Απαιτείται να επιταχύνουν τον βηματισμό τους ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου για να μη χαθεί η χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ

Με ρυθμούς χελώνας για το open mall στη Σύρο

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του open mall στην Ερμούπολη παρουσιάζεται από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, καθώς από τον χρόνο έγκρισης της χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ μέχρι και σήμερα, δεν έχει προκύψει καμία εξέλιξη, παρά το γεγονός πως συμπληρώθηκε ένα ολόκληρο έτος.

Τελευταία αναφορά στο σημαντικό θέμα της υλοποίησης ενός έργου αναβάθμισης των εμπορικών οδών της Ερμούπολης είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και ο Δήμος έχοντας εντάξει τη χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του, όφειλε να έχει συμπορευθεί με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου προκειμένου να οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις που επιθυμεί να γίνουν στο ιστορικό κέντρο για να αναθέσει την εκπόνηση της απαραίτητης αρχιτεκτονικής μελέτης.

Αν και η προώθηση του έργου με τίτλο Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – τουλάχιστον για την περίπτωση της Σύρου – προϋποθέτει και έναν μεγάλο κύκλο γραφειοκρατίας, καθώς απαιτούνται μεταξύ άλλων νομιμοποιήσεις προσόψεων εμπορικών καταστημάτων, όπως και αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, προκαλεί ποικίλα σχόλια το γεγονός πως μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της προώθησης του πολυσυζητημένου open mall.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ αποτελεί τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου για τη Σύρο, το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020” και είχε διεκδικηθεί κατά την περασμένη θητεία.

Β. Αλεξανδρίδης: Τελικές προτάσεις στον Δήμο μέχρι τέλος Ιουνίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλη Αλεξανδρίδη, έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες καταστηματάρχες (98) να καταθέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα τις προτάσεις τους αναφορικά με τις παρεμβάσεις που κρίνουν απαραίτητες να προωθηθούν στις εμπορικές οδούς της πόλης, ώστε συγκροτημένα πλέον, να υπάρξει ένα τελικό σχέδιο παρεμβάσεων από κοινού με τον Δήμο, με σκοπό την προώθηση του έργου.

“Έκανε μία κλειστή συνάντηση ο Δήμος και με ενημέρωσαν για συγκεκριμένα πράγματα. Βρισκόμαστε στο στάδιο που ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσει η μελέτη, οι αδειοδοτήσεις. Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουμε καταθέσει στον Δήμο τις προτάσεις μας για τις οδούς από τις οποίες θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία” σχολίασε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχαμε εντάξει σχεδόν όλο το κέντρο”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε χθες, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, “Θα επικοινωνήσουμε με όλα τα μέλη μας και θα ζητήσουμε τις προτάσεις τους. Ο κάθε ένας που συμμετέχει πρέπει να διατυπώσει την πρότασή του για να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άρα, θα πρέπει να δούμε σε ποιες οδούς θα γίνει η ανάπλαση, ώστε να συναντηθούμε με τον Δήμο και να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις από κοινού. Θα πρέπει να βρούμε ένα γραφείο υλοποίησης της μελέτης από κοινού με τον Δήμο”.

Δεν έχουμε περιθώριο για χάσιμο χρόνου”

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που οφείλουν να κάνουν οι έμποροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε: “Θα πρέπει να γίνουν νομιμοποιήσεις με έξοδα του ιδιοκτήτη καθώς μη νομιμοποιημένη πρόσοψη δεν μπορεί να πάρει χρηματοδότηση. Έχουμε αναφέρει πως θα πρέπει να ελεγχθούν τα τοπογραφικά και τα σχέδια των καταστημάτων από τον αρχιτέκτονα που θα προσλάβουμε. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατική δουλειά ώστε να δούμε τί είναι νομιμοποιημένο και τί όχι”. Αφού κατέστησε σαφές μάλιστα, πως, οι καταστηματάρχες οφείλουν να προχωρήσουν το κομμάτι που τους αναλογεί για την αναβάθμιση των προσόψεών τους, πρόσθεσε πως, “Το πρόγραμμα λήγει τον Νοέμβριο του 2023. Το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί υλοποιημένο και να έχει πληρωθεί” και ως εκ τούτου, “Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε χρόνο”.

