Ενισχύσεις για πολυετείς εκκρεμότητες και άμεσες ανάγκες
- Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2019 - 06:20
- / Eνημέρωση: 15 Οκτ. 2019 - 19:00
Στη δρομολόγηση λύσεων για μεγάλες και πολυετείς εκκρεμότητες της Σύρου καθώς και για άμεσες και καθημερινές ανάγκες των δημοτών της, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την προτεινόμενη νέα αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος που έθεσε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση, η νέα Δημοτική Αρχή.
Μείζονος σημασίας θέματα όπως η προώθηση ενεργειών για την πολυπόθητη έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης, αλλά και ζητήματα ασφάλειας για τους αθλητές και τους πολίτες, όπως οι παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους και καταρρέοντα κτίρια, αποτέλεσαν – μεταξύ κι άλλων ζητημάτων - το περιεχόμενο της νέας αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος, με τη Δημοτική Αρχή – κατόπιν σχετικών Υπηρεσιακών εγγράφων – να κατανέμει σε συγκεκριμένους κωδικούς ποσά από επιπλέον έσοδα στο ταμείο της.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, ο Δήμος έρχεται να υλοποιήσει την κατανομή ποσών από έσοδα που προέρχονται από την υποστήριξη που παρέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στην Πολεοδομία Μυκόνου, καθώς όπως εισηγήθηκε αυτά τα χρήματα αφορούν σε 97.000 ευρώ από το τέλος οικοδομικών αδειών και σε 129.041,75 ευρώ από πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων. Συνολικά πρόκειται για την αναλυτική διάθεση του ποσού των 226.041,75 ευρώ που αφορά στην 6η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2019.
Τελευταία προϋπόθεση για την Πολεοδομική Μελέτη Ερμούπολης
Πρώτο σοβαρό θέμα που απασχόλησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτέλεσε η αύξηση του ποσού για την υδρογεωτεχνική μελέτη για τα Κοιμητήρια της Ερμούπολης (από 19.000 σε 80.400 ευρώ), αφού όπως έχει καταστεί γνωστό, η εκπόνησή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα ο Μηνάς Αληφραγκής να γνωστοποιήσει σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται το σοβαρό θέμα, υπήρξε συγκεκριμένος: “Είχαν ζητήσει σαν τελευταίο στάδιο να γίνει αυτή η υδρογεωτεχνική μελέτη των Κοιμητηρίων της Ερμούπολης. Το θέμα είναι – όπως το ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο προχθές – ότι αυτή η μελέτη (σσ. Πολεοδομική) υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Δεν έγινε τώρα. Εκεί στηλιτεύσαμε και το Υπουργείο που τη ζητά μετά από 20 χρόνια, γιατί ίσως δείχνει μία κωλυσιεργία ή δείχνει ότι δεν υπήρχε πολιτική διάθεση να λυθεί το θέμα”.
Πρόσθεσε πάντως, πως, ο Δήμος αυξάνει το ποσόν για να μπορέσει να προωθηθεί η διαδικασία της δημοπράτησής της. “Εμείς βάλαμε το ποσόν αυτό στο Τεχνικό Πρόγραμμα και άμεσα θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για δημοπράτηση της μελέτης, μήπως και “ξεμπλοκάρει” το θέμα” σχολίασε παρακάτω, απαντώντας και στο ερώτημα αν το στάδιο της δημοπράτησης θα καταγραφεί εντός του 2019.
“Είναι λίγο δύσκολο αυτό” ανέφερε, εξηγώντας πως, ήδη “έχουμε 15 Οκτώβρη”. Ωστόσο, εστιάζοντας στο οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης, διευκρίνισε πως, “Το ποσό των 80 χιλ. βγαίνει βάσει νομοθεσίας και των τευχών δημοπράτησης που συντάσσονται. Δεν είναι αυθαίρετο ποσό. Βέβαια αυτό με τις εκπτώσεις κλπ, υπολογίζουμε να πέσει περίπου στις 20 χιλ. ευρώ”.
Μιλώντας αναλυτικότερα και για τα επόμενα βήματα της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά και απαντώντας στο ερώτημα αν έχει πραγματοποιήσει νέα επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία, δήλωσε τα εξής: “Μετά την υλοποίηση της μελέτης και εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση – γιατί θυμήθηκαν να ζητήσουν την υδρογεωτεχνική μελέτη μετά από πόσα χρόνια – θα μπορέσει να δοθεί λύση. Το περιεχόμενό της αφορά στο κατά πόσον τα δίκτυα ύδρευσης μολύνονται από την παρουσία των δύο Κοιμητηρίων μέσα στον ιστό της πόλης, που αυτό δεν υφίσταται από τη στιγμή που τα δίκτυα όλα είναι στεγανοποιημένα και έχουν αντικατασταθεί, δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης”.
