Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού

Υψηλοί τόνοι για τα οικονομικά

Με αφορμή την έγκριση – μερικώς – της σχετικής απόφασης του ΔΣ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Νέο κύκλο κριτικής επικοινωνιακού χαρακτήρα ανέπτυξε η μείζονα αντιπολίτευση προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη μερική επικύρωση της απόφασης της τελευταίας αναμόρφωσης του προϋπολογισμού (2019) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με τον επικεφαλής της, Γιώργο Μαραγκό να δηλώνει ξεκάθαρα κι εκ νέου την ενόχλησή του για τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη περί πρόκλησης οικονομικού χάους στην προηγούμενη θητεία.

Παρά το σαφές γεγονός των παρατηρήσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προς το περιεχόμενο της τελευταίας αναμόρφωσης (5ης) για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους (ΑΔΑ Ω9ΝΒΟΡ1Ι-ΡΥΒ), με τις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί ο Δήμος, στη χθεσινή συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής, η πλευρά της παράταξης του Γιώργου Μαραγκού εξαπέλυσε ξανά πυρά κατά της νέας Δημοτικής Αρχής και του κ. Πιταούλη, προκειμένου να υποστηρίξει πως η νέα διοίκηση δεν έχει βρει τον βηματισμό της στα οικονομικά.

Ειδικότερα, ο νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης με αφορμή τη μερικώς επικυρωμένη τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την 5η αναμόρφωση, άδραξε την ευκαιρία να κριτικάρει την απόφαση του κ. Πιταούλη να θέσει επί τάπητος την 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, χωρίς να έχει “θεραπεύσει” πρώτα, όσα ζητά η Αποκεντρωμένη.

Από την πλευρά του, ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών αφού επεσήμανε πως η απόφαση της ΑΔΑ γνωστοποιήθηκε μόλις χθες, τόνισε πως ο Δήμος θα κινηθεί άμεσα προκειμένου να εγκρίνει την 6η αναμόρφωση – ει δυνατόν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο -, στο περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, το οποίο και ολοκληρώνεται αύριο.

Αντιπαράθεση για “αριθμητικό σφάλμα”

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Πιταούλης γνωστοποίησε την παρατήρηση της Αποκεντρωμένης επί της 5ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της εισήγησής του για την 6η αναμόρφωση, η οποία και τόνισε πως θα έρθει προς ψήφιση στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατόπιν της εισήγησής του για τη νέα αναμόρφωση, ο Γιάννης Πιταούλης ανέφερε τα ακόλουθα αναφορικά με το λάθος της τελευταίας απόφασης επί των οικονομικών, όπως το υπογράμμισε η Αποκεντρωμένη.

“Εγκρίθηκε μερικώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σήμερα (σσ. η 5η αναμόρφωση). Το κομμάτι που δεν εγκρίθηκε, αφορούσε τις αναμορφώσεις των εσόδων καθώς εκεί πέρα είχε υπεισέλθει αριθμητικό σφάλμα. Είχε γίνει διπλή καταχώρηση δύο κωδικών και κατ΄ αυτό το μέρος δεν μπορούσε να εγκριθεί” ανέφερε με σαφήνεια σε χαμηλούς τόνους κατά την αρχική εισήγησή του, για να εισπράξει αμέσως μετά σοβαρούς χαρακτηρισμούς από τον κ. Μαραγκό.

Γ. Μαραγκός: Ο Δήμος πρέπει να κλάφτηκε στην Αποκεντρωμένη

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σε απόλυτα ειρωνικό τόνο προς τον κ. Πιταούλη, υποστήριξε ξανά πως επιδιώκει να δείχνει πως παρέλαβε οικονομικό χάος, αφήνοντας αιχμές μάλιστα και για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για την οποία υπονόησε πως μπορεί να δέχθηκε πίεση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ώστε να μην ακυρωθεί συνολικά η απόφαση της 5ης αναμόρφωσης, ενδεχομένως ορμώμενος(;) από τη στάση του Δήμου επί θητείας του.

“Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι εξακολουθείτε με συνέπεια θέλω να ομολογήσω να παραδίδετε μαθήματα για το πώς μπορούν να εμπεδωθούν – κατά δική σας ρήση – συνθήκες χάους στην τοπική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Κι αυτό το λέω γιατί όπως είπατε κι εσείς – ευγενικά το είπατε – η 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού δεν εγκρίθηκε ή επικυρώθηκε μερικώς. Κατανοώ βέβαια ότι πρέπει να κλάφτηκε πολύ ο Δήμος μας για να μην πέσει εντελώς η αναμόρφωση αυτή” δήλωσε ο κ. Μαραγκός στην τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η νέα Δημοτική Αρχή επιβάλλει στους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας να δουλεύουν σε “ασφυκτικό” περιβάλλον.

