Η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ για τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα

  • Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2020 - 12:08

Καθημερινό φαινόμενο είναι τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες να σκοτώνονται ή να σακατεύονται, καταδεικνύοντας ότι οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες και παγίδες θανάτου, ότι η υγεία και η ζωή τους θυσιάζονται προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημέρων στη Σύρο επιβεβαιώνουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλείας. Μέσα σε μερικά 24ωρα έχασαν τη ζωή τους ένας 45χρονος ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του «BLUE STAR CHIOS», ο οποίος μετά από έκτακτη προσέγγιση στο λιμάνι της Σύρου, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ένας 60χρονος εργάτης, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας έπεσε από μεγάλο ύψος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΣΠ Σύρου.  Επίσης χτες τραυματίστηκε ύστερα από πτώση από μεγάλο ύψος ένας 36χρονος, μέλος πληρώματος δεξαμενόπλοιου με σημαία Νήσων Μάρσαλ που βρισκόταν στο ναυπηγείο του Νεωρίου για επισκευαστικές εργασίες.

Δεν πρόκειται για «ατυχή» γεγονότα. Η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει και αυτός οργανωμένα στη διεκδίκηση και πάλη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας.

Η γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των συναδέλφων και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.

Ετικέτες: