Προώθηση σημαντικών δράσεων κι ενεργειών στο νησί της Σύρου από το νέο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ

Δυναμική στροφή στην ανακύκλωση

Απόφαση άμεσης συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα στο κομμάτι της πυρασφάλειας του ΧΥΤΑ

Την εμπιστοσύνη των πολιτών του νησιού απέναντι στην ανακύκλωση επιδιώκουν να “ανακτήσουν”, αλλά και να αναπτύξουν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, ξεδιπλώνοντας σταδιακά το προεκλογικό σχέδιό τους για τη Σύρο.

Το στίγμα του προγράμματος και της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στη νέα θητεία περιέγραψε ο νέος πρόεδρος Γιάννης Βρούτσης, εισηγούμενος τα θέματα της πρώτης συνεδρίασης του ΔΣ, η οποία και πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του Φορέα στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Έχοντας πλήρη απαρτία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συναποφάσισαν την προώθηση μίας σειράς προτάσεων που θα ενεργοποιεί τον δημότη και θα λειτουργεί ανταποδοτικά προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε πρώτο επίπεδο, υπερψηφίζοντας όλα τα θέματα που έφερε προς ψήφιση η νέα Δημοτική Αρχή.

Την “αυλαία” του νέου κύκλου των συνεδριάσεων άνοιξαν δε, αποφασίζοντας ομόφωνα για το σοβαρό θέμα της εξασφάλισης πυρασφάλειας στον ΧΥΤΑ Σύρου, στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης και ο Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου, Σπυρίδων Πέτρου.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον Γιάννη Βρούτση, στο ΔΣ συμμετέχουν ακόμη η Αγγελική Πρίντεζη, ο Μάρκος Ρούσσος, ο Μάριος Βουτσίνος και ο Νικόλας Καΐλης.

Με κοινωνικό πρόσημο η ανταποδοτική ανακύκλωση

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης από κοινού με την Αντιπρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Αγγελική Πρίντεζη παρουσίασαν την πρότασή τους να προωθηθεί στο νησί η ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, κατόπιν συνεννόησης με εταιρεία που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, ώστε έσοδα που θα προκύπτουν να ανακουφίζουν οικονομικά συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τόπου.

Συγκεκριμένα, η κα Πρίντεζη εξήγησε πως κατόπιν έρευνας, ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να υλοποιήσει αυτήν την πρόταση σε πιλοτικό επίπεδο, τοποθετώντας δύο κάδους ανακύκλωσης για φθαρμένα ρούχα σε Ερμούπολη και Φοίνικα, προκειμένου τα έσοδα να μετατρέπονται σε κουπόνια για αγορές από σούπερ μάρκετ. Όπως εξήγησε υπάρχει εταιρεία που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο και συνεργάζεται με νησιωτικές περιοχές, η οποία έχει αποδεχθεί την πρόταση του ΦΟΔΣΑ Σύρου στην περίπτωση που συμφωνούσαν – όπως κι έγινε - και τα μέλη του ΔΣ του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, η ίδια διευκρίνισε πως σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κοινότητες θα προσδιοριστούν τα σημεία που θα τοποθετηθούν αυτοί οι κάδοι, ενώ ο Δήμος ενισχυτικά θα εξετάσει τη δυνατότητα προμήθειας ενός κοντέινερ ώστε να συγκεντρώνονται σε συντομότερο χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες, για την παροχή συνδρομής σε περισσότερους συμπολίτες μας. Η κα Πρίντεζη θέλησε να γνωστοποιήσει πως τα έσοδα θα είναι 50 ευρώ ανά τόνο, γεγονός που προβληματίζει όμως, γιατί ο ΦΟΔΣΑ θα ήθελε η συγκεκριμένη “χρέωση” να είναι υψηλότερη. Ωστόσο, πρόκειται για μία πρόταση που θα προωθηθεί σε πρώτη φάση σε πιλοτικό επίπεδο, προκειμένου ο Φορέας να εξετάσει αν πράγματι προκύπτει όφελος από την προσπάθεια. Η ίδια μάλιστα, ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο θέμα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων δεν επηρεάζει το έργο της ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου, αντιθέτως, ο ΦΟΔΣΑ θα ενισχυθεί από αυτό, καθώς θα ανακυκλώνονται τα ρούχα που η φιλανθρωπική ομάδα της Καθολικής Εκκλησίας κρίνει πως δεν μπορούν να δοθούν σε πολίτες του νησιού, γιατί είναι άχρηστα.

