Να μη χαθούν δράσεις ανακύκλωσης και έργα
- Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 3 Ιουν. 2020 - 18:01
Τη διασφάλιση των δράσεων ανακύκλωσης στη Σύρο, καθώς επίσης την ομαλή αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και την απρόσκοπτη προώθηση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο (όπως η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ), θέτει σε προτεραιότητα ο Γιάννης Βρούτσης, στον διάλογο που θα πρέπει – κανονικά - να ανοίξει άμεσα, μετά από την πρώτη ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικου ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου που δημιουργείται και ο οποίος θα λειτουργήσει με τη μορφή Α.Ε..
Κατόπιν της κίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει αιφνιδιαστικά κι εν μέσω πανδημίας, αλλαγές στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποφασίζοντας την κατάργηση των τοπικών ΦΟΔΣΑ και προωθώντας τη δημιουργία ενός ενιαίου περιφερειακού “οργάνου”, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στις 22 Μαΐου εξέδωσε πρόσκληση για την πραγματοποίηση της πρώτης ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης του νέου υπό σύσταση ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να “τρέξουν” οι απαραίτητες διαδικασίες όπως ορίζει η νομοθεσία.
Από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προτάθηκε να συμμετέχει ο Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος του τοπικού ΦΟΔΣΑ, καθώς ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας θα πρέπει να συμμετέχει σε προγραμματισμένες συναντήσεις στην Αθήνα.
Τα ανωτέρω αποφασίστηκαν στην πρόσφατη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα μέλη του οποίου κλήθηκαν να εγκρίνουν τη σχετική εισήγηση, η οποία αφορούσε αποκλειστικά στον ορισμό εκπροσώπου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτός υπήρξε και ο λόγος που ορισμένοι αιρετοί δεν υπερψήφισαν το θέμα, τονίζοντας στις γραπτές τοποθετήσεις τους, πως, το ζήτημα της κατάργησης των ΦΟΔΣΑ και των αλλαγών στη διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να έχει τεθεί επί τάπητος σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν αυτό “έσκασε”, ώστε να υπάρξει πιο “ηχηρή” αντίδραση.
Με φόντο την πραγματοποίηση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή 5 Ιουνίου στη Ρόδο και καθώς θα πρέπει ο κ. Βρούτσης να διανυκτερεύσει εκτός Σύρου για έξι ημέρες αφού δεν εξυπηρετούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε συντομότερο χρόνο, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενεργήσει άμεσα ώστε να βρει τρόπο να καλυφθούν τα σχετικά έξοδα νόμιμα, διαφορετικά δεν θα είναι εφικτή η μετακίνησή του για το πολύ σοβαρό θέμα. Ωστόσο, στις δηλώσεις του ίδιου προς την εφημερίδα, κατέστη σαφές πως ζήτησε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να μπορέσει να συμμετέχει – εναλλακτικά - μέσω τηλεδιάσκεψης, αν δεν υπάρξει άλλη λύση.
Η νομοθεσία που “γεννά” τον νέο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ
Ειδικότερα η σχετική νομοθεσία που φέρνει στο προσκήνιο τη δημιουργία ενός περιφερειακού ΦΟΔΣΑ στα νησιά του Ν. Αιγαίου, προβλέπει τα ακόλουθα: “Άρθρο 93 – Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά: Άρθρο 226 Α: 1. Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μία από αυτές Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας που αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση.
Στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ μετέχουν υποχρεωτικά η οικεία Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας αυτής.
(...) 4. Η συμμετοχή των Δήμων στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των Ειδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ της παραγράφου 1 ανέρχεται σε 60% και κατανέμεται σε αυτούς ανάλογα με τον αριθμό του πληθυσμού τους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ η συμμετοχή της οικείας Περιφέρειας ανέρχεται σε 40% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.
Οι Δήμοι ορίζουν τους εκπροσώπους τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 265 του ν. 3463/2006 (Α΄114) και τις σχετικές διατάξεις των ν. 2190/1920 (Α΄216) και 4548/2018 (Α΄104). Στο μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορούν να συμμετέχουν τρίτοι, εκτός των δήμων – μετόχων της οικείας Περιφέρειας.
5. Όργανα διοίκησης του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του ΔΣ. (...)
6.β. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ της παραγράφου 1, αποτελούνται από 7 μέλη. Ειδικότερα, αποτελούνται από τον Περιφερειάρχη και από άλλα δύο μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τέσσερα μέλη, που εκλέγονται από τους εκπροσώπους των Δήμων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση. Ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία ανάδειξης των λοιπών μελών του Δ.Σ..
Κάθε Δήμος δικαιούται να συμμετέχει μόνο με έναν υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ. Η εκλογή δύο εκπροσώπων από τον ίδιο Δήμο στο ΔΣ είναι επιτρεπτή μόνο στην περίπτωση που οι υποψήφιοι σύμβουλοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των θέσεων του Δ.Σ.. γ. Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται για κάθε Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ ο οικείος Περιφερειάρχης ή Αντιπεριφερειάρχης που ορίζεται από τον Περιφερειάρχη.
7. Οι δύο νέοι Ειδικοί Περιφερειακοί Διαβαθμιδικοί ΦΟΔΣΑ καθίστανται καθολικοί διάδοχοι σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ σε κάθε μία από τις δύο ως άνω Περιφέρειες, καθώς και των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων μελών τους, ενώ υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβάσεων έργου.
Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων. (...)
9. Με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνιστάται μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος Επιτροπή Καταγραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των τυχόν καταργούμενων νομικών προσώπων, αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο που ορίζει οικεία Περιφέρεια με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. (...) Για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων ΦΟΔΣΑ, συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. (...)
10. Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ συγκαλείται εντός ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος με πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη (...)”.
Παρατηρήσεις από Δημάρχους της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Στα ανωτέρω και με δεδομένη την αιφνιδιαστική κίνηση από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο συμπεριέλαβε στο τελευταίο νομοσχέδιό του και μάλιστα την ύστατη στιγμή, αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους αρκετοί Δήμοι από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Μάλιστα ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, είχε συντάξει επιστολή, στο περιεχόμενο της οποίας διατύπωνε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του αναφορικά με την εν λόγω απόφαση.
Μέρος της εν λόγω επιστολής έχει ως εξής: “Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι ΦΟΔΣΑ δεν διαθέτουν μόνιμο ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό και ότι το 40-45% των Νησιών του ΝΑ έχουν δρομολογημένα έργα επεξεργασίας, ταφής (Μονάδες Επεξεργασίας ή Κομποστοποίησης , και ΧΥΤΥ νέους ή επεκτάσεις) ενταγμένα ή προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ με ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2023, διαφαίνεται ο κίνδυνος διακοπής της ωρίμανσης και υλοποίησης των εν λόγω έργων μέχρι ο διάδοχος Φορέας καταστεί επιχειρησιακά λειτουργικός. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Νήσων θα πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητα από 1.1.2021 και έπειτα για τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (επεξεργασίας, ταφής) της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2020-2027, ενώ για τα έργα (επεξεργασίας, ταφής ) της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που λήγει 31.12.2023 οι αρμοδιότητες για την υλοποίηση τους να παραμείνουν ως ισχύει σήμερα στους οικείους Δήμους και ΦΟΔΣΑ. Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη αρμοδιοτήτων από το νέο Φορέα θα πρέπει να γίνει μόλις εκείνος καταστεί επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικός γεγονός που θα καθοριστεί με διαπιστωτική πράξη της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σύμφωνη γνώμη της οικείας ΠΕΔ”.
Απαντήσεις Γιάννη Βρούτση
-
Ακολουθεί η πρώτη ιδρυτική Γενική Συνέλευση για τον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. στη Ρόδο, την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Προταθήκατε για την εκπροσώπηση της Σύρου ως ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του τοπικού ΦΟΔΣΑ; Είναι εφικτή η συμμετοχή σας;
“Ήταν σε επίπεδο Δημάρχων. Καθώς όμως ο Δήμαρχος είχε ήδη προγραμματισμένη κάποια άλλη σοβαρή συνάντηση, πρότεινε εμένα σαν πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ. Νομίμως λοιπόν, για τους Δημάρχους που δεν μπορούν να συμμετέχουν, υπάρχει ο αντικαταστάτης τους.
Είναι δύσκολη η περίοδος και τα δρομολόγια δεν είναι τόσο πυκνά όσο το καλοκαίρι και γι αυτό επικοινώνησα με την ιδιαιτέρα του κ. Περιφερειάρχη, ώστε αν είναι εφικτό να συμμετέχω με τηλεδιάσκεψη. Είναι ένα αίτημά μου που θα το κάνω κι εγγράφως”.
