Συγκράτηση εξόδων και απρόσμενα υψηλά έσοδα
- Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2019 - 06:20
- / Eνημέρωση: 7 Νοε. 2019 - 18:00
Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η χθεσινή συζήτηση για τα στοιχεία εκτέλεσης του γ΄ τριμήνου του Προϋπολογισμού του έτους 2019 στην Οικονομική Επιτροπή, με τα μέλη της να ψηφίζουν ομόφωνα την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, στο περιεχόμενο της οποίας φάνηκε πως ο Δήμος το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε συγκράτηση εξόδων, ενώ υποδέχθηκε υψηλά ποσά σε κωδικούς εσόδων.
Σύμφωνα με όσα ερμηνεύθηκαν βάσει των οικονομικών στοιχείων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει ευνοηθεί από τις εισπράξεις οφειλών που ανάγονται σε παλαιότερα οικονομικά έτη, λόγω της αξιοποίησης από τους δημότες της δυνατότητας ρύθμισης των χρεών τους σε 120 δόσεις.
Παράλληλα, όφελος στο δημοτικό ταμείο προκαλεί το γεγονός των εσόδων από την πολεοδομική υποστήριξη της Μυκόνου, ενώ άξιο παρατήρησης για την πορεία των δαπανών το γ΄ τρίμηνο του 2019, αποτελεί το γεγονός της συγκράτησης των εξόδων.
Αν και ο Γιάννης Πιταούλης ανέλαβε αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε τη σχετική εισήγηση για το τελευταίο διάστημα της διοίκησης του Αλέξη Αθανασίου, υπογραμμίζοντας τη συμφωνία του ως προς την απόφαση συγκράτησης των δαπανών, έως ότου η νέα Δημοτική Αρχή αποκτήσει σαφή εικόνα για την οικονομική βάση του Δήμου.
Πάντως, ο κ. Πιταούλης ανέφερε επιγραμματικά πως σχεδόν σε καθημερινή βάση γνωστοποιούνται στον ίδιο πρόστιμα προς τον Δήμο.
Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως στην ίδια συνεδρίαση της έγκρισης των οικονομικών του 9μηνου του 2019, αναπτύχθηκαν τοποθετήσεις για το σοβαρό θέμα της καθυστέρησης υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και την ανάγκη απόκτησης συνεργασίας ανάμεσα σε Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία.
Σαφής ως προς τον όγκο της εργασίας των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο νέος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής δήλωσε πως απαιτείται η ενίσχυση με – τουλάχιστον – δύο μηχανικούς.
Ευνοϊκή ρύθμιση οι 120 δόσεις για χρέη από παλαιότερα έτη
Προβαίνοντας σε παρατηρήσεις επί των οικονομικών στοιχείων, ο Γιάννης Πιταούλης επεσήμανε πως η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών, ευνοεί τόσο τους ίδιους τους δημότες, όσο και το ταμείο του Δήμου.
“Όσον αφορά τα έσοδα κρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκή η ρύθμιση που είχε υπάρξει για τις 120 δόσεις καθώς βλέπουμε ότι οι πολίτες προσήλθαν προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά υπέβαλαν και σχετικές δηλώσεις με βάση τις οποίες δηλώθηκαν νέα έσοδα. Βλέπουμε ότι ιδιαίτερα ο κωδικός 32 που αφορά εισπρακτέα υπόλοιπα προηγουμένων οικονομικών ετών έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο αλλά και το ποσό που είχε εισπράξει ο Δήμος μας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το αντίστοιχο 9μηνο” παρατήρησε σχετικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
“Έχει υπερβεί το ποσό κατά 63.000 ευρώ” ανέφερε, σημειώνοντας πως “αυτό είναι ενδεικτικό για το πόσο ευνοϊκή ήταν αυτή η σχετική ρύθμιση”.
Μάλιστα, ο ίδιος θέλησε να τονίσει πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για τους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν χρέη προς τον Δήμο.
“Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, να την εκμεταλλευθούν καθώς υπάρχει η προθεσμία καταρχήν μέχρι 30 Νοεμβρίου να προβούν σε σχετικές δηλώσεις και μέχρι τέλος του έτους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους”. Όπως επανέλαβε, “Θα είναι προς όφελός τους, αλλά και ο Δήμος μας ωφελείται”.
Μέτρα... από τον Δήμο για όσους δεν πληρώνουν
Ωστόσο, κάνοντας μία σημαντική παρένθεση, θέλησε να τονίσει πως δυστυχώς οι συγκεκριμένες οφειλές αυξάνονται στο σύνολό τους, γεγονός που εξήγησε πως θα οδηγήσει τον Δήμο να πάρει μέτρα.
“Βλέπουμε στον ίδιο κωδικό που αφορά τις οφειλές που έρχονται από προηγούμενα έτη ότι υπάρχει μία άνοδος κατά 560.000 ευρώ σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Αυτό δείχνει ότι το ανεξόφλητο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία ευνοϊκή ρύθμιση, συνεχίζει και ανεβαίνει”.
