Παρεμβάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη στήριξη δημοτών και επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας

Ο κορωνοϊός αφαιρεί από το δημοτικό ταμείο 700 χιλ. ευρώ

Απώλειες εσόδων ύψους σχεδόν 700 χιλ. ευρώ θα μετρήσει το ταμείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ανακούφισης των δημοτών και των τοπικών επιχειρηματιών με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη.

Στη σημερινή – δια περιφοράς – συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται προς έγκριση το πλάνο των “κινήσεων” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από την Οικονομική Υπηρεσία, το οποίο μάλιστα έλαβε την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι), προκειμένου αυτό να τεθεί τελικά προς συζήτηση προσεχώς, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και το σύνολο των Αντιδημάρχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθίσταται σαφές πως η Δημοτική Αρχή θα υλοποιήσει τη βούλησή της για στήριξη των δημοτών και των επιχειρήσεων μέσω της λήψης αποφάσεων περί απαλλαγής από ανταποδοτικά τέλη, αλλά και μέσω της μείωσης μισθωμάτων ή και της απαλλαγής από καταβολή τροφείων.

Η διοίκηση του Δήμου διαπιστώνεται πως κινείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τον κ. Πιταούλη να έχει εκτιμήσει τις συνέπειες για το δημοτικό ταμείο – στην καλύτερη των περιπτώσεων – στο ποσό των 700 χιλ. ευρώ, αφού τα μέτρα στήριξης θα αφορούν σε διάστημα διμήνου, καλύπτοντας τη διάρκεια του υποχρεωτικού “λουκέτου” που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η σταδιακή άρση των μέτρων - όπως αυτά ανακοινώνονται από χθες - για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, δείχνει πως το διάστημα του “λουκέτου”, δεν αποκλείεται να υπερβεί το δίμηνο, αφού η αγορά θα λειτουργήσει βήμα – βήμα και οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν βάσει σχεδιασμού και όχι ταυτόχρονα στο σύνολό τους.

Με φόντο τις έκτακτες συνθήκες που καλείται να λειτουργήσει ο Δήμος και η σημερινή Διοίκησή του, γίνεται αντιληπτό, πως οι απώλειες σε έσοδα, θα σημάνουν περικοπές σε δαπάνες, τις οποίες και θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Άλλωστε, ο ίδιος κατά την έναρξη της πανδημίας, είχε δηλώσει στην εφημερίδα, πως, το ακριβές “ύψος” της οικονομικής ανατροπής που θα προκληθεί στον Δήμο, θα το γνωρίζει η Διοίκηση στο τέλος της πανδημίας.

Εκτελεστική Επιτροπή: Το σκεπτικό της “ανακούφισης” βάσει των δυνατοτήτων

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε σε – έκτακτη - κατεπείγουσα και δια περιφοράς - συνεδρίασή της (23/4), το σκεπτικό βάσει του οποίου θα προκύψουν τα μέτρα ανακούφισης για δημότες και επιχειρηματίες, εγκρίνοντας ομόφωνα τις κατηγορίες των εσόδων από τις οποίες θα “κόψει” ο Δήμος σε επίπεδο εισπράξεων του.

Αυτούσιο το τμήμα της απόφασης του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων που αποτυπώνει το σκεπτικό της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει ως εξής: “Προτείνει όπως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου προβεί στις παρακάτω παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθούν κάποιες κατηγορίες πολιτών εν μέσω της πανδημίας CΟνΊD-19 και συγκεκριμένα: 1. Για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν και πλήττονται σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους: α. απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού, β. απαλλαγή τέλους κοινοχρήστων χώρων, γ. μείωση μισθωμάτων 40%

2. Για τις παρακάτω κατηγορίες: iν. Εργοδότες / επιχειρηματίες που ανέστειλαν και πλήττονται, ν. Εργαζομένους / μισθωτούς των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας είτε λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης είτε λόγω υπολειτουργίας, vi. Φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, με συνέπεια να έχουν σι ιδιοκτήτες απώλεια για Μάρτιο και Απρίλιο 2020 του 40% του μισθώματος,

την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων αναστολής είσπραξης, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους:

α. Παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, β. Της έκπτωσης 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

3. Για όλους τους Δημότες: απαλλαγή τροφείων παιδικών σταθμών, διδάκτρων, συνδρομών - εισφορών δομών πολιτισμού και αθλητισμού”.

Μάλιστα στο τέλος της απόφασης, διευκρινίζεται πως, “οι ανωτέρω απαλλαγές, θα έχουν εφαρμογή για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού όπως ορίζεται από τις νομοθετικές διατάξεις και τις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κατά περίπτωση”.

