Νέο βήμα για την αποκατάσταση των ταφικών μνημείων
- Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 28 Φεβ. 2020 - 16:00
Στην αναζήτηση τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας στην προώθηση του έργου της επισκευής και αποκατάστασης τεσσάρων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, θα προχωρήσει προσεχώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς προχθές, έγινε η πρώτη κατανομή ενός μικρού ποσού για την απόκτησή του, απόφαση η οποία αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”.
Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση για τη διάσωση των ταφικών μνημείων, καθώς ο Δήμος θα χρειαστεί εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της αποκατάστασης των τεσσάρων μαυσωλείων (Γιαννίκογλου, Πρωίου, Πετροκοκκίνου και Γεωργιάδη), για τα οποία η πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού είχε εκπονήσει μελέτη το 2000 (αργότερα προωθήθηκε, σε ποιο προχωρημένο στάδιο, η μελέτη για το μνημείο Γεωργιάδη).
Όπως έχει γίνει γνωστό, για τα συγκεκριμένα τέσσερα ταφικά μνημεία μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει κατοχυρωθεί το ποσό των 450 χιλ. ευρώ, ενώ ο Δήμος είχε διεκδικήσει επιπλέον και ποσό ύψους 75 χιλ. ευρώ για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, ο οποίος όχι μόνον θα επιβλέπει τις εργασίες, αλλά πρωτίστως, θα ελέγξει και θα διαπιστώσει αν οι υπάρχουσες μελέτες για τα ανωτέρω ταφικά μνημεία, χρειάζονται επικαιροποίηση.
Με αφορμή την κατανομή του ποσού των 1.200 ευρώ αρχικά για το έτος 2020 προκειμένου ο Δήμος να εκκινήσει τις διαδικασίες για την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου, ρωτήθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου, αναφορικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση, ενώ μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ως σημαντική ανάγκη τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ταφικών μνημείων.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων τον περασμένο Οκτώβριο, την συγκεκριμένη δουλειά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα αναλάμβανε η ίδια η Επιτροπή και τα μέλη της.
Επικαιροποίηση μελετών, τεύχη δημοπράτησης και παρακολούθηση έργου
Ειδικότερα, ο κ. Διακοδημητρίου υπενθύμισε πως τελικά το έργο της αποκατάστασης θα “τρέξει” από τον Δήμο, ο οποίος σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να αποκτήσει έναν τεχνικό σύμβουλο με εξειδικευμένες γνώσεις.
“Κάναμε τροποποίηση της ένταξης όπως είχαμε πει παλαιότερα. Ήταν 450 χιλ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζητήσαμε να έρθουν στον Δήμο, συν ακόμη 75 χιλ. ευρώ για τον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα βοηθήσει τον Δήμο να προχωρήσει το έργο” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας σχετικά με την ανάρτηση της προχθεσινής απόφασης στη “Διαύγεια” (ΑΔΑ: 9ΟΗ2ΩΗΟ-ΜΗΠ) πως “για φέτος, προς το παρόν για τον σύμβουλο έχει γίνει κατανομή του ποσού των 1.200 ευρώ”.
Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας πως οι διαδικασίες θα προωθηθούν από τον Δήμο, “επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο έργο της επισκευής των τεσσάρων ταφικών μνημείων”. Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως ζητήθηκε να έρθει η χρηματοδότηση στον Δήμο, “ώστε να αναθέσουμε το έργο”.
Ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε συγκεκριμένα πως πριν από το στάδιο της υλοποίησης, θα απαιτηθεί η επικαιροποίηση των μελετών, ενώ τόνισε πως θα βοηθήσει καθοριστικά και στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
“Πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχουμε ένα τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα μας στηρίξει για να γίνει επικαιροποίηση ενδεχομένως στις μελέτες, θα βοηθήσει στα τεύχη δημοπράτησης - αφού είναι πολύ εξειδικευμένο το αντικείμενο - και θα παρακολουθεί και την εξέλιξη του έργου. Αυτή θα είναι η δουλειά του και αυτό το κομμάτι αναθέτουμε τώρα” δήλωσε παρακάτω, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “η υπηρεσία του τεχνικού συμβούλου θα καλύψει και τη διάρκεια του έργου”.
Διαγωνισμός μετά την πρώτη αναμόρφωση του Π/Υ
Αναφορικά με το κομμάτι των διαδικασιών για την αναζήτηση του τεχνικού συμβούλου, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε πως θα το αναλάβει η Οικονομική Υπηρεσία. “Ζητήσαμε πολυετία (2020 - 2021), δηλαδή 1.200 ευρώ για φέτος και τα υπόλοιπα του χρόνου. Βέβαια μέσα στη χρονιά (σσ. 2020) ενδεχομένως να γίνει και νέα κατανομή και να υπάρξει και νέο ποσό”. Αυτό όπως ανέφερε, θα γίνει από την πλευρά που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υπό την προϋπόθεση πως “θα δουν ότι αρχίζει να κινείται ο κωδικός”.
Με την αύξηση της κατανομής μάλιστα, τόνισε ο ίδιος πως “Θα γίνει διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Εμείς έχουμε αποστείλει την τεχνική περιγραφή και όσα θέλουμε και θα ακολουθήσουν οι ενέργειές της. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα και πάντως μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού βέβαια, θα γίνει ο διαγωνισμός. Δηλαδή προς την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού”.
Αναφορικά με τη διαδικασία, εξήγησε πως δεν αποκλείεται να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός ώστε “σε δύο μήνες να δώσει ανάδοχο”.
Στην ερώτηση αν ο στόχος παραμένει εντός του 2020 να υπάρχει τεχνικός σύμβουλος, ο ίδιος απάντησε καταφατικά.
“Αυτός είναι ο σκοπός. Αλλά είναι και το ζήτημα της κατανομής των χρημάτων. Αν είναι να έχουμε κάποια παραδοτέα και κάποια ουσιαστική στήριξη, θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα χρήματα. Και πιστεύω θα υπάρχουν”.
Αναμονή για ενέργειες από Επιτροπή Ταφικών Μνημείων
Πέραν των ανωτέρω, ο Δαυίδ Διακοδημητρίου επανέφερε στην πρώτη γραμμή και το ζήτημα του προσδιορισμού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ώστε οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα.
“Είχα πει στην Επιτροπή Ταφικών Μνημείων στη συνεδρίαση του φθινοπώρου να κοιτάξουν ορισμένα πράγματα. Τους είχα ζητήσει να δουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μνημείων και να μου το αναφέρουν εγγράφως ή έστω και προφορικά, αλλά πάντως, να το δούμε λίγο τεκμηριωμένα” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας αναλυτικά τον λόγο που ζητήθηκε αυτό.
“Ο χώρος εκεί είναι του Δήμου. Αλλά έχει παραχωρηθεί για να χτιστούν κάποια μνημεία πριν από πάρα πολλά χρόνια, τα οποία επάνω γράφει και φαίνεται ότι είναι κτήματα. Δηλαδή είναι ιδιοκτησία συγκεκριμένων πολιτών – άλλοι είναι εν ζωή και άλλοι όχι” πρόσθεσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως σε ταφικό μνημείο πέραν των τεσσάρων, προ δεκαετίας είχε πραγματοποιηθεί ταφή. “Απ΄ όσο θυμάμαι εγώ πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή μία δεκαετία έγινε μία ταφή σε κάποιο από αυτά. Υπάρχουν ιδιοκτησίες και είχα ζητήσει να γίνει αυτό (σσ. ο προσδιορισμός τους)” προκειμένου όπως συμπλήρωσε, “να ξεκαθαρίσει το ζήτημα”.
Κληθείς να εξηγήσει την αναγκαιότητα αυτής της ενέργειας, ο κ. Διακοδημητρίου επεσήμανε πως καλό είναι σε περιπτώσεις ιδιοκτησίας να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη για τις παρεμβάσεις, ωστόσο πρόσθεσε πως σίγουρα είναι ένα τυπικό κομμάτι της όλης προσπάθειας. “Είχα πει να ξεκαθαρίσει αυτό. Δηλαδή αυτά τα μνημεία για τα οποία μιλάμε τώρα και θέλουμε να τα επισκευάσουμε, να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους. Ίσως να είναι ένα τυπικό κομμάτι, αλλά καλό θα είναι να το ξέρουμε εγκαίρως και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Γιατί ας πούμε ότι κάνουμε αποκατάσταση και έρχεται αύριο, μεθαύριο κάποιος και θέλει να κάνει μία ταφή. Τί κάνουμε;”.
Τέλος, ο ίδιος θέλησε να γνωστοποιήσει πως, “προφορικά μόνον η νομική υπηρεσία του Δήμου μου είχε αναφέρει ότι δεν διαθέτει κάποια τέτοια στοιχεία”, ωστόσο, επανέλαβε πως, “θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των τεσσάρων βάσει νομοθεσίας αφού είναι πάνω από 100 ετών και θεωρούνται – κατά κάποιο τρόπο – αρχαιολογικά μνημεία. Αν το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρήσει ότι μπορεί να επέμβει ο Δήμος έστω και αν είναι τρίτου, θα το κάνουμε”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρώτες αποτυπώσεις και σταδιακή αποσύνθεση των ταφικών μνημείων
26 Νοε. 2024 - 6:20 - “Διαβατήριο” για την ψηφιακή αποτύπωση όλων των ταφικών μνημείων
15 Οκτ. 2024 - 6:20 - Αρχίζει η “αναγέννηση” των ταφικών μνημείων
23 Σεπ. 2024 - 6:20 - Σε “ράγες” υλοποίησης η αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων
25 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια και σώθηκε η χρηματοδότηση
24 Μαΐου. 2024 - 6:19