Καυστική κριτική στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινότητας, Γ. Βουτσίνο από το μέλος του Συμβουλίου, Γ. Στεφάνου αναφορικά με τα πεπραγμένα του και τις δηλώσεις περί ανάπτυξης του χωριού

“Ζητώ την παραίτηση του προέδρου του Γαλησσά”

Υποστηρίζει πως “δεν μπορεί ο πρόεδρος να διοικεί από το νησί της Μυκόνου”

Στο στόχαστρο της κριτικής του έθεσε τον πρόεδρο της Κοινότητας του Γαλησσά, Γιάννη Βουτσίνο το μέλος του νέου ΔΣ του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, Γιάννης Στεφάνου, υποστηρίζοντας δημοσίως πως ο ίδιος δεν νοιάζεται ουσιαστικά για το χωριό και τις ανάγκες του, κάτι που επιβεβαιώνεται – όπως επαναλαμβάνει πολλάκις - από μία σειρά γεγονότων.

Ο κ. Στεφάνου επικοινώνησε με την εφημερίδα θέλοντας να δώσει απαντήσεις στον κ. Βουτσίνο, ο οποίος είχε μιλήσει στην Κοινή Γνώμη προσφάτως, αναφορικά με τις προτάσεις της Κοινότητας του Γαλησσά για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019.

Ο ίδιος συμμετέχει ως μέλος στην Τοπική Κοινότητα του χωριού με την παράταξη “ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” και δηλώνει ξεκάθαρα πως το Συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά και παραγωγικά για την περιοχή, κάτι που υπεραμύνθηκε πως δεν μπορεί να διασφαλίσει ο πρόεδρος, όπως αποδεικνύεται από την αρχή της νέας θητείας.

Κλείνει μάλιστα τις δηλώσεις του, λέγοντας πως θα ζητήσει από τον κ. Βουτσίνο να παραιτηθεί, αφού δεν μπορεί να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της Κοινότητας και της περιοχής.

Καταγγέλλει πως δεν συνεδριάζει η Κοινότητα με συνέπεια

Η κριτική του κ. Στεφάνου ξεκινά από το θέμα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, με αφορμή αναπάντητες ανάγκες που έχει το χωριό και οι οποίες πριν από μερικές ημέρες ήρθαν στο προσκήνιο. “Θέλω όταν έχει ανάγκες το χωριό μας, ο Γαλησσάς, να συνεδριάζουμε τακτικά. Με αυτήν την πρόσφατη έντονη καταιγίδα και τη βροχόπτωση, προκλήθηκαν ζημιές. Έσβησε το 1/3 του δικτύου φωτισμού στο χωριό. Οι πολίτες ήταν στο σκοτάδι. Ενημέρωσα τον πρόεδρο και μου ανέφερε πως κάνει τηλέφωνα στους αρμοδίους και δεν απαντά κανείς” γνωστοποίησε ο κ. Στεφάνου, εξηγώντας πως, για να λυθεί το πρόβλημα “Κάλεσα προσωπικά ιδιώτη και ανταποκρίθηκε και θέλω να τον ευχαριστήσω δημοσίως”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε μάλιστα πως, διαπιστώθηκε ότι τα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί, θέμα για το οποίο όφειλε να ενοχλήσει τους αρμοδίους η Κοινότητα και ο πρόεδρός της. “Δεν ενδιαφέρθηκε να πιέσει για την καθαριότητα των φρεατίων εγκαίρως. Όταν τα φρεάτια είναι κλειστά, πώς θα φύγουν τα νερά; Πρέπει τα χαντάκια να “ανοιχθούν”” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως η μη τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεν ευνοεί στην άμεση δρομολόγηση λύσεων.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε τις κινήσεις που έκανε για να ενημερωθεί ο κ. Βουτσίνος Γιάννης. “Απέστειλα έγγραφο αίτημα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, πρωτοκολλήθηκε και ζήτησα επειδή δεν τον έβρισκα, να του προωθηθεί. Πρέπει να συνεδριάζουμε τακτικά. Δεν μπορείς να καλείς σε συνεδρίαση στις 6 Σεπτεμβρίου και μετά να συνεδριάζεις στις 20 Οκτωβρίου. Θέλουμε το Κοινοτικό Συμβούλιο να κάνει τη δουλειά του” επανέλαβε, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεδριάσεις μόνο κάθε ενάμιση μήνα”.