Γ. Πιταούλης: Καλύπτουμε ευρύ πλαίσιο πληττόμενων και αποκτούμε “μπούσουλα” για περικοπές δαπανών

Σχετικά με το πλάνο των ελαφρύνσεων που αποτυπώνονται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πρωτίστως τα εξής:

“Αυτή η πρόταση όπως βγαίνει από την Οικονομική Υπηρεσία, “πάει” στην Εκτελεστική Επιτροπή, στην Οικονομική Επιτροπή και στο τέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει κάποια άλλη συνεισφορά ή αλλαγή στην αυριανή (σσ. σημερινή) Οικονομική Επιτροπή γιατί είμαι ανοικτός να βελτιώσουμε κάτι, αν αυτό μπορεί να γίνει και προταθεί από την αντιπολίτευση. Να πω όμως, πως, από 26 Μαρτίου είχα ζητήσει από τη Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών με έγγραφο, να κάνει μία εκτίμηση των συνεπειών της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία έκανε κάποιες εκτιμήσεις αναφορικά με το πώς θα επηρεαστούν τα δημοτικά έσοδα. Πρόκειται για εκτιμήσεις που εξαρτώνται από τη διάρκεια αυτής της κατάστασης καθώς είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Πιταούλης πρόσθεσε πως, “Θέλουμε να έχουμε έναν μπούσουλα ώστε να περιορίσουμε τις αντίστοιχες δαπάνες” τονίζοντας μάλιστα πως, “Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει μία πολύ πυκνή νομοθεσία που παρακολουθούμε”.

Σχετικά με την προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο ίδιος συμπλήρωσε τα ακόλουθα: “Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η στήριξη δημοτών και επιχειρηματιών στον βαθμό που επιτρέπουν τα οικονομικά του Δήμου. Οπότε στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, υπάρχουν κάποιες ελαφρύνσεις. Στο κομμάτι των απαλλαγών επιλέγουμε να καλύψουμε ένα ευρύ πεδίο επιχειρήσεων και να προχωρήσουμε στο σύνολο όσων πλήττονται”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ερωτηθείς για το κομμάτι των περικοπών στις δαπάνες που θα απαιτηθούν, σχολίασε τέλος τα εξής: “Κάποιες δαπάνες του Δήμου θα πάνε πιο πίσω ή θα μπουν σε ένα νέο πλαίσιο, αυτό που μας επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα. Έχουμε κάνει ήδη μία καταγραφή και εξετάζουμε για παράδειγμα, πόσο επηρεάζεται το τεχνικό μας πρόγραμμα, άρα θα βάλουμε κάποιες προτεραιότητες και θα πούμε ποια έργα θέλουμε και ποια μπορούν να μετατεθούν πιο πίσω”.

Εκτιμήσεις σε επίπεδο απώλειας εσόδων λόγω ελαφρύνσεων σε δημότες και επιχειρήσεις

Από τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως ο προϋπολογισμός ανατρέπεται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πιταούλη, τα προϋπολογισθέντα έσοδα διαμορφώνονται διαφορετικά.

Αναλυτικά, στον κωδικό των μισθωμάτων από αστικά ακίνητα θα χαθεί ποσό ύψους 16.724,19 ευρώ (δυνατότητα ΠΝΠ / 20/3), ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διευκρινίζει πως καθώς δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή της απόφασης, η μείωση σε ποσοστό 40% είναι ενδεικτική. Παρομοίως, θα υπάρξει μείωση στις εισπράξεις από τα περίπτερα (-794,30 ευρώ) ενώ ο κωδικός με τις μεγάλες απώλειες αφορά το τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ο Δήμος – υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής της απαλλαγής για διάστημα δύο μηνών – έχει υπολογίσει πως θα χάσει ποσό ύψους 200.000 ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, απώλειες θα υπάρξουν και στον κωδικό για δικαιώματα χρήσης σφαγείων (-1.125 ευρώ), στον κωδικό για τα εισιτήρια των επισκεπτών του θεάτρου “Απόλλων” (-8.750 ευρώ με μείωση 25%), όπως και στον κωδικό για το Ενυδρείο στο Κίνι (1.000 ευρώ), στον κωδικό για το Βιομηχανικό Μουσείο (-1.375 ευρώ), στον κωδικό για το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (-5.000 ευρώ), όπως και στο κωδικό για το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου (-375 ευρώ).

Απώλειες θα υπάρξουν σε επίπεδο εσόδων και στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων (-1.750 ευρώ), όπως επίσης και στο κομμάτι των διδάκτρων μουσικής (-1.125 ευρώ). Επιπλέον, στον κωδικό για το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τη ΔΕΗ προβλέπεται απώλεια στις εισπράξεις κατά 36.000 ευρώ, όπως και στον κωδικό για το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (-15.200 ευρώ). Επιπρόσθετα, εκτιμάται μείωση εσόδων κατά 32.000 ευρώ στον κωδικό που αφορά στο τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων, όπως και απώλεια ύψους 11.200 ευρώ από τη λειτουργία του ΚΑΖΙΝΟ.

