Συνέντευξη του Εντεταλμένου συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Άνω Σύρου και Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Παναγιώτη Κουταβά

“Θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου για τη Σύρο”

Δυναμικά εισέρχεται για πρώτη φορά στα κοινά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Παναγιώτης Κουταβάς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” ως Εντεταλμένος σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Άνω Σύρου και Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Στοχεύοντας στην παραγωγή έργου προς όφελος της Σύρου από τις θέσεις ευθύνης στις οποίες βρίσκεται μετά από την εμπιστοσύνη που έλαβε από τους Συριανούς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ίδιος μιλάει για τις προτεραιότητές του στην παρούσα θητεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, επιδεικνύοντας ομαδικό “πνεύμα” και συνεργατική διάθεση με τους αιρετούς συναδέλφους του προς εξυπηρέτηση της προόδου του νησιού.

  • Συμμετέχετε για πρώτη φορά στα κοινά του τόπου και μετά από τις εκλογές, αποδείχθηκε πως οι δημότες έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι στιγμής από τη συμμετοχή σας στον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο;

“Πρωτόγνωρη η διαδικασία. Δεν είναι κάτι που δεν το περίμενα γιατί μετά το πέρας των εκλογών παρακολούθησα κάποιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν ήξερα ποια είναι η λειτουργία του, ποιες είναι οι Επιτροπές που υπάρχουν και πώς είναι η όλη διαδικασία της διοίκησης ενός Δήμου. Οπότε, είχα πάρει μία γεύση των διαδικασιών. Είναι καλά σε γενικές γραμμές. Δεν το περίμενα πολύ διαφορετικό από αυτό που είδα το καλοκαίρι. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι πιο γραφειοκρατικοί δεσμοί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά αυτά τα ορίζει ο νόμος και δεν είναι κάτι που έχει επιλέξει η δική μας Δημοτική Αρχή ή η προηγούμενη. Θεωρώ πάντως ότι θα μπορούσε να είναι πιο σύγχρονη η λειτουργία και η δομή”.

  • Επειδή κάνετε λόγο ιδιαίτερα για το Δημοτικό Συμβούλιο, θα επιθυμούσατε μία ταχύτερη και ουσιαστικότερη διαδικασία στη λήψη αποφάσεων;

“Μέχρι τώρα τα δύο συμβούλια που έχουμε κάνει, μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε διαδικαστικά. Γιατί είναι συμβούλια στα οποία πρέπει να συσταθούν όλες οι Επιτροπές, που αφορούν στη διοίκηση του Δήμου, οπότε μέχρι τώρα δεν έχω βρεθεί σε ένα πραγματικό Δημοτικό Συμβούλιο, να δω πώς συζητιούνται τα θέματα, πώς παίρνονται οι αποφάσεις και πώς είναι εν γένει η λειτουργία”.

  • Με απόφαση Δημάρχου οριστήκατε εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος χωρίς αμοιβή για τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Άνω Σύρου, δηλαδή την Άνω Σύρο, τον Γαλησσά, το Κίνι, τον Πάγο και τα Χρούσσα. Έχετε παρευρεθεί στις πρώτες συνεδριάσεις των Συμβουλίων τους; Πώς αντιλαμβάνεστε τον δικό σας ρόλο προκειμένου να έχουν ισχυρή “φωνή” τα τοπικά Συμβούλια;

“Έχω παρακολουθήσει όλες τις συνεδριάσεις των τριών Συμβουλίων που γίνονται, γιατί στα Χρούσσα είναι μονοεδρικό και δεν γίνεται τοπικό Συμβούλιο. Η αρμοδιότητά μου είναι να είμαι και να λειτουργώ σαν συνδετικός κρίκος των τοπικών Συμβουλίων με το Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαι η φωνή ουσιαστικά των τοπικών Κοινοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να μεταφέρω τα αιτήματά τους αμεσότερα σε σχέση με τη διαδικασία αποστολής εγγράφων, με σκοπό να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της καθημερινότητας. Γιατί όλα τα άλλα θέματα που έχουν οι τοπικές Κοινότητες είναι θέματα, τα οποία πηγαίνουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες και μπορεί να χρειάζονται μελέτες, έργα ή εργασίες να γίνουν. Οπότε, κυρίως μεταφέρω τα προβλήματα των ανθρώπων της καθημερινότητας, όπως αυτά εκφράζονται στα τοπικά Συμβούλια”.