Σχετικά με τη δυσκολία της πραγματοποίησης συνεδριάσεων, ο κ. Στεφάνου εντοπίζει ως λόγο, τη μη σταθερή διαμονή του κ. Βουτσίνου στη Σύρο, για επαγγελματικές υποχρεώσεις. Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του μάλιστα, καθώς υποστήριξε ότι το ίδιο συνέβαινε και την προηγούμενη θητεία, τόνισε τα εξής: “Έχω έγγραφα από τη γραμματεία για τις αποφάσεις του στην προηγούμενη θητεία και θέλω να πω ένα πράγμα. Δεν μπορείς να παίρνεις αποφάσεις για τον Γαλησσά, από την Μύκονο”. Κατόπιν των ανωτέρω, σημείωσε πως, “Η Κοινότητα πρέπει να λειτουργεί κανονικά και με συνέπεια. Μην ξεχνάμε ότι στο Συμβούλιο μεταφέρει ο κάθε κάτοικος τα παράπονα και τα αιτήματά του. Όπως το πάει ο κ. Βουτσίνος στους δώδεκα μήνες θα κάνουμε οκτώ συνεδριάσεις. Το χωριό μας είναι ένα χωριό με ανάγκες και το καλοκαίρι με επισκεψιμότητα. Χρειάζεται μεγάλη φροντίδα”.

Δεν υπήρξε ανάπτυξη. Επαναλαμβάνονται τα αιτήματα στη νέα θητεία”

Κληθείς να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ασκεί δριμεία κριτική προς τον κ. Βουτσίνο, υπήρξε σαφής: “Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Βουτσίνου στην εφημερίδα σας, ο οποίος μιλά για ανάπτυξη. Αν θεωρεί ανάπτυξη ότι υπήρχε στην πενταετία που μας πέρασε, προσωπικά διαφωνώ γιατί δεν υπήρξε”. Προς υποστήριξη των λεγομένων του, παρέπεμψε μάλιστα στο περιεχόμενο των προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα. “Αρχικά το Τεχνικό Πρόγραμμα επαναλαμβάνεται στη νέα θητεία και περιλαμβάνει σχεδόν όλα όσα ζητούσε το Συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία 2014 – 2019”. Υποστήριξε μάλιστα πως, “Άφησαν τα πάντα στο έλεος τους και ο ίδιος και ο προηγούμενος Δήμαρχος”, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ακόμη και για μικρές και καθημερινές ανάγκες της περιοχής. “Σε προεκλογική ενημέρωση έλεγαν ότι προχώρησαν σε τοποθέτηση ντουζιερών. Αυτό δεν ισχύσει. Ο εξοπλισμός αυτός μπήκε από τον Ναυτικό Όμιλο της περιοχής επί Δεκαβάλλα και από ιδιώτες στο χωριό. Επίσης, μιλούν για την Αγία Πακού. Επί Δημαρχίας Ξαγοράρη είχαν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά. Άρα, στις μικρές σπηλιές ο φωτισμός υπήρχε” υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας παρακάτω τη διαφωνία του με τις κινήσεις του προέδρου σχετικά με τα όργανα εκγύμνασης στην παραλία του χωριού. “Ξήλωσε ο πρόεδρος τα παλιά όργανα γυμναστικής και τοποθέτησε νέα στο πεζοδρόμιο. Θέλει απόφαση για να τοποθετηθούν” δήλωσε, υπονοώντας πως ενήργησε μόνος του σε αυτό το θέμα, αλλά δηλώνοντας παράλληλα πως, “είναι επικίνδυνα στο συγκεκριμένο σημείο, αφού μπορεί να τραυματιστεί κάποιο παιδί, χωρίς την επίβλεψη γονέα”.

Ο κ. Στεφάνου υπήρξε ιδιαιτέρως καυστικός και παρακάτω, λέγοντας πως ο Γιάννης Βουτσίνος “Κάνει ό,τι θέλει η οικογένειά του και δυστυχώς κάνει ότι είναι υπέρ του για να αυτοπροβληθεί”.

Θέλοντας να στηρίξει τα λεγόμενά του, υπογράμμισε τα παρακάτω: “Η χωροθέτηση του απινιδωτή. Τοποθέτησε το μηχάνημα λίγα μέτρα μπροστά από το μαγαζί του. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει όχι ένας, αλλά πέντε απινιδωτές στο χωριό και την παραλία, αλλά να βρίσκονται κοντά στη θέση του ναυαγοσώστη. Γιατί εκείνος θα το χειρίζεται που γνωρίζει καλά”.

