Προσπάθειες αντιμετώπισης της εισροής νερού από την οροφή του γηπέδου μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”, από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ξεκίνησε η υγρομόνωση στην Α΄ Κλειστή

Τοποθετείται ο εξοπλισμός στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ προκειμένου να φύγει το “λουκέτο”

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υγρομόνωσης από προχθές το πρωί στην οροφή της Α΄ Κλειστής Αίθουσας Μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”, αφού μετά από την τελευταία έντονη καταιγίδα του Σαββατοκύριακου, διαπιστώθηκε ξανά εισροή νερού, με αποτέλεσμα την ακύρωση προγραμματισμένων αγώνων καλαθοσφαίρισης.

Το πολυσυζητημένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την αθλητική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν ακυρωθεί όχι μόνον αγώνες, αλλά και προπονήσεις, εξαιτίας του νερού που συγκεντρώνεται στο παρκέ του κλειστού γηπέδου, αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με λύσεις εμβαλωματικού ύφους και χαρακτήρα, καθώς τα προβλήματα στατικότητας του αθλητικού χώρου, απαιτούν την υλοποίηση μίας συνολικής παρέμβασης.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα εισροής νερού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία ζητούσε συγγνώμη από τους αθλητές και το φίλαθλο κοινό, στον βαθμό που του αναλογεί – όπως χαρακτηριστικά σχολίασε -, καθώς τα προβλήματα στις αθλητικές υποδομές, τα οποία και παρέλαβε με την ανάληψη των καθηκόντων του είναι εξαιρετικά μεγάλα και σοβαρά.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” γνωστοποίησε πως ήδη τις τελευταίες τρεις ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες υγρομόνωσης, οι οποίες όμως, μπορεί να μη λύσουν απόλυτα το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, ρωτήθηκε σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μεγάλη χρηματοδότηση που είχε ζητήσει ο Δήμος για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου έργου στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται λογικά η ένταξη του Δήμου στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ για το συγκεκριμένο πρόβλημα, γεγονός που τόνισε πως μάλλον επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως από το αρμόδιο Υπουργείο ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία για το ύφος της παρέμβασης.

Προσωρινή λύση και όχι απόλυτη αντιμετώπιση

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής επεσήμανε πως μπορεί να “τρέχουν” τα τελευταία 24ωρα οι εργασίες υγρομόνωσης στην οροφή της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, ωστόσο, αυτή η παρέμβαση είναι μία ακόμη προσωρινή λύση.

Ο ίδιος μάλιστα, είχε αναφέρει πως ο Δήμος για τη συγκεκριμένη εργασία είχε στο Τεχνικό Πρόγραμμά του ποσό ύψους 20 χιλ. ευρώ.

“Από χθες ξεκίνησε το έργο της μόνωσης της οροφής της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, με το ποσό των 20 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), το οποίο είχαμε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019. Πρέπει να πω όμως πως αυτές οι εργασίες μπορεί να μη δώσουν απάντηση στο πρόβλημα στο 100% γιατί υπάρχει το θέμα της στατικότητας του κτιρίου” σχολίασε με φόντο και τη σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί κατά το παρελθόν (Δήμος και ΠΝΑι), λέγοντας ακολούθως πως, για λόγους ασφαλείας, ως και τις 3 το μεσημέρι που εκτελούνται οι εργασίες, το γήπεδο παραμένει κλειστό.

“Ο χώρος του γηπέδου χρησιμοποιείται μετά από τις 3 το μεσημέρι που τελειώνουν τις εργασίες οι εργάτες και μετά υπάρχει η διάθεση του χώρου κανονικά για τις προπονήσεις” πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το ποιος έχει την ευθύνη της απόφασης για τη μη χρήση του γηπέδου σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση και καταιγίδες, υπήρξε σαφής: “Αυτό είναι θέμα της ΕΣΚ Κυκλάδων. Αποφασίζει ο πρόεδρός της πότε και αν ο χώρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια του κοινού και των αθλητών”.

Παραλάβαμε χάος”

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών και ζητούσε συγγνώμη από τους πολίτες για τη σημερινή κατάσταση του γηπέδου, ο ίδιος εξήγησε τα εξής: “Ένιωσα πολύ άσχημα προσωπικά με αυτήν την κατάσταση και κατανοώ την απογοήτευση του κόσμου και των αθλητών για την ακύρωση των αγώνων εκείνο το βράδυ. Ήθελα να ζητήσω μία συγγνώμη στον βαθμό που μου αναλογεί βέβαια”.

Αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα πως αυτή η συγγνώμη έπρεπε να έχει ειπωθεί από τα χείλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, υπενθύμισε πως η νέα Δημοτική Αρχή κυριολεκτικά “παρέλαβε χάος” στο κομμάτι των αθλητικών υποδομών.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, είχε σημειώσει τα εξής: “Με αφορμή τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τα προβλήματα στεγανότητας που προέκυψαν σε δημοτικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, οφείλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη από τους δημότες, τους αθλητές και τον φίλαθλο κόσμο, στο μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί από τη τετράμηνη σχεδόν θητεία μου στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η αλήθεια είναι ότι παραλάβαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ένα πραγματικό χάος με σοβαρά προβλήματα στεγανότητας, στατικότητας και λειτουργικότητας σε δημοτικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως στην Α’ και Β’ Κλειστή Αίθουσα μπάσκετ του ΑΚΔΕ, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, στο Γήπεδο Τένις, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Θέατρο Απόλλων, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Βιομηχανικό Μουσείο και σε πολλά άλλα κτίρια, τα οποία χρήζουν εκτεταμένες παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά.

Παρ’ όλα αυτά, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, προχωρήσαμε μαζί με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας – τα οποία οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια για τη συμβολή τους – στον προγραμματισμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να αμβλύνουμε την κακή κατάσταση των κτιρίων, σε όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα επιτρέπουν οι διαδικασίες του δημόσιου τομέα”.

Αναμονή για την οριστική έγκριση

Σε συνέχεια των ανωτέρω και ερωτηθείς για το αν υπάρχει πληροφόρηση – σήμερα - στον Δήμο για την οριστική ένταξή του στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τη λήψη χρηματοδότησης ύψους 500 χιλ. ευρώ για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα, που είχε ζητηθεί από την περασμένη θητεία, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος αλλά κι αισιόδοξος.

“Παρότι υπήρχαν και οι ενδοιασμοί για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ σχετικά με το αν θα συνεχιστεί ή όχι, είδαμε ότι συνεχίζεται καθώς ήδη μας ζήτησαν κάποια πρόσθετα στοιχεία για το συγκεκριμένο έργο. Νομίζω πως είναι σε καλή φάση και πως θα προχωρήσει. Τον χρόνο δεν μπορώ να τον γνωρίζω, αλλά εκτιμώ πως θα έχουμε θετική απάντηση για την ένταξή μας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτό το έργο “είναι μακροπρόθεσμο και βέβαια θα γίνει εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα, δηλαδή εφόσον λάβουμε την οριστική απάντηση”. Ο Αντιδήμαρχος εκτίμησε όμως πως, “για να ενδιαφέρονται και να ζητούν δικαιολογητικά σημαίνει ότι είναι θετικά τα πράγματα. Έχουμε δηλαδή θετικά στοιχεία”.

Ντύνονται” τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ

Θετικές εξελίξεις ορατού χαρακτήρα υπάρχουν τουλάχιστον για τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”, αφού η προμήθεια νέων μπασκετών έχει ήδη γίνει και αναμένεται η τοποθέτησή τους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και το φωτογραφικό υλικό της “Κοινής Γνώμης”, στο οποίο αποτυπώνεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την επαναλειτουργία τους, εντός του αθλητικού χώρου.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση, θα υπάρξει ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή. Η τοποθέτηση του λουκέτου, πρέπει να υπενθυμιστεί πως είχε αποφασιστεί μετά από το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός 19χρονου στο νησί της Χίου, γεγονός που είχε πυροδοτήσει την αντίδραση του Υπ. Εσωτερικών για την επιβολή ελέγχου σε όλα τα γήπεδα, πανελλαδικά. Τότε, είχαν απομακρυνθεί οι σάπιες μπασκέτες και από τα γήπεδα της Σύρου για την ασφάλεια των μικρών και μεγάλων αθλητών.