Επαναλαμβάνοντας όμως πως, “βάσει νομοθεσίας έπρεπε να γίνει κι αυτό (σσ. η υδρογεωτεχνική μελέτη)”, συμπλήρωσε πως, “Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι συγκεκριμένο. Να προχωρήσει και η υδρογεωτεχνική μελέτη, η οποία έχει ζητηθεί και είναι προϋπόθεση κι ετοιμάζουμε τον φάκελο ώστε να κάνουμε μία συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για να προωθήσουμε το θέμα. Θεωρούμε πως δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουμε την υδρογεωτεχνική μελέτη”.
Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του για το εν λόγω θέμα, επεσήμανε δε πως, “Τρέχουμε άμεσα την προσπάθεια και το έχουμε δηλώσει δημόσια ότι είναι στις προτεραιότητές μας η έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης”.
“Μπαλώματα” στο ΑΚΔΕ, καταρρέοντα κτίρια και δημιουργία παιδικών χαρών
Επιπλέον, νέες αναμορφώσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα συνοδεύουν και άλλες σημαντικές υποθέσεις του Δήμου. Πρωτίστως, διευκρινίστηκε πως και τη φετινή χρονιά η Α΄ Κλειστή Αίθουσα θα απαιτήσει λύσεις εμβαλωματικού χαρακτήρα για τη λειτουργία της κατά τη χειμερινή περίοδο, αφού η Δημοτική Αρχή αναμένει τη μεγάλη χρηματοδότηση των 600 χιλ. ευρώ για τη μεγάλη Αίθουσα του μπάσκετ με σκοπό την ανάπτυξη συνολικού έργου όπως αυτό υποδεικνύεται και από τη μελέτη στατικής επάρκειας που έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό.
“Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η υγρομόνωση της στέγης της Α΄ Αίθουσας στο ΑΚΔΕ. Με 20.000 ευρώ θα προχωρήσουμε” σχολίασε ο κ. Αληφραγκής για τις φετινές ανάγκες, εξηγώντας πως, μέχρι την υλοποίηση συνολικής παρέμβασης, η στέγη πρέπει να μη στάζει.
“Αυτό που θα κάνουμε τώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι χρήματα πεταμένα. Με την έννοια πως όταν εγκριθεί η πρόταση και με την ανακατασκευή της Αίθουσας που θα γίνει, θα πρέπει να γίνει από την αρχή η στέγη” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω όμως, πως, “Δεν μπορούμε να αφήσουμε και φέτος τα παιδιά τον χειμώνα, να αθλούνται σε έναν χώρο που συνέχεια στάζει, συνέχεια τοποθετούμε κουβάδες για να μαζεύουμε τα νερά και εγκυμονεί κινδύνους για τους αθλητές. Γι αυτόν τον λόγο βάζουμε κι αυτό το έργο”.
Ακολούθως, ενημέρωσε για την τροποποίηση του ποσού στην παιδική χαρά του Γαλησσά, το έργο για την οποία “τρέχει” ήδη, με συνολικό ποσό 68.000 ευρώ μετά από την έκπτωση που έδωσε ο ανάδοχος, ενώ μίλησε και για την κατασκευή νέων παιδικών χαρών, σε χώρους που μέχρι σήμερα έχει μπει λουκέτο. “Επίσης, για την κατασκευή υποδομών νέων παιδικών χαρών, πλην εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού προς εφαρμογή του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (ΑΚΔΕ, Φοίνικα, Μεταμόρφωση), ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι 100.000 ευρώ” σχολίασε, ενημερώνοντας παρακάτω και για άλλα ποσά που θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες.
Ειδικότερα, για τα καταρρέοντα κτίρια της Ερμούπολης, γνωστοποίησε πως, “αναφορικά με το θέμα της άρσης επικινδυνότητας κτιρίων (χρήση 2018) από 10.640 ευρώ αυξάνεται το ποσόν στα 26.853,65 ευρώ λόγω αναγκών” αφού εξήγησε πως, “Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση των κτιρίων που υπάρχουν στην Ερμούπολη”.
Επιπλέον, επεσήμανε και την ανάγκη αντικατάστασης κουφωμάτων σε δημοτικό κτίριο της Ερμούπολης το οποίο και νοικιάζει ο Δήμος, όπως και την ανάπτυξη επιπλέον εργασιών για το δημοτικό αμαξοστάσιο στον Αξό. “Προβλέπεται ποσό ύψους 54.700 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση κουφωμάτων στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και 31.300 ευρώ για βελτίωση εξωτερικών χώρων του Αμαξοστασίου”.
Αποκατάσταση μνημείου, καθημερινότητα και εξοπλισμός στο ενυδρείο Κινίου
Στη λίστα των τροποποιήσεων, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε πως έχει συμπεριλάβει και μικρότερα ποσά για ανάγκες υλοποίησης του τρέχοντος Τεχνικού Προγράμματος.
