Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τους επιχειρηματίες εστίασης της Σύρου, μετά τον κορωνοϊό

Επαναλειτουργία και αναμονή για νόμιμες επιπλέον παραχωρήσεις

Νέα πραγματικότητα “ξημέρωσε” από σήμερα το πρωί για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες επαναλειτουργούν μετά από ένα πολυήμερο “λουκέτο” που επέβαλλε η πανδημία του κορωνοϊού, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε νέα δεδομένα με φόντο τη δημόσια υγεία.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι επιχειρηματίες εστίασης και σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας για το πολυπόθητο “άνοιγμά” τους, παρά το γεγονός πως αναμένεται σήμερα ή εντός του επόμενου 24ωρου η έκδοση της απαραίτητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας – νόμιμα – θα μπορεί να διατεθεί στους ίδιους, επιπλέον χώρος, προκειμένου να αναπληρώσουν απώλειες τραπεζοκαθισμάτων που προκύπτουν από την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Η αγωνία των επιχειρηματιών που διατηρούν καφέ, εστιατόρια και μπαρ - φαινομενικά μόνον - λαμβάνει τέλος, καθώς η μεγαλύτερη ανησυχία τους εστιάζεται στην ανταπόκριση του κόσμου και στην κίνηση που θα δουν στις επιχειρήσεις τους από σήμερα και μετά.

Έχοντας πληγεί σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο όλο αυτό το διάστημα που παρέμειναν με “λουκέτο” στο πλαίσιο των Κυβερνητικών μέτρων που λήφθηκαν κι εφαρμόστηκαν ενάντια στη διασπορά της πανδημίας, πλέον, αναμένουν και τις αποφάσεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου ώστε να γνωρίζουν πώς, από πότε και που θα μπορούν να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματα που “χάνουν” λόγω των απαραίτητων αποστάσεων που θα τηρηθούν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το σημερινό “άνοιγμα”, οφείλουν να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει και ο ΕΦΕΤ στον κανονισμό που τους αφορά, ενώ μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες έχουν τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματα στους χώρους που ήδη χρησιμοποιούν, αναμένοντας και οι ίδιοι την έκδοση της απαραίτητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε Δήμο και Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση επιπλέον δημόσιου χώρου και όπου δεν είναι εφικτό, θα ανάψει το “πράσινο φως” για μείωση των τελών κατά 50%.

Όπως διαπιστώνει ο κάθε αναγνώστης στο σχετικό φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας, οι επιχειρηματίες, ως και σήμερα νωρίς το πρωί, είχαν διατηρήσει την απαγορευτική κορδέλα περιμετρικά των τραπεζοκαθισμάτων, για να μην μπορούν να κάτσουν οι πολίτες.

Κ. Μαραγκού: Περιμένουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για νόμιμες παραχωρήσεις

Με φόντο τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και επιχειρηματίες σχετικά με το κομμάτι που απασχολεί τον κλάδο της εστίασης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού τόνισε πως διευκρινίστηκε προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους πως για επιπλέον παραχωρήσεις χώρου, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα καθοδηγεί με ακρίβεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή.

“Αναφέραμε στους επιχειρηματίες πως καταρχήν πρόθεσή μας είναι να παραχωρήσουμε επιπλέον χώρο αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η εστίαση λόγω του κορωνοϊού” ανέφερε αρχικά η κα Μαραγκού, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ωστόσο, ήμασταν σαφείς πως πρέπει να περιμένουμε όλοι την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα λέει ακριβώς με ποιες προϋποθέσεις δύνανται να παραχωρηθούν αυτοί οι επιπλέον χώροι και επίσης τί περιορισμοί θα υπάρχουν”. Στα παραπάνω, πρόσθεσε επεξηγηματικά μάλιστα πως, “Επί παραδείγματι, να μείνουν κάποιοι χώροι ελεύθεροι για πεζούς και για ΑΜΕΑ”, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως, “εάν δεν βγει αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ότι συζητάμε είναι εντελώς στο “περίπου””.

