Απασχόλησε σε δημόσια συνεδρίαση η απόφαση της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την αισθητική βελτίωση της παραλιακής ζώνης Ερμούπολης

Προτεραιότητα σε σκίαστρα και δάπεδα για την παραλία

Η σημαντική απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να αποκτήσει μία μελέτη για σκίαστρα και δάπεδα στην παραλιακή ζώνης της Ερμούπολης απασχόλησε έντονα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και υπερψηφίστηκε η εισήγηση περί στήριξής του από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ήδη, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έχει αποστείλει τη λίστα με τις προτεραιότητες σε μελέτες στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, προκειμένου να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για την απόκτηση “εργαλείων”, που μελλοντικά θα χαρίσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.

Στις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης εντάσσεται και η μελέτη για σκίαστρα και δάπεδα στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, το κόστος της οποίας έχει εκτιμηθεί σε 48.245,38 ευρώ, χρήματα, που αν κατοχυρωθούν, θα σημάνουν θετικές εξελίξεις στην περαιτέρω αναβάθμιση της εικόνας της παραλίας.

Όπως κατέστη σαφές στη σχετική συζήτηση, στόχος αποτελεί να μπει ένα οριστικό τέλος σε μελλοντικό χρόνο στη σημερινή εικόνα στις θέσεις των τραπεζοκαθισμάτων με τις διαφημιστικές ομπρέλες και τα προβληματικά δάπεδα.

Μ. Αληφραγκής: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αλαλούμ

Πρώτος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εκφράζοντας τη στήριξή του προς το Λιμενικό Ταμείο, τόνισε ότι θα είναι δίπλα στη διοίκησή του, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την απόκτηση αυτών των μελετών, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως πρέπει να λάβει τέλος η εικόνα του αλαλούμ που διαπιστώνεται στην παραλία της Ερμούπολης.

“Είναι δεδομένη η στήριξη των Τεχνικών Υπηρεσιών όσον αφορά στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Θα ήθελα να σταθώ στην πρώτη πρόταση που αφορά στη μελέτη για τα σκίαστρα και τα δάπεδα στην παραλία της Ερμούπολης. Ασφαλώς κι εσείς έχετε παρατηρήσει ότι όλα τα ντεκ (δάπεδα) είναι κατεστραμμένα. Από την άλλη πλευρά είναι κι ένα πάγιο αίτημα όλων των καταστηματαρχών μαζικής εστίασης της παραλίας. Ήδη κάναμε μία πρώτη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο κι εξέφρασαν αυτό το παράπονο” σχολίασε αναλυτικά ο κ. Αληφραγκής, προσθέτοντας μάλιστα πως οι ίδιοι άλλωστε ζητούν και τη δημιουργία σκιάστρων.

“Και κάποια στιγμή θα πρέπει να κατασκευαστούν κι αυτά τα στέγαστρα γιατί το λιμάνι αποτελεί τη βιτρίνα του νησιού” συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ακόμη πως, “Είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης που έρχεται στον τόπο και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει αυτό το αλαλούμ. Ομπρέλες με διαφημίσεις ή και κάποιες νάιλον από την άλλη πλευρά”. Σε απόλυτο τόνο υπεραμύνθηκε των κινήσεων του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, λέγοντας πως, “Πρέπει να προχωρήσουμε και να αποκτήσει μία ομοιομορφία το λιμάνι μας”.

Δ. Κοσμάς: Δεν τηρείται η συμφωνία από τους επιχειρηματίες

Εν συνεχεία, ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, θέλησε να υπενθυμίσει πως για τη βελτίωση της σημερινής εικόνας στο ύψος των τραπεζοκαθισμάτων, έχει υπάρξει μέριμνα και συμφωνία με τους επιχειρηματίες από την προηγούμενη θητεία, η οποία όμως δεν τηρείται.

“Ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Αληφραγκή θα πω τα εξής: Καταρχάς για το θέμα των ντεκ και για το θέμα των ομπρελών υπάρχει μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και των καταστηματαρχών, ειδική σύμβαση υπογεγραμμένη και αποδεκτή και από τους δύο, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τη στιγμή που καταστρέφεται κάτι στον χώρο που ενοικιάζουν, να το φτιάχνουν. Ακόμη και για τις ομπρέλες, υπάρχει ειδική μνεία ότι είναι υποχρεωμένοι, να έχουν ομπρέλες χρώματος άσπρου ή παραπλήσιου με αυτό” εξήγησε συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ακόμη πως, “Αν οι καταστηματάρχες δεν εννοούν να κάνουν το κάτι παραπάνω, δεν μπορεί πλέον πάντα ο Δήμος ή η Περιφέρεια να τους λύνει όλα τα προβλήματα. Πρέπει κι αυτοί να συμβάλουν στον βαθμό που έχουν συμφωνήσει, για να μην έχουμε προβλήματα”.

