Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη σοβαρή υπόθεση του ιού COVID-19

Αντανακλαστικά... για τη μη διασπορά του κορωνοϊού

Ρητές οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τους τρόπους συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων

Τις σαφείς κατευθύνσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη μη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, καλούνται να ακολουθούν πιστά φορείς, πολίτες και Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της ανάγκης προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, εντάσσονται και οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η Επιτροπή Υγείας του οποίου, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα θητεία, με μοναδικό θέμα την ενημέρωση σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση του κορωνοϊού, που επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτηρίστηκε ως πανδημία.

Πρόεδρος της συγκεκριμένης δημοτικής Επιτροπής έχει οριστεί ο Αντιδήμαρχος και ιατρός στο επάγγελμα, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος γνωστοποίησε πως θα υπάρξει ενημέρωση στα μέλη για τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος, αλλά και τις αποφάσεις που έχει λάβει, προκειμένου να προστατεύσει τους δημότες από τη συνάθροιση σε δημοτικούς και κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, με φόντο τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, στο διάγγελμά του για τις συνέπειες από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και σχετικά με όσα αναφέρονται αναλυτικά στο περιεχόμενο της απόφασης που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου), τοποθετήθηκε με λιτές δηλώσεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, εστιάζοντας στο ζήτημα του τρόπου των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ξεκάθαρα, για τα σοβαρά θέματα που θα κληθεί να πάρει απόφαση ο Δήμος, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Μαρτίου, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ για θέματα ήπιας ατζέντας και δευτερευούσης σημασίας, εξετάζεται η συνεδρίαση “δια περιφοράς” (πχ. mail, τηλεφωνικά) ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ενημέρωση για τήρηση μέτρων και αποφάσεις Δήμου

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής σημείωσε αρχικά πως η συνεδρίαση θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα προς όλα τα μέλη της, προκειμένου να καταστεί σαφής η ανάγκη τήρησης των μέτρων που ανακοινώνονται κεντρικά, σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις του Δήμου για το τρέχον διάστημα.

“Θα είναι μία πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και(!) στο πλαίσιο της γνωριμίας και της συνεργασίας με τα μέλη της. Στην Επιτροπή Υγείας συμμετέχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της υγείας, όπως για παράδειγμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας.

Ο σκοπός της ενημέρωσης είναι να πούμε σε όλα τα μέλη ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος σχετικά με αυτή την επιδημία του κορωνοϊού” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, λέγοντας ακόμη πως, “Η Επιτροπή δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν γιατί αυτά είναι καθορισμένα από το κεντρικό κράτος και το Υπουργείο Υγείας”. Απλά σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “θα γίνει μία αναλυτική ενημέρωση, σκοπός της οποίας είναι και η πληροφόρηση του κόσμου για το τί πρέπει να προσέχει”.

Ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως η πρώτη συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας έρχεται σε συνέχεια και των επαφών που πραγματοποίησε ο Δήμος με την πλευρά άλλων φορέων για το θέμα της πρόληψης για τη διασπορά του κορωνοϊού.

“Μετά τις συζητήσεις που έγιναν με διάφορους φορείς όπως με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά και μετά από συναντήσεις που είχαμε με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τόσο εγώ, όσο και ο Δήμαρχος, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία ενημέρωση για το τί έχουμε κάνει, αλλά και για το τί πρόκειται να γίνει” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “Η προσωπική άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις κατά τόπους και από επιμέρους όργανα και φορείς, γιατί αυτό, μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ενημερωτική, καθώς όπως τόνισε, “Δεν παίρνονται αποφάσεις, αφού αυτές λαμβάνονται κεντρικά και οφείλουμε πιστά να τις ακολουθήσουμε. Αν ο καθένας παίρνει αποφάσεις και κάνει ό,τι νομίζει, μόνον πανικό μπορεί να διασπείρει και τίποτα παραπάνω”.

Ο ίδιος δε, συστήσει ψυχραιμία προς τους πολίτες, ενώ τονίζει την ανάγκη να τηρούνται όλες οι οδηγίες που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

“Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία σε όλον τον κόσμο. Είναι μία πανδημία, αλλά αν όλοι κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Το βασικότερο ακόμη είναι η ατομική ευθύνη του καθενός, πέρα από την κοινωνική ευθύνη. Δηλαδή, όποιος νομίζει ότι έχει κάποιο σύμπτωμα και κάποια πάθηση, αυτομάτως, θα πρέπει να καλεί τον ΕΟΔΥ, να εξετάζεται, να συμπεριφέρεται όπως επιβάλλεται, δηλαδή να είναι απομονωμένος μέχρι να διαπιστωθεί επιστημονικά αν είναι φορέας του ιού ή όχι”. Ο κ. Αληφραγκής έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως, σημασία έχει να μην συναθροίζεται κόσμος σε χώρους, αλλά και να περιοριστούν στον μικρότερο βαθμό οι μετακινήσεις. “Το βασικό επίσης, είναι ο περιορισμός των συναθροίσεων και των μετακινήσεων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαγορεύσεις από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού και των κατευθύνσεων των αρμοδίων, εντάσσεται και η ανακοίνωση του Δήμου να μην επιτρέψει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που είχαν προγραμματισθεί, στις δημοτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε όλους τους δημοτικούς χώρους.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει ως εξής: “Ανακοινώνεται ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ακολουθώντας τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη της κοινότητας από την πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού, από σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεωτέρας, αναστέλλει τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις, δράσεις, συναθροίσεις και επισκέψεις στους εξής δημοτικούς χώρους: Πολιτιστικοί Χώροι: Θέατρο Απόλλων, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, Φιλαρμονική Δήμου, Αίθουσα Τέχνης Βάτη, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Βιομηχανικό Μουσείο, Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη, Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, Ενυδρείο – Κίνι, Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία, Θεατράκι “Ευανθία Καΐρη” - Λαζαρέττα, Εκθεσιακοί χώροι Άνω Σύρου. Αθλητικοί Χώροι: Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας” (κλειστές αίθουσες και εξωτερικά γήπεδα), δημοτικές παιδικές χαρές, παιδική και δημοτική βιβλιοθήκη, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης συστήνει ψυχραιμία, σύνεση, συνεργασία και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας”. Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται, με τη Δημοτική Αρχή να αναφέρει ρητά πως “για κάθε νεότερο, θα εκδοθεί σχετική (σσ.νέα) ανακοίνωση”.