Σχετικά δε με τον χρόνο που χάθηκε μέχρι στιγμής, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει τα εξής: “Όταν έγιναν εκλογές και έχασε η προηγούμενη Δημοτική αρχή παράτησε τα μολύβια. Μετά με τη νέα Δημοτική Αρχή κάναμε συνάντηση τον Δεκέμβριο ώστε να ενημερωθούν. Χάσαμε έναν χρόνο. Είμαι ανήσυχος και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος”.

Ουσιαστική αναβάθμιση

Δεδομένου του ύψους της χρηματοδότησης που αφορά τόσο σε αναβαθμίσεις προσόψεων των εμπορικών καταστημάτων, όσο και σε παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε δημόσιες οδούς, ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε να τονίσει πως θα πρέπει να υπάρξει στόχευση σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς ποιες κατά την προσωπική θεώρησή του είναι κάποιες από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις, υπήρξε σαφής: “Η Τεχνική Υπηρεσία φαίνεται πως έχει συμπεριλάβει την αλλαγή του οδοστρώματος στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη. Αυτό θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει γιατί θα βάλει τα καταστήματα σε μία ταλαιπωρία και μάλιστα σε τέτοια περίοδο που οικονομικά είναι δύσκολη. Όμως, συμφωνούμε να φύγουν οι ακαλαίσθητες ράμπες και να γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Συμφωνούμε στην ανάγκη ενίσχυσης φωτισμού του πεζόδρομου και επίσης, θεωρούμε απαραίτητες και κάποιες άλλες ήπιες παρεμβάσεις στον πεζόδρομο”.

Πέραν των ανωτέρω, εστίασε και στον δρόμο της παραδοσιακής αγοράς της Ερμούπολης, λέγοντας τα εξής: “Την ουσιαστική αναβάθμιση την χρειάζεται η οδός Χίου. Δηλαδή χρειάζεται στέγαστρα, προσόψεις για τα καταστήματα. Θα πιέσουμε να υλοποιηθεί και η αναβάθμιση των δημοτικών wc στην οδό Πελοποννήσου”. Κληθείς να σχολιάσει αν θα επιμείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προς τον Δήμο για την απομάκρυνση των καραβόπανων και την κατασκευή στεγάστρων, υπήρξε σαφής: “Θέλουμε να γίνει μία ήπια παρέμβαση για τα στέγαστρα με κατάλληλα υλικά, ώστε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπ. Πολιτισμού. Τη δαπάνη για τα στέγαστρα δεν μπορεί να την καλύψει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου. Αυτή η συζήτηση θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ξέρουμε τί θα προκύψει με τα στέγαστρα της αγοράς. Είναι μία παρέμβαση, ένα έργο που θα αναβαθμίσει την οδό Χίου και θα λύσει προβλήματα (πχ. νερό βροχής)”.

Σχετικά με το σοβαρό θέμα, εκτίμησε δε, πως, “Θεωρώ πως αν δεν γίνει τώρα το έργο για τα στέγαστρα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει στο μέλλον. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη δαπάνη του Δήμου”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρώτο τμήμα του δρόμου της οδού Σταματίου Πρωίου. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε: “Θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για την οδό Σταματίου Πρωίου (μέχρι οδό Κέας – στενό Αθυμαρίτη). Υπάρχει μία συζήτηση με την Τεχνική Υπηρεσία μήπως γίνει μία διαπλάτυνση πεζοδρομίων και υπάρχουν εσοχές για φορτοεκφορτώσεις”.

Να μην χαθεί η χρηματοδότηση

Ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε να σημειώσει πως στο κομμάτι της υλοποίησης θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα ο Δήμος ώστε να ακολουθήσουν οι έμποροι, καθώς στην περίπτωση που η δημοτική πλευρά δεν μπορέσει να ανταποκριθεί, να μην προκύψει κόλλημα με τη χρηματοδότηση και προκύψει επιβάρυνση των καταστηματαρχών. Ως εκ τούτου, σημείωσε, πως, δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ώστε να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση.

