Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκής απαντά για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβασιοποιημένων έργων λόγω πανδημίας

Ο κορωνοϊός “φρενάρει” έργα στη Σύρο

  • Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020 - 06:19

Φρένο... μέχρι νεωτέρας μπαίνει στην υλοποίηση ορισμένων συμβασιοποιημένων έργων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο για τη δημόσια υγεία, προκαλείται αδυναμία στους εργολάβους αναφορικά με τις δικές τους ενέργειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναβάθμιση του σταδίου Πευκακίων, έργο που “παγώνει” αφού ο εργολάβος δεν μπορεί να εγκατασταθεί στη Σύρο λόγω των απαγορεύσεων που έχει πάρει κεντρικά η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η παράταση της έναρξης υλοποίησης του πολυσυζητημένου έργου, το οποίο αναμένει η τοπική κοινωνία και η αθλητική κοινότητα του στίβου.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή γνωστοποίησε χθες το θετικό γεγονός της συμβασιοποίησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, το οποίο όμως, λόγω των προαναφερθεισών συνθηκών δεν αποκλείεται να μην ξεκινήσει άμεσα.

Με φόντο τα παραπάνω, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος τονίζοντας ξανά πως ο προγραμματισμός της Τεχνικής Υπηρεσίας συναντά μοιραία αλλαγές λόγω της πανδημίας, ωστόσο ανέφερε πως προέχει η δημόσια υγεία, κι ως εκ τούτου, τα έργα που σήμερα είναι “παγωμένα”, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος της.

Περιθώριο υλοποίησης σε 12 μήνες για την ενεργειακή αναβάθμιση

Ειδικότερα, για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, η Δημοτική Αρχή, γνωστοποίησε τα εξής: “Yπεγράφη από τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, κ. Νικόλαο Λειβαδάρα, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου», συνολικού προϋπολογισμού 162.617,15€ πλέον ΦΠΑ.

Η Πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» με τίτλο «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως αλλαγή κουφωμάτων, αλλαγή λέβητα, μόνωση σωληνώσεων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φωτισμό με λαμπτήρες LED και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου ενεργειακής απόδοσης BMS.

Η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων θα αναβαθμίσει ενεργειακά το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, του οποίου τα τρία κτίρια αναβαθμίζονται στην κατηγορία Β+ και ένα κτίριο στην κατηγορία Α. Το έργο θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης”.

Απαντήσεις Μηνά Αληφραγκή

  • Συμβασιοποιήθηκε το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας. Ο εργολάβος θα ξεκινήσει άμεσα ή λόγω κορωνοϊού, θα υπάρξει αναγκαστικά καθυστέρηση στις προμήθειες και τις εργασίες;

“Είναι ένα έργο που βασικά αφορά σε προμήθεια και αντικατάσταση κουφωμάτων, λέβητα, θερμοστατών, θερμοσυσσωρευτών, μέσω της οποίας θα αναβαθμιστούν τα κτίρια σε κατηγορία Β+ και σε κατηγορία Α+ στο σχολικό συγκρότημα.

Λογικά μπορεί να ξεκινήσει επειδή αφορά κατά κύριο λόγο σε προμήθειες. Δεν είναι ότι πρέπει να στηθεί εργοτάξιο εδώ και να δουλεύει. Πρέπει να γίνουν καταμετρήσεις σε παράθυρα και όλες οι άλλες απαραίτητες προεργασίες για να προχωρήσει σε προμήθειες. Οπότε, ελπίζουμε όταν λήξει αυτή η ιστορία των περιοριστικών μέτρων να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση. Ο ίδιος έχει έναν χρόνο περιθώριο βάσει της σύμβασης για να εκτελέσει το έργο και πιστεύω δεν θα έχουμε πρόβλημα”.

  • Σχετικά με το πολύ σημαντικό έργο της αναβάθμισης της αθλητικής εγκατάστασης των Πευκακίων, δεν υπάρχει επίσημη και νεότερη ενημέρωση σήμερα. Αναμένατε τον εργολάβο, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα καθυστερήσει σημαντικά.