Εκτός των ανωτέρω, χρέωσε στον πρόεδρο πως, “δεν έχει ανταποκριθεί και σε άλλα μικρά πράγματα, αλλά σημαντικά”, λέγοντας πως η ξύλινη στάση του Γαλησσά παραμένει χωρίς προστατευτικά, με αποτέλεσμα ενήλικες και παιδιά τη χειμερινή περίοδο να είναι εκτεθειμένοι στη βροχή. “Επιτέλους πρέπει να νοιαστεί και για την καθημερινότητα” δήλωσε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας πως, “Πρέπει για όλα αυτά να μη λειτουργεί μόνος του”.

Να μην αυθαιρετεί για σοβαρά θέματα”

Στη συνέχεια, το μέλος της Τοπικής Κοινότητας του Γαλησσά υποστήριξε πως ο πρόεδρος “δεν πρέπει να αυθαιρετεί για σοβαρά θέματα” που απασχολούν το χωριό.

Μιλώντας συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πρώτα στην υπόθεση του ΚΑΠΗ. “Ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό είναι η περίπτωση του ΚΑΠΗ του Γαλησσά. Στον χώρο που λειτουργεί από το 2014 (σσ. παλαιό σχολείο Γαλησσά) ο κ. Δεκαβάλλας είχε παραχωρήσει προσωρινά 30 τ.μ., ώστε να λειτουργεί το ΚΑΠΗ σε ώρες που δεν είναι μέσα άλλοι, όπως Σύλλογοι, η Κοινότητα κλπ. Επί θητείας κ. Μαραγκού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και από το 2014 έως το 2016 είχε δώσει προθεσμία στον Πολιτιστικό Σύλλογο για να αποχωρήσει. Σήμερα, ο κ. πρόεδρος με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου (3 υπέρ), υποστήριξαν να παραμείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος μέσα. Σύμφωνα με τον νόμο όμως, το ΚΑΠΗ πρέπει να λειτουργεί σε χώρο δικό του” εξήγησε ο κ. Στεφάνου, διευκρινίζοντας ακόμη πως, “έχει καταλάβει παράνομα και τον αύλιο χώρο του παλαιού Σχολείου κι έκανε εξέδρα. Με ποια απόφαση έκανε την εξέδρα και όποιες μικροεπισκευές;”.

Εκτός των ανωτέρω, έθιξε ένα ακόμη ζήτημα για την περιοχή, λέγοντας πως ο κ. Βουτσίνος δεν εφαρμόζει αποφάσεις της Κοινότητας. “Το 2015 πήρε απόφαση το Συμβούλιο της Κοινότητας με πρόεδρο τον ίδιο, να απομακρυνθούν όλοι οι σωλήνες που βρίσκονται μέσα στα φρεάτια και ανήκουν σε ιδιώτες. Είναι σοβαρό θέμα γιατί από το 2015 μέχρι και σήμερα, οι σωλήνες εξακολουθούν να βρίσκονται στα φρεάτια. Δεν ξέρουμε τί μπορεί να συμβεί και μας ενδιαφέρει η καθαριότητα συνολικά του χωριού μας και του περιβάλλοντος. Ούτε για την εφαρμογή αυτής της απόφασης έχει νοιαστεί” υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, λέγοντας μάλιστα πως, “Μπαίνουμε σε χειμερινή περίοδο και πρέπει να νοιαστούμε για όλα”.

Τέλος, ο τοπικός σύμβουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως απαιτείται άμεσα δρομολόγηση λύσης για το θέμα της επικινδυνότητας ή μη, στο μόλο του Γαλησσά με φόντο τις αποκολλήσεις μερών βράχων. “Περπατώντας προ τον μόλο έχει ένα τμήμα του βουνού από το οποίο φαίνεται ότι θα αποκολληθούν βράχοι. Είναι ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει πριν από μήνες. Πρέπει να ενδιαφερθεί και να προωθηθεί λύση. Επί μία θητεία τί έκανε;” ρώτησε ρητορικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως, δυστυχώς, “αν πέσει βράχος θα σκοτώσει κόσμο”.

Ζητά την παραίτηση

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κ. Βουτσίνος πρέπει να παραιτηθεί. “Δεν μπορεί να μη νοιάζεται. Στο μεθαυριανό συμβούλιο που θα κάνουμε θα ζητήσω την παραίτησή του” σχολίασε κατηγορηματικά, λέγοντας τέλος πως, “Το χωριό μας έχει μεγάλες ανάγκες και χρειάζεται ουσιαστικό ενδιαφέρον”.