-
Ποια είναι η θέση σας για την σημαντική αλλαγή που έφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων; Αιφνιδιαστήκατε;
“Όλοι μας έχουμε πληροφορηθεί γι αυτήν την εξέλιξη. Είναι πρωτόγνωρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι κάτι “έξυπνο” που προωθείται. Είναι μία εξέλιξη που στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί μία καλή κίνηση. Απλά όλοι από τους Δήμους έχουμε αγωνία σχετικά με το τί θα γίνει με την αποκομιδή, με τον ΧΥΤΑ, με τις νέες δράσεις της ανακύκλωσης (φθαρμένα ρούχα, πράσινα σημεία κ.α.), όπως επίσης και με τα μεγάλα έργα. Για παράδειγμα στο νησί μας περιμένουμε να προωθηθεί το νέο κύτταρο και να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.
Πρόκειται για απορίες, ερωτήματα που υπάρχουν και φυσικά και πρέπει να απαντηθούν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το όλο σχήμα. Υπάρχουν θέματα επίσης, όπως ποιο θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, με τί ποσοστό θα έχει συμμετοχή ο κάθε Δήμος, τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Θεωρώ λοιπόν, πως, άμεσα, θα υπάρξουν απαντήσεις σε όλα αυτά”.
-
Στην ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ορισμένοι αιρετοί της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν θετικά, με την αιτιολογία πως για τις εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, δεν υπήρξε συζήτηση με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν βγήκε ούτε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, για την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπ. Περιβάλλοντος να υπάρξουν αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ποια είναι η θέση σας; Έπρεπε να συζητηθεί το θέμα έστω και σε έκτακτη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα στην ουσία του;
“Ο κ. Δήμαρχος είχε βγάλει επιστολή και την είχε προωθήσει και σε άλλους Δημάρχους. Στο Δ.Σ. του Φορέα υπήρξε ενημέρωση και ξέρουν όλοι τη θέση μας. Επειδή έγινε δια περιφοράς η συνεδρίαση, δεν γνωρίζω την ψήφο του καθενός, αλλά εντός του Φορέα είχε υπάρξει ενημέρωση”.
-
Άρα και ο ίδιος συμμερίζεστε τις θέσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και άλλων Δημάρχων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που συνυπέγραψαν την επιστολή;
“Έχει εκφράσει τις θέσεις του ο κ. Λειβαδάρας για τις δράσεις και τα έργα. Δεν σημαίνει βέβαια, ότι, μία ΑΕ είναι απαραίτητα κάτι κακό. Απλά υπάρχουν έργα και δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν κανονικά. Θεωρώ πως ο κ. Περιφερειάρχης είναι έμπειρος και δραστήριος και θα υπάρξουν διευκρινίσεις.
Οι απορίες μας είναι συγκεκριμένες: Αν οι δράσεις ανακύκλωσης που έχουν και εξωστρεφή και ανταποδοτικό χαρακτήρα θα συνεχιστούν στο νησί μας απρόσκοπτα και τί θα γίνει με την αποκομιδή.
Επίσης, θέλουμε να υπάρξει απάντηση σχετικά με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου και αν θα περάσουν δράσεις στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου. Θέλουμε να γνωρίζουμε τί θα γίνει με προϋπολογισμούς για τις δράσεις που έχουμε ξεκινήσει”.
-
Θα υπερασπιστείτε τις νέες δράσεις τις οποίες κι έχει αγκαλιάσει ο κάθε δημότης στη Σύρο;
“Χωρίς να ακουστεί εγωιστικό αυτό που θα πω, τις δράσεις αυτές τις έχουμε σαν “παιδιά” μας. Ειδικά τις δράσεις που δεν υπήρχαν στο νησί και τις φέραμε και τις προωθήσαμε. Όπως επίσης, θέλουμε να φέρουμε και νέες. Άρα, εμείς ξεκάθαρα θα προτείνουμε να συνεχιστούν όλες. Αν αυτό γίνει με άλλη Διοίκηση, ας γίνει. Το θέμα είναι να μη χαθούν. Θέλουμε λοιπόν να διευκρινιστεί πώς αυτές θα συνεχίσουν και πώς θα αναπτυχθούν νέες που είχαμε στα “σκαριά”. Για παράδειγμα με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου θέλαμε μέσω συνεργασίας να εξετάσουμε πώς θα γίνουν πιο “έξυπνοι” οι κάδοι μας”.
-
Το νέο ΔΣ θα είναι 7μελές και ο ορισμός των προσώπων γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Η Σύρος θα εκπροσωπείται;
“Απ΄ ό,τι γνωρίζουμε φυσικά. Αλλά αυτό το κομμάτι θα απαντηθεί μετά και τη σχετική ψηφοφορία στην πρώτη ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Παρασκευής”.
