Έγκριση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων κι εξόδων Δ΄ τριμήνου του 2019 από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ομοφωνία για το κλείσιμο του οικονομικού έτους

Απασχολεί το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας ενώ έχουν ρυθμιστεί χρέη παλαιότερων ετών

Διαπιστώσεις επί των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που απασχολούν την ατζέντα του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη για τη μελλοντική διαχείριση του δημοτικού ταμείου, εξήχθησαν από τα στοιχεία του κλεισίματος του οικονομικού έτους 2019, τα οποία και υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή.

Ειδικότερα, το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, όπως όμως και η ρύθμιση παλαιών οφειλών αποτελούν δύο μόνον από τα κύρια θέματα που παρακολουθεί στενά ο νέος Αντιδήμαρχος, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πως, και το χρέος του Δήμου προς τους προμηθευτές στο τέλος του 2019, έκλεισε στο ποσό των 600 χιλ. ευρώ.

Εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων του νέου προϋπολογισμού για το 2020 από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής συζήτησαν τα στοιχεία του Δ΄ τριμήνου του 2019 – ως όφειλαν -, διάστημα το οποίο αποτέλεσε τον μεταβατικό χρόνο για την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιταούλης σκιαγράφησε την κατεύθυνση της συνετής διαχείρισης σε οικονομικό επίπεδο, την οποία και ήδη ακολουθεί με συγκράτηση δαπανών, ενώ ο κ. Αθανασίου από τη μείζονα αντιπολίτευση τόνισε πως μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης, ο Δήμος πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί και να προχωρά το έργο του, το οποίο σαφώς και συνοδεύεται από δαπάνες.

Αυξημένα αντανακλαστικά στη διαχείριση

Ο κ. Πιταούλης προχώρησε στην παρουσίαση των βασικότερων οικονομικών στοιχείων που αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ξεκινώντας την ενημέρωσή του από το σοβαρό θέμα των οφειλών του Δήμου προς τους επαγγελματίες και τους προμηθευτές.

“Ο Δήμος μας κλείνει το 2019 με οφειλές προς τους προμηθευτές περίπου στο ύψος των 600 χιλ. ευρώ, σχετικά μειωμένες συγκριτικά με το 2018” σχολίασε ικανοποιημένος, μιλώντας παρακάτω και για το κομμάτι των ανταποδοτικών εσόδων.

“Βλέποντας τα έσοδα και ανά κωδικό, παρατηρούμε ότι όσον αφορά τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη έχουν διατηρηθεί περίπου στο ίδιο ύψος με το 2018 ενώ τα έσοδα από λοιπά τέλη και δικαιώματα εμφανίζονται λίγο μειωμένα, περίπου στις 85 χιλ. ευρώ”. Ο ίδιος στη συνέχεια παρατήρησε μία σημαντική θετική μεταβολή στην κατηγορία των εσόδων, εξηγώντας πως τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος από την εκμίσθωση της ακίνητης περιουσίας του φθάνουν στα 400 χιλ. ευρώ και όπως συμπλήρωσε, “είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2018 περίπου κατά 140 χιλ. ευρώ”.

Επιπλέον, θετική πορεία ακολουθούν και τα έσοδα από εισπρακτέα υπόλοιπα προηγούμενων ετών, με τον ίδιο να κάνει λόγο για ποσό ύψους 240 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “κύρια αιτία που έγινε αυτό είναι η ρύθμιση οφειλών που υπήρξε η οποία επέδρασε συνολικά θετικά για τα έσοδα του Δήμου (και στα τρέχοντα). Ήταν πολλοί οι οφειλέτες που ήρθαν να ρυθμίσουν και με αυτόν τον τρόπο να εξοφλήσουν και τις παλαιότερες οφειλές, αλλά και της χρονιάς που “έτρεχε””.

Ο ίδιος αν και τόνισε πως αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός πως παρόμοια δυνατότητα δεν δίδεται φέτος.

“Αυτό είναι κάτι που αφενός είχε θετικό αντίκτυπο στα δημοτικά έσοδα, αφετέρου όμως είναι και κάτι που δεν θα έχουμε την επόμενη χρονιά και κατ΄ αυτό το μέρος πρέπει να μας προβληματίσει” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εικόνα των επιχορηγήσεων, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως παρατηρείται μείωση, καθώς όπως εξήγησε, “αν κάνουμε σύγκριση με το 2018 θα δούμε ότι τα έσοδα από επιχορηγήσεις είναι μειωμένα με κύρια αιτία το γεγονός ότι φέτος ο Δήμος μας δεν έλαβε και δεν απέδωσε τα προνοιακά επιδόματα. Οπότε εκεί οφείλεται η μεγάλη απόκλιση”.

Επιπρόσθετα, σαφής υπήρξε για τα έξοδα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας ξεκάθαρα πως αυτό που προβληματίζει τον Δήμο είναι η αύξηση της μισθοδοσίας.

“Όσον αφορά το κομμάτι των εξόδων, να πω πως η μισθοδοσία και τα έξοδα προσωπικού ανήλθαν το 2019 στα 5,4 εκ. ευρώ, δηλαδή περίπου 160 χιλ. ευρώ παραπάνω συγκριτικά με το 2018”. Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως, “Βλέπουμε συνολικά ότι τα έξοδα αυτά παρουσιάζουν μία ανοδική πορεία για διάφορους λόγους”, λέγοντας τέλος πως, “πιο χρήσιμο είναι το γεγονός ότι η τακτική επιχορήγηση του Δήμου δεν επαρκεί για την κάλυψη του ποσού της μισθοδοσίας που αφορά τις μη ανταποδοτικές Υπηρεσίες, δηλαδή όχι την Καθαριότητα που το κόστος αυτό καταβάλλεται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, αλλά αφορά τις υπόλοιπες Υπηρεσίες και αυτό είναι επίσης ένα σημείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει”.

Σύμπνοια στις διαπιστώσεις

Σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις προχώρησε και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, εστιάζοντας περισσότερο στο θέμα της αύξησης του μισθολογικού κόστους αλλά και στη συγκράτηση δαπανών το τελευταίο τετράμηνο του 2019.

Ο ίδιος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, σχολιάζοντας πρωτίστως πως για τις εισπράξεις παρελθόντων οικονομικών ετών που είναι “κολλημένες” γύρω στα 3 εκ. ευρώ πως “ουσιαστικά με αυτήν την αποτύπωση που κάνει το λογιστικό πρόγραμμα του Δήμου δεν φαίνεται όλος ο κόσμος, ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του”. Αν και αναγνώρισε πως ωφέλησε η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, εξήγησε λογικά πως το αποτέλεσμα στο δημοτικό ταμείο θα φανεί σε βάθος χρόνου. “Ήταν πάρα πολλές οι δόσεις που σημαίνει ότι αυτό το πράγμα μπορεί να φανεί μετά από 7 ή 8 χρόνια, αναλόγως των ρυθμίσεων που είχαν κάνει οι δημότες. Η ρύθμιση αυτή που βγήκε δύο φορές (2015 και 2018) βοήθησε πάρα πολύ, απλά σαν αποτέλεσμα δεν φαίνεται και πάντα δείχνουμε “κολλημένοι” στα 3 εκ. ευρώ” πρόσθεσε σχετικά με το θέμα.

Ακολούθως, εστίασε στο μισθολογικό κόστος, λέγοντας πως, “Πράγματι στα έξοδα οι αμοιβές αυξάνονται από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων, η βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη από τα συναρμόδια Υπουργεία” κάτι που όπως εξήγησε, “σημαίνει ότι πρέπει να το δούμε γενικότερα και όσον αφορά την επιχορήγηση του Δήμου από τους ΚΑΠ. Οι ΚΑΠ δεν έφταναν ποτέ για τις μη ανταποδοτικές Υπηρεσίες. Ο Δήμος μας μπορεί και καλύπτει κάποια πράγματα διότι έχει περιουσία και άλλα ίδια έσοδα”.

Ο κ. Αθανασίου μάλιστα σχολίασε καυστικά πως το κεντρικό κράτος ενώ δεν καλύπτει συνολικά το μισθολογικό κόστος, δεν επιτρέπει ταυτόχρονα και τη ρύθμιση προσλήψεων από τον Δήμο για κάλυψη αναγκών του.

“Από την άλλη πλευρά, παρόλο που δεν καλύπτουν όλο το μισθολογικό κόστος, δεν σε αφήνουν να προσλάβεις και έναν υπάλληλο με ειδικότητα που σου λείπει. Νομίζω υπάρχει μία στρέβλωση” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας τέλος πως, “Σε γενικές γραμμές το τρίμηνο αυτό κυμαίνεται σε καλό επίπεδο”, αφού όπως επανέλαβε, “Το τελευταίο τετράμηνο υπήρξε μία συγκράτηση ή περικοπή (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος)”.