Η νέα Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης παρέλαβε τα γήπεδα και τις υποδομές της αντισφαίρισης σε “αποσύνθεση”

Εγκατάλειψη στις εγκαταστάσεις τένις στη Σύρο

Δεν έχει συγκινήσει κανέναν αρμόδιο από την Αυτοδιοίκηση το γεγονός πως αθλούνται – σήμερα - περισσότερα από 150 άτομα στο νησί

Σε κατάσταση έντονης “αποσύνθεσης” έχουν περιέλθει τα δημοτικά γήπεδα και οι εγκαταστάσεις του τένις στη Σύρο, οι οποίες καταλαμβάνουν χώρους στο Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”, αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ουσιαστική μέριμνα για τις εν λόγω αθλητικές υποδομές.

Αν και το άθλημα της αντισφαίρισης στη Σύρο έχει αγκαλιαστεί από μία μεγάλη μερίδα κόσμου και οι εγγραφές – σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας - για τη νέα χρονιά ξεπερνούν τις 150, ωστόσο, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν επέδειξε ευαισθησία για τα δημοτικά γήπεδα του τένις, με αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία όλες οι εγκαταστάσεις να έχουν αποκτήσει μεγάλες φθορές.

Τόσο τα δάπεδα των τεσσάρων εξωτερικών γηπέδων, όσο ακόμη οι περιφράξεις, οι “κλειστές” κερκίδες και ο ακατάλληλος χώρος των “αποδυτηρίων” και της αποθήκης, προκαλούν σοβαρά θέματα στην ομαλή άθληση και προπόνηση μικρών και μεγάλων παιδιών, καθώς όμως και των ενηλίκων, οι οποίοι πολλάκις έχουν εκφράσει παράπονα και προς τους προπονητές τους για την κατάσταση των αθλητικών χώρων.

Αξίζει να σχολιαστεί δε, πως, στους συγκεκριμένους χώρους δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από τη χρονιά που αυτά κατασκευάστηκαν μέχρι και σήμερα.

Για όλα τα παραπάνω θέματα έχει ενημερωθεί ο νέος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Σύρου και το ΔΣ του, προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες τους αναφορικά με τα γήπεδα και το σύνολο των υποδομών της αντισφαίρισης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ο ίδιος κλήθηκε από την εφημερίδα να προβεί σε σαφή ενημέρωση για τις κινήσεις της νέας Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το τένις στη Σύρο, οι υποδομές του οποίου δεν χρειάζεται να συνοδευτούν από αναλυτικότερο σχολιασμό, καθώς το φωτογραφικό υλικό αποδίδει στον μέγιστο βαθμό τα προβλήματα των αθλητικών χώρων.

  • Έχετε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Όμιλο Αντισφαίρισης προκειμένου να έχετε συνεργασία ώστε να προωθήσετε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των υποδομών του τένις στη Σύρο;

“Ναι. Συναντηθήκαμε την περασμένη Παρασκευή. Επειδή ήταν μία άτυπη συνάντηση, προσωπικά, κάλεσα και τα δύο μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Αθλητισμού ώστε να συμμετέχουν στη συνάντηση. Συζητήσαμε με τα μέλη του ΔΣ του Ομίλου Αντισφαίρισης και μου ανέφεραν κάποια θέματα που είχαμε συζητήσει και προεκλογικά. Αμέσως μόλις ανέλαβα κάναμε σαν Δήμος κάποιες άμεσες μικρές παρεμβάσεις για να ρυθμίσουμε άμεσα κάποια μικρά θέματα”.

  • Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που έχετε καταγράψει και σε ποια από όλα όσα σας μεταφέρθηκαν, μπορείτε να ανταποκριθείτε άμεσα;

“Αυτά που κάναμε άμεσα είναι συγκεκριμένα. Σε συνεργασία με τον κ. Μώτο προχωρήσαμε στο κλάδεμα κάποιων δέντρων εξωτερικά των γηπέδων για την ασφάλεια των αθλητών. Επίσης, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τους αρμόδιους υπαλλήλους κάναμε καθαρισμό στα φρεάτια για να μη λιμνάζουν τα νερά τη χειμερινή περίοδο, ενώ τοποθετήσαμε σε κάποια σημεία ειδικά πλέγματα, όπου έπρεπε. Αυτά ήταν τα εύκολα που μπόρεσαν και έγιναν αμέσως.

Αυτό όμως που “καίει” τον Όμιλο και τα παιδιά είναι τα προβλήματα των δαπέδων. Από τη χρήση έχουν αποκτήσει φθορές και παρουσιάζουν ολισθηρότητα. Οπότε, η κατάσταση των δαπέδων είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε, όπως επίσης το θέμα με τις κερκίδες και το μικρό δωμάτιο.