-
Η νέα νομοθεσία προβλέπει και τη μεταφορά της περιουσίας του Φορέα στον νέο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Έχει ξεκινήσει η σχετική καταγραφή;
“Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή της περιουσίας του ΦΟΔΣΑ και των παγίων. Λογικά όλα αυτά θα περάσουν στην Α.Ε.. Θα δούμε βέβαια κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα για μεταφορά κάποιου οχήματος με το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετούνται δράσεις ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η δράση της ανακύκλωσης των ρούχων”.
-
Με φόντο παλαιότερα προβλήματα στην αποκομιδή της ανακύκλωσης την περασμένη θητεία, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει έλεγχος της κάθε εργολαβίας. Θεωρείτε πως ενδεχόμενο πρόβλημα στην αποκομιδή, θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί τάχιστα αν ο έλεγχος είναι σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι Δήμου;
“Έχοντας δείξει την αποτελεσματικότητά του, ο κ. Περιφερειάρχης δεν νομίζω ότι θα άφηνε τον οποιονδήποτε Δήμο να είναι εκτεθειμένος. Προσωπικά δεν θέτω το συγκεκριμένο θέμα ούτε σαν προβληματισμό. Άλλωστε, η εικόνα των νησιών είναι πολύ σημαντική και οι δρόμοι του είναι η “βιτρίνα” τους, οπότε, δεν νομίζω πως θα υπάρξει θέμα στον έλεγχο εργολάβων. Το τελευταίο 8μηνο που είμαστε στη διοίκηση εμείς, δεν έχει προκύψει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Με τον εργολάβο υπάρχει μία καλή συνεργασία, οπότε το ίδιο θεωρώ θα συνεχίσει να ισχύει και όταν ο έλεγχος περάσει σε περιφερειακό επίπεδο. Άλλωστε, αν εμείς είμαστε μέλη του 7μελους Δ.Σ., δεν θα αφήνουμε αναπάντητα τέτοια θέματα”.
-
Σχετικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, στο μακρινό παρελθόν είχε αναφερθεί πως αν κάποια γειτονικά νησιά είχαν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, τότε δεν θα αποκλειόταν η μεταφορά τους στο κύτταρο της Σύρου. Φοβάστε ότι αν η διαχείριση περάσει σε περιφερειακό επίπεδο, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ή όχι;
“Όσο είμαστε εμείς στη διοίκηση δεν έχει τεθεί ζήτημα μεταφοράς από άλλα νησιά. Και δεν νομίζω να γίνει αυτό καθώς ο ΧΥΤΑ έχει συγκεκριμένη περίοδο ζωής κάποιων ετών και αν γινόταν κάτι τέτοιο, αυτομάτως, θα μειωνόταν η ζωή του κυττάρου μας. Θεωρώ πως αν τεθεί τέτοιο ζήτημα θα υπάρχουν αντιδράσεις ή κινήσεις για να μην προχωρήσει αυτό. Πάντως, στη δική μας θητεία, τέτοιο ζήτημα δεν έχει προκύψει”.
-
Με φόντο το έργο που έχετε πραγματοποιήσει ως σήμερα, η κατάργηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης είναι λογικό πως δεν σας χαροποιεί. Είστε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του νέου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ;
“Το θέμα είναι να μην σταματήσουν οι δράσεις. Οι αιρετοί ερχόμαστε και παρερχόμαστε. Δεν είμαστε μόνιμοι σε μία θέση. Τον ΦΟΔΣΑ δεν τον είδαμε σαν καρέκλα, ούτε σαν ταμείο. Σίγουρα η απόφαση ήταν βιαστική. Θα στεναχωρηθούμε όμως αν σταματήσουν οι δράσεις μας καθώς τις έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Ίσως, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας και άλλα νησιά να μπορέσουν να παραδειγματιστούν. Αυτό θα είναι θετικό.
Υπάρχει προβληματισμός για τα θέματα που σας ανέφερα, αλλά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε πρόσωπα που θα είναι μέλη του νέου ΦΟΔΣΑ από την Περιφέρεια, όπως του προέδρου”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δυναμική στροφή στην ανακύκλωση
9 Οκτ. 2019 - 6:20 - “Ο κόσμος να εμπιστευθεί τον Φορέα και την ανακύκλωση”
26 Σεπ. 2019 - 6:20 - Σύρος: O Γιάννη Βρούτσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου
25 Οκτ. 2024 - 9:00 - Σύρος: Στο 6ο Aegean Ball Festival ο Γιάννης Βρούτσης
29 Ιουν. 2024 - 18:59 - “Τα παιδιά της Σύρου έχουν δικαίωμα να αθλούνται με αξιοπρέπεια”
9 Απρ. 2024 - 6:20