Κατά συνέπεια, μιλώντας για τη διαχείριση του ζητήματος, υπογράμμισε τα εξής: “Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα χρειαστεί να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες για να υπάρχει μία καλύτερη διαχείριση. Δεν είναι δίκαιο για το σύνολο των πολιτών κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να μην πληρώνουν”.
Συναίνεση πρώην Αντιδημάρχου
Στην ανωτέρω εισήγηση έδωσε τη συγκατάθεσή του και το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας πως είναι πράγματι ευνοϊκή η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.
“Βοηθούν οι 120 δόσεις. Από την άλλη, απλώνεις σε 120 δόσεις το χρέος. Άρα, αυτό που βλέπουμε στους διάφορους κωδικούς εσόδων είναι πράγματι μία βελτιωμένη κατάσταση” παρατήρησε, σχολιάζοντας τέλος, πως, “Αυτό το τρίμηνο είναι ένα αρκετά καλό τρίμηνο. Όταν κλείσει και το δ΄ τρίμηνο και οι πληρωμές από μισθώματα κλπ, θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση”.
Αύξηση εσόδων κατά 290 χιλ. ευρώ από υποθέσεις αυθαιρέτων
Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Πιταούλης μίλησε και για την αύξηση εσόδων από την πολεοδομική υποστήριξη της Μυκόνου.
“Ένας κωδικός που βλέπουμε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 ότι έχει κινηθεί ιδιαίτερα ανοδικά είναι τα πρόστιμα που αφορούν τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Αυτό είχε να κάνει με το γεγονός του πότε ανέλαβε ο Δήμος μας την υπόθεση της Πολεοδομίας Μυκόνου όπου αντίστοιχα δεν είχαν βεβαιωθεί στο 9μηνο σχετικά ποσά. Όπως και να το κάνουμε 290.000 ευρώ διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη φορά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δίνει μία ταμειακή διευκόλυνση στον Δήμο” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “μιλάμε βέβαια για ειδικευμένα έσοδα που θα πρέπει να οδηγηθούν στον σκοπό για τον οποίον προορίζονται”.
Θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως αυτό θα το λάβει υπόψιν της η νέα Δημοτική Αρχή “κατά τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του 2020 έτσι ώστε να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις τόσο στην πόλη, όσο και στην περιφέρεια του νησιού”.
Τέλος, σχετικά με το κομμάτι των εσόδων γνωστοποίησε τα εξής: “Από εκεί και πέρα οι κωδικοί που αφορούν τα έσοδα από τέλη καθαριότητας κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και οι εισπράξεις από δυνητικά τέλη εμφανίζονται σχετικά μειωμένες. Παρόλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των ιδίων εσόδων του Δήμου”.
Ξέφυγαν... οι δαπάνες
Περνώντας στο κομμάτι των εξόδων και της εικόνας τους κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019, ο Γιάννης Πιταούλης εξήγησε πως παρατηρήθηκε – και ορθώς το τελευταίο τρίμηνο – συγκράτηση των δαπανών, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι δαπάνες ήταν αυξημένες.
“Πρέπει να πω ότι κατά την πρώτη περίοδο που η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη, έχει γίνει μία προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών. Σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αν εξαιρέσουμε τα προνοιακά – γιατί υπάρχει μία σημαντική διαφορά ο Δήμος πέρυσι πλήρωνε τα προνοιακά επιδόματα (3.700.000 ευρώ) -, βλέπουμε ότι τα τιμολογηθέντα στο 9μηνο είναι παραπάνω κατά 270.000 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι στη λειτουργία του αυτή είχε ανεβασμένα έξοδα σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Βέβαια, σε όλο το διάστημα από τις εκλογές μέχρι τη λήξη της θητείας του, ο κ. Αθανασίου προσπάθησε να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. Εγώ αυτό δεν το βλέπω αρνητικά” υπογράμμισε ο νυν Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας στη συνέχεια μάλιστα, πως, “από την άλλη βέβαια, ένα κύριο πρόβλημα που το βλέπουμε κάθε εβδομάδα είναι ότι κάθε μέρα, ξεπηδάει μία νέα οφειλή, ένα νέο πρόστιμο”.
Πάντως, επανέλαβε πως η αναλυτική αποτύπωση όλων των οικονομικών θεμάτων του Δήμου, θα βοηθήσει “ώστε να έχουμε μία βάση πάνω στην οποία ο Δήμος θα μπορεί να κάνει έναν οικονομικό προγραμματισμό”.
“Καμπανάκι” για την καθυστέρηση εκτέλεσης του Τεχνικού Προγράμματος
Στα οικονομικά στοιχεία του γ΄ τριμήνου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η καθυστέρηση στην εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων. Αυτό ως γεγονός, τόνισε ο κ. Πιταούλης πως οφείλεται σε δύο λόγους.
