Κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ στη χθεσινή συνεδρίαση

Έγκριση προϋπολογισμού για το 2020

Προβλέφθηκε ποσό και για τις ανάγκες πυρασφάλειας στον ΧΥΤΑ

Τον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2020 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του, οπότε και τέθηκε προς ψήφιση το οικονομικό σχέδιο με ενσωματωμένες τις διορθώσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε διόρθωση δύο ποσών, ώστε να μην αναπεμφθεί ο προϋπολογισμός κατά τον οριστικό έλεγχο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου ο Φορέας να μπορέσει να ξεκινήσει εγκαίρως την υλοποίηση του σχεδίου του για την επόμενη χρονιά.

Κατόπιν της σχετικής σύντομης ενημέρωσης που έγινε από τον πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Βρούτση, τα μέλη ψήφισαν, ενώ από τον ίδιο υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο ποσό που αφορά την κάλυψη σημαντικών αναγκών για το κομμάτι της πυρασφάλειας στον ΧΥΤΑ στη θέση Κοράκι.

Αμέσως μετά υπήρξε σύντομη μνεία στο θέμα της νέας σύμβασης για την αποκομιδή της ανακύκλωσης που θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά με όλα τα μέλη του ΔΣ, ενώ σε συνέχεια της επιτυχημένης προσπάθειας της ανακύκλωσης φθαρμένων ρούχων, γνωστοποιήθηκε πως θα ακολουθήσουν και νέες δράσεις.

Στόχος της σημερινής διοίκησης του ΦΟΔΣΑ είναι να ενισχύσει το κομμάτι της ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, κάτι που επιδιώκει να αποδεικνύει καθημερινά.

Πάγια έξοδα, πυρασφάλεια και λειτουργία ΧΥΤΑ και ανακύκλωσης

Πιο αναλυτικά, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ για το 2020 ανέρχεται σε 613.869,50 ευρώ και περιλαμβάνει χρήματα για την κάλυψη όλων των αναγκών που έχει ο Φορέας σε ετήσια βάση.

Εκ του συνόλου των ποσών στη μεγάλη λίστα του προϋπολογισμού αξίζει να γίνει αναφορά στον κωδικό που καλύπτει τις ανάγκες για την πυρασφάλεια στον ΧΥΤΑ και αφορά σε 15.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που θα βοηθήσει στη δρομολόγηση λύσεων σε αναπάντητα θέματα που είχε επισημάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης προ λίγων μηνών, για την ασφάλεια του χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος, της πόλης και των κατοίκων της, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πέραν της ανωτέρω πρόβλεψης, έχουν συμπεριληφθεί ποσά για τη συντήρηση κι επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ, για τη συντήρηση οχημάτων του Φορέα, καθώς επίσης και χρήματα για τη συντήρηση του βιολογικού του κυττάρου (5.000 ευρώ). Ακόμη στον κωδικό των επενδύσεων υπάρχει ποσό ύψους 120.000 ευρώ, ενώ και για έργα αποκατάστασης και φροντίδας του ΧΥΤΑ έχουν προβλεφθεί 100.000 ευρώ. Παράλληλα, αναφέρεται το ποσό των 5.000 ευρώ για βελτίωση υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κυττάρου, όπως τέλος έχει υπολογιστεί ποσό ύψους 233.000 ευρώ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης για το οικονομικό έτος 2020.

Ζητά προτάσεις για τη νέα σύμβασης της ανακύκλωσης

Αμέσως μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ακολούθησε η ενημέρωση του κ. Βρούτση για τη σύνταξη του νέου σχεδίου σύμβασης από τον Φορέα σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την αποκομιδή της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, η τρέχουσα σύμβαση ολοκληρώνεται τον Απρίλιο και ως τότε ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να έχει εκπονήσει ένα νέο σχέδιο διαγωνισμού με τις αλλαγές, τις τροποποιήσεις και τις βελτιώσεις που επιθυμεί. Μια εκ των βασικότερων αλλαγών θα είναι πως η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών στη Σύρο θα γίνεται σε ένα ρεύμα, πρακτική που τόνισε πως ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα, καθώς το νησί δεν έχει ΚΔΑΥ και άρα, δεν έχει τη δυνατότητα διαλογής στο κύτταρο.

Σημείωσε δε, πως η διαλογή γίνεται στο νησί της Νάξου, η οποία διαθέτει Κέντρο Διαλογής για την ανακύκλωση.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ζήτησε από όλα τα μέλη να συζητήσουν για τον νέο διαγωνισμό και να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου ο Φορέας να επιτύχει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Σχεδόν 2 τόνοι φθαρμένων ρούχων σε λίγες ημέρες

Εν συνεχεία, άκρως σημαντική υπήρξε η ενημέρωση του ίδιου και της αντιπροέδρου, Αγγελικής Πρίντεζη σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών στη Σύρο, δράση η οποία ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των κόκκινων κάδων στον Φοίνικα (ιατρείο) και στο parking του Σκλαβενίτη στην Ερμούπολη.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα δύο αιρετά πρόσωπα της νέας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, ο κόσμος της Σύρου ανταποκρίνεται θετικά, με αποτέλεσμα σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών, να έχει συλλεχθεί ποσότητα σχεδόν 2 τόνων. Όπως είχε αναφερθεί εξ αρχής, η δράση έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και για κάθε τόνο θα παρέχονται κουπόνια ύψους 50 ευρώ στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη διάθεσή τους σε μέλη της τοπικής κοινωνίας που έχουν ανάγκη υποστήριξης προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους από σούπερ μάρκετ.

Η κ. Πρίντεζη εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη συγκεκριμένη δράση, ενώ υπογράμμισε πως στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, θα ανακοινωθούν και νέες δράσεις ανακύκλωσης.