Απορρίπτουν την τηλεδιάσκεψη στις συνεδριάσεις
- Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 17 Ιουν. 2020 - 19:00
Παντελής αδυναμία ανάπτυξης ευέλικτης λειτουργίας όσον αφορά τις συνεδριάσεις του ανώτατου αποφασιστικού συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή, η οποία απέρριψε την επιλογή της τηλεδιάσκεψης για την πρόοδο του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και σήμερα, που ακόμη πρέπει να ακολουθούνται οι Υπουργικές οδηγίες ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.
Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις (μέσω mail) που επιλέχθηκαν από τη Δημοτική Αρχή κατά το διάστημα της εξέλιξης του κορωνοϊού και στη χώρα μας, εμπόδισαν τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη διαλογικής συζήτησης ανάμεσα στα μέλη του και μάλιστα σε μία περίοδο, κατά την οποία η διατύπωση αλλά και η σύνθεση απόψεων, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν – ίσως - στην καλύτερη δρομολόγηση θεμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.
Αν κι εν έτει 2020 μικρότεροι νησιωτικοί Δήμοι από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και με διαφορετικές δυνατότητες σε επίπεδο υποδομής, έχουν πραγματοποιήσει συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης (ενδεικτικά η Σίφνος, η Πάρος και η Μύκονος), δυστυχώς, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει επιδείξει αδυναμία όσον αφορά στον συγχρονισμό της με τις σημερινές έκτακτες καταστάσεις.
Με αφορμή μάλιστα το περιεχόμενο της νέας πρόσκλησης για τη χθεσινή – δια περιφοράς – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προωθήθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Κεράνη προκειμένου να πάρει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα συνεδριάζει το συλλογικό όργανο στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, η Δημοτική Αρχή επιλέγει πλέον να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών στο θέατρο “Απόλλων”, καθώς σε αυτόν τον χώρο, τα μέλη της θα μπορούν να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις όπως ορίζει η νομοθεσία, στη “σκιά” της πανδημίας.
Ωστόσο, αν και η ίδια νομοθεσία από το Υπουργείο παρέχει τη δυνατότητα να επιλεγεί ο τρόπος της τηλεδιάσκεψης, για μία ακόμη φορά αυτός απορρίπτεται, ενώ στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, δεν θα μπορούν να παρίστανται εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ για να καλύψουν άμεσα τα θέματα και να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία για υποθέσεις του νησιού.
Σημειώνεται πως ο Γιάννης Κεράνης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι από την επόμενη συνεδρίαση θα υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης των συζητήσεων μέσω live streaming, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των πολιτών και των δημοσιογράφων.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις του ίδιου, ο οποίος εξηγεί τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, αναφορικά με το οποίο έχει δεχθεί κι έντονη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Αξίζει μόνον να υπενθυμιστεί πως, ο Δήμος μέχρι και πριν την πανδημία δεν διέθετε υποδομή για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων, αφού δεν είχε γίνει καμία σχετική πρόβλεψη ούτε κατά την περασμένη θητεία, ωστόσο, αφήνεται στην κρίση των αναγνωστών το δεδομένο της αδυναμίας πραγματοποίησης τηλεδιασκέψεων στο εξής, με φόντο δε τον φόβο για έναν νέο κύκλο πανδημίας το επόμενο διάστημα, οπότε και δεν αποκλείεται να επιβληθούν – ενδεχομένως – ξανά απαγορεύσεις στις μετακινήσεις πολιτών, άρα και δημοτικών συμβούλων.
Μετακομίζουν... στον ιστορικό “Απόλλωνα” για τις αποστάσεις
Αναφορικά με το θέμα της χθεσινής – δια περιφοράς – συνεδρίασης το οποίο αφορούσε την επιλογή του χώρου στον οποίο θα συνεδριάζει πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τη λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, ο Γιάννης Κεράνης εξήγησε τα εξής: “Αυτή είναι μία πρόσκληση για να πάρουμε την έγκριση των μελών και να γίνει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στο θέατρο “Απόλλων””. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, η επόμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου του Δήμου “θα γίνει δια ζώσης, κεκλεισμένων των θυρών και ρωτήσαμε το Υπουργείο δεν θέλει ούτε δημοσιογράφους”. Υποστήριξε μάλιστα πως “θα είναι μόνον ο Δήμαρχος, οι σύμβουλοι και ο γραμματέας και σε αυτή τη συνεδρίαση της Δευτέρας στο θέατρο καταφέραμε να έχουμε live streaming”.
Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους επιλογής του ιστορικού χώρου, για τον οποίο μάλιστα έχει πολλάκις υποστηριχθεί ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ολοένα και λιγότερο για να προστατευθεί, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος, δίνοντας απάντηση και για το αν εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια όπως για παράδειγμα το Πνευματικό Κέντρο.
“Δεν είχαμε δυνατότητα για live streaming στο Πνευματικό Κέντρο. Μάλιστα από το θέατρο “Απόλλων” για το live streaming θα μας βοηθήσει δωρεάν η εταιρεία που κάνει live streaming στις παραστάσεις όπερας. Επικοινωνήσαμε μαζί τους με έγγραφο και μας απάντησε πως θα βοηθήσει” ανέφερε ενώ πρόσθεσε .
“Προβλήματα καταγραφής των πρακτικών στην τηλεδιάσκεψη”
Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την επιλογή των – δια περιφοράς – συνεδριάσεων και τον μοιραίο αποκλεισμό των ΜΜΕ από αυτές, καθώς όμως και την απαγόρευση ανάπτυξης διαλόγου ανάμεσα στους συμβούλους για διάφορα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στις σχετικές συνεδριάσεις.
Ειδικότερα, για το πρώτο ζήτημα τον αποκλεισμό των ΜΜΕ, ο ίδιος ανέφερε: “Σε αυτό διαφωνώ. Επειδή τα θέματα και οι αποφάσεις είναι στη διάθεση των ΜΜΕ. Όποιος επιθυμούσε μπορούσε να αναδείξει όποιο θέμα ήθελε. Στέλναμε προσκλήσεις”. Ωστόσο, για το σοβαρό ζήτημα της μη συζήτησης των θεμάτων ανάμεσα στους αιρετούς, ο ίδιος περιορίστηκε στο να συμφωνήσει με σχεδόν μονολεκτική τοποθέτησή του. “Αυτό ναι” ανέφερε χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας παρακάτω το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την απόρριψη των τηλεδιασκέψεων.
“Με αυτό το θέμα έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Υπήρχαν δύο τρόποι να συνεδριάζουμε. Ο ένας ήταν δια περιφοράς και ο άλλος ήταν μέσω τηλεδιάσκεψης. Η τηλεδιάσκεψη στην αρχή είχε θέματα απομαγνητοφώνησης, θέματα καταγραφής κ.α.. Επιλέξαμε τον τρόπο δια περιφοράς ώστε να έχουμε γραπτά την άποψη του καθενός” δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, αν και “η πλατφόρμα (του Υπουργείου) αναβαθμίστηκε προς το τέλος (της πανδημίας), τον Μάιο και μας έστειλε το Υπουργείο έγγραφο, με το οποίο μας ενημέρωνε σχετικά πως από εδώ και πέρα θα μπορείτε να κάνετε και άμεση καταγραφή των πρακτικών ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα μετά στην απομαγνητοφώνηση”, ωστόσο, όπως πρόσθεσε παρακάτω, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε ξανά.
“Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι όντως μπορούμε να κάνουμε τηλεδιάσκεψη. Στο τέλος Μαΐου όμως, άλλαξε ξανά ο νόμος και μας ενημέρωσαν ότι μπορούν να γίνουν πλέον συνεδριάσεις δια ζώσης αρκεί να τηρούνται οι απαιτούμενες υγειονομικές προϋποθέσεις”.
Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “Εμείς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν έχουμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις”. Οπότε συμπλήρωσε πως, “ξεκινήσαμε την αναζήτηση χώρων”, λέγοντας παρακάτω τα εξής: “Στην αρχή σκεφτήκαμε το Επιμελητήριο, όμως επειδή δεν είναι δικός μας χώρος, πιθανά να έπρεπε να μπούμε σε μία διαδικασία αντιμισθίας η οποία είναι και χρονοβόρα. Καταλήξαμε στο θέατρο “Απόλλων”. Εκεί θα μπορεί να γίνει και live streaming και άνετα θα μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά όποιος θέλει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου”.
Με φόντο τα παραπάνω, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει μάλιστα πως, “το ότι κάποιοι επέμεναν εμμονικά να γίνει τηλεδιάσκεψη ενώ εμείς είχαμε επιλέξει τουλάχιστον στα πρώτα συμβούλια στη διάρκεια της πανδημίας, τη δια περιφοράς συνεδρίαση, να ξέρουν πως αυτός ήταν ένας από τους δύο νόμιμους τρόπους”. Ο πρόεδρος μάλιστα υπογράμμισε πως, “Πολλοί Δήμοι έκαναν τηλεδιάσκεψη και άλλοι Δήμοι μεγάλοι έκαναν συνεδριάσεις δια περιφοράς”.
Μικρότεροι Δήμοι προσπέρασαν σε αντανακλαστικά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης
Σχετικά με την παρατήρηση από πλευράς εφημερίδας πως μικρότεροι Δήμοι από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κατάφεραν και πραγματοποίησαν συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως επίσης και αρκετά Λιμενικά Ταμεία του νομού έπραξαν το ίδιο, ο κ. Κεράνης επέμεινε στο πρόβλημα της καταγραφής των πρακτικών.
“Εξήγησα ότι το βασικότερο πρόβλημα της τηλεδιάσκεψης ήταν η καταγραφή. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε σωστή καταγραφή των πρακτικών. Οπότε αυτό και μόνον για εμάς ήταν αρνητικό.
Άλλωστε, δεν θα θέταμε προς συζήτηση σοβαρά θέματα σε αυτό το δίμηνο της πανδημίας και ήταν κάτι που το είχα πει εξ αρχής” υποστήριξε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν αποκλείεται ορισμένοι αιρετοί να δυσκολεύονταν όσον αφορά τη συμμετοχή τους μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.
“Επίσης, κάποιοι συνάδελφοι – και δεν θα πω ονόματα – από όλες τις παρατάξεις, πιθανά δεν θα ήταν και καλοί χειριστές των υπολογιστών ώστε να μπορούν να μπουν. Οπότε, όλο αυτό το θέμα προϋπέθετε μία υποδομή, μία εκπαίδευση ενώ υπήρχε πρόβλημα στα πρακτικά”. Αφού επανέλαβε τα παραπάνω, πρόσθεσε πως όσον αφορά τις διαφωνίες των αιρετών επί ορισμένων εισηγήσεων, “οι όποιες αντιρρήσεις είχε η μειοψηφία έχουν καταγραφεί μέσω των mail κι έχουν καταγραφεί στην απόφαση”.
“Ταλαιπωρηθήκαμε με το 1/3 του προσωπικού μάχιμο”
Όσον αφορά στην ανατροπή που προκάλεσε η πανδημία στον προγραμματισμό κάθε Δήμου, ο κ. Κεράνης ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος με την ατζέντα των θεμάτων που έχουν συζητηθεί ως σήμερα και κατά το δίμηνο του κορωνοϊού στις δια περιφοράς συνεδριάσεις, υποστήριξε τα εξής: “Συζητιούνται τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν και είναι από τελεσίδικες αποφάσεις του Υπουργείου ή νόμους ή οδηγίες. Ό,τι μπορούσαμε τα περάσαμε. Για παράδειγμα τα μειωμένα τέλη και τις ελαφρύνσεις. Ήδη αυτά είναι στην Αποκεντρωμένη για έγκριση”.
Θέλησε να προσθέσει όμως, πως, “περνούσαμε αυτές τις εισηγήσεις που ερχόντουσαν από τις Υπηρεσίες, οι οποίες Υπηρεσίες πολλές φορές δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στο 100%” και αυτό σύμφωνα με όσα υπενθύμισε: “όχι επειδή οι υπάλληλοι βαριούνται ή δεν είχαν θέματα, αλλά επειδή ο νομοθέτης τους έδωσε το δικαίωμα από μία Υπηρεσία να πηγαίνει ένας με φυσική παρουσία, ένας με τηλεφωνική και άλλοι δύο να κάθονται σπίτι τους για τον περιορισμό της διασποράς”. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανέλαβε σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβει ο καθένας υπόψιν του και να δει ότι ένα δίμηνο ταλαιπωρηθήκαμε με το 1/3 του προσωπικού μάχιμο”.
Ο δημότης περιμένει ευελιξία από τον Δήμο
Στη θέση πως ο κάθε δημότης περιμένει από τον Δήμο ευελιξία όσον αφορά στη λειτουργία του απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις, ώστε να προχωρούν θέματα για τον τόπο σε κάθε πεδίο, η απάντηση του κ. Κεράνη ήταν η ακόλουθη επί συγκεκριμένων θεμάτων: “Αφού δεν έχει βγει ακόμη το καθεστώς για τα πολιτιστικά, πώς θα φέρουμε θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων; Τώρα άνοιξαν οι αθλητικοί χώροι, πώς θα φέρουμε αθλητική εκδήλωση; Στα τουριστικά, δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν υπάρχουν δρομολόγια, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, πώς θα κάνεις τουριστικό πλάνο για διαφήμιση; Είναι μερικά πράγματα για τα οποία πρέπει πρώτα να έχουμε τις προϋποθέσεις. Για παράδειγμα να κάνουμε τουριστική διαφήμιση και προβολή πού; Στον κόσμο που δεν κυκλοφορεί; Δεν είναι λίγο ειρωνικό; Ο κόσμος χανόταν, έπαιρνε επιδόματα και δεν είχε χρήματα και εμείς να λέμε η Σύρος το νησί των διακοπών;”.
Παρά τον ανωτέρω σχολιασμό του βέβαια, τόνισε πως, “Τώρα θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε ταχύτητες” γνωστοποιώντας πως, “Ήδη θα έρθει την επόμενη Δευτέρα ένα καλό θέμα Τουριστικής Επιτροπής για μία συνεργασία με κρατικό φορέα τουριστικής προβολής. Το κάθε θέμα θα προχωρήσει βήμα βήμα”. Υποστήριξε μάλιστα πως για να βαδίζει ο Δήμος με σταθερότητα, “πρέπει να κάνει και μία εκτίμηση, για να ξέρει τη ζημιά που έχει και να προχωρά”.
Κεκλεισμένων των θυρών μέχρι το “πράσινο φως” από το Υπουργείο
Στην ερώτηση αν οι συνεδριάσεις θα γίνονται στο θέατρο “Απόλλων” μέχρι και τη λήξη των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού, απόφαση την οποία θα λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Κεράνης απάντησε καταφατικά: “Ναι. Είναι σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία. Επικοινωνήσαμε και με μεγάλους Δήμους και όλοι θα το κάνουν όπως εμείς σε μεγάλους χώρους ή αμφιθέατρα. Συζητήσαμε με μεγάλους Δήμους”.
Ο ίδιος ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά και με σχόλια που υποστήριζαν πως η Δημοτική Αρχή επέλεξε τις δια περιφοράς συνεδριάσεις και όχι την τηλεδιάσκεψη για να αποφύγει για ένα διάστημα την κριτική από αιρετούς.
Καυστικός στην απάντησή του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε τα εξής: “Πολιτική μέσω facebook και instragram δεν γίνεται. Όποιος θέλει να στείλει έγγραφο. Είδα συμβούλους να γράφουν για θέματα απορριμμάτων σε περιοχές του νησιού και ότι ο Δήμος δεν συνεδριάζει για να λύνονται θέματα. Δηλαδή, χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρεις τηλέφωνο την Υπηρεσία Καθαριότητας και να αναφέρεις το θέμα; Δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι Υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν είναι ενεργές και όποιος θέλει απευθύνεται σε αυτές. Είναι πολύ σημαντικό αυτό” δήλωσε καταλήγοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προκαλεί αλγεινή εντύπωση
16 Δεκ. 2024 - 6:19 - Έντονος προβληματισμός και δυσφορία
10 Οκτ. 2024 - 6:20 - “Προς το παρόν δεν έχουμε δει όραμα από τη Δημοτική Αρχή”
31 Ιουλ. 2024 - 6:19 - Δέκα μέρες πριν το καλοκαίρι η έγκριση τουριστικού πλάνου
22 Μαΐου. 2024 - 6:19 - Ένα βήμα πιο κοντά
2 Μαρ. 2023 - 6:20