  • Στο παρελθόν είχε γίνει λόγος για αναζήτηση τρόπων προκειμένου να αναπτυχθεί περισσότερο ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Έχετε έναν “μπούσουλα” εσείς ή και σε συνεργασία με την Κοινότητα προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις σε βασικά θέματα και να μπορεί να γίνει πιο ελκυστικός ο οικισμός;

“Στο τελευταίο τοπικό Συμβούλιο η Κοινότητα της Άνω Σύρου είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες, όσον αφορά τον μεσαιωνικό οικισμό, όπως το να δοθούν κίνητρα στους μόνιμους κατοίκους με κάποιες μειώσεις δημοτικών τελών. Εμείς θέλουμε πάρα πολύ να αναπτύξουμε τον μεσαιωνικό οικισμό. Θεωρούμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για το τουριστικό προϊόν της Σύρου. Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια, ώστε ο κόσμος να μάθει πως υπάρχει ένας μεσαιωνικός οικισμός στην Ελλάδα, στη Σύρο, ο μοναδικός που είναι κατοικήσιμος. Υπάρχουν κατοικίες που έχουν οικοδομηθεί πριν από πάρα πολλές δεκαετίες, κατοικούνται σήμερα και είναι λειτουργικές. Αυτό βέβαια, κάποιοι λίγοι επισκέπτες το γνωρίζουν κι έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Άνω Σύρο. Οπότε γενικότερα βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως Ευρωπαίοι, που έρχονται και μένουν στην Άνω Σύρο και τη γνωρίζουν. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, ούτως ώστε να μας βοηθήσουν να παρουσιάσουμε την Άνω Σύρο, είτε σε τουριστικές εκθέσεις που θα συμμετέχει ο Δήμος, είτε σε κάποιο δίκτυο φίλων της Άνω Σύρου που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προσπάθεια που κάνει ο Ανδρέας Γιαλόγλου με το Γεωπάρκο στην Απάνω Μεριά, στο οποίο θα συμμετέχουν πάρα πολλοί ξένοι επιστήμονες, τους οποίους έχουμε την πρόθεση να ξεναγήσουμε στον βράχο της Άνω Σύρου, με σκοπό να αποτελέσουν πρεσβευτές του”.

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκε το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Βρίσκεστε στη θέση του Αντιπροέδρου μετά από πρόταση του Δημάρχου και την έγκριση των αιρετών συναδέλφων σας. Είστε ικανοποιημένος με αυτήν τη θέση δεδομένης της συμμετοχής σας στα κοινά για πρώτη φορά; Πώς θα συμβάλλεται στο γενικότερο έργο του Λιμενικού Ταμείου και στον ευθυνοφόρο ρόλο που έχει η πρόεδρος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ;

"Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος. Ο Δήμαρχος είναι εκείνος που έχει το προνόμιο και την ευθύνη να μοιράζει τις θέσεις ευθύνης στους εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους. Δεν θεωρώ αυτή τη θέση καθόλου μικρή ή δεύτερη ή υποτιμητική. Αντιθέτως, τη θεωρώ μία θέση πάρα πολύ σημαντική και είναι μία θέση ευθύνης. Είναι μία θέση η οποία βάσει της ειδικότητάς μου και επειδή είναι ένας φορέας το Λιμενικό Ταμείο που εκτελεί έργα, πιστεύω ότι θα βοηθήσω πολύ και την Κανδιώ Μαραγκού. Πιστεύω θα είμαστε μία πάρα πολύ παραγωγική ομάδα. Εκείνη έχει τη δική της τεχνογνωσία από τον δικό της επαγγελματικό τομέα, εγώ έχω τη δική μου και πιστεύω ότι είμαστε η καλύτερη δυνατή ομάδα”.

  • Ποια έργα θεωρείτε πως πρέπει να προωθηθούν άμεσα, ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου; Υπάρχουν και υποθέσεις που έχει ο τόπος εκκρεμότητες, όπως ενδεικτικά η τελική έγκριση του master plan, η μαρίνα. Πώς θα κινηθείτε;