Συγκεκριμένα, για την πλατεία Ηρώων έκανε λόγο για συνολική ανάπλαση, καθώς αποτελεί ένα “κόσμημα” το οποίο σήμερα “είναι σχεδόν κατεστραμμένο”. Ως εκ τούτου και με φόντο τις πρόσφατες νέες φθορές και την αποκόλληση μαρμάρων από τις επιφάνειές του, σημείωσε πως, “Προτείνουμε το ποσό των 13.641,75 ευρώ”.
Αμέσως μετά, γνωστοποίησε πως υπάρχει ένα υπόλοιπο ύψους 886,45 ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των πεζοδρομίων στη Δημοτική Κοινότητα Ποσειδωνίας, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, απαιτείται η προμήθεια και η τοποθέτηση νέας ψυκτικής μονάδας στο ενυδρείο του Κινίου, ανάγκη που θα καλυφθεί με το ποσό των 13.000 ευρώ.
Κριτική για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα και αιτιολόγηση
Αναφορικά με το ανωτέρω θέμα της νέας τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του 2019, το οποίο και συζητήθηκε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Μαραγκός άσκησε κριτική, υποστηρίζοντας πως για να ακολουθηθεί αυτή η “πολιτική”, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει επισημάνει πως είναι αναγκαία “η ειδικώς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την εισαγωγή αυτού του θέματος ως κατεπείγοντος”.
Εκφράζοντας τη συγκεκριμένη διαφωνία του, ο ίδιος θέλησε παρακάτω να κάνει λόγο για “λογιστικές αλχημείες σε σχέση με τους πίνακες και τις περιγραφές” από πλευράς νυν Δημοτικής Αρχής, επαναλαμβάνοντας πως ο επείγων χαρακτήρας δεν αιτιολογείται.
“Ως προς το ουσιαστικό σκέλος διακρίνω ότι υπάρχουν ορισμένες λογιστικές αλχημείες σε σχέση με τους πίνακες και τις περιγραφές, τις δαπάνες και τα ποσά, ιδιαίτερα στην ελλιπή τεκμηρίωση ορισμένων ποσών. Βλέπω εδώ μία υδρογεωτεχνική μελέτη που από 19.000 ευρώ ουσιαστικά ο προϋπολογισμός της ανεβαίνει στα 80.000 ευρώ” ανέφερε σχετικά, για να λάβει την ανωτέρω απάντηση από τον Μηνά Αληφραγκή περί σύνταξης προϋπολογισμού βάσει νομοθεσίας, όπως επίσης και από τον Ανδρέα Γιαλόγλου στην παρατήρηση που έκανε, σχολιάζοντας συνολικά τον τρόπο που συζητήθηκε το θέμα.
“Πάμε και κουμπώνουμε από παλαιούς ΚΑΠ και ΣΑΤΑ δαπάνες τις οποίες σχετίζουμε με τα έσοδα από τα πρόστιμα της Πολεοδομίας και με τις οικονομικές άδειες και αναρωτιέμαι τεκμαίρουν αυτές οι δαπάνες την ανταποδοτικότητα αυτών των εσόδων σύμφωνα με τη λογική του κ. Πιταούλη που έρχονται από την Πολεοδομία της Μυκόνου;” σχολίασε σε ειρωνικό τόνο ο κ. Μαραγκός, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή “να είμαστε ειλικρινείς στο Δημοτικό Συμβούλιο”.
Σε αναλυτικές απαντήσεις προχώρησε ο κ. Γιαλόγλου για κάθε μία από τις προσθήκες των ποσών που αποφασίστηκαν, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, πως, “η υδρογεωτεχνική μελέτη των Κοιμητηρίων της Ερμούπολης είναι το τελευταίο “λιθάρι” για να λυθεί επιτέλους αυτό το πολυετές πρόβλημα της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης” ενώ σχετικά με τα καταρρέοντα κτίρια της Ερμούπολης και το κτίριο της Αποκεντρωμένης έθεσε τον παράγοντα της χειμερινής περιόδου και των ήδη κακών καιρικών συνθηκών.
Τέλος, αφού πρώτα επεσήμανε την άμεση ανάγκη “μπαλώματος” για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα που εισέρχεται το νερό της βροχής από την στέγη, έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας κατηγορηματικά τα παρακάτω προς τον Γιώργο Μαραγκό. “Εδώ πρέπει κάποια στιγμή να προτάξουμε τη λογική και την ουσία και να σταματήσουμε τις τυπικές τοποθετήσεις, οι οποίες μάλιστα μπαίνουν και με το περίβλημα της δήθεν πρόθεσης για συνέργεια και σύμπνοια”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τελευταία εκκρεμότητα για την Πολεοδομική μελέτη
21 Ιαν. 2021 - 6:19 - Αυξήσεις δαπανών για έργα και αναθέσεις σε τρίτους
28 Φεβ. 2019 - 6:19 - Προσθήκες έργων σε τέσσερα νησιά
30 Ιαν. 2019 - 6:19 - Αναμονή για την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος
10 Οκτ. 2018 - 6:18 - Διοίκηση με ρεαλισμό και κάλυψη αναγκών
29 Αυγ. 2018 - 6:19