Το εν λόγω θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα, με τον Νικόλα Καΐλη να επισημαίνει πως χρειάζεται πρωτίστως να διαβαστεί στις λεπτομέρειές της η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος τάσσεται αντίθετος στην προσπάθεια.

Εκ θεμελίων... η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βρούτσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την υπόθεση της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα τόνισε πως αυτός ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά, με συνέπεια και με σταθερά βήματα, προκειμένου κάθε ηλικιακή ομάδα να αναπτύξει τα αντανακλαστικά της, λειτουργώντας υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά και της γενικότερης πορείας του κυττάρου (ΧΥΤΑ).

Ο ίδιος εξήγησε πως ο Φορέας θα προχωρήσει στη διανομή ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων που διαθέτει στον παρόντα χρόνο ενώ διαδικτυακά θα προωθήσει την ιδέα της ανακύκλωσης με δυναμικό τρόπο. Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει πως έμφαση θα δοθεί κατά προτεραιότητα στην ενημέρωση του συνόλου των μαθητών της Σύρου με επισκέψεις του ΦΟΔΣΑ σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα μέλη του ΔΣ θα προχωρήσουν σε συναντήσεις κι επικοινωνία με τους επιχειρηματίες του νησιού και δη, της τάξης των επιχειρηματιών του κέντρου για την ενημέρωση της σωστής διαδικασίας της ανακύκλωσης. Όπως ανέφερε ο ίδιος δε, έχει ξεκινήσει προσωπικά τις επαφές του με τους επιχειρηματίες της Ερμούπολης, καθώς εκεί εντοπίζονται τα πιο σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για τη μη ορθή απόρριψη των χαρτοκιβωτίων, εξηγώντας πως η συνδρομή των επιχειρηματιών στο κομμάτι της αποκομιδής μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και να συνδράμει στη βελτίωση της γενικής εικόνας της πόλης.

Με φόντο τα παραπάνω, το μέλος του ΔΣ, Νικόλας Καΐλης επεσήμανε πως ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να προασπίσει την ορθή αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους σε όλο το νησί, πόλη και περιφέρεια, ώστε να εμπιστεύεται ο δημότης την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα, συντάχθηκε με την πρόταση της αναλυτικής ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία, υποστηρίζοντας πως οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν αντανακλαστικά απέναντι στις ανάγκες του τόπου τους και του περιβάλλοντος που ζουν.

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Εκτός των ανωτέρω, ο Φορέας θα ακολουθήσει την κατεύθυνση της ανακύκλωσης άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών στο νησί. Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του ΔΣ, Γιάννη Βρούτση, ο ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με τα Συμβούλια των τοπικών Κοινοτήτων θα προβεί στην επιλογή σημείων στα οποία θα αφήνονται οι συσκευές στην Ερμούπολη και στα χωριά του νησιού, οι οποίες και θα συλλέγονται με το φορτηγό του Φορέα, ώστε να μπει τάξη σε αυτό το κομμάτι. Σύμφωνα με όσα σκιαγράφησε μάλιστα, έχουν διαπιστωθεί πολλές φορές να αφήνονται συσκευές δίπλα από κάδους ανακύκλωσης ή και μέσα σε αυτούς, προκαλώντας προβλήματα στη γενικότερη διαδικασία αποκομιδής.

Στο συγκεκριμένο θέμα, ο Νικόλας Καΐλης θέλησε να προχωρήσει σε μία σοβαρή και συγκεκριμένη επισήμανση, που συνδέεται με τον βαθμό στον οποίον μπορεί να ανταποκριθεί ο ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο συλλογής αυτών των συσκευών. Καθώς εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ειπώθηκε πως η συλλογή τους θα πραγματοποιείται με το όχημα του Φορέα, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεννόηση με τις Κοινότητες που θα προτείνουν τα σημεία, ώστε να είναι άμεση κι εφικτή η απομάκρυνση των συσκευών για τη γενικότερη καλή εικόνα του τόπου.

