Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με προϋπολογισμό σχεδόν 5,5 εκ. ευρώ

Μάχη για την καθημερινότητα και τις υποδομές

Κραυγή αγωνίας από τον Μηνά Αληφραγκή για τις σοβαρές εκκρεμότητες που καλείται να διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή

Ένα πλούσιο Τεχνικό Πρόγραμμα για τη Σύρο προϋπολογισμού 5.353.091,03 ευρώ για το 2020 έθεσε προς ψήφιση η νέα Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, θέτοντας υψηλά τον στόχο για την επόμενη χρονιά, με φόντο την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών και τον αυξημένο όγκο καθηκόντων που έχουν οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Τα ανωτέρω μάλιστα αποτέλεσαν και το περιεχόμενο της κριτικής που άσκησε η σημερινή μειοψηφία, με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να επισημαίνει πως για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση αυτού του προγραμματισμού, ο Δήμος έχει προβλέψει(!) την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων κατέστη ξεκάθαρο πως το ύψος του προϋπολογισμού για τα έργα του 2020 φθάνει σε αυτό το σημείο καθώς έχουν ειδικευθεί τα χρήματα που προέρχονται από την υποστήριξη προς την Πολεοδομία Μυκόνου, με αποτέλεσμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να πρέπει να καταγράψει σχεδόν αποκλειστικά σε έργα, αυτά τα μεγάλα ποσά.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος περιέγραψε ανά άξονα ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ενώ στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής μίλησε για τη σοβαρότητα των εκκρεμοτήτων που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την εντονότατη ανησυχία του μάλιστα σχετικά με την καταρρέουσα Ερμούπολη, αλλά και τα τελευταία περιστατικά καταρρεύσεων δρόμων που υπήρξαν σε ορισμένες περιοχές της Σύρου.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να προωθηθούν ακίνητα σε επενδυτές, καθώς μόνον με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν λύσεις για την κατάσταση της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, ενώ επεσήμανε πως με οργάνωση, αγώνα και συνέπεια, ο Δήμος θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2020.

Τονίζεται πως το σύνολο των έργων και της σχετικής λίστας έχει αναρτηθεί πλήρες στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης” προς αναλυτική ενημέρωση των δημοτών.

Έργα και ποσά

Προλογικά της τοποθέτησης του κ. Αληφραγκή, μίλησε ο Δήμαρχος, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες του Τεχνικού Προγράμματος ανά πεδίο.

Τα στοιχεία που παρουσίασε έχουν ως ακολούθως: “Όσον αφορά την παιδεία, έχουμε τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των Λυκείων της Σύρου, την ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων και του Σχολικού Συγκροτήματος της Ποσειδωνίας. Επίσης, έχουμε τη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στον τομέα της οδοποιίας θα διατεθούν 850 χιλ. ευρώ για έργα και διαμόρφωση υπαίθριων χώρων. Προεξάρχον έργο είναι της περιοχής του Βούρλη με το ποσό των 230 χιλ. ευρώ. Επίσης, για συντήρηση οδικού δικτύου έχουμε 223 χιλ. ευρώ και 114 χιλ. ευρώ για παραδοσιακά λιθόστρωτα και πλακόστρωτα. Στα δημοτικά κτίρια για συντηρήσεις και βελτιώσεις έχουμε το ποσό τω 500 χιλ. ευρώ. Πρωταρχικό έργο είναι η αντικατάσταση της υγρομόνωσης και στεγάνωσης του Δημαρχιακού Μεγάρου ποσού 125 χιλ. ευρώ. Στις υποδομές του αθλητισμού υπάρχει το ποσό των 600 χιλ. ευρώ. Έχουμε την επισκευή και αναβάθμιση του ανοικτού γυμναστηρίου Πευκακίων με ποσό 223 χιλ. ευρώ, την επισκευή της Β΄ Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου με ποσό 290 χιλ. ευρώ και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δήμου για το έργο της επισκευής του δημοτικού κολυμβητηρίου. Στις αναπλάσεις είναι το ποσό περίπου του 1 εκατ. ευρώ και για τα περιβαλλοντικά είναι η μελέτη του ΧΥΤΥ με 400 χιλ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους τρεις μήνες όπως γνωρίζετε για την πυρασφάλεια των σχολείων, για την αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων στην περιοχή του Μέγα Γιαλού, για τα πράσινα σημεία, για τα στέγαστρα των στάσεων, για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, για δύο αμαξίδια επιπλέον για άτομα με ειδικές ανάγκες και η δωρεάν πρόσβαση wifi4EU. Όσον αφορά για τα λιμενικά έργα, έχουμε το εμπορικό κρηπίδωμα της Ερμούπολης”.

Έντονη ανησυχία για καθιζήσεις και καταρρεύσεις. “Έχω χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο μου”

Πριν από την αναφορά του κ. Αληφραγκή σε κάποια από τα έργα που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, ο ίδιος θέλησε να μοιραστεί την ανησυχία του σχετικά με συγκεκριμένα προβλήματα στη Σύρο, προκειμένου να φωτίσει την κατάσταση την οποία και καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πέρα από τις τυπικές ευχές που δίνουμε αυτές τις μέρες, εγώ θα ήθελα να ευχηθώ υγεία, δύναμη, γαλήνη και ψυχική ηρεμία. Γαλήνη και ψυχική ηρεμία τις οποίες εγώ προσωπικά έχω χάσει τον τελευταίο καιρό και δεν είναι υπερβολή να πω ότι έχω χάσει τον ύπνο μου”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, μετά από τον πρόλογό του, “τα τελευταία γεγονότα, όπως η πτώση βράχου στο Αμπελάκι, στο Τάληρο, στον δρόμο του Δηλίου, στο γήπεδο της Άνω Σύρου, η κατάρρευση του δρόμου στο Μάννα, στον Ιππικό Όμιλο, η κατάρρευση κτιρίου στο στρατόπεδο και η καθίζηση στον παραλιακό δρόμο του Φοίνικα μόνον εφησυχασμό δεν προκαλούν”.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως δυστυχώς δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι φόβοι των μηχανικών, όπως αυτοί έχουν εκφραστεί δημοσίως σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών.

“Επιβεβαιώνεται η άποψη του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, ότι κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα. Το νησί μας και αναφέρομαι κυρίως σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο είναι ένα νησί υπό κατάρρευση με κτίρια υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Δημοτικά κτίρια χωρίς ίχνος στεγανότητας, αθλητικές εγκαταστάσεις με προβλήματα εισροής υδάτων και χίλια μύρια άλλα προβλήματα. Ιδιωτικά κτίρια τα περισσότερα υπό κατάρρευση με ιδιοκτήτες που είτε δεν ενδιαφέρονται, είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά για να τα αποκαταστήσουν.

Σήμερα σε αυτήν την αίθουσα πρέπει να ακουσθούν αλήθειες” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης, μικροπολιτικής, χαϊδέματος αυτιών και κοιτάζοντας τα ψηφαλάκια στις επόμενες εκλογές, δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε σε ευχές εγκαινίων και κοψίματα κορδελών χωρίς να κοιτάξουμε το αύριο”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε είναι η διάβρωση των παραλιών.

Ο κ. Αληφραγκής μάλιστα, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε πως άκρως σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται ακόμη σε αθλητικούς χώρους (πχ. γήπεδο Άνω Σύρου), όπως και σε πολιτιστικούς... χώρους, όπως το πρώην νταμάρι που έχει πάρει το όνομα του Μάνου Ελευθερίου, με τον ίδιο να εξηγεί πως αυτή η κατάσταση που διαπιστώνει ο κάθε πολίτης, μόνον ντροπή γεννά.

Αφού τόνισε πως σχετικά με τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” ο ίδιος προσωπικά έχει στόχο να λυθούν θέματα που τον συνοδεύουν, σημείωσε πως, το ερώτημα είναι ένα. “Μπορεί ο Δήμος να συντηρήσεις όλες αυτές τις εγκαταστάσεις;”.

Ο κ. Αληφραγκής σχολίασε παρακάτω πως, “Διοργανώνουμε πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες σε χώρους κατ΄ ουσίαν προβληματικούς και ακατάλληλους και όλα αυτά τα προβλήματα βέβαια είναι διαχρονικά”.

Κονδύλια και επενδυτές

Ως εκ τούτου, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο πως, “Θα πρέπει κάποια στιγμή να βρεθούν κονδύλια για τη συντήρηση όλων αυτών των χώρων και των εγκαταστάσεων” καθώς εξήγησε πως, “δεν αρκεί μόνον η κατασκευή, αλλά πρέπει να υπάρχει και η μακροχρόνια πρόβλεψη συντήρησης”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Πρέπει να προσελκύσουμε επενδυτές, με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμη και με δωρεάν παροχή δημοτικών ακινήτων και κληροδοτημάτων, προκειμένου αυτά να αναπαλαιωθούν”.

