Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου για τα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία

  • Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2020 - 15:26

Κατ’ αρχάς, θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για μια πιο «ζωντανή» διαδικασία, με ανταλλαγή απόψεων - θέσεων και συνδιαμόρφωσης της τελικής πρότασης ή έστω κατάθεσης διαφορετικών προτάσεων προς ψήφιση από το σώμα.

Η παράταξη μας όλο το διάστημα της πανδημίας, με τοποθετήσεις της τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων από τις συνέπειες τόσο της τρέχουσας υγειονομικής όσο και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Συνέπειες οι οποίες θα είναι δραματικές για την οικονομική ζωή του τόπου μας και τις οποίες όπως όλα δείχνουν, θα κληθεί για μία ακόμη φορά να πληρώσει ο λαός μας άμεσα και έμμεσα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι «μικροί» επαγγελματίες του νησιού μας έρχονται, στην πλειοψηφία τους, από έναν κακό οικονομικά χειμώνα, προσπερνούν ένα «ανύπαρκτο» Πάσχα και προετοιμάζονται για μια πολύ «πεσμένη» θερινή περίοδο. Με επιχειρήσεις του κλάδου να σκέφτονται ακόμη και το αν θα ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, οι εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό είτε μένουν χωρίς εργασία είτε θα εργαστούν για σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα με μειωμένες αποδοχές. Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά, εκτός των άλλων, στο αν θα καταφέρουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα για το ερχόμενο έτος και αν θα μπορέσουν να πάρουν το εποχικό επίδομα για το ’21. Και αυτά χωρίς να αναφερθούμε στις συνολικότερες ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων (εργασία με το 50% του μισθού για 6 μήνες, καθιέρωση της εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασίας κ.α.) που θεσμοθετήθηκαν με πρόσφατες ΠΝΠ.

Από την άλλη όμως έχουμε τους «αναξιοπαθούντες», όπως πρόσφατα τους χαρακτήρισε ο κ. Περιφερειάρχης, ακτοπλόους εφοπλιστές, οι οποίοι εν μέσω κορονοϊού, αφού προχώρησαν σε απολύσεις και μειώσεις δρομολογίων κατά το δοκούν, επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση με άλλα 15 εκατομμύρια ως πασχαλιάτικο δώρο, χαρακτηρίζοντας «άγονες» όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές! Αυτά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 130 εκατ. που είναι η επίσημη επιδότηση για τη δρομολογιακή περίοδο 2019 – 2020 και στα 150 εκατ. έμμεση επιδότηση μέσω του λεγόμενου Μεταφορικού Ισοδύναμου για φέτος. Επιπλέον οι ακτοπλόοι, όπως και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ «που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί», δηλαδή δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, «μείωση του μισθολογικού κόστους», κίνητρα για επενδύσεις κ.ο.κ.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι…

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στο πως διαχειρίζεται την κρίση, καθώς όλο αυτό το χρόνο που κέρδισε με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομόνωσης, δεν προχώρησε στην δραστική αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς όπως συνιστούν οι αρμόδιοι επιστήμονες, «η σύσταση μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο, η επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και διαγνωστικών μέσων στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και η ολόπλευρη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομειακών υποδομών του ΕΣΥ αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης την επόμενη περίοδο». Και η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στα νησιά, τα εργοστάσια της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, όπως συνηθίζουν να λένε τα οποία είναι υγειονομικώς ανοχύρωτα (όπως και τα κανονικά εργοστάσια άλλωστε), όπου νοσοκομεία και κέντρα υγείας υπολειτουργούν. Κατάσταση η οποία θα χειροτερεύσει με το διαφαινόμενο πέρασμα της ευθύνης της Υγείας στις Περιφέρειες, οδηγώντας στην διάσπαση του ενιαίου (υποθετικά) χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και στην περεταίρω εμπορευματοποίηση της, σε αντίθεση με τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις, δεν έχουμε «τελειώσει» με τον κορονοϊό καθώς σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του ΚΕΠΥ, «Δεδομένων των κατά πάσα πιθανότητα χαμηλών ποσοστών ανοσίας του γενικού πληθυσμού, ως αποτέλεσμα των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, υψηλός είναι ο κίνδυνος τοπικών αναζωπυρώσεων ή και άλλων επιδημικών κυμάτων, μετά την άρση του lockdown και εντός των επόμενων μηνών ή και έτους», ενώ «Με βάση τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδημία Covid-19 δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία έκτακτη κατάσταση ολίγων εβδομάδων, αντιθέτως απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό, επαρκή χρηματοδότηση και οργάνωση».

Κατά συνέπεια, ενώ τα μέτρα που εισηγείται σήμερα η Οικονομική Επιτροπή θα δώσουν, προφανώς, μια ανακούφιση στους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες του νησιού μας, δεν καλύπτουν όμως το σύνολο των αναγκών τους. Και εξηγούμαστε:

Το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον για ένα 6μηνο (μέχρι το τέλος του έτους), καθώς σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν και προηγουμένως αλλά και με τις προβλέψεις των ειδικών, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την ένταξη στα μέτρα ανακούφισης των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό οι οποίοι δεν καλύπτονται τώρα καθώς οι περισσότεροι είναι άνεργοι από το φθινόπωρο – χειμώνα και πιθανόν να μην εργαστούν καθόλου αυτή τη σεζόν.

Επιπλέον, πέρα από τα άμεσα που μπορεί να πράξει η Δημοτική Αρχή, απαιτείται και η λήψη μιας σειράς γενικότερων μέτρων για την επαρκή προστασία της υγείας και του εισοδήματος του λαού. Έχουμε τοποθετηθεί και παλαιότερα (13/04) λέγοντας πως απαιτείται και πολιτική πίεση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση μέτρων για:

Άμεση στελέχωση με προσωπικό και υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο

Ελέγχους για την υγεία όσων ταξιδεύουν προς τα νησιά με αύξηση των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια αναχώρησης.

Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κατά 50%

Μείωση των τιμών των εισιτηρίων κατά 50%

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Διοίκηση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους.

Πρόσληψη όλου του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού στο Δήμο

Επιπλέον μέτρα προστασίας των εποχικά εργαζομένων:

-- Να γίνει υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.

-- Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των κλαδικών και των τοπικών κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λπ.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

-- Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση την περσινή περίοδο.

-- Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές μέρες που απαιτούνται.

Επίσης για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000€ θα πρέπει να υπάρξουν και για αυτούς αντίστοιχα μέτρα. Όπως:

- Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800€ σε όλους χωρίς προϋποθέσεις ΦΠΑ

- Άμεση επανένταξη τους στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησης τους. Χωρίς αυτά, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων που έχει αποφασιστεί απλά μεταθέτει τα αδιέξοδα τους για το επόμενο διάστημα.

- Απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας

- Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη.

- Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο στη λαϊκή κατοικία για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα.

- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει την επιχείρηση τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις

- Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Άμεση έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων.

Μια τέτοια δέσμη μέτρων θεωρούμε πως μπορεί να εξασφαλίσει την ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικροεπαγγελματιών μπροστά στην επόμενη μέρα. Όπως είπαμε και προηγουμένως τα μέτρα που προτείνονται από τη Δημοτική Αρχή, δεν τα βλέπουμε αρνητικά, αποτελούν μια ανάσα αλλά δεν είναι πλήρη και για το λόγο αυτό στηρίζουμε τη δική μας πρόταση, την οποία λόγω διαδικασίας δεν μπορούμε να υποβάλουμε προς ψήφιση, οπότε ψηφίζουμε λευκό.