Ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω κορωνοϊού

  • Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020 - 13:17

Η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χώρα μας - η τρίτη περίπτωση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφορά γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία - οδήγησε στην απόφαση ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου, δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27-2-2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19».

Στην απόφαση καλούνται όλοι οι φορείς (ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού) να συμμορφωθούν, με την επισήμανση ότι «Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού». Δηλαδή η μη συμμόρφωση τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφαση, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" 2020, η οποία επιβεβαιώνει την ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο νησί, όπως επίσης και των εκδηλώσεων της Κ. Δευτέρας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 13776/27-02-2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας ματαιώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συμπεριλαμβανομένων και των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας».

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος στην ανακοίνωση του αναφέρει « Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί ματαίωσης όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υποχρεούται να ακυρώσει τις επίσημες εκδηλώσεις του αποκριάτικου τριημέρου (Μεθυδότεια, Λαμπαδηφορίες, παρέλαση Καρναβαλικών αρμάτων)». 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και στο πλαίσιο της πρόληψης και της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού από τον κοροναϊό, με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατόπιν της ανακοίνωσης της κυβερνητικής απόφασης, της οποίας ο χαρακτήρας είναι υποχρεωτικός και όχι δυνητικός, οι Εντεταλμένοι Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου και Κυκλάδων, Στέλιος Μπρίγγος, ανακοινώνουν την ματαίωση των προγραμματισμένων καρναβαλικών εκδηλώσεων στα νησιά των Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: