Δηλώσεις του αναδόχου του έργου για το στάδιο Πευκακίων σχετικά με την έναρξη των εργασιών εντός Φεβρουαρίου

Τέλος στην ανησυχία για τη μη υλοποίηση του έργου

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο προπονητήριο, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, Μ. Αληφραγκής

Η έκδοση απαραίτητων οικοδομικών αδειών για τη δυνατότητα καθαίρεσης επικίνδυνων κτισμάτων εντός του σταδίου Πευκακίων αποτελεί την τελευταία “εκκρεμότητα” για την έναρξη υλοποίησης του πολυπόθητου έργου επισκευής και διαμόρφωσης του αθλητικού χώρου, σε ένα σύγχρονο προπονητήριο, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον ανάδοχο του σημαντικού έργου (25/11/2019), μέχρι σήμερα, γέννησε έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην αθλητική κοινότητα, σχετικά με το ενδεχόμενο μη υλοποίησής του, “σενάριο” που ενισχύθηκε μάλιστα από το γεγονός της μεγάλης έκπτωσης που δόθηκε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία από πλευράς της αναδόχου εταιρείας, η οποία κι “επικράτησε”.

Με φόντο τα παραπάνω και καθώς τους τελευταίους μήνες υπήρξε επανειλημμένως αναφορά πως “άμεσα ξεκινά το έργο στα Πευκάκια” σε ανοικτές δημόσιες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, κλήθηκε πρωτίστως σε σχετικές απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, όπως στη συνέχεια και ο εργολάβος, Θωμάς Μητσόπουλος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μετά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για τις καθαιρέσεις εντός του σταδίου, θα ληφθούν από τις αρμόδιες Αρχές και τα απαραίτητα κυκλοφοριακά μέτρα, ώστε να μπορέσει η εταιρεία που ανέλαβε το έργο να εγκαταστήσει το εργοτάξιό της και να προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλεπόμενων εργασιών χωρίς κανένα πρόβλημα.

Και τα δύο πρόσωπα διαβεβαίωσαν πως εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το έργο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οποίου εκτείνεται σε δώδεκα μήνες. Φιλοδοξία του κ. Μητσόπουλου είναι η σύμπτυξη του χρόνου κατά το εφικτό, αφού η εταιρεία του έχει έδρα στη Ρόδο και οι μετακινήσεις που θα απαιτηθούν είναι πολλές.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η χρηματοδότηση καλύπτεται από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά από μεγάλο αγώνα που δόθηκε για την εξασφάλισή της κατά την περασμένη θητεία, με σκοπό την αναβάθμιση του παντελώς εγκαταλελειμμένου σταδίου σε έναν σύγχρονο χώρο άθλησης μικρών και μεγάλων.

Σχετικά με την υπόθεση της έκπτωσης που έδωσε η ανάδοχος εταιρεία Ευθυμίου Πάρη και ΣΙΑ Ε.Ε. πρέπει να υπενθυμιστεί πως ανήλθε σε ποσοστό 38,29%, κάτι που σημαίνει πως ο αρχικός προϋπολογισμός των 753.677,36 ευρώ πέφτει σε 326.651,40 ευρώ.

Συναντήσεις εργολάβου με Δήμο. Διάθεση συνεργασίας

Σχετικά με το φαινομενικά “παγωμένο” θέμα της προώθησης του έργου Πευκακίων μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, λέγοντας αρχικά πως “τη σύμβαση με τον εργολάβο την υπογράψαμε 25 Νοεμβρίου”, σε μετεκλογικό διάστημα, σημειώνοντας παράλληλα μάλιστα πως, ο ανάδοχος του έργου κινείται μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του και έχει έρθει στο νησί για την απαιτούμενη συνεργασία με τον Δήμο.

Από πλευράς ενεργειών Δήμου, ο κ. Αληφραγκής διευκρίνισε πως, “Ήδη είμαστε στη διαδικασία έκδοσης κάποιων οικοδομικών αδειών για την καθαίρεση κάποιων τμημάτων στον εσωτερικό χώρο και άμεσα θα ξεκινήσει. Δηλαδή μόλις “βγουν” αυτές οι άδειες θα ξεκινήσει το έργο”, εξηγώντας μάλιστα πως η έναρξη “είναι θέμα ημερών πλέον”.

Κατά συνέπεια, ο Αντιδήμαρχος κατέστησε σαφές πως ο ανάδοχος “Ήδη ετοιμάζεται και αναμένει την έκδοση των αδειών οικοδομής για την καθαίρεση”, διαβεβαιώνοντας παρακάτω πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με το ζήτημα της μεγάλης έκπτωσης.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια στοιχεία για να πούμε ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Ο εργολάβος ήταν εδώ και πριν τρεις μέρες. Το έργο απ΄ ό,τι φαίνεται θα προχωρήσει κανονικά. Δεν έχουμε κάποια δείγματα ανησυχίας. Αν υπήρχε κάτι, δεν θα παρουσιαζόταν καθόλου” σχολίασε σχετικά ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας πως μοναδική εκκρεμότητα είναι η έκδοση των αδειών από την Πολεοδομία Σύρου, καθώς όμως “και η λήψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Αστυνομία”, κάτι που όπως τόνισε, δεν προσθέτει χρόνο.

Ερωτηθείς να προσδιορίσει αν ο εργολάβος θα είναι εφικτό να ξεκινήσει εντός Φεβρουαρίου, απάντησε καταφατικά, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως ο ίδιος έχει δείξει θετική διάθεση συνεργασίας κατά τις συναντήσεις με την Τεχνική Υπηρεσία. “Οι προοπτικές – επειδή είναι εργολάβος και εκτός Σύρου – είναι να τελειώσει το έργο το ταχύτερο δυνατόν. Δείχνει την πρόθεση ότι θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση. Πιστεύω πως μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει σίγουρα το έργο” δήλωσε κατηγορηματικά.

Απαντήσεις του αρμόδιου εργολάβου, Θωμά Μητσόπουλου

  • Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχετε εγκατασταθεί μέχρι στιγμής στο στάδιο της περιοχής των Πευκακίων, αν και υπογράψατε τη σύμβαση με τον Δήμο τέλος Νοεμβρίου;

    “Υπάρχουν κάποια κτίσματα τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες, οι οποίες δεν ήταν συμβατικό αντικείμενο δικό μας. Προέκυψε μετά αυτό το θέμα. Και πρέπει να υπάρξουν και κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της στενότητας του χώρου και της δυσκολίας πρόσβασης στο έργο. Αυτό απαιτεί κάποιες συνεννοήσεις με άλλους φορείς και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως τη ΔΕΥΑΣ, τον ΔΕΔΔΗΕ. Είναι διαδικαστικά αυτά τα θέματα και τα προωθεί ο Δήμος”.

  • Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι εφικτή η έναρξη υλοποίησης των εργασιών;

“Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουμε, πρώτα πρέπει να εκδοθούν όλες οι άδειες. Είμαστε μία εταιρεία εκτός Σύρου και δεν μπορούμε να οργανώσουμε το εργοτάξιο, αν δεν έχουμε πλήρες “μέτωπο”. Πιστεύω ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουν τελειώσει όλα αυτά”.

  • Κατά καιρούς έχει σχολιαστεί κι έχει εκφραστεί ο προβληματισμός ότι δώσατε μεγάλη έκπτωση για το έργο και αυτός είναι ο λόγος που γεννά ανησυχία για ενδεχόμενη μη υλοποίησή του. Τί απαντάτε από την πλευρά σας απέναντι σε αυτόν τον φόβο καθώς γνωρίζετε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος για την αθλητική κοινότητα του τόπου που δεν διαθέτει εναλλακτική λύση για την πραγματοποίηση αθλημάτων στίβου.

    “Μα αν είχαμε σκοπό να μην υλοποιήσουμε το έργο, δεν θα είχαμε κάνει ούτε τόσες επισκέψεις, ούτε θα είχαμε υπογράψει τη σύμβαση. Κι εμείς έχουμε δεσμευθεί με μία εγγυητική καλής εκτέλεσης που δεν είναι και μικρή, δηλαδή είναι το 5% της σύμβασης. Οπότε, δεν έχουμε κανέναν τέτοιον σκοπό. Να μην ανησυχεί η κοινή γνώμη. Η έκπτωση που είχε δοθεί βασίζεται σε ένα κοστολόγιο. Από εκεί και πέρα, δεν έχει σχέση η έκπτωση, αλλά πόσο θέλει να κερδίσει ο καθένας. Άλλος θέλει να κερδίσει πολύ και άλλος λίγο”.

  • Έχετε επισκεφθεί τον χώρο και έχετε έτοιμο ένα συγκεκριμένο πλάνο παρεμβάσεων;

“Έχω έρθει αρκετές φορές στη Σύρο και ήμουν και την Δευτέρα εκεί και είχα κάποιες επαφές με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η σειρά των εργασιών έχει να κάνει με καθαιρέσεις των επικίνδυνων κτισμάτων, των κερκίδων, όλων των κιγκλιδωμάτων, τα οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση και μετά να μπούμε στα έργα υποδομής του κυρίως χώρου, των ρίψεων και των αλμάτων”.

  • Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι δώδεκα μήνες. Θα εξαντλήσετε το περιθώριο ή θα συμπτύξετε τους χρόνους;

“Το χρονοδιάγραμμα είναι για έναν χρόνο, δηλαδή για δώδεκα μήνες. Βέβαια θα συμπτύξουμε. Για εμάς το κέρδος είναι στον χρόνο. Πουθενά αλλού”.

  • Το σύνολο του εξοπλισμού θα μεταφερθεί από την περιοχή που είναι η έδρα της εταιρείας σας;

“Ναι θα μεταφέρουμε από εδώ και εξοπλισμό και προσωπικό και μηχανικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

  • Στο παρελθόν είχε γίνει ένα έργο στο στάδιο το οποίο ταλαιπώρησε εφιαλτικά την αθλητική κοινότητα και τη γειτονιά (τοποθέτηση τάπητα τύπου κουρασάνι). Εσείς εγγυάστε την καλή ποιότητα των υλικών και των εργασιών σας;

“Ναι, βεβαίως. Τα υλικά είναι εντός των προδιαγραφών που έχει θέσει και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η μελέτη τα αναφέρει αυτά τα πράγματα. Θα γίνει ένα ταρτάν όπως έχουν όλα τα στάδια και μέσα θα γίνει ένας τεχνητός χλοοτάπητας για την περιοχή των ρίψεων και των αλμάτων και μετά θα “στηθούν” πάλι καινούργιες κερκίδες. Οι κερκίδες θα είναι μόνιμη κατασκευή με σκυρόδεμα και θα γίνουν και κάποιοι χώροι αποδυτηρίων. Πιστεύω ότι θα είναι καλό το αποτέλεσμα.

Πρέπει να πω ότι αυτό που διαπίστωσα εγώ για το στάδιο είναι πως ήταν ένα κόσμημα και το άφησαν κι έχει εγκαταλειφθεί. Και οι ευθύνες δεν είναι στον Δήμο, αλλά είναι και της κοινωνίας.

Σχετικά με το έργο, αυτή ήταν η επιλογή της μελέτης και δεν νομίζω ότι ο ανάδοχος έκανε κάτι αντίθετο από τη μελέτη”.

  • Άρα, αναμένετε ενημέρωση από τον Δήμο για την έκδοση των αδειών και ξεκινάτε; Από την πλευρά σας είναι όλα έτοιμα;

    “Όλα έτοιμα δεν είναι γιατί κι εμείς δεν πατάμε ένα κουμπί κι ερχόμαστε. Η πρόσβασή μας δεν είναι και εύκολη αφού έχουμε σύνδεση μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο από τη Ρόδο. Δηλαδή όταν πάρουμε το “ok” θέλουμε κι εμείς ένα χρονικό διάστημα για την εγκατάστασή μας, το οποίο είναι από μία εβδομάδα έως δεκαπέντε ημέρες για να φύγουμε από εδώ και να ξεκινήσουμε”.

Κύριες παρεμβάσεις

Παρακάτω υπενθυμίζονται οι κύριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το έργο της επισκευής και αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων. α. Εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων των αθλημάτων στίβου, δηλαδή των αγωνισμάτων δρόμου, της σφαιροβολίας, του άλματος εις ύψος και του άλματος εις μήκος, β. καθαίρεση και ανακατασκευή των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του σταδίου, γ. καθαίρεση και ανακατασκευή της εισόδου (κοινού-οχημάτων) επί της οδού Γυμναστηρίου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, δ. καθαίρεση δύο κτισμάτων (γκισέ εισιτηρίων-κτίριο γραφείων), τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα, ε. ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ, στ. κατασκευή νέων κερκίδων στο πλάι του γηπέδου μπάσκετ, ζ. επισκευή του κτιρίου των παλιών αποδυτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και η. αποξήλωση και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στην βόρεια-νότια και ανατολική περίφραξη του σταδίου. Σημειώνεται τέλος, πως, ο αγωνιστικός χώρος θα έχει έκταση 4.700 τ.μ. και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Στίβο 5 διαδρομών, 200 μέτρων με ελαστικό τάπητα. Η κύρια ευθεία του στίβου θα επεκτείνεται πέραν των ημικυκλίων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των αγωνισμάτων δρόμου των 100 μέτρων, μία εγκατάσταση άλματος εις ύψος, δύο εγκαταστάσεις άλματος εις μήκος και δύο εγκαταστάσεις ρίψεως σφαίρας.