Ως εκ τούτου, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εξήγησε πως, “Αυτή τη στιγμή πρέπει να “αρκεστούν” στο ότι υπάρχει πρόθεση από εμάς να παραχωρήσουμε επιπλέον χώρο και μόλις “βγει” η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αναλόγως του τί θα αναφέρεται στο περιεχόμενό της, με την Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου θα δούμε ποιοι ελεύθεροι χώροι απομένουν – αφαιρώντας διαβάσεις πεζών, ράμπες ΑΜΕΑ, οδηγούς όδευσης – για να παραχωρήσουμε στους επιχειρηματίες”.

Αναφορικά με το σκεπτικό του νομοθέτη, η ίδια θέλησε να σχολιάσει πως σκοπός θα είναι – προφανώς - “να δοθεί σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης επιπλέον χώρος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλειά τους. Δηλαδή, ο χώρος που θα παραχωρηθεί θα είναι ανάλογος με τα τραπεζοκαθίσματα που θα χάσουν με την εφαρμογή των μέτρων”.

Το Λιμεναρχείο βάζει “φρένο” στην αυθαίρετη κατάληψη

Η κα Μαραγκού ρωτήθηκε σχετικά και με τις κινήσεις ορισμένων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της αγωνίας τους για την προετοιμασία των επιχειρήσεών τους αναφορικά με τη σημερινή επαναλειτουργία, να τοποθετήσουν – πρόωρα – ορισμένα τραπεζοκαθίσματα σε κενά τμήματα του κρηπιδώματος στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, προτού να έχουν στη διάθεσή τους τις θετικές αποφάσεις Δήμου και Λιμενικού Ταμείου που – χρονικά – εξαρτώνται από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με την ίδια, “Αυτό έγινε χθες (σσ. προχθές) και γνωρίζω πως υπήρξαν αναφορές και καταγγελίες στο Λιμεναρχείο”, με αποτέλεσμα όπως πρόσθεσε, “να έγινε έλεγχος και να επανήλθαν τα πράγματα στην προτεραία κατάσταση”.

“Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το άγχος και την αγωνία των επαγγελματιών για να λειτουργήσουν με τα νέα δεδομένα, αλλά αν δεν εκδοθεί η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που την περιμένουμε όλοι, δεν μπορεί να γίνει καμία νόμιμη παραχώρηση” επανέλαβε στις δηλώσεις της και σε κατηγορηματικό τόνο.

Ως εκ τούτου, συνέστησε “υπομονή για λίγο ακόμη” μέχρι τη γνωστοποίηση λεπτομερειών που θα ορίζει η Πράξη.

Δυνατότητες διάθεσης χώρων

Η ίδια ρωτήθηκε αν τελικά στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και μέρος του κρηπιδώματος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αφήνοντας ανοικτό προς υλοποίηση αυτό το “σενάριο”, υπό την προϋπόθεση πως δεν εμποδίζεται η μετακίνηση ΑΜΕΑ, πεζών αλλά και μικρών σκαφών.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο κρηπίδωμα πρέπει να υπάρχει ένας κενός χώρος, ώστε να προσεγγίζουν τα σκάφη που η σκάλα τους έχει μεγαλύτερο μήκος.

Το κρηπίδωμα πρέπει να εξυπηρετήσει – αυτή τη στιγμή – και τα σκάφη, αλλά και τα καταστήματα. Οπότε είναι μία συνεννόηση που πρέπει να κάνουμε με την Τεχνική Υπηρεσία για να βρούμε τη βέλτιστη λύση” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας επιπλέον πως, “Υπάρχουν σίγουρα κάποια μέρη του κρηπιδώματος που δεν μπορούν να παραχωρηθούν στους επαγγελματίες”.