Ωστόσο, εξέφρασε τη συμφωνία του με την προσπάθεια που επιχειρεί να κάνει η νέα Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, διατυπώνοντας όμως τον προβληματισμό του για τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού σε επίπεδο παροχής νέων αδειοδοτήσεων κι εγκρίσεων.

“Καταλαβαίνω ότι θέλουμε ένα πιο στέρεο δάπεδο εκεί. Ξέρω πολύ καλά ότι αυτό θα πρέπει να περάσει από Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν ξέρω κατά πόσον το Υπουργείο Πολιτισμού θα θελήσει να τροποποιήσει την προηγούμενη αδειοδότηση που έχει δώσει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κοσμάς, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Εν κατακλείδι, θέλω να πω ότι πρέπει να υπάρχει πάντα μία συνεργασία μεταξύ πολιτών, καταστηματαρχών και Δήμου για να έχουμε πάντα ένα θεμιτό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί ο Δήμος να φορτώνεται εσαεί τις επιχειρήσεις, τους δρόμους και ο καθένας να μη δίνει σημασία”.

Κ. Μαραγκού: Δεν διανοούμαι να φοβόμαστε πάντα το Υπ. Πολιτισμού

Από την πλευρά της, η Κανδιώ Μαραγκού υπερασπιζόμενη τις αποφάσεις της νέας Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου και την πλεύση που η ίδια ακολουθεί, θέλησε να τονίσει πως η χρηματοδότηση διεκδικείται ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του παραλιακού μετώπου κι ως εκ τούτου, επεσήμανε πως δεν πρέπει να τρομάζουν πάντα οι αυτοδιοικητικοί από την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού.

“Εδώ γίνεται μία προσπάθεια να ξεκινήσουμε από τις μελέτες και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι, θα φοβόμαστε το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε ώστε κάποια στιγμή να τελειώσουμε” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτό που υπάρχει σαν σχεδιασμός είναι να κατασκευαστούν σκίαστρα καθ΄ όλο το μήκος της παραλίας ώστε να είναι ομοιόμορφα και βέβαια πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον και την αισθητική της Ερμούπολης”. Διαφορετικά, υπογράμμισε πως, “Αν αφεθούμε στην καλή θέληση του κάθε ιδιώτη ή και στο γούστο του κάθε ιδιώτη, αυτό που θα έχουμε σαν αποτέλεσμα είναι αυτό που έχουμε αυτήν τη στιγμή”.

Οπότε, λέγοντας πως ήδη έχουν κατατεθεί οι προτάσεις για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, ανέφερε πως, “Κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, ούτως ώστε να γίνει κάτι πιο όμορφο και πιο μόνιμο”.

Κακοτεχνίες στα δάπεδα”

Απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Κοσμά, ο Μηνάς Αληφραγκής εξέθεσε τις διαπιστώσεις όλων των επιχειρηματιών, πως, στο κομμάτι των δαπέδων, τα προβλήματα εμφανίστηκαν από την πρώτη χρονιά που αυτά τοποθετήθηκαν. “Αγαπητέ Δημήτρη δεν διαφωνώ σε αυτά που είπες όσον αφορά στη συμφωνία μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και καταστηματαρχών, αλλά αν θυμάμαι καλά αυτό το έργο εγκαινιάστηκε το 2015 και από τον πρώτο χρόνο ειδικά τα ντεκ, παρουσίασαν προβλήματα.

Άρα, υπάρχει κακοτεχνία. Και με συζητήσεις που έχουμε κάνει με ειδικούς, φαίνεται πως τοποθέτησαν τα ξύλα και δεν άφησαν καθόλου αρμούς” περιέγραψε με σαφήνεια ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας πως, “Είναι κακή τοποθέτηση, οπότε εδώ, έχει ευθύνες πιστεύω ο εργολάβος που έκανε το έργο”.

Αναφορικά με τα στέγαστρα υποστήριξε τη θέση της κ. Μαραγκού, λέγοντας τέλος πως, “αν τα αφήσουμε, στην αρμοδιότητα του κάθε ιδιώτη, σαφώς, αυτό το χάλι που υπάρχει σήμερα στο λιμάνι της Ερμούπολης θα συνεχιστεί εσαεί. Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν ομοιόμορφα στέγαστρα που θα αναβαθμίσουν το νησί”.