Μου ζήτησαν να διαμορφωθεί ένας χώρος για τους γονείς και τα παιδιά ώστε ειδικά τον χειμώνα να μπορούν να περιμένουν με ασφάλεια, με φόντο και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, μου ανέφεραν τα θέματα των προμηθειών για μπάλες και δίκτυ ενώ συζητήσαμε και για τον φωτισμό των γηπέδων.

Επειδή μιλήσαμε με τον κ. Φρέρη και την ΕΠΣ Κυκλάδων για το θέμα του φωτισμού και σε εκείνο το γήπεδο ποδοσφαίρου, θέλουμε να εξετάσουμε αν μπορούμε να κάνουμε συνολική προμήθεια για φωτισμό των αθλητικών χώρων με LED”.

  • Όλα αυτά τα θέματα που αναφέρατε κι εσείς έχουν ένα μεγάλο κόστος. Προτίθεστε να αναζητήσετε ως Δήμος κάποια χρηματοδότηση; Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

“Έχουμε βάλει στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου ένα ποσόν για το Αθλητικό Κέντρο. Σε αυτό το προσχέδιο έχουμε προβλέψει χρήματα για τα δάπεδα. Οπότε, θα δούμε το κόστος. Σύμφωνα με όσα είπαμε και με τον Όμιλο Αντισφαίρισης αυτό το κόστος των δαπέδων δεν είναι τόσο μεγάλο. Οπότε υπάρχει ένα ποσό και θα δούμε αν μπορεί να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020”.

  • Μία μεγάλη εκκρεμότητα είναι και η μη ύπαρξη αποδυτηρίων, αφού είναι ένας ανενεργός χώρος και λειτουργεί μόνον σαν αποθήκη για τον βασικό εξοπλισμό του αθλήματος. Τί θα κάνετε συγκεκριμένα με αυτόν τον χώρο;

“Θα μπορούσε να υπάρχει ένας χώρος αναμονής, Αυτό θα το δούμε αναλυτικά με την Τεχνική Υπηρεσία, για να δούμε αν μπορούν να γίνουν μικρά αποδυτήρια. Βέβαια, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, μου μετέφεραν πως οι αθλητές δεν χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια μετά την προπόνησή τους, αλλά φεύγουν αμέσως. Δεν κάνουν δηλαδή τη χρήση όπως οι αθλητές σε άλλα γήπεδα. Ουσιαστικά, θα δούμε αν αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει κατάλληλος σαν αίθουσα αναμονής των γονιών και των παιδιών”.

  • Κατά την προηγούμενη θητεία, είχε δοθεί ένα ποσό της τάξεως των 10 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση των κερκίδων στα γήπεδα του τένις. Ωστόσο, στον χώρο σήμερα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, αφού η βάση κάτω από τις κερκίδες είναι σάπια. Τί θα κάνετε;

“Αυτό το θέμα θα το μεταφέρω στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο κομμάτι των κερκίδων, αλλά θέλω να το δω κι εγώ αναλυτικά αυτό το θέμα”.

  • Στην περίπτωση που ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν μπορέσει να εξασφαλίσει άμεσα ένα ποσό σημαντικό που θα ικανοποιεί σε επίπεδο λύσεων τον Όμιλο και τις ανάγκες των αθλητών, πώς θα κινηθείτε; Υπάρχει πρόθεση να επικοινωνήσετε και να συνεργαστείτε με τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να ζητήσετε συνδρομή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πλευρά της οποίας δίνει χρηματοδοτήσεις για αθλητικούς χώρους;

“Θα εξετάσουμε και θα δούμε με δικές μας δυνάμεις τί μπορούμε να κάνουμε για όλα τα προβλήματα των χώρων του τένις στο Αθλητικό Κέντρο. Αν δεν μπορέσουμε, επειδή γνωρίζω ότι η “πόρτα” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων είναι “ανοικτή” προς τον Δήμο μας, θα κοιτάξουμε και την υπόθεση του τένις. Σίγουρα θα ζητήσουμε συνδρομή και για τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους. Οπότε σίγουρα και το τένις είναι μέσα στο πλάνο μας.

Άλλωστε, η αντισφαίριση λόγω και των επιδόσεων του Έλληνα αθλητή Τσιτσιπά παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση από νέους αθλητές και αθλήτριες και είναι θετικό αυτό. Ο κόσμος δείχνει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άθλημα όσο περνά ο καιρός.

Θέλω να πω τέλος, πως θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο event στο νησί για το άθλημα του τένις, είτε μέσα στα δημοτικά γήπεδα, είτε σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης. Στόχος είναι να το διαφημίσουμε το συγκεκριμένο άθλημα.

Για τους αθλητικούς χώρους δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί να τα λύσουμε όλα τώρα, όμως, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο προς όφελος της αθλητικής κοινότητας και της νεολαίας της Σύρου”.