“Είναι κρίμα να διαπιστώνει κάποιος ότι επιβάλλετε στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας να λειτουργούν σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης και θέλω να πω ότι εμπιστευόμαστε και εκτιμούμε και τις γνώσεις αλλά και την εν γένει συνεισφορά των υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να αποδείξετε πόσο κακή ήταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή” ανέφερε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως, “εν τέλει, αποδεικνύεστε πολύ πολύ χειρότεροι εσείς από όσο κακοί ισχυρίζεστε ότι ήμασταν εμείς”.

Αναφορικά με την ουσία του θέματος, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε λακωνικά μόνον πως, “Εδώ λοιπόν, στείλατε πρόσκληση για την 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου μας, τη στιγμή που δεν έχει επικυρωθεί η 5η αναμόρφωση”.

Ο ίδιος μάλιστα, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, διαφορετικά να τεθεί προς συζήτηση με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. “Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και σας ζητούμε να την αποσύρετε, να θεραπεύσετε όλα τα ζητούμενα τα οποία παρουσιάζει κι αναδεικνύει η σχετική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου” υπογράμμισε κατηγορηματικά, λέγοντας τέλος προς τον κ. Πιταούλη πως, “Επί της ουσίας καταφέρατε να ανισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό. Αυτό για το οποίο μας είχατε ψέξει, ουσιαστικά το πετύχατε εσείς και μάλιστα στην πρώτη αναμόρφωσή σας”.

Έχουμε σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούμε”

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιώργο Μαραγκό τόνισε πως “πρέπει να πέσουν οι τόνοι” καθώς ο Δήμος “έχει σοβαρά προβλήματα να λύσει”.

Μάλιστα υποστηρίζοντας πως ορθά ήρθε προς συζήτηση η 6η αναμόρφωση, γνωστοποίησε πως στο περιεχόμενο αυτής υπάρχουν σοβαρές υποθέσεις που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, όπως η ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΥ- ΚΙΝΗΣΗ, αλλά και η έγκριση για τον στολισμό της πόλης τα Χριστούγεννα. “Είναι και θέμα για να εισαχθεί αύριο (σσ. σήμερα) εκτός ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή περιλαμβάνει μέσα και το πρόγραμμα ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ που λήγει 30 Οκτωβρίου και τον στολισμό των Χριστουγέννων” ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τη μείζονα μειοψηφία επιτέλους να δείξει “πολιτική κομψότητα” στη δημόσια στάση της.

Στα παραπάνω απάντησε το μέλος της αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, επισημαίνοντας προς τον κ. Αληφραγκή πως είναι σωστό να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, αλλά και λέγοντας στον Γιάννη Πιταούλη πως θα έπρεπε να παραδεχθεί το λάθος του. “Να μην ξεκινάμε με τον τρόπο που ξεκίνησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τουλάχιστον στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ένα mea culpa έφθανε” δήλωσε δημόσια ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Γ. Πιταούλης: Παίρνω την ευθύνη που μου αναλογεί και υποστηρίζω την Υπηρεσία

Απαντώντας προς την αντιπολίτευση, ο Γιάννης Πιταούλης καυτηρίασε τον τρόπο που τοποθετείται ο Γιώργος Μαραγκός, υποστηρίζοντας πως τον ενοχλεί προφανώς “η κατάσταση που υπάρχει στον Δήμο και που την βλέπουν όλοι, εκτός από εκείνον”.

“Προφανώς αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να χτυπάει και να βγαίνει συνέχεια μπροστά. Κι εδώ είμαστε για να το διορθώσουμε” πρόσθεσε αναφορικά με τις οικονομικές υποθέσεις που πρέπει πλέον να διαχειριστεί ο ίδιος ως νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας τέλος πως, “Σαν πολιτικός προϊστάμενος να πάρω την όποια ευθύνη μου αντιστοιχεί, αλλά επιτρέψτε μου να πω το εξής γιατί εκεί είναι και η διαφορά μου με τον κ. Αθανασίου. Ασχέτως του αν μπορώ τεχνικά να αντεπεξέλθω σε κάτι, πιστεύω πάντοτε ότι ο ρόλος των αιρετών είναι καθαρά πολιτικός. Δεν είναι για να ελέγχουν τεχνικά τις υπηρεσίες”. Ο κ. Πιταούλης λέγοντας ξεκάθαρα πως, “Θα στηρίξω την υπηρεσία και τα μέλη που την απαρτίζουν”, ανέφερε πως στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα θέσει προς ψήφιση την 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να προωθηθούν σοβαρά θέματα του Δήμου.

“Η λογική μου είναι πως πρέπει ότι πρόβλημα βλέπουμε να το διορθώνουμε και αυτό θα κάνω. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πιέζω πραγματικά την Υπηρεσία, γιατί γνωρίζετε ότι το πραγματικό πρόβλημα του Δήμου όσον αφορά το οικονομικό σκέλος αφορά τη χρήση ειδικευμένων πόρων για άλλους λόγους” σημείωσε ο ίδιος, κλείνοντας την απάντησή του.