Αναμονή στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη συνέχιση των εργασιών στο στάδιο Πευκακίων, μετά από παρέμβαση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Παύση μέχρι τη λήψη οδηγιών για τα αρχαία ευρήματα

Δεν αποκλείεται η μετακίνηση και η διατήρησή τους σε χώρο εντός του αθλητικού χώρου

Συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την προσωρινή παύση των εργασιών ανακατασκευής στο στάδιο των Πευκακίων, μετά από τη διαπίστωση αρχαίων ευρημάτων κάτω από τις κερκίδες του αθλητικού χώρου, για τα οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένει οδηγίες από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, η εν λόγω παύση δεν θα μπλοκάρει την εξέλιξη του έργου, καθώς από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας – σε προφορικό επίπεδο αρχικά – δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το έργο αναβάθμισης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, αμέσως μόλις καταλήξουν οι αρμόδιοι, στον τρόπο διαχείρισης αυτών των αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως διαπιστώθηκε μέρος αρχαίου τείχους της Σύρου κάτω από τις κερκίδες που έχουν καθαιρεθεί από τον εργολάβο, το οποίο δεν αποκλείεται να απαιτηθεί να μεταφερθεί και να παραμείνει σε κατάλληλο σημείο εντός του αθλητικού χώρου.

Το παραπάνω σενάριο όμως, μένει να αξιολογηθεί τελικώς από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου, τα ευρήματα να προστατευθούν μέχρι και την εκτέλεση του έργου.

Δεν τινάζεται στον αέρα το έργο

“Αυτή τη στιγμή το έργο δεν συνεχίζει. Με την έναρξη της υλοποίησης του έργου βρέθηκαν κάποιες πέτρες διάσπαρτες κάτω από το τμήμα των κερκίδων που ενδεχομένως κάποτε να αποτελούσαν μία συνέχεια του ρωμαϊκού τείχους – δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα ακόμη αυτό – και ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι” τόνισε προς την εφημερίδα ο κ. Αληφραγκής, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η ενημέρωση έγινε από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας.

“Ενημερώθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να μας καθοδηγήσει πώς θα διαχειριστούμε το θέμα. Έχουμε στείλει επίσημο έγγραφο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και περιμένουμε οδηγίες όσον αφορά τη διαχείριση των συγκεκριμένων ευρημάτων. Η Υπηρεσία μας ενημέρωσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς αν συνεχίζαμε χωρίς να ενημερώσουμε, δεν αποκλείεται να προέκυπταν καταγγελίες και να είχαμε μπροστά μας προβλήματα που θα τίναζαν το έργο στον αέρα”.

Μετά τα παραπάνω και στην ερώτηση πότε αναμένει ενημέρωση ο Δήμος, για να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά το πολυσυζητημένο έργο, υπήρξε φειδωλός στις δηλώσεις του. “Απ' όσα μας είπε προφορικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα μας απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, σχετικά σύντομα”. Μάλιστα ο ίδιος αναφορικά με τη διαχείριση αυτών των πέτρινων μερών, συμπλήρωσε πως, “Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μας πει να τα τοποθετήσουμε κάπου μέσα στο στάδιο.

Περιμένουμε οδηγίες”.

Τέλος, στην ερώτηση αν αυτή η εξέλιξη θα μπλοκάρει το έργο, ο ίδιος επανέλαβε πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. “Μας είχαν πει ότι θα είναι σύντομος ο χρόνος κατά τον οποίο θα πάρουμε απαντήσεις. Μάλιστα χαρακτηριστικά είπαν, πως, θα προχωρήσουμε, αλλά χρειάζεται να γίνει μία διαχείριση προηγουμένως γι αυτά τα ευρήματα”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως η Τεχνική Υπηρεσία “είναι σε επικοινωνία με τον εργολάβο, καθώς οι εργάτες είχαν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούσαν σε καθαιρέσεις κλπ.”.