Αναφορικά με τις συζητήσεις της Δημοτικής Αρχής και τα νέα δεδομένα στα χωριά, η ίδια γνωστοποίησε μάλιστα πως υπήρξαν κάποιοι επιχειρηματίες που εξέφρασαν την επιθυμία τους για μείωση τελών και όχι για διάθεση επιπλέον χώρου.

“Είχαμε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της “Τερψιχόρης” κι έναν εκπρόσωπο επιχειρηματιών από κάθε χωριό. Για παράδειγμα στο Κίνι εκφράστηκε από τους επιχειρηματίες η άποψη ότι δεν θέλουν επιπλέον χώρο, αλλά προτιμούν κάποια μείωση τελών” ανέφερε, γνωστοποιώντας πως - προς τους ίδιους - κατέστη σαφές πως για οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να έχει εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκλείεται να προκρίνει την επιλογή της διάθεσης επιπλέον χώρου και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να υπάρξει η λύσης της μείωσης τελών.

“Πρέπει να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διότι αν δεν βγει αυτή είναι πολύ πρώιμο και για εμάς να μιλάμε, αλλά και για εκείνους να ζητούν μείωση τελών. Πρέπει να γνωρίζουμε ξεκάθαρα αν η μείωση τελών είναι δυνατή μόνον αν δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης. Μπορεί ο νομοθέτης να λέει πως αν είναι εφικτή η επέκταση, δεν θα προβείτε σε μείωση τελών. Οπότε, οι επιχειρηματίες εξέφρασαν μία επιθυμία, αλλά θεωρώ πως ούτε η Δημοτική Αρχή, ούτε οι επιχειρηματίες μπορούμε να έχουμε μία κατασταλαγμένη άποψη” δήλωσε κατηγορηματικά.

Ολιγοήμερο διάστημα για ενέργειες από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας

Ωστόσο, με φόντο την έντονη αγωνία των επιχειρηματιών για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος της επέκτασης του χώρου στον οποίο θα μπορούν να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, η Κανδιώ Μαραγκού ρωτήθηκε σχετικά με το αν η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα καθορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις κάλυψης του εξωτερικού χώρου, αποστάσεις κλπ, θα σημάνει και την ταυτόχρονη σχεδόν λήψη απόφασης από πλευράς Δημοτικής Αρχής.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος θα προχωρήσουν τάχιστα στη διάθεση του επιπλέον χώρου, η ίδια υπήρξε συγκεκριμένη:

“Εννοείται πως αντιλαμβανόμαστε το άγχος και την αγωνία των επιχειρηματιών. Υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί και αύριο (σσ. σήμερα) αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όμως, εξηγήσαμε στους επιχειρηματίες, πως, δεν σημαίνει ότι αν βγει αύριο η Πράξη, εμείς σε μία ή δύο ημέρες θα είμαστε έτοιμοι με τις παραχωρήσεις γιατί ενδεχομένως να πρέπει να προηγηθούν αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, τοπογραφήσεις. Οπότε θέλουμε κι εμείς χρόνο”.

Η πρόεδρος θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως τα θέματα της διάθεσης επιπλέον χώρου, δεν απασχολούν μόνον τη Σύρο, αλλά κι ακόμη τρία νησιά ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου, την ίδια στιγμή μάλιστα, που η Τεχνική Υπηρεσία λειτουργεί με έναν υπάλληλο.

“Η Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου διαθέτει ένα μόνον άτομο και έχει υποβοήθηση από ένα άτομο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ως Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχουμε την ευθύνη για άλλα τρία νησιά. Άρα, υπάρχει πλήρης κατανόηση από πλευράς μας, αλλά πρέπει κι εκείνοι να κατανοήσουν τη δυσκολία μας στο να ανταπεξέλθουμε άμεσα σε όλο αυτό”.