Αναφορικά με το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων, η απαλλαγή θα οδηγήσει σε απώλεια ποσού 6.750 ευρώ, ενώ στον κωδικό για το τέλος αδειών οικοδομών η μείωση στις δημοτικές εισπράξεις θα πλησιάσει τα 28.750 ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω, ζημία καταγράφεται και στα έσοδα από πολιτιστικές εκδηλώσεις (-22.000 ευρώ), όπως επίσης δεν θα εισπραχθεί ποσό 6.000 ευρώ που αφορά στο τουριστικό τέλος.

Τέλος, από μία σειρά άλλων κωδικών, μεγάλες απώλειες στα έσοδα θα υπάρξουν αναφορικά με το δυνητικό ανταποδοτικό τέλος 0,5% επί των οικοδομικών αδειών (-75.000 ευρώ), αναφορικά με τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων μέσω ΔΕΗ (42.000 ευρώ – για 2μηνη απαλλαγή), αλλά και σχετικά με τα έσοδα από πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων (-110.000 ευρώ).

Η συνολική ζημιά στα έσοδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από την απόφασή του να αποφορτίσει στο μέτρο του εφικτού δημότες και επιχειρηματίες, υπολογίζεται στο ποσό των 694.418,49 ευρώ.

Αλ. Αθανασίου: “Ήταν αναγκαία η κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου”

Στην γραπτή τοποθέτησή της, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται στην Οικονομική Επιτροπή αν και παρουσιάζεται να στηρίζει τα μέτρα ελάφρυνσης προς δημότες και επιχειρήσεις, ωστόσο, παράλληλα ασκεί κριτική για τον τρόπο που ενήργησε η Δημοτική Αρχή αναφορικά με το πολύ σοβαρό θέμα της λήψης μέτρων, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για υποβάθμιση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με το μέλος της, Αλέξη Αθανασίου αναφέρθηκαν τα εξής: “Λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική αναγκαιότητα λήψης μέτρων για επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε μια περίοδο όπου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι ήδη ορατές, στο νησί μας είναι ανάγκη να υπάρχουν άμεσα μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και τοπικών μας επιχειρήσεων. Άλλωστε στον τόπο μας ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σοβαρούς οικονομικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας στις 21/03/2020 και 05/04/2020 το ζητήσαμε έγκαιρα και αποφασιστικά διότι δεν κρυβόμαστε και συνεχίζουμε να ακούμε και να συνομιλούμε με την κοινωνία”.

Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού, ο ίδιος τονίζει πως, “αντί για μια κατεπείγουσα σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου όπως οι ΠΝΠ, οι Νόμοι, οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις ορίζουν, για: 1. Απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος. 2. Απαλλαγή καταβολής τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. 3. Απαλλαγή καταβολής τελών διαμονής παρεπιδημούντων και τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων, καθώς και το έσοδο από την λειτουργία του Καζίνο. 4. Μείωση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων κατά 40%. 5. Απαλλαγή τροφείων παιδικών σταθμών, διδάκτρων, συνδρομών - εισφορών δομών πολιτισμού και αθλητισμού. 6. Συν αυτά που προτείναμε με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας στις 21/03/2020 και 05/04/2020”, υποστηρίζει πως, “Όλα τα παραπάνω μέτρα ελάφρυνσης ισχύουν για όσο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές βάσει νόμου” και όπως προσθέτει, στην μειοψηφία δόθηκε “μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή (εκ του περισσού) να εγκριθεί για να πάει τελικά στο ΔΣ (το μόνο αρμόδιο για ν’ αποφασίσει σχετικά)”.

Σε καυστικό τόνο μάλιστα, ο κ. Αθανασίου συμπληρώνει πως, “για μια απόφαση Δ.Σ. δύο-τριών σελίδων και ισχυρής ένδειξης-πολιτικής αποφασιστικότητας ότι πράγματι στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του νησιού μας που έκλεισαν ή επλήγησαν από τον COVID-19, σπαταλήθηκε ένας μήνας και παραπάνω”.

Στο νήμα των ανωτέρω, θέλησε να σχολιάσει ακόμη πως, “από την πλευρά μας, θεωρούμε πολύ υποτιμητικό ότι ο κ. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και ο κ. Δήμαρχος δεν εισηγήθηκαν απευθείας στο Σώμα της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά «κρύφθηκαν» πίσω από την 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή”.

Κλειστοί στην καραντίνα τους”

Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, τόνισε πως, “παρ’ όλο που σύσσωμη η μειοψηφία έχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά της να βοηθήσει, οι προεκλογικές υποσχέσεις περί συνεργασίας αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά πως ήταν «κούφια λόγια» και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες για την Σύρο «Κλειστοί στην καραντίνα τους»”, λέγοντας τέλος πως, “η Οικονομική Επιτροπή είναι συλλογικό όργανο, αρμόδιο για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου και έχει σοβαρές αποφασιστικές, ελεγκτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, ενώ δεν προβλέπεται πουθενά η γνωμοδοτική Εκτελεστική Επιτροπή να της υποδεικνύει τι θα κάνει”.