Το σύνολο των παρεμβάσεων

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, ακολουθούν οι εργασίες της σχετικής μελέτης – όπως είχαν αναφερθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”: α. Ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων των αθλημάτων στίβου, δηλαδή των αγωνισμάτων δρόμου, της σφαιροβολίας, του άλματος εις ύψος και του άλματος εις μήκος, γεγονός που θα επιφέρει την αναβίωση των παγκυκλαδικών αγώνων στίβου στο χώρο. β. Η καθαίρεση και ανακατασκευή των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του γηπέδου, γ. Η καθαίρεση και ανακατασκευή της εισόδου (κοινού – οχημάτων) επί της οδού Γυμναστηρίου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, δ. Η καθαίρεση δύο κτισμάτων (γκισέ εισιτηρίων – κτίριο γραφείων), τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 8/2017 “έκθεση επικίνδυνου κτίσματος” της Δ.νσης Υ. Δόμησης, ε. Η ανακατασκευή του γηπέδου, στ. Η κατασκευή νέων κερκίδων στο πλάι του γηπέδου μπάσκετ, ζ. Η επισκευή του κτιρίου των παλαιών αποδυτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και η. Η αποξήλωση και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στη βόρεια – νότια και ανατολική περίφραξη του γηπέδου.

Ειδικότερα για τον αγωνιστικό χώρο (κονίστρα 4.700 μ2) έχουν προβλεφθεί: “α. Στίβος 5 διαδρόμων 200 μ. επιστρωμένος με ελαστικό τάπητα. Η κύρια ευθεία του στίβου θα επεκτείνεται πέραν των ημικυκλίων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των αγωνισμάτων δρόμου των 100 μ. β. 1 εγκατάσταση άλματος εις ύψος, γ. 2 εγκαταστάσεις άλματος εις μήκος, δ. 2 εγκαταστάσεις ρίψεως σφαίρας”. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται να τοποθετηθεί προκατασκευασμένος χλοοτάπητας και προβλέπεται η διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας από συνθετικό δάπεδο (τάπητας – ταρτάν). Πρέπει να σημειωθεί πως, “η απορροή των ομβρίων από τον συνθετικό τάπητα του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται μέσω καναλιού απορροής, που θα κατασκευαστεί όπως προβλέπεται από τα σχέδια της μελέτης”. Επίσης, “η απορροή των όμβριων από τον χλοοτάπητα του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται μέσω νέου αποστραγγιστικού δικτύου (τύπου ψαροκόκαλο) που θα κατασκευαστεί.

Σχετικά με τις κερκίδες: Αναφορικά με τις ανατολικές κερκίδες, προβλέπεται στην μελέτη “η καθαίρεση και ανακατασκευή τους”, όπως αναλόγως και η ανακατασκευή της εισόδου “ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες”. Σημειώνεται δε, πως, “για τη δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ και την άνετη πρόσβαση του κοινού θα καθαιρεθεί το κτίσμα του γκισέ εισιτηρίων, εμβαδού 6.50 μ2 πλαγίως της εισόδου”.

Για το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Η σημερινή του κατάσταση το καθιστά μη λειτουργικό. Ιδιαιτέρως η κακή κατάσταση του δαπέδου του, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους χρήστες”. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, “προβλέπεται η ανακατασκευή του δαπέδου, η καθαίρεσή των υφισταμένων κτιρίων γραφείων εμβαδού 56,39 μ2 και η κατασκευή νέων κερκίδων μήκους 24 μέτρων κατά μήκος του γηπέδου μπάσκετ”.

Τέλος, για τον χώρο των αποδυτηρίων που βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του γηπέδου, αναφέρονται τα παρακάτω στην τεχνική έκθεση: “Πρόκειται για ένα τρίχωρο ισόγειο κτίσμα συνολικού εμβαδού 68,91 μ2, το οποίο διαρθρώνεται από αποδυτήρια, 2 μικρές αποθήκες και χώρους υγιεινής. Η σημερινή του κατάσταση παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και η επισκευή και αναδιάρθρωση τους είναι επιβεβλημένη, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους χρήστες του χώρου. Σύμφωνα με τη μελέτη (και το σχέδιο 6) θα διαμορφωθούν χώροι αποδυτηρίων αντρών και γυναικών, WC για το κοινό και το κυλικείο. Εξωτερικά του κυλικείου θα κατασκευαστεί ξύλινη πέργκολα.”.