“Βλέπουμε υστέρηση στην υλοποίηση έργων του Τεχνικού Προγράμματος. Αυτό εν μέρει είναι τεχνικό θέμα, καθώς πράγματι πολλές φορές εκ του νόμου, εγγράφονται πιστώσεις, οι οποίες αφορούν έργα που δεν θα εκτελεστούν στο σύνολό τους μέσα στη χρονιά, αλλά είναι και πραγματικό. Είναι κάτι που το λένε οι Υπηρεσίες. Ότι η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος πάει περίπου ενάμιση χρόνο πίσω” σημείωσε, λέγοντας μάλιστα πως, “Είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε, ώστε να εξετάσουμε πώς θα μπορέσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ή ο Δήμος να βάλει τις προτεραιότητές του ώστε να προκρίνει τα έργα που θεωρεί πιο σημαντικά”.
“Στην προηγούμενη θητεία δεν βρήκαμε βηματισμό”
Στο συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, τοποθετήθηκε ο Αλέξης Αθανασίου, αποκαλύπτοντας πως κατά την περασμένη θητεία δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη συνεννόηση Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας.
“Όπως φαίνεται και από την εισήγηση είχαμε προϋπολογισθέντα 4.952.000 ευρώ, δεσμευθέντα έχουμε 2.992.000 και τιμολογηθέντα έχουμε 1.074.000 ευρώ. Ενώ έχουν ενταλματοποιηθεί τα περισσότερα από το 1.000.000 ευρώ, εν τούτοις, έχεις ένα ποσοστό 20% απορρόφησης, το οποίο θεωρείται και καλό κοιτάζοντας τα προγράμματα άλλων Δήμων”.
Συμπλήρωσε όμως πως, “Αν θέλαμε πραγματικά να τα ανεβάσουμε αυτά τα ποσοστά, θα έπρεπε κάθε τόσο ο αρμόδιος τεχνικός αντιδήμαρχος με τον αρμόδιο των Οικονομικών να συνεννοούνται και να λένε τί πρέπει να “κόψουν” από το Πρόγραμμα γιατί δεν θα προλάβουν να τα κάνουν στο έτος”. Ορμώμενος από τη δική του εμπειρία, ανέφερε συμπερασματικά πως, “χρειάζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας διότι χρήματα έχει ο Δήμος για να εκτελέσει τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος (κουβαλάμε ΚΑΠ από 2010 – 2011). Θα πρέπει να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα. Κι εγώ με τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο κ. Βακόνδιο, δεν βρήκα αυτόν τον βηματισμό”.
Επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μηχανικών
Σε συνέχεια των αναφορών για τη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας, τον λόγο πήρε ο Μηνάς Αληφραγκής.
Ο ίδιος επεσήμανε πως “όντως υπάρχει μία καθυστέρηση τουλάχιστον ενάμιση χρόνο”, ωστόσο, εξήγησε πως, αυτό “σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας” για τα οποία πρόσθεσε πως, “υπερβάλλουν εαυτόν αλλά όπως γνωρίζετε όλοι, πρόκειται για μία υποστελεχωμένη Υπηρεσία”.
Μιλώντας για την ατζέντα που πρέπει να προωθήσει η αρμόδια Υπηρεσία, σημείωσε πως, υπάρχουν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που “είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα τρέξουμε για να μην τα χάσουμε” ενώ πρόσθεσε πως “είναι κι αυτά που έρχονται και πρέπει να τα εντάξουμε”.
Ο ίδιος δε, αφού έκανε λόγο για “απορρόφηση” δυνάμεων και στην προώθηση των προγραμματικών συμβάσεων με πλευρές όπως το Νοσοκομείο, η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική, εξήγησε πως, “όλα αυτά πάνε τα πράγματα και τις υποθέσεις πίσω”.
Μάλιστα λέγοντας πως σήμερα “ο κάθε υπάλληλος “τρέχει” δύο και τρία έργα ταυτόχρονα”, ο ίδιος εξήγησε πως σκοπό για το 2020 είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα να τεθεί πάνω σε μία ρεαλιστική βάση, να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για το τί θέλουμε να κάνουμε και να μην έχουμε αυτή την πλασματική κατάσταση. Δηλαδή κάθε χρόνο να μεταφέρουμε έργα που δεν θα πραγματοποιηθούν”.
Ο κ. Αληφραγκής ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως “απώτερος σκοπός της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Υπηρεσίας με δύο τουλάχιστον μηχανικούς”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απόκλιση... 3 εκ. ευρώ στα έσοδα
12 Ιουλ. 2018 - 6:20 - Υπό αμφισβήτηση η δημοτική οικονομική διαχείριση
22 Φεβ. 2018 - 6:20 - “Ο Δήμος να μην αντιμετωπίζεται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης”
16 Αυγ. 2017 - 6:17 - Οι ελπίδες επαφίενται στην ανεύρεση νέου αναδόχου
28 Ιαν. 2025 - 6:20 - “Πάγωσαν” οι εργασίες συντήρησης
28 Ιαν. 2025 - 6:19