“Η διοίκηση έχει συνέχεια. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας όλοι και ο κόσμος που μας τίμησε με την ψήφο του. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται προς έγκριση το master plan, το οποίο θεωρούμε και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε και από τη νυν διοίκηση αλλά και με τις επαφές που κάνουμε με τα συναρμόδια Υπουργεία, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκριθεί. Αυτό ανοίγει ένα τεράστιο μέτωπο οργασμού εργασιών στον χώρο της λιμενικής ζώνης, από άκρη ως άκρη. Μη φανταστεί ο κόσμος ότι θα γίνει το λιμάνι εργοτάξιο. Ούτε ότι με την έγκριση του master plan θα ξεκινήσουμε άμεσα έργα. Το master plan είναι ένα σχέδιο το οποίο χωροθετεί τις εγκαταστάσεις. Δηλαδή με το master plan θα έχουμε έγκριση για το τί μπορεί να γίνει και που, στο λιμάνι μας. Οπότε μετά, μεμονωμένα, κάθε τμήμα του λιμανιού μελετάται από μηχανικούς, προκύπτουν όλες οι μελέτες, πηγαίνουν στα συναρμόδια Υπουργεία και τις εγκρίσεις που απαιτούνται και μετά ξεκινά ένα έργο. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι η έγκριση του master plan αυτόματα, μας βάζει σε μία διαδικασία εργοταξίου στο λιμάνι.

Βέβαια, θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του εμπορικού λιμένα που είναι τμήμα του master plan, το οποίο πιστεύουμε ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημοπρατηθεί και πιθανότατα ίσως αρχές Μαρτίου, αν έχουμε ανάδοχο κι όλα έχουν πάει κατ΄ ευχήν, να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Είναι στον χώρο της ΜΕΤΚΑ (σσ. ύψος ζυγοπλάστιγγας).

Στο πλαίσιο του master plan συμπεριλαμβάνεται και η μαρίνα, η οποία με διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει οι δύο προηγούμενες Διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου και όπως φαίνεται θα ολοκληρώσουμε εμείς – γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τέτοιες – , θα νομιμοποιηθεί σε λίγο καιρό. Θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί είναι γνωστό πως εκεί ανήκει η μαρίνα, για να δούμε πώς μπορούμε σαν Σύρος και όχι σαν Λιμενικό Ταμείο να την εκμεταλλευθούμε.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες λιμενικές εγκαταστάσεις, αυτή τη στιγμή εκτελείται ένα έργο στον κεντρικό προβλήτα του λιμανιού, το οποίο έχει συνάρτηση με το σύστημα ασφαλείας ISPS που έχει τοποθετηθεί, το οποίο θα “επεκταθεί” μέχρι την προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Η λειτουργία αυτού του συστήματος είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσελκύσουμε περισσότερα και ποιοτικότερα κρουαζιερόπλοια, διότι η ασφάλεια είναι κάτι που οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας έχουν σε προτεραιότητα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως ο λιμένας της Ερμούπολης γίνεται ο ασφαλέστερος των Κυκλάδων.

Πέρα, από το κεντρικό λιμάνι, στις προτεραιότητές μας είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό ο λιμένας του Φοίνικα. Θα ήταν ευχής έργον αν καταφέρουμε μέσα στη χρονική διάρκεια της δικής μας θητείας να κάνουμε όλες τις μελέτες και να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις ούτως ώστε να γίνει μία επέκταση της υφιστάμενης λιμενικής εγκατάστασης προκειμένου να μπορούμε να φιλοξενούμε περισσότερα και ίσως και μεγαλύτερα σκάφη. Επίσης, θα δώσουμε βάση σε όλες τις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα χωριά, οι οποίες και ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο γιατί ό,τι υπάρχει πρέπει να αναβαθμίζεται και να συντηρείται. Ακόμη στο πλάνο μας είναι η νομιμοποίηση του μικρού προβλήτα και του λιμενικού έργου στον Γαλησσά και των μικρών λιμενικών εγκαταστάσεων στη Βάρη.

Τέλος, όσον αφορά το οικόπεδο του Γαλησσά που εμπλέκεται το ΤΑΙΠΕΔ, έχω σκοπό - ακόμη και σαν προσωπικό στοίχημα -, να κάνω ό, τι περνά από το χέρι μου, ούτως ώστε αν μη τί άλλο, να ξέρουν και οι εμπλεκόμενοι πολίτες ότι το καθεστώς είναι αυτό που θα προκύψει ή αυτό που ισχύει σήμερα. Έχω ήδη συναντηθεί με μερίδα των εμπλεκομένων και θα τους καλέσω όλους το επόμενο διάστημα ώστε να συζητήσουμε το πρόβλημά τους μέσα στον Οκτώβριο. Σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, να πάμε σε όποιο Υπουργείο χρειάζεται για να δοθεί στο πρόβλημά τους μία λύση”.

