Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής η βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της Ερμούπολης

Προσλήψεις για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Δηλώσεις των Αντιδημάρχων Φωτεινιά και Αληφραγκή σχετικά την αντιμετώπιση μίας σειράς αυθαιρεσιών στην Ερμούπολη

Προτεραιότητα στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δίνει η νέα Δημοτική Αρχή, έχοντας μεριμνήσει για την κατάθεση αιτήματος πρόσληψης τριών ατόμων στον ετήσιο προγραμματισμό της, ο οποίος κι εγκρίθηκε προσφάτως από τα αρμόδια συλλογικά όργανα.

Το πολυετές κενό που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από την κατάργησή της στην αρχή της περασμένης δημοτικής θητείας, έφερε στο προσκήνιο μία σειρά αυθαιρεσιών στο κέντρο της Ερμούπολης, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν, τόσο για την καλύτερη λειτουργία της, όσο όμως και για τη βελτίωση της εικόνας της.

Παράνομη στάθμευση, αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, υπαίθρια διαφήμιση σε δημόσιους χώρους, αλλά και παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας συνθέτουν μία ατζέντα προβλημάτων απέναντι στην οποία πρέπει να μπει ένα “φρένο”.

Με φόντο τον προγραμματισμό των προσλήψεων από τη νέα Δημοτική Αρχή, όπως και της ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους για την κάλυψη μέρους των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μέχρι την επανασύστασή της, μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Σε όσα ανέφεραν οι ίδιοι, άξιο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός πως η νέα Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε κύκλο επαφών για την αναζήτηση χώρων που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως χώροι στάθμευσης δικύκλων και οχημάτων.

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήρατε απόφαση για ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους για την κάλυψη έργου που έχει στα καθήκοντά της η Δημοτική Αστυνομία. Για πόσο διάστημα θα ισχύσει αυτή η απόφαση;

Ν.Φ.: “Η απόφαση αυτή θα ισχύσει μέχρι τη στελέχωση με προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Σαν Δήμος έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωσή της, αλλά το πότε θα στελεχωθεί είναι θέμα του κεντρικού κράτους”.

  • Συναντήσατε αντιδράσεις από πλευράς υπαλλήλων δεδομένου του φόρτου εργασίας που ήδη έχουν; Στην πράξη με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η κάλυψη όλων των υποχρεώσεων και των καθηκόντων που κανονικά θα διεκπεραίωνε η Δημοτική Αστυνομία;

Ν.Φ.: “Υπήρξε ένα μικρό παράπονο από κάποιον υπάλληλο, με τον οποίο είχα άμεσα προσωπική επαφή και μετά από διαλογική συζήτηση που είχα μαζί του, το θέμα διευθετήθηκε. Καλύψαμε κατά την άποψή μας, τις πιο βασικές υποχρεώσεις που θα διεκπεραίωνε η Δημοτική Αστυνομία. Κάτι που είχε κάνει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τις υπόλοιπες αρμοδιότητες θα τις διεκπεραιώνει η Ελληνική Αστυνομία”.

  • Είναι γνωστή η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία. Προβλέπονται θέσεις και στον ΟΕΥ. Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις και για πόσα άτομα μιλάμε;

Ν.Φ.: “Θέλω να πιστεύω ότι οι προσλήψεις θα γίνουν περί το τέλος του 2020 με αρχές του 2021. Όπως είπα, η πρόσληψή τους εξαρτάται από το κεντρικό κράτος. Σε πρώτη φάση μιλάμε για τρία άτομα, ένα ΤΕ και δύο ΑΕ και εν συνεχεία θα περιμένουμε δύο άλλα άτομα από την Κινητικότητα, που φαίνεται ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία στο νησί μας. Πηγαίνουμε λοιπόν στο τέλος του επόμενου έτους, γιατί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει και τον πολυετή και τον ετήσιο, δεν μπορεί να γίνει κάτι πιο γρήγορα. Είναι θέμα του κεντρικού κράτους. Η διαδικασία γίνεται μέσω ΑΣΕΠ”.