Επισημάνσεις στους ιδιώτες για την ανακύκλωση οικιακού λαδιού

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα ακολουθήσει ο Φορέας και σε επίπεδο συνεννόησης με τους ιδιώτες που ασχολούνται με το κομμάτι της ανακύκλωσης οικιακού λαδιού. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Γιάννης Βρούτσης, θα υπάρξει ενημέρωση για τις ευθύνες τους, ώστε να αποφεύγονται εικόνες που δεν τιμούν τον τόπο πλησίον των κάδων κατά τη μεταφορά των συγκεκριμένων “απορριμμάτων”. Ενισχυτικά προς τα λεγόμενά του, η Αγγελική Πρίντεζη γνωστοποίησε πως θα υπάρξει καταγραφή των ιδιωτών και των περιοχών που εξυπηρετούν, ώστε να γίνει ενημέρωση προκειμένου να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να λειτουργούν προασπίζοντας την καθαριότητα στα διάφορα σημεία του νησιού, δίπλα από τους κάδους. Η ίδια τόνισε ότι μεταξύ άλλων, οι ιδιώτες είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των σημείων στα οποία – κατά τη μεταφορά τους – χύνονται οικιακά λάδια, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενο ατύχημα πολιτών στους δρόμους.

Η Αντιπρόεδρος σημείωσε πως από πλευράς ΦΟΔΣΑ επιδιώκεται η ανάπτυξη μίας εποικοδομητικής συνεννόησης, με δεδομένη τη γενικότερη προσπάθεια του Φορέα και των δημοτών για τη διατήρηση – καθαρού - του τόπου.

Πρόσκληση για προσφορές όσον αφορά την πυρασφάλεια του ΧΥΤΑ

Πριν από το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ έκανε ενημέρωση για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στη συμμόρφωση της διοίκησης της επιχείρησης του ΧΥΤΑ με τα προβλεπόμενα των παρατηρήσεων της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το ζήτημα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί σε αναλυτικό έγγραφο - μετά από αυτοψία – την 17η/9/2019.

Ο Γιάννης Βρούτσης εξήγησε την αναγκαιότητα ανάπτυξης άμεσων ενεργειών από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για την προστασία του ΧΥΤΑ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τόσο για την ασφάλεια των εργατών στο κύτταρο, όσο και για το καλό της πόλης. Από την πλευρά του, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για μία μεγάλη εκκρεμότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή, σημείωσε πως ο ΦΟΔΣΑ εντός των ημερών θα βγάλει πρόσκληση για τη λήψη προσφορών από ιδιωτικές εταιρείες του τόπου που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ώστε με απευθείας ανάθεση να καλυφθεί άμεσα όποια προμήθεια θεωρηθεί επιστημονικά απαραίτητη για την πυρασφάλεια του ΧΥΤΑ. Θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως η διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρόσθετε χρόνο σε μία διαδικασία που έπρεπε να είχε γίνει “χθες”, διευκρινίζοντας όμως την πολιτική γραμμή του Φορέα για το θέμα των απευθείας αναθέσεων.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε σε κατηγορηματικό τόνο, όσες απευθείας αναθέσεις έργων απαιτηθεί να υλοποιηθούν από τον Φορέα την τρέχουσα θητεία, αυτές θα γίνονται με κυκλικό τρόπο, ώστε να μην ευνοείται μονομερώς και συστηματικά μία μόνον εταιρεία ή επιχείρηση. Υπήρξε σαφής στο εν λόγω θέμα δε, δηλώνοντας εν συνεχεία, πως, οι ιδιώτες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα καθώς η συνετή διαχείριση των χρημάτων των δημοτών είναι υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στον επίλογο του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης στη διάρκεια της αυτοψίας της, κατέγραψε μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την πυροπροστασία του ΧΥΤΑ Σύρου, απέναντι στις οποίες πρέπει να υπάρξει απάντηση. Τα μέλη του ΔΣ υπερψήφισαν το θέμα της ανάπτυξης άμεσων ενεργειών από πλευράς ΦΟΔΣΑ, με τον Μάριο Βουτσίνο να επισημαίνει ορισμένες “ακραίες” παρατηρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως ενδεικτικά “την ύπαρξη εδαφικού υλικού 50 – 60 φορτηγών για επαρκή χωματοκάλυψη”, καθώς όπως τόνισε – και συνηγόρησαν και τα άλλα μέλη του ΔΣ – στο ΧΥΤΑ δεν υπάρχει τέτοιος διαθέσιμος χώρος για αξιοποίηση κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Η λήξη της συνεδρίασης ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα συνεργασίας όλων των μελών του ΔΣ, τα οποία στήριξαν τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά πρωτίστως τη σοβαρή υπόθεση της προώθησης της ανακύκλωσης.