Βάσει των παραπάνω, δήλωσε πως θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή για να καταγράψει όλα τα επικίνδυνα κτίρια, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχει κάνει και η αρμόδια Υπηρεσία, ώστε όπως πρόσθεσε, “είτε να προχωρήσουμε στην άρση της επικινδυνότητας, ή ακόμη και σε κατεδάφιση εφόσον δεν ενδιαφέρονται οι ιδιοκτήτες”.

Ο Αντιδήμαρχος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας με τα οποία συνεργάζεται καθημερινά για τον αγώνα τους, εξηγώντας σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2020.

“Το τεχνικό πρόγραμμα που φέρνουμε σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει προκύψει μετά από μία συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Προγραμματισμού, των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Οικονομικής Υπηρεσίας. Έχει γίνει ένα ξεκαθάρισμα κι έχουμε δώσει έμφαση σε έργα που βελτιώνουν την ασφάλεια, την καθημερινότητα των πολιτών και την αισθητική της πόλης. Υπάρχουν πολλά αιτήματα από πολίτες ή και τις Τοπικές Κοινότητες που δεν ικανοποιούνται άμεσα. Όμως, σε βάθος τετραετίας, πιστεύω θα ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σχετικά με τον κατάλογο έργων τόνισε πως ο Δήμος δίνει έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στις υποδομές, εξηγώντας πως βασικές παρεμβάσεις προωθούνται για προσβασιμότητα, ανάγκες ΑΜΕΑ, οδοποιία, φωτισμό, αθλητικές εγκαταστάσεις και πυρασφάλεια. Μάλιστα θέλησε να υπογραμμίσει πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 υπάρχουν τόσο συνεχιζόμενα έργα, όσο όμως και νέα.

Διογκωμένο πρόγραμμα λόγω ειδίκευσης χρημάτων της Μυκόνου

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Αθανασίου – μεταξύ άλλων – να διατυπώνει για μία ακόμη φορά τη θέση του σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος. Ο ίδιος σημείωσε πως το γιγαντωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους σχεδόν 5,5 εκατ. ευρώ θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, με φόντο την εμπειρία των προηγούμενων ετών, ενώ διευκρίνισε ξανά πως αυτό προκύπτει από το γεγονός της ειδίκευσης των εσόδων της Πολεοδομίας.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε εκ νέου την άποψη πως η προηγούμενη μείζονα μειοψηφία μετά από προσφυγή της κατάφερε να προκαλέσει αυτήν την εξέλιξη της ειδίκευσης των εσόδων, γεγονός που όπως συμπλήρωσε, δεν αποκλείεται να γεννήσει προβλήματα σε επίπεδο κάλυψης άλλων οικονομικών αναγκών του Δήμου.

Ο Αλέξης Αθανασίου εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον βαθμό δυνατότητας υλοποίησης αυτού του μεγάλου Τεχνικού Προγράμματος.

Προγράμματα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης ο οποίος αρχικά ρώτησε αν έχουν γίνει έλεγχοι για την αντισεισμική προστασία των σχολείων, με τον κ. Αληφραγκή να απαντά σχολιαστικά, ότι τα σχολικά κτίρια μετρούν τόσες δεκαετίες ζωής, που θα έβγαιναν όλα ακατάλληλα.

Ο κ. Καΐλης αφού πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να εισακούγονται τα αιτήματα των Κοινοτήτων που εκφράζουν τις θέσεις των δημοτών, πρόσθεσε, πως δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς στο σύνολό του, προσαρμόζεται στον ασφυκτικό “κορσέ” που επιβάλλει η κεντρική πολιτική και οικονομία.

Ειδικότερα, θέλησε να εξηγήσει πως ένα Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να απαντά στις ανάγκες των απλών πολιτών και να βελτιώνει την καθημερινότητά τους, απαριθμώντας μία σειρά προβλημάτων σε υποδομές, που όπως εξήγησε, αποδεικνύει περίτρανα πως οι τοπικές Διοικήσεις δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και της νεολαίας.

Ο κ. Καΐλης καταθέτοντας την πολιτική διαφωνία του με τον τρόπο που λειτουργεί η τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτησε να σημειωθεί στην απόφαση η διαφωνία του, αφού δεδομένου του πλαισίου του Κλεισθένη που δεν παρέχει καμία δυνατότητα αρνητικής ψήφου, χωρίς αναλυτική εναλλακτική πρόταση, η διαφορετική φωνή και η κάθε διαφωνία, οδηγείται στον αφανισμό.