  • Θα είναι προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα.

Ν.Φ.: “Βέβαια. Για προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα μιλάμε”.

  • Θεωρείτε λάθος την απόφαση που είχε πάρει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την κατάργησή της; Η απουσία δημοτικών αστυνόμων κρίνετε πως έχει "επιβαρύνει" την καθημερινή λειτουργία της πόλης;

    Ν.Φ.: “Την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας την είχαμε στηλιτεύσει επανειλημμένως κι εγώ προσωπικά και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης της οποίας ήμουν μέλος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Τόσο με τις τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στις διάφορες Επιτροπές. Φυσικά και η απουσία της, επιβαρύνει την καθημερινή λειτουργία της πόλης”.

Μ.Αλ.: “Όσον αφορά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, θεωρώ ότι ήταν από τα σοβαρότατα λάθη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Όχι, ότι τα πράγματα ήταν τέλεια με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά σίγουρα υπήρχε ένας έλεγχος. Δεν υπήρχε το χάλι που διαπιστώνουμε σήμερα πεζόδρομοι, να καταντούν τραπεζόδρομοι ιδίως τις βραδινές ώρες και σαφώς η άναρχη στάθμευση έχει επιδεινωθεί. Η Δημοτική Αστυνομία θεωρώ ότι είναι ένας βασικός πυλώνας εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και είναι απαραίτητη η επανασύστασή της”.

  • Η Ερμούπολη ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από την παράνομη στάθμευση δικύκλων κυρίως αλλά και οχημάτων. Η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής θα είναι να επιδειχθεί αυστηρότητα, ώστε να υπάρξει συμμάζεμα στο κέντρο; Υπάρχει και ο αντίλογος για τον περιορισμένο αριθμών διαθέσιμων χώρων στάθμευσης. Τί απαντάτε;

Ν.Φ.: “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα βελτιωθεί η κατάσταση. Επιπλέον, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια σαν νέα Δημοτική Αρχή για την εξεύρεση κάποιων χώρων περιφερειακά και κοντά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης για στάθμευση οχημάτων και δικύκλων”.

Μ.Αλ.: “Σίγουρα όταν δημιουργείς ένα τέτοιο “όργανο” απώτερος σκοπός είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι. Δεν μπορούμε να έχουμε μία πόλη γεμάτη κολωνάκια που περιορίζουν την παράνομη στάθμευση επειδή ακριβώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο κώδικας που ισχύει. Σαφώς πρέπει να λειτουργήσει αυστηρά η Δημοτική Αστυνομία, βέβαια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Γιατί ενδεχομένως και με τρία άτομα να μην μπορεί να λειτουργήσει όσο πρέπει. Και απαντώντας συνολικά να πω ότι η Δημοτική Αστυνομία ασχολείται με παραεμπόριο, με ηχορύπανση, με ρύπανση κοινόχρηστων χώρων και αυθαίρετη κατάληψη χώρων και γενικά είναι πολλές οι αρμοδιότητες που έχει.

Σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτά τα τρία άτομα που έχουμε ζητήσει σε πρώτη φάση και σαφώς κάποια στιγμή να επεκταθεί αυτός ο αριθμός.

Τώρα σχετικά με τους χώρους στάθμευσης, να πω ότι είναι ένα επιχείρημα αυτό, όμως, να μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τους καλοκαιρινούς, χώροι στάθμευσης όπως είναι στο Καρνάγιο, όπως στη Δόξα ή και στου Σκλαβενίτη, μένουν κενοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η εικόνα που βλέπουμε στο κέντρο της πόλης. Από την άλλη πλευρά, η δημοτική συγκοινωνία μέχρι τώρα είναι δωρεάν και έχει αυτόν τον σκοπό, να εξυπηρετεί τους πολίτες να κατεβαίνουν στο κέντρο. Ακόμη και με τη σημερινή συχνότητα των δρομολογίων (ανά μισή ώρα), σαφώς, θα πρέπει να αξιοποιείται η δημοτική συγκοινωνία από τους πολίτες.