Έκτακτες αποφάσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ

Ειδικότερα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η Κυβέρνηση περνά βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από κάθε πλευρά προκειμένου οι πολίτες να προστατευθούν από την πανδημία του κορωνοϊού. Από το σύνολο των μέτρων, ορισμένα αφορούν στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών αναφορικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων από τα συλλογικά όργανά τους.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες βάσει του άρθρου 10 (ΦΕΚ, 11/3/2020, Αρ. Φύλλου 55) έχουν ως εξής:

“Άρθρο 10 - Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 1. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε διά περιφοράς κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο. Στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των συμβουλίων, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

2. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας νομικών προσώπων ή υπηρεσιών των ΟΤΑ, λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, το προσωπικό τους απασχολείται σε άλλη υπηρεσία του ίδιου νομικού προσώπου με απόφαση του οικείου Προέδρου ή σε άλλη υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ ή άλλου νομικού προσώπου αυτών, με απόφαση, κατά περίπτωση, του οικείου δημάρχου ή περιφερειάρχη. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου, καθώς και η τυχόν ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει αναλόγως και για τους απασχολούμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου έργου ή συμβάσεις έργου”.

Θα ακολουθήσουμε όσα αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”

Ερωτηθείς για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το προσεχές διάστημα, με φόντο τη σταδιακή έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, ο πρόεδρος, Γιάννης Κεράνης, υπήρξε σαφής: “Βασίζομαι στο άρθρο 10 του αριθμ. Φύλλου 55 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ημερομηνία 11 Μαρτίου του 2020. Μέχρι στιγμής, θα ακολουθήσουμε μία από τις τρεις επιλογές συνεδρίασης. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο. Θα ακολουθήσουμε αυτό που λέει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, εξηγώντας παρακάτω πως, οι συνεδριάσεις του σώματος δεν θα σταματήσουν, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο.

“Αν δεν προκύψει μεγάλο ζήτημα, δεν θα σταματήσουμε. Σύμφωνα με το άρθρο 10 μας υπαγορεύεται να κάνουμε συνεδριάσεις – αν δεν γίνεται αλλιώς – αλλά κεκλεισμένων των θυρών”.

Στην ερώτηση αν σε αυτές επιτρέπεται η δημοσιογραφική κάλυψη, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Προσωπική αντίληψή μου είναι πως αυτό το μέτρο αφορά στους πολίτες και στον κόσμο που μπορεί να μπαινοβγαίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων και όχι στους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να καλύψουν τη συνεδρίαση. Όμως, θα ρωτήσω και τον νομικό σύμβουλο, θα ζητήσω διευκρινίσεις και θα το συζητήσω με τον Δήμαρχο για να δούμε τί θα κάνουμε”.

Κληθείς να απαντήσει αν ο προγραμματισμός για την επόμενη συνεδρίαση παραμένει σταθερός, υπήρξε σαφής: “Εδώ και δέκα ημέρες, έχω στείλει σε όλες τις Υπηρεσίες και σε όλους τους συμβούλους πως θα κάνουμε συμβούλιο στις 23 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει και προς τα εκεί οδεύουμε. Όμως, αν κάτι αλλάξει δραματικά μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη – Πέμπτη που θα βγει η ημερήσια διάταξη των θεμάτων, τότε, θα αλλάξει ο προγραμματισμός. Αν δεν αλλάξει, θα κάνουμε κανονικά τη συνεδρίασή μας στις 23 Μαρτίου. Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς άλλες αποφάσεις, αφού μας έρχονται κεντρικά οι εντολές”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Κεράνης εξήγησε πως οι ανωτέρω οδηγίες ισχύουν τόσο για τις Κοινότητες, όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα, λέγοντας τέλος, πως – τουλάχιστον – για απλά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αποκλείεται να προτιμηθεί και η συνεδρίαση δια περιφοράς (mail, τηλέφωνο).

Άμεσες διαδικασίες για πρόληψη

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η πρόβλεψη της Κυβέρνησης σχετικά την ενδεχόμενη ανάγκη των Δήμων και των Περιφερειών να προμηθευτούν απαραίτητα υλικά ή και υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη απέναντι στον κορωνοϊό.

“3. α. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων της παρ. 1, για προμήθειες υλικού και υπηρεσιών, συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις προσφεύγοντας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, κατά την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 (Α’ 147). β. Η κατά την περ. α’ ανάθεση δημοσίων συμβάσεων γίνεται με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής. Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή η υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη μετά την ανάθεση συνεδρίασή του. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλογικά και στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ”.