Σε εξέλιξη η νέα καταγραφή των αναγκών στα σχολικά κτίρια της Σύρου από τον Δήμο με φόντο τη χρηματοδότηση της ΠΝΑι

Αυτοψίες σε σχολεία για την αξιοποίηση 300 χιλ. ευρώ

Ολοκληρωμένη μελέτη των αναγκών για να ακολουθήσει διαγωνισμός

Το ποσό των 300 χιλ. ευρώ έρχεται να ενισχύσει τις κτιριακές υποδομές των σχολείων της Σύρου, μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα διαγωνισμός ώστε να αντιμετωπιστούν ανοικτά θέματα σε αρκετά εξ αυτών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που αποτελεί τη β΄ φάση της ενίσχυσης του Δήμου από πλευράς ΠΝΑι για τα σχολικά κτίρια του νησιού, τα οποία όπως πολλάκις έχει αναφερθεί μετρούν δεκαετίες ζωής, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες φθορές και σοβαρά προβλήματα.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές πραγματοποιήθηκε τέλος Νοεμβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη οι αυτοψίες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στα σχολικά κτίρια του νησιού, προκειμένου να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη τεχνική έκθεση και μελέτη, βάσει της οποίας θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του έργου.

Για τα ανωτέρω, προχώρησε σε λιτές δηλώσεις ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος επιβεβαίωσε πως είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των Τεχνικών Υπηρεσιών στα σχολεία της Σύρου, με φόντο τη δυνατότητα αξιοποίησης της χρηματοδότησης από την ΠΝΑι.

Να σημειωθεί πως και ο Δήμος διαθέτει ένα ποσό σε ετήσια βάση για συντηρήσεις κι επισκευές στα σχολεία, ωστόσο, αυτό σήμερα, όσον αφορά το έτος 2020 δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού δεν έχει “κλείσει” το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο και αναμένεται άμεσα.

Χρηματοδότηση για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Από την πλευρά της, προσφάτως η Περιφερειακή Αρχή είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τη χρηματοδότηση των 300 χιλ. ευρώ, τονίζοντας πως αυτά τα λεφτά προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΝΑι και αποτελούν τη β΄ φάση της ενίσχυσης προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Μεταξύ άλλων, η Περιφερειακή Αρχή είχε σημειώσει τα ακόλουθα: “Στο πλαίσιο της υποστηρικτικής λειτουργίας της Περιφέρειας προς τους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, συνυπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Επισκευές – συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια Δήμου Σύρου Ερμούπολης (Β΄φάση)», ύψους 300.000,00 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Σύρου για την βελτίωση των σχολικών υποδομών του νησιού, καθώς ο Δήμος Σύρου έχει ήδη εκτελέσει έργα επισκευής και συντήρησης στις σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 278.000 ευρώ, βάσει της πρώτης Προγραμματικής Σύμβασης που είχε συναφθεί, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει, ειδικά για τον σκοπό αυτό. 

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την εκτέλεση έργων επισκευών – συντηρήσεων σε σχολικά κτίρια του Δήμου Σύρου. Ειδικότερα, προβλέπεται να γίνουν εργασίες για την συντήρηση και επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων στους παιδικούς σταθμούς και στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί της Σύρου”.

Διευκρίνιζε από την πλευρά της, μάλιστα πως, η Προγραμματική Σύμβαση είναι διάρκειας 25 μηνών και βάσει αυτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 300.000 ευρώ. Επιπλέον, σημείωνε πως ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, ως φορέας υλοποίησης, αναλαμβάνει την ωρίμανση και κατασκευή του έργου, ενώ τέλος, υπενθύμιζε πως το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Προχωρά ο έλεγχος στα σχολεία

Για τις ενέργειες από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας μίλησε ο Μηνάς Αληφραγκής, εξηγώντας πως οι έλεγχοι στα σχολεία προωθούνται, ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός.

“Βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει γίνει μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για αποκαταστάσεις σχολικών κτιρίων, συντηρήσεις κλπ, κάνουμε αυτοψίες στα σχολεία για να δούμε ακριβώς τις ανάγκες και να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για τα σχολεία που θα γίνουν οι παρεμβάσεις ώστε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό” ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “Κάνουμε επιτόπιες αυτοψίες για να καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα. Ένα σημαντικό εξ αυτών είναι και το πρόβλημα του Ειδικού Νηπιαγωγείου με την τουαλέτα του. Επειδή υπάρχουν δύο σκαλοπάτια, θα πρέπει να γίνει μία προσβάσιμη τουαλέτα σε έναν παράπλευρο χώρο σε αποθήκη που υπάρχει εκεί”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, γι αυτόν τον λόγο “προς το παρόν έχουμε κάνει αυτοψία στο 3ο Σχολείο και είναι το πρώτο σχολείο που κάναμε, αφού πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση με την Περιφέρεια και συγχρόνως προχωράμε στο 1ο Δημοτικό, αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία του νησιού”.

Σχετικά με τη διαδικασία ως τη φάση του διαγωνισμού, ο ίδιος πρόσθεσε πως, στον παρόντα χρόνο “Γίνεται μία προμελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία και την αρμόδια υπάλληλο, ώστε να δούμε τις ανάγκες και να προγραμματιστούν. Άρα, είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των προβλημάτων ώστε να γίνει η μελέτη και μετά να ακολουθήσει διαγωνισμός. Μιλάμε για ένα έργο των 300 χιλ. ευρώ και χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής και των αυτοψιών ώστε να δούμε τί γίνεται”.

Μάλιστα για τον χρόνο της πραγματοποίησης του συγκεκριμένου έργου, ο ίδιος υπήρξε φειδωλός στις απαντήσεις του, εξηγώντας πως, “Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια για τον χρόνο κατά τον οποίο θα “τρέξουν” σε επίπεδο εργασιών αυτά τα χρήματα, αφού σίγουρα η διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί ένα εύλογο διάστημα λίγων μηνών”.

Αναφορικά με τον βαθμό που θα απαντηθούν οι ανάγκες των σχολείων, πρόσθεσε παρακάτω πως, “Σε αυτά τα κτίρια πολλών ετών, τα προβλήματα δεν λύνονται ποτέ στο σύνολό τους. Απλώς, μέριμνα και βούληση δική μας είναι να κάνουμε παρεμβάσεις, όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες.

Αυτό το ποσό των 300 χιλ. ευρώ είναι μία μεγάλη βοήθεια”.

Ο κ. Αληφραγκής, θέλησε να προσθέσει βέβαια πως, “και ο Δήμος έχει κάποια κονδύλια που διαθέτει σε ετήσια βάση για τις συντηρήσεις των σχολείων”, τα οποία για το 2020 αναμένεται να προσδιοριστούν.

Ομαλά κυλούν τα χρηματοδοτούμενα. Αναζητάμε λύσεις για αρκετά θέματα”

Στην ερώτηση αν εν τω μεταξύ “τρέχουν” ομαλά τα έργα που προέρχονται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα προχωρούν κανονικά” ανέφερε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, σε λίγες ημέρες θα γίνει και η αποδοχή της χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Γυμνασίων

“Τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, αν δεν αλλάξει κάτι, για να περάσουμε κάποια επείγοντα θέματα, όπως και την αποδοχή για της χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αναβάθμισης των Γυμνασίων”. Στόχος είναι – σύμφωνα με τον ίδιο “να προλάβουμε όσο πιο άμεσα να δημοπρατήσουμε”.

Ερωτηθείς τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο της μελλοντικής δημιουργίας ενός συγκροτήματος για τη στέγαση της λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού στη Σύρο, ο ίδιος ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως είναι ένα θέμα συζήτησης.

“Είναι μία σκέψη την οποία έχουμε στο μυαλό μας αλλά είναι πολύ πρώιμη. Για να δημιουργηθεί δηλαδή ένα κτίριο που θα στεγάζει το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό. Αλλά ακόμη είμαστε σε στάδιο ερευνών και είναι κάτι που συζητάμε αυτή τη στιγμή” δήλωσε σχετικά, λέγοντας τέλος, πως η Δημοτική Αρχή θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των σχολικών κτιρίων, οι οποίες είναι πάρα πολλές και σημαντικές.