Διάσωση και ψηφιακή προβολή των ταφικών μνημείων
- Τρίτη, 16 Ιουνίου, 2020 - 13:01
Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ.Ν.Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αλ.Λεονταρίτη και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Δ.Διακοδημητρίου συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο της “HERMeS” κ.Π.Χατζηγρηγορίου με θέμα την πρόταση που κατέθεσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “HERMeS” προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων - ISD LAB).
Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και προσβάσιμου (δωρεάν) από όλους ψηφιακού μουσείου των εξαιρετικής αισθητικής αξίας ταφικών μνημείων του νεκροταφείου της Ερμούπολης Σύρου. Ο στόχος είναι διττός: από τη μία να προστατευθούν τα μνημεία με την ψηφιακή τρισδιάστατη αποτύπωσή τους με απόλυτη ακρίβεια (1cm), και από την άλλη να υπάρχει ενημέρωση του κοινού για την ιστορία των μνημείων αλλά και εκπαίδευση της νεότερης γενιάς ως προς τη μεθοδολογία διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αν η πρόταση χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ, θα επιτευχθούν σημαντικά βήματα για τη διάσωση των Ταφικών Μνημείων όπως η δημιουργία αποτυπώσεων των ταφικών μνημείων που θα χρησιμοποιηθούν σε μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης, η διαδικτυακή προσβασιμότητα από όλους στα ταφικά μνημεία, η εκπαιδευτική χρήση των ψηφιακών τρισδιάστατων εκθεμάτων σε σχολεία εντός και εκτός Σύρου, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την κατάσταση των μνημείων, η ενίσχυση περαιτέρω δημιουργικών δράσεων με βάση τα ψηφιακά αντικείμενα και τέλος η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε σύγχρονη μεθοδολογία καταγραφής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ομάδα Έργου αποτελείται από επτά (7) επιστήμονες εξειδικευμένους στην πολιτιστική κληρονομιά και στην τεχνολογία, οι οποίοι προέρχονται από την “HERMeS” και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (θα εργαστούν χωρίς αμοιβές στο έργο). Παράλληλα, μία ομάδα πέντε (5) επαγγελματιών θα συνεργαστεί μαζί τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πυρήνας καινοτομίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στο θέμα της ψηφιακής αποτύπωσης μνημείων. Τέλος, 30 νέοι επιστήμονες (κάτω των 30 ετών) θα συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας του Εικονικού Μουσείου των Ταφικών Μνημείων, σε μορφή επιμόρφωσης, με στόχο να εκπαιδευτούν σε τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτό η γνώση θα μεταφερθεί και θα εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία στη χώρα μας.
Η πρόταση σήμερα είναι υπό αξιολόγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος, η “HERMeS” και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ευελπιστούν ότι σύντομα θα χρηματοδοτηθεί, θα υλοποιηθεί και θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Διαβατήριο” για την ψηφιακή αποτύπωση όλων των ταφικών μνημείων
15 Οκτ. 2024 - 6:20 - Αρχίζει η “αναγέννηση” των ταφικών μνημείων
23 Σεπ. 2024 - 6:20 - Σε “ράγες” υλοποίησης η αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων
25 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια και σώθηκε η χρηματοδότηση
24 Μαΐου. 2024 - 6:19 - Τέλος χρόνου για παιδικούς σταθμούς και ταφικά μνημεία
8 Μαΐου. 2024 - 6:18