  • Η προηγούμενη Διοίκηση είχε την ευκαιρία και κατάφερε να πάρει κάποιες χρηματοδοτήσεις. Αν και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει θετικό πρόσημο στο ταμείο του, ωστόσο μεγάλα έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ίδιους πόρους. Η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων είναι στις προτεραιότητές σας;

“Προφανώς. Το Λιμενικό Ταμείο μπορεί να έχει έσοδα, αλλά δεν μπορούν να εκτελεστούν μεγάλα έργα, χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση. Για παράδειγμα ο νέος εμπορικός λιμένας είναι της τάξεως των 4 εκ. ευρώ. Απ΄ ό,τι γνωρίζω το ταμείο του Λιμενικού Ταμείου παρότι εύρωστο, δεν διαθέτει 4 εκ. ευρώ. Οπότε εννοείται ότι το πλάνο μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια για να εντάξουμε κάποιες μελέτες και κάποια νέα έργα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και θα δούμε και πόσα κονδύλια δικαιούμαστε από το κεντρικό κράτος”.

  • Αν στην πορεία της θητείας σας έρθετε σε αντίθεση, αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για κάποια πράγματα που εσείς έχετε ως αναπτυξιακό μπούσουλα για την περιοχή σας και δεν συμφωνείτε με τη γενική πολιτική της Δημοτικής Αρχής, είστε διατεθειμένος να έρθετε ακόμη και σε ρήξη;

“Στην παράταξη του Δημάρχου λειτουργούμε με δημοκρατικές διαδικασίες. Όλα τα θέματα που συζητάμε προετοιμαζόμενοι για το Δημοτικό Συμβούλιο τίθενται σε ψηφοφορία. Προφανώς δεν συμφωνούμε όλοι με όλα, αλλά παίρνουμε δημοκρατικές αποφάσεις να στηρίξουμε ή όχι, κάποια πρόταση που φέρνει κάποιος συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος. Μέχρι στιγμής, η ομάδα λειτουργεί εξαιρετικά. Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν ξέρω αν στο μέλλον προκύψει κάποια διαφωνία είτε από εμένα, είτε από κάποιον άλλον σύμβουλο, θεωρώ όμως ότι μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, θα το θέσουμε επί τάπητος και θα κάνουμε την ψηφοφορία μας για να συναποφασίσουμε αν μία δράση ή μία απόφαση θα προχωρήσει ή όχι”.

  • Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο κατατίθεται μία πρόταση από τη μείζονα ή την ελάσσονα μειοψηφία που είναι αντίθετη από τη δική σας στρατηγική, αλλά εσείς προσωπικά τη θεωρείτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Την στιγμή της ψηφοφορίας θα συναινέσετε ή υπάρχουν κάποια “στεγανά” ότι ανήκετε στη Δημοτική Αρχή και ό,τι και να γίνει πρέπει να ψηφίσετε υπέρ της παράταξής σας;

“Στις προτάσεις που καταθέτει η αντιπολίτευση, ο καθένας ψηφίζει κατά το δοκούν. Αν κρίνω ότι η πρόταση είναι αξιόλογη για τη Σύρο, ναι, θα την ψηφίσω. Εννοείται. Ελεύθεροι πολίτες είμαστε και συμμετέχουμε σε μία δημοκρατική ομάδα. Πέρα από τα του οίκου μας, νομίζω ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις”.

  • Στην ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας το εντυπωσιακό είναι πως κατάφερε να συγκεράσει ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικούς χώρους. Αυτό λειτουργεί στην πράξη;

“Στη δική μας δημοτική ομάδα όλοι είμαστε ένα κόμμα. Το κόμμα είναι η Σύρος. Οπότε οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός είναι προσωπικές και δεν έρχονται σε κόντρα με την ανάπτυξη της Σύρου”.

  • Ποια είναι η δέσμευσή σας προς τους δημότες, οι οποίοι με την ψήφο τους σας επέλεξαν για να βοηθήσετε την πρόοδο του τόπου;

“Πρώτα θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν. Δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω, μιας και αυτή είναι η πρώτη μου συνέντευξη. Θέλω λοιπόν, να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Θα είμαι η φωνή όλων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έτσι όπως ήταν η ποσόστωση στις εκλογές, δυστυχώς, εκλέχθηκα μόνος μου από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας στην περιφέρεια της Άνω Σύρου. Οπότε θα είμαι η φωνή όλων. Και αυτών που ψήφισαν τον δικό μας συνδυασμό και εκείνων που ψήφισαν άλλους συνδυασμούς. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να φανώ αντάξιος της τιμής που μου έκαναν”.