Ομόφωνο αίτημα της αρμόδιας Κοινότητας προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σχετικά με τη δυνατότητα ή μη, υλοποίησης εναλλακτικής διαδρομής στον οικισμό

Στόχος η πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού του Φοίνικα

Πρώτο βήμα η επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης που εκπονήθηκε από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας

Το γνωστό αίτημα της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού του Φοίνικα και της εξυπηρέτησης της κυκλοφοριακής κίνησης από εναλλακτική διαδρομή εντός του οικισμού, προωθεί η αρμόδια Κοινότητα, μετά από ομόφωνη απόφαση του νέου Συμβουλίου της, στην τελευταία συνεδρίασή του.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε τεθεί επί τάπητος από την “εποχή” του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, ο οποίος είχε εκπονήσει μία αρχική μελέτη για τη διαμόρφωση εναλλακτικού δρόμου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η παραλιακή ζώνη, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, υποδέχεται μεγάλο αριθμό διερχόμενων οχημάτων, δικύκλων και λεωφορείων.

Η Κοινότητα του Φοίνικα αποφάσισε να αιτηθεί τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο επικαιροποίησης της παλαιάς μελέτης, ώστε να καταστεί σαφές αν το εν λόγω αίτημα έχει “ελπίδες” υλοποίησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια και της σύμφωνης γνώμης των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Κοινότητας του Φοίνικα, Γιώργος Περρής, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η υλοποίηση αυτής της πρότασης, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα και τη λειτουργία του χωριού και ειδικότερα της παραλιακής ζώνης.

Μελέτη που χρειάζεται επικαιροποίηση

Αναφορικά με το θέμα, η τοποθέτηση του κ. Περρή κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου υπήρξε συγκεκριμένη, με τον ίδιο μάλιστα να γνωστοποιεί πως το μοναδικό διαθέσιμο “εργαλείο” που έχει η δημοτική πλευρά στον παρόντα χρόνο είναι η σχετική μελέτη από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας.

“Από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας είχε συνταχθεί μελέτη η οποία πρότεινε την παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου της παραλίας Φοίνικα, με εναλλακτική διαδρομή από τη στροφή της οδού Κριού και βόρεια του οικισμού παράλληλα της παραλίας, μέχρι συμβολής ξανά με τον επαρχιακό δρόμο πλησίον παλαιού σούπερ μάρκετ” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας στη συνέχεια πως, η μελέτη αυτή “έμεινε για πολλά χρόνια χωρίς να συνεχιστεί ή να επικαιροποιηθεί”.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα που μπορεί να κάνει πλέον η δημοτική πλευρά, συμπλήρωσε τα εξής: “Σε προφορική επικοινωνία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προτάθηκε από τους αρμόδιους η προώθηση αυτής της μελέτης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για επικαιροποίηση και διερεύνηση της υλοποίησής της”.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα μέλη της Κοινότητας συμφώνησαν με την πρόταση. Ως εκ τούτου, τόνισαν πως το Συμβούλιο “αποφασίζει ομόφωνα και γνωμοδοτεί θετικά στην προώθηση αυτής της μελέτης εναλλακτικού δρόμου Φοίνικα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για επικαιροποίηση και διερεύνηση της υλοποίησής της”.

Στο πλάνο η πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού

Κληθείς ο πρόεδρος της Κοινότητας να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η εν λόγω μελέτη συνδέεται άμεσα με τη σκέψη περί πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού, απάντησε καταφατικά, εξηγώντας πως για την υλοποίησή της ή μη, απαιτείται πρώτα η θέση και οι κινήσεις της Περιφέρειας.

“Η πρόταση αυτή συνδέεται με το να πεζοδρομείται ένα τμήμα της παραλιακής οδού του Φοίνικα” απάντησε ο κ. Περρής, σημειώνοντας πως αυτή η ανάγκη πηγάζει από το γεγονός της υψηλής επισκεψιμότητας τη θερινή σεζόν.