Μετά τα παραπάνω και συγκεκριμένα στην ερώτηση πόση καθυστέρηση θα προκύψει για τις απαραίτητες ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, απάντησε τα εξής: “Θέλουμε μία εβδομάδα για να γίνουν οι πρώτες παραχωρήσεις με τον νόμιμο τρόπο. Το θέμα είναι να γίνουν οι παραχωρήσεις νόμιμα και όχι να τοποθετεί ο καθένας εκεί που θέλει και νομίζει γιατί και να έρθει το Λιμεναρχείο και να τα μαζεύει..., ούτε αυτή είναι ωραία εικόνα και δημιουργούνται προστριβές”.

Η ίδια έκλεισε την απάντησή της, ζητώντας από τους επιχειρηματίες “κατανόηση και υπομονή”.

Μ. Αληφραγκής: “Δεν θα καταντήσουμε την πόλη και τα χωριά απέραντη έκταση τραπεζοκαθισμάτων”

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξήγησε πως, “Επισήμως, δεν έχει δοθεί κανένας επιπλέον χώρος, καθώς περιμένουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δεν έχει εκδοθεί δυστυχώς από την Κυβέρνηση για να ξέρουμε πώς να βαδίσουμε”. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση πριν το σημερινό “άνοιγμα” των επιχειρήσεων εστίασης, εξηγώντας ότι η Δημοτική Αρχή “θα αναπληρώσει την απώλεια των τραπεζιών βάσει των νέων προδιαγραφών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”. Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως, “Όπου υπάρχουν χώροι που δεν εμποδίζουν την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, των πεζών και των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης, θα κάνουμε το καλύτερο ώστε να αναπτυχθούν αυτοί οι χώροι”.

Άρα, ο ίδιος επανέλαβε πως, “Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως δεν θα πάρουν χώρο περισσότερο από αυτόν που χάνουν” υποστηρίζοντας σε απόλυτο τόνο πως, “δεν θα καταντήσουμε την πόλη, ούτε τα χωριά μία απέραντη έκταση τραπεζοκαθισμάτων”.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως, σήμερα, οι επιχειρηματίες καλώς έκαναν και έχουν καλύψει μόνον τα μαρμάρινα περιθώρια των ντεκ, επί των οποίων αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα τους, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Πρέπει να έχουν πρόσβαση οι πεζοί και οι κατηγορίες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και άρα, πρέπει να έχουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να καθορίσουμε και τα τετραγωνικά που θα “πιάσει” το κάθε μαγαζί”.

Τ. Θεοδωρικάκος: Διασφάλιση τζίρων και θέσεων εργασίας

Με αφορμή το σημερινό άνοιγμα και τις οδηγίες που θα δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προς Δημοτικές Αρχές για το κομμάτι της εστίασης και της στήριξης του κλάδου, σημαντική υπήρξε η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή, στο πλαίσιο της τροπολογίας για τα τραπεζοκαθίσματα.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: “Πιστεύω ότι τυγχάνει, ελπίζω, καθολικής αποδοχής δίνοντας τη δυνατότητα ως και διπλασιασμού του υπαίθριου δημόσιου χώρου που μπορούν να καταλάβουν με τα τραπεζοκαθίσματα, καταστήματα τα οποία έχουν την σχετική άδεια ή και να διπλασιάσουν αν πρόκειται, με αυτόν τον τρόπο, να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό που περιλαμβάνει η άδειά τους για τραπεζοκαθίσματα μετά την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας τα οποία έχει προτείνει και η Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων και τα οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για λόγους ασφαλείας να τηρήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα. Διευκρινίζεται και καλώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό να εφαρμοστεί παντού, όπου είναι δυνατόν, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να διασφαλίσουμε και να συμβάλλουμε στους τζίρους των εταιρειών και άρα στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είναι το μείζον που μας ενδιαφέρει και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν έως και 50% τα δημοτικά τέλη. Αφού δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε, σε αυτή την περίπτωση, τον τζίρο, τουλάχιστον να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να λειτουργήσουν”.