“Εδώ έχουμε κολλήσει γιατί ενώ βγήκαν οι οικοδομικές άδειες και τα πάντα ήταν έτοιμα και ήθελε να έρθει ο εργολάβος, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης και της μη λειτουργίας των ξενοδοχείων για να μείνουν οι εργάτες που θα έφερνε, ο ίδιος δηλώνει αδυναμία.

Άρα, δεν μπορεί να ξεκινήσει ο εργολάβος γιατί το πρόβλημα για εκείνον είναι ότι δεν βρίσκει υπεργολάβους στη Σύρο για να ξεκινήσει. Θα έφερνε προσωπικό από την έδρα του τη Ρόδο”.

  • Πυροδοτείται κάποια ανησυχία για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, η οποία κανονικά είναι εξασφαλισμένη;

“Όχι. Για τη χρηματοδότηση δεν έχουμε κάποια ανησυχία με την έννοια ότι υπάρχει χρόνος συμβατικός για να εκτελέσει το έργο. Εξάλλου το έργο λογικά θα πάρει και παράταση αν απαιτηθεί. Ούτως ή άλλως, θα είναι τεκμηριωμένη η αιτιολογία της παράτασης”.

  • Πρόκειται για ένα εξαιρετικά “ταλαιπωρημένο” έργο, το οποίο όμως το περιμένει η αθλητική κοινότητα του νησιού.

“Πράγματι είναι ένα ταλαιπωρημένο έργο. Έτυχε τώρα και η κατάσταση με την πανδημία και σίγουρα, πολλά πράγματα θα πάνε πίσω. Όσον αφορά τα Πευκάκια όμως, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου – σίγουρα - μετά από το τέλος της πανδημίας”.

  • Υπάρχουν άλλα μεγάλα έργα, των οποίων η υλοποίηση “φρενάρει” λόγω της πανδημίας; Με τα μικρά έργα τί συμβαίνει;

“Αυτή τη στιγμή, όχι. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Οι υπόλοιπες υποθέσεις μας προχωρούν από την Τεχνική Υπηρεσία και την Οικονομική Υπηρεσία. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Ωστόσο, παρουσιάζονται προβλήματα για προμήθειες σε πιο μικρά έργα, όπως για παράδειγμα, η περίφραξη της παιδικής χαράς του ΑΚΔΕ. Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα υλικά για την περίφραξη ή και τα φωτιστικά για τις παιδικές χαρές. Έχουν κολλήσει και αυτά και προκαλούν μία καθυστέρηση.

Όμως, όλα τα άλλα τα “τρέχουμε”. Από την πλευρά μας σαν Τεχνική Υπηρεσία ετοιμάζουμε και τις μελέτες μας, έχουμε στείλει στην Οικονομική Υπηρεσία για απόφαση ανάληψης υποχρέωσης αναφορικά με τα κουφώματα στο δημοτικό κτίριο που στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Προχωράμε τα έργα. Πιστεύω όταν λήξει αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό και χαλαρώσουν τα μέτρα, θα ξεκινήσουμε συνολικά την “επανεκκίνηση” της Τεχνικής Υπηρεσίας”.

  • Στην Τεχνική Υπηρεσία συνεχίζεται όπως επιβάλλεται η εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων. Αυτή η νέα κατάσταση στην οποία καλείστε να προσαρμοστείτε, “γεννά” δυσκολίες;

“Είναι κι αυτό ένα θέμα, ότι δηλαδή δουλεύουν όλοι εκ περιτροπής. Όσο και να δουλεύουν από το σπίτι, δεν είναι το ίδιο όταν η παραγωγή γίνεται στο γραφείο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι διαφορετικός και ο συντονισμός.

Εγώ αυτό που ζητώ από τον κόσμο είναι να δείξει ανοχή και κατανόηση. Να κάνει υπομονή γιατί η κατάσταση λόγω της πανδημίας είναι δύσκολη. Προέχει η υγεία και των εργαζομένων, των υπαλλήλων, αλλά και των πολιτών. Πρέπει να μείνουμε όλοι σπίτι και τα υπόλοιπα γίνονται σε επόμενο διάστημα”.