“Είναι μία παλιά μελέτη που είχε γίνει από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας. Διαπιστώνουμε πως μεγαλώνει το πρόβλημα με την επισκεψιμότητα στο χωριό και ολοένα και περισσότερος κόσμος ανησυχεί με την ασφάλεια στην παραλιακή οδό μπροστά στην παραλία. Είπαμε λοιπόν, να δούμε τί συμβαίνει με αυτό το πρόβλημα. Η παλιά μελέτη δεν είναι λεπτομερής και δεν είναι επικαιροποιημένη” παρατήρησε ο ίδιος, σημειώνοντας επιπλέον πως, “Θέλουμε τη βοήθεια της Περιφέρειας”.

Ερωτηθείς αν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με την πλευρά της ΠΝΑι, δεδομένου ότι μιλάμε γα επαρχιακό οδικό δίκτυο, ο κ. Περρής απάντησε θετικά. “Σε συνάντηση που κάναμε με τον Αντιπεριφερειάρχη ήταν πολύ ζεστός και είπε να εξετάσουμε το θέμα, γιατί κι εκείνος αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα”.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Κοινότητας του Φοίνικα πρόσθεσε πως, άμεσα θα προωθηθεί η παλιά μελέτη από τον Δήμο στην Περιφέρεια. “Η απόφαση πάρθηκε προχθές και πρακτικά δεν έχει προωθηθεί ακόμη η μελέτη στην Περιφέρεια, όμως υπηρεσιακά θα προχωρήσει η διαδικασία” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση κατοίκων κι επιχειρηματιών

Δεδομένων των αλλαγών που θα σημάνουν στο χωριό αν εφαρμοστεί η πρόταση της διαμόρφωσης εναλλακτικής οδού για τον Φοίνικα, ο πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά με το αν έχει ενημερωθεί η πλευρά των κατοίκων και των επιχειρηματιών.

“Όχι δεν έχει γίνει κάτι ακόμη” τόνισε, εξηγώντας πως επίσημα δεν έχει γίνει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση με τους δημότες, ωστόσο, σε πρώτο επίπεδο, επεσήμανε πως, “Από συζητήσεις μόνον προσωπικές, ξέρουμε ότι οι επιχειρηματίες το βλέπουν θετικά”.

Ο κ. Περρής θέλησε να προσθέσει όμως πως, “Αυτό βέβαια όπως κατανοεί κανείς, θα δημιουργήσει κάποια αναστάτωση στον χώρο που θα χρειαστεί να “περάσει” ο δρόμος”, συμπληρώνοντας ακόμη πως, “Η παραλιακή πλευρά θα ανασάνει, αλλά σίγουρα θα επιβαρυνθούν οι περιοχές μέσα στο χωριό”.

“Θέλουμε να εξετάσουμε αν μπορεί να γίνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, απαντώντας θετικά μάλιστα στην ερώτηση αν όταν υπάρξει επικαιροποιημένη μελέτη, θα αναπτυχθεί ανοικτή συζήτηση και με τους κατοίκους.

“Ναι βέβαια. Δεν θα πάμε στα τυφλά. Θα έρθουμε σε επικοινωνία και σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους” ανέφερε, απαντώντας καταφατικά και στην ερώτηση αν θα απαιτηθούν απαλλοτριώσεις. “Ναι, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ, γιατί θα τοποθετηθεί η Περιφέρεια και οι αρμόδιοι μηχανικοί. Εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε την επικοινωνία εδώ με τον κόσμο. Πρέπει να προσέξουμε πώς θα προχωρήσει αυτό χωρίς να υπάρξουν αντιπαλότητες και χωρίς να θιγούν περιουσίες” δήλωσε προς την εφημερίδα, υποστηρίζοντας τέλος πως η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα σημάνει επιπλέον αναβάθμιση για το χωριό.

“Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι κάτι που το ζητούν χρόνια (σσ. δημότες) και είπαμε να το κυνηγήσουμε” ανέφερε ο πρόεδρος, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.