Σχετικά με νέους χώρους, να πω ότι στην Ερμούπολη και τη γύρω περιοχή είναι περιορισμένοι. Παρόλα αυτά, γίνεται διερεύνηση κι έχουμε κάποιους χώρους υπόψιν μας. Κάνουμε κάποιες επαφές. Σαφώς και είναι μέσα στις προτεραιότητές μας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι χώροι. Όμως, δύο τρεις χώρους πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε”.

  • Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ο έλεγχος για την υπαίθρια διαφήμιση αλλά και για την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας. Θεωρείτε πως η παρουσία της και ο "φόβος" της επιβολής προστίμου θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της πόλης;

Ν.Φ.: “Η θέση μας είναι η βελτίωση της εικόνας της πόλης. Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της υπαίθριας διαφήμισης και τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, μέλημά μας είναι στην αρχή να υπάρξει ενημέρωση προς τους δημότες, στη συνέχεια να υπάρξει η διαδικασία της σύστασης και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε, φυσικό επακόλουθο είναι η επιβολή προστίμων. Όταν μιλάω για τη σύσταση εννοώ για τη Δημοτική Αστυνομία ή για τα άτομα που θα βγαίνουν να κάνουν τα παράλληλα καθήκοντα και τους ελέγχους”.

  • Αναφορικά με το ζήτημα της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, θα υπάρχει συστηματικός έλεγχος ή θεωρείτε πως η πόλη δεν αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα;

Ν.Φ.: “Όντως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει συστηματικός έλεγχος όσον αφορά την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων για την αποκατάσταση των όποιων αδικιών και της ίσης αντιμετώπισης όλων των δημοτών μας”.

  • Θεωρείτε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκλεινε τα μάτια σε αυθαιρεσίες, για να φτάσουμε στη σημερινή εικόνα της πόλης όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα;

Ν.Φ.: “Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Το έκριναν οι δημότες με την ψήφο τους”.

  • Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη στάση δημοτών απέναντι στις αυτονόητες υποχρεώσεις τους;

Μ.Αλ.: “Θα πρέπει κάποια στιγμή και κάποιοι δημότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμπεριφέρονται όπως πρέπει. Δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει για καφέ και να σταθμεύει το μηχανάκι του έξω από την καφετέρια που κάθεται. Δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο Νησάκι ή στην Δόξα και να έρχεται να σταθμεύει οπουδήποτε. Πρέπει να νιώσουν υπεύθυνοι και οι πολίτες γιατί όπως έχω πει επανειλημμένως, Δήμος δεν είναι μόνον η Δημοτική Αρχή, αλλά είναι και οι πολίτες. Για παράδειγμα θέλω να πω ότι η Θυμ. Σπερχειού και η Πρωτοπαπαδάκη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες μετά τις 9 το βράδυ, καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα, εντελώς αυθαίρετα και παράνομα. Σε βαθμό που να μην μπορεί να περάσει μία μητέρα με ένα μωρό στο καρότσι. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να σεβαστούμε τον συμπολίτη μας. Πρέπει να γίνει σύνθημα όλων, πως, Δήμος δεν είναι μόνον η Δημοτική Αρχή. Σε όλα τα θέματα είναι συνυπεύθυνοι και οι δημότες”.

  • Πώς η νέα Δημοτική Αρχή επιθυμεί να εμπνεύσει τους δημότες για την τήρηση των αυτονόητων υποχρεώσεών τους;

“Θα υπάρξει συστηματική και συνεχής ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή μέσω των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών. Προωθούμε κάποια θέματα που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο και προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε από την αρχή της θητείας μας”.