεγγίζουν, θέλουν να πηγαίνουν σε λιμένες που παρέχουν ασφάλεια. Και αυτό θα το εξασφαλίζει το λιμάνι της Σύρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην προσέλκυση και άλλων κρουαζιεροπλοίων κι άλλων εταιρειών που θα επιδείξουν προτίμηση προκειμένου να προσεγγίζουν το λιμάνι μας”.
Ένα εξαιρετικά ασφαλές λιμάνι στο Αιγαίο
Στον επίλογο των δηλώσεών τους, ο κ. Βαμβακούσης και ο κ. Κοσμάς πρόσθεσαν, πως, πλέον, η Σύρος διαθέτει ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια στο νομό και τη χώρα. “Είναι μία εξέλιξη που αναμφισβήτητα αναβαθμίζει το λιμάνι της Σύρου” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λιμενάρχης Σύρου, με τον π. πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να σημειώνει παρομοίως, πως, “Ειδικά στην περιοχή των Κυκλάδων δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λιμάνι, τέτοιος σύγχρονος εξοπλισμός. Είμαστε στα καλύτερα λιμάνια για το θέμα της ασφάλειας της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Λειτουργική αναβάθμιση λιμένα Ερμούπολης
28 Φεβ. 2018 - 6:20 - Σύρος Εξ Αρχής: “Σαρωτική αύξηση στα δημοτικά τέλη”
6 Νοε. 2024 - 10:54 - Το Δημόσιο διεκδικεί χορτολιβαδικές εκτάσεις Δήμου και ιδιωτών
6 Νοε. 2024 - 6:20 - Εντατικές εργασίες για να “κλείσει” το έργο του χώρου στάθμευσης
6 Νοε. 2024 - 6:19 - Η Σύρος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WTM του Λονδίνου
5 Νοε. 2024 - 16:48