Το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενημερώθηκε για την πρόθεση συνεργασίας με τη Cigaret Cycle και την ανακύκλωση αποτσίγαρων

Διεύρυνση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης

  • Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2020 - 06:19

Ενημέρωση, σχετικά με την πρόταση συνεργασίας της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Cigaret Cycle, για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων, πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ενημέρωση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φο.Δ.Σ.Α., πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος του φορέα και δημοτική σύμβουλος, κ. Αγγελική Πρίντεζη, κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η κ. Πρίντεζη, όπως και ο Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α., κ. Γιάννης Βρούτσης, ενημέρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. για τα ανταποδοτικά οφέλη μίας τέτοιας συνεργασίας, όπως επίσης και για την συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του επικεφαλής της Cigaret Cycle στο γραφείο του Δημάρχου, παρουσία του Προέδρου και της Αντιπροέδρου και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκου Λειβαδάρα.

Τα μέλη έδειξαν θετικά στην προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του προγράμματος ανακύκλωσης, το οποίο διαχειρίζεται ο Φορέας, ενώ ο Πρόεδρος ενημέρωσε, ότι το θέμα θα έλθει προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ανταποδοτικό όφελος για ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες

Υπενθυμίζεται, ότι ο επκεφαλής της ΜΚΕ Cigaret Cycle, κ. Γιώργος Σακελλαρίου, πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α., την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας έγινε λεπτομερής ενημέρωση για το πρόγραμμα #gopafree, στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονται και ανακυκλώνονται τα αποτσίγαρα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από αυτά.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα αποτσίγαρα είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και επιβαρύνουν όλα τα έμβια όντα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η γνωστή σε όλους «γόπα» περιέχει 19 τοξικές ουσίες και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού περιέχει υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο, νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία και αρσενικό.

Το πρόγραμμα, στο οποίο υπάρχει πρόθεση να συμμετέχει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω του Φο.Δ.Σ.Α., περιλαμβάνει την τοποθέτηση κάδων του «gopafree» σε δημόσιους χώρους για τη συλλογή των αποτσίγαρων, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρά τους. Τα σημεία τοποθέτησης των ειδικών κάδων μπορεί να είναι πλατείες, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομοι, κ.λπ.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης χορηγών για την προμήθεια των κάδων και την προβολή της πρωτοβουλίας, καθώς και η δυνατότητα ανταποδοτικής ανακύκλωσης προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Όπως ενημέρωσε η Αντιπρόεδρος στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, προκειμένου να διευρυνθεί το πρόγραμμα, ερευνάται η πιθανότητα να υπάρξει συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της εστίασης και το σύλλογο επαγγελματιών επισιτισμού, εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Σύρου, «Τερψιχόρη», ώστε να συμμετέχουν και επιχειρήσεις σε αυτό, με στόχο τον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της ρύπανσης από αποτσίγαρα.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας, διατίθενται μικροί επίτοιχοι κάδοι, οι οποίοι μπορούν να εγκατασταθούν σε πολλά σημεία, όπως είναι οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων ή των δημόσιων χώρων, μεγάλοι επιδαπέδιοι κάδοι και στρογγυλοί επιδαπέδιοι κάδοι.

Στην περίπτωση που ο Φο.Δ.Σ.Α. προχωρήσει στη σύναψη συνεργασίας με την εταιρεία, το άδειασμα και η αποκομιδή των συλλεχθέντων αποτσίγαρων θα γίνεται μέσω των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου, ενώ η αποστολή των συλλεχθέντων αποτσίγαρων από το σημείο συγκέντρωσης του Δήμου στο σημείο ανακύκλωσης του οργανισμόυ Cigaret Cycle θα γίνεται με έξοδα του οργανισμού.

Το ανταποδοτικό τέλος ανακύκλωσης, το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές, αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 1 ευρώ ανά κιλό (περίπου 1.000 γόπες) και θα καταβάλλεται στο φορέα, προκειμένου να διατεθεί για κοινωνικές δράσεις, κατά την κρίση του Φορέα, με τη διοίκηση να προσανατολίζεται στην ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου.

«Εξοντώνουν με ένταση όπλων μαζικής καταστροφής»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της Cigaret Cycle, οι γόπες είναι επικίνδυνες γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες, ενώ αποτελούν και “ύπουλη” μορφή μόλυνσης, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν τις συνέπειες που προκαλούν στο περιβάλλον και την υγεία των έμβιων όντων, αλλά και των φυτών.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν άφθονες τοξικές χημικές ουσίες και πλαστικό, ενώ σκοτώνουν ακόμα και εκείνους που δεν καπνίζουν. Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς το νερό που πίνουμε, τις ακτές και τις θάλασσες, όπου απελευθερώνονται τα τοξικά χημικά τους. Όπως τονίζεται, «σκοτώνουν ψάρια, πουλιά κι άλλα ζώα που τις καταπίνουν, δηλητηριάζουν το περιβάλλον, τις τροφές, εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής».

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην απορρίπτονται στον δρόμο ή να θάβονται στην άμμο της παραλίας. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λύση, καθώς μέσω των απορριμμάτων καταλήγουν στις χωματερές ως ενεργές ωρολογιακές βόμβες.

Όπως διευκρινίζεται, ο πυρήνας των περισσότερων φίλτρων τσιγάρων, το μέρος που μοιάζει με λευκό βαμβάκι, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή πλαστικού, που ονομάζεται οξική κυτταρίνη. Τα φίλτρα διαθέτουν δύο στρώματα περιτυλίγματος, που είναι κατασκευασμένα από χαρτί ή ρεγιόν. Χημικά προστίθενται στο τσιγαρόχαρτο για τον έλεγχο του ρυθμού καύσης και το ανθρακικό ασβέστιο προστίθεται ως λευκαντικό. Μελέτες που διεξήχθησαν απέδειξαν, ότι ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερού είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς, που βρίσκονται σε γλυκά ή αλμυρά νερά.

Δυστυχώς, η οξική κυτταρίνη αποδομείται με πολύ αργό ρυθμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες έως 15 χρόνια και οι τοξίνες μολύνουν το έδαφος και τις υδάτινες οδούς, βλάπτοντας τους οργανισμούς που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Επίσης, τα περισσότερα φίλτρα απορρίπτονται με κομμάτια καπνού που εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένα με αυτά, προκαλώντας περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος με τη νικοτίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης.

Αίσθηση προκαλεί επίσης και η πληροφορία, ότι περισσότεροι από 1,3 εκατ. τόνοι αποτσίγαρα παράγονται κάθε χρόνο, ενώ το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους και προκειμένου να ανακυκλωθούν, απαιτείται η συλλογή τους σε ειδικούς κάδους, σε ειδικά τασάκια, υπαίθρια και επιτραπέζια, όπως αυτά που διατίθενται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle.

Κατά την ανακύκλωση, με ειδική επεξεργασία παράγονται από τα φίλτρα πλαστικά βιομηχανικά προϊόντα και τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.