Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Νοσοκομείο Σύρου για την υλοποίηση του μεγάλου έργου στο κτίριο του “Βαρδάκειου και Πρώιου”

Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου προχώρησαν προχθές ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας και ο νέος Διοικητής του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Μιχάλης Ζουλουφός, προκειμένου το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, θα προωθηθούν δύο υποέργα και συγκεκριμένα το πρώτο θα αφορά στην εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης και το δεύτερο στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, προκειμένου το κτίριο του Νοσοκομείου Σύρου να “επιτύχει” την εξοικονόμηση ενέργειας στις υποδομές του.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ουσιαστική παρέμβαση, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται συνολικά σε 4.561.950,76 ευρώ και καλύπτεται από το ΕΠ Ν. Αιγαίου 2014 – 2020 και το ΕΤΠΑ.

Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές πληροφορίες σχετικά με το έργο, όπως περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης.

Μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας και του ενεργειακού κόστους

“Το έργο αφορά δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κτιριακές υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου "Βαρδάκειο και Πρώιο" . Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του έργου αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων, στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ, με την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση των χώρων, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις θα συμβάλλουν άμεσα της μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του Νοσοκομείου, γεγονός που θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα τόσο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του περιβάλλοντος, όσο και στην ενεργειακή αυτονομία του φορέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύοντας την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Το σύνολο των παρεμβάσεων είναι σύμφωνο με το πνεύμα του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017).

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αναμένεται να είναι: 1. Το κυρίως κτίσμα του Νοσοκομείου αναβαθμίζεται ενεργειακά από κατηγορία «Ε» σε κατηγορία «Β» με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 294,3 kWh/m2 ή 49,5%. 2. Το τμήμα Γραφεία Α Ορόφου (διοίκηση) του Νοσοκομείου αναβαθμίζεται ενεργειακά από κατηγορία «Δ» σε κατηγορία «Β» με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 132,7 kWh/m2 ή 46,3%. 3. Το κτίσμα γραφείων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου αναβαθμίζεται ενεργειακά από κατηγορία «Ζ» σε κατηγορία «Β» με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 299,1 kWh/m2 ή 59,4%.

Για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται δύο υποέργα: 1ο υποέργο - Μελέτη με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ» και 2ο υποέργο - Έργο με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Νοσοκομείου Σύρου»”.

Χρηματοδότηση δύο υποέργων και διάρκεια υλοποίησης

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 4.561.950,76 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων και αφορά πιο αναλυτικά:

1ο υποέργο: Μελέτη με τίτλο “ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ” με προεκτίμηση αμοιβής της προς ανάθεση μελέτης ποσού 351.950,76€ με ΦΠΑ και 2ο υποέργο: Έργο με τίτλο “Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Νοσοκομείου Σύρου” με ενδεικτικό προϋπολογισμό του έργου ποσού 4.210.000,00€ με ΦΠΑ.

Επιπλέον, σχετικά με τη διάρκεια, πρέπει να αναφερθεί πως για το 1ο υποέργο προβλέπεται διάστημα 5 μηνών (μελέτη) συν 1 μήνα (τεύχη δημοπράτησης) ενώ για το 2ο υποέργο προβλέπεται διάστημα 6 μηνών (διαδικασίες δημοπράτησης). Σχετικά με τη συνολική διάρκεια της πράξης γίνεται αναφορά σε 24 μήνες.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης της Πράξης: «Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο”», για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου από το Φορέα Υλοποίησης (Δήμος).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, ο Φορέας Υλοποίησης αναλαμβάνει την άσκηση για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου της αρμοδιότητας να λειτουργήσει ως δικαιούχος του Έργου έναντι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου και να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά): 1. Ωρίμανση του Έργου (έλεγχος πληρότητας, θεώρηση ή σύνταξη μελετών και λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων). 2. Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης. 3. Σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου Πράξης για την ένταξη της στο ΕΠ. 4. Σύνταξη ή/και Επικαιροποίηση διακηρύξεων. 5. Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων. 6. Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται από τον Κύριο του Έργου, εφόσον οι υπηρεσίες τιμολογούνται σε αυτόν. 7. Σύνταξη και υποβολή τεχνικών δελτίων υποέργων. 8. Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου. 9. Παρακολούθηση χρηματοροών και υποστήριξη του κυρίου του έργου στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου. 10. Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή). 11. Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.

Σημειώνεται τέλος, πως, για την έναρξη των υποέργων πρέπει να γίνει πρώτα η κατανομή της χρηματοδότησης και άρα, η ένταξή του στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Τονίζεται τέλος, πως, για το έργο θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία.