Υποβολή προτάσεων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την ανάδειξη της αγροτικής ιστορίας και την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ

Στοχευμένη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων

φωτο: Κοντορουχάς Ματθαίος

Νέες χρηματοδοτήσεις διεκδικεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την ανάγκη ανάδειξης της αγροτικής ιστορίας του τόπου καθώς και σχετικά με την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ σε όλο το νησί, με τη νέα Δημοτική Αρχή να προωθεί προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δύο συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρωτίστως, προγραμματίζει να διεκδικήσει μία σημαντική χρηματοδότηση για τη συντήρηση, την ανάδειξη αλλά και την προβολή μαγκανοπήγαδων για την περιοχή της Βάρης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία θα προβάλλεται και ψηφιακά στις πύλες εισόδου της Σύρου, ενώ επιπλέον, προωθεί την υποβολή πρότασης για απόκτηση εξοπλισμού προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε περιοχές και σημεία ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της δεύτερης πρότασης μάλιστα, περιλαμβάνεται και η προμήθεια συστήματος σκάλας ανάβασης στον οικισμό της Άνω Σύρου, κάτι που είχε γνωστοποιήσει προ διμήνου ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας και συγκεκριμένα κατά την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα τόσο του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, όσο όμως και του εντεταλμένου για τον Προγραμματισμό, Ανδρέα Γιαλόγλου, οι οποίοι από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου είχαν επισημάνει ως προτεραιότητα τη στοχευμένη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για το νησί της Σύρου, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του.

Η αγροτική πλευρά της Σύρου μέσω της συντήρησης μαγκανοπήγαδων

Σύμφωνα με την προγραμματισμένη ατζέντα συζητήσεων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης – κατόπιν θετικής απόφασης των αιρετών μελών – θα υποβάλλει πρόταση προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 19, Υπομέτρου 19.2, Δράση 19.2.4 “Βασικές Υπηρεσίες και Ανάπλαση Χωριών σε αγροτικές περιοχές” του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό να υλοποιήσει το έργο “Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης”.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 179.834,20 ευρώ και η συμμετοχή του Δήμου είναι μηδενική, ενώ καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου 2019.

Αναλυτικά για το εν λόγω έργο προβλέπονται τα παρακάτω: “Με την κατασκευή του έργου αυτού, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης και διατήρησης των δομικών και λειτουργικών στοιχείων των μαγκανοπήγαδων με έμφαση στην απόδοση της πραγματικής εικόνας όπως αυτή είναι γνωστή κατά τη λειτουργία τους στο παρελθόν.

Παράλληλα θα αποκατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και θα αντικατασταθούν με νέα, τα κατεστραμμένα στοιχεία του, ώστε να καταστεί απόλυτα λειτουργικό το σύνολο. Η αποκατάσταση θα γίνει με τεχνικές μηχανουργικές όμοιες με αυτές της εποχής κατασκευής τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μη προσφέρει την τελειότητα των σύγχρονων τεχνικών μηχανουργικής κατεργασίας.

Εκτός από την αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων, η μελέτη έχει σαν σκοπό τη γενικότερη προβολή της αγροτικής ζωής και για το λόγο αυτό, προτείνεται η κατασκευή ενός παραδοσιακού αλωνιού και προθηκών για την έκθεση των παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων.

Τέλος προτείνονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου με στόχο την επισκεψιμότητα και ανάδειξη των χαρακτηριστικών ώστε να συνδεθεί το πολιτιστικό μέρος του γεωργικού αυτού συγκροτήματος με το στοιχείο της χρηστής διαχείρισης υδάτινου δυναμικού.

Με το εν λόγω έργο θα δημιουργηθεί μία πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα προβληθεί σαν τουριστικό προϊόν της Σύρου μέσω πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού και πινακίδων που θα τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου του νησιού”.

Επιπλέον, σημειώνεται πως “το έργο θα εκτελεστεί εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού Ερμούπολη – Μέγας Γιαλός και εκτός από το γεγονός ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, θα αποτελέσει και την απαρχή για τη δημιουργία πεζοδρομίων στην συγκεκριμένη περιοχή εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης του επαρχιακού οδικού δικτύου”.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα: 1. Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προϋπολογισμού 159.834,20 ευρώ και 2. Προβολή της διατήρησης, αναβάθμισης και αποκατάστασης πολιτισμικών και χαρακτηριστικών παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Αφουγκράζονται τις ανάγκες ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης

Πέραν των ανωτέρω και στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020, το οποίο και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (κύριος δικαιούχος) σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, προτίθενται να συνεργαστούν και να υποβάλλουν κοινή πρόταση, για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Ειδικότερα, βασικός στόχος του προτεινόμενου έργου αποτελεί η εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και όρασης, μέσα από την ενίσχυση υποδομών και δικτύων επικοινωνίας και πληροφόρησης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος σε 2 περιοχές παρέμβασης και περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού προσβασιμότητας για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, σε παραλίες και περιοχές στη φύση, ενώ παράλληλα προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων για άτομα με προβλήματα όρασης.

Όσον αφορά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα προταθούν τα παρακάτω: 1. Εξοπλισμός αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (παραλία Κινίου), 2. Λυόμενος ξύλινος αρθρωτός διάδρομος παραλίας για ΑΜΕΑ (παραλία Κινίου), 3. Ξύλινο αποδυτήριο προδιαγραφών για ΑΜΕΑ μη μόνιμο, λυόμενο (παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη), 4. Προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ στην ακτή (παραλία Κινίου, μονοπάτι Γαλησσά, παραλία Βάρης, παραλίας Γαλησσά και Ερμούπολη), 5. Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2.5 μέτρων (παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη), 6. Σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου (Οικισμός Άνω Σύρου – Κάτω τέρμα, Οικισμός Άνω Σύρου – Πάνω τέρμα), 7. Διάδρομος εύκαμπτος για ΑΜΕΑ (μονοπάτι Γαλησσά), 8. Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ενισχυμένο βαρέως τύπου (μονοπάτι Γαλησσά), 9. Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ελαφρού τύπου (Ερμούπολη), 10. Οικίσκος φόρτισης των scooters και μετεπιβίβασης ΑΜΕΑ (μονοπάτι Γαλησσά, Ερμούπολη), 11. Σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (παραλίες Βάρης και Γαλησσά).

Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, πρέπει να τονισθεί πως, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης θα ανέλθει στο ποσό των 296.145,64 ευρώ και εφόσον εγκριθεί, θα είναι 100% χρηματοδοτούμενο και ο Δήμος δεν θα έχει ίδια συμμετοχή.