“Είμαι σε επαφή και με το Υπ. Ανάπτυξης και πρέπει ο Δήμος να προηγηθεί με τα έργα του και να ακολουθήσουν οι έμποροι. Αν τυχόν προηγηθούμε σε κάποια έργα και δεν προχωρήσει ο Δήμος, θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Αυτά τα έχω εξηγήσει στον Δήμο” υποστήριξε ο κ. Αλεξανδρίδης, λέγοντας παράλληλα πως, “Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία. Είχαμε κάνει επαφή τον Φεβρουάριο και μας βρήκε ο κορωνοϊός και τα παρατήσαμε όλα. Είμαστε πίσω. Το έργο, η χρηματοδότησή του έχει εγκριθεί πριν από έναν χρόνο και δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες”.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, εξήγησε πως, “Μέχρι το τέλος του μήνα θα δώσουμε στον Δήμο τις προτάσεις μας και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρουμε από κοινού μέχρι το τέλος του μήνα ή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου για να προχωρήσουμε”.

Μ. Αληφραγκής: Ο Εμπορικός Σύλλογος να προχωρήσει τις διαδικασίες που τον αφορούν

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής αναγνώρισε πως η προσπάθεια δεν έχει προχωρήσει καθόλου, σημειώνοντας όμως πως, το μεγαλύτερο κομμάτι στις απαιτούμενες διαδικασίες πρέπει να το προωθήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου καθώς αφορά στο θέμα των νομιμοποιήσεων προσόψεων καταστημάτων και γενικότερα στην προετοιμασία των καταστηματαρχών.

“Είχε κατατεθεί μία πρόταση για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου και από τότε που είχε κατατεθεί μέχρι σήμερα, δεν έχει ωριμάσει καθόλου. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ωρίμανσης αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, γιατί πρέπει να κάνουν μία σειρά διαδικασιών, όπως να έχουν συναινέσεις από τους ιδιοκτήτες, να νομιμοποιήσουν αυθαιρεσίες αν υπάρχουν.

Ο Δήμος έχει περισσότερο υδραυλικά έργα, όπως για παράδειγμα την αποχέτευση στην οδό Χίου, διαμόρφωση πεζοδρομίων κ.α.”. Θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, “Παρότι έχουμε κάνει δύο συναντήσεις μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει ευοδωθεί και σκεφτόμαστε την επόμενη εβδομάδα, να γίνει μία συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο ώστε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε επειδή αν το καθυστερήσουμε πάρα πολύ, υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί αυτό το έργο”.

Σχολίασε ακόμη πως, “Το κομμάτι του Εμπορικού Συλλόγου σε καμία περίπτωση δεν θα το κάνει ο Δήμος και ούτε κι έχει τη δυνατότητα να το κάνει όταν έχει να “τρέξει” ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Θα πρέπει να βρουν έναν μελετητή για να τους προχωρήσει αυτό το κομμάτι”, διευκρινίζοντας πως σήμερα, η όλη διαδικασία έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο.

Άμεσα νέα συνάντηση

“Πρέπει να προχωρήσουν και το δικό τους κομμάτι, όσον αφορά τις όψεις, τις διαμορφώσεις και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση των ιδιοκτητών. Δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις αν ο ιδιοκτήτης αρνείται” επανέλαβε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας παρακάτω πως, “Θα υπάρξει συνάντηση με την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για να καταλήξουμε, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και να δούμε τί θα κάνουμε”.

Ο κ. Αληφραγκής εξήγησε δε, πως, “Είχαν γίνει κάποιες προτάσεις προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα το έργο, το οποίο μιλούσε για ισοπέδωση του δρόμου, για τοποθέτηση έξυπνων παγκακίων, για διαδικτυακή διαφήμιση των καταστημάτων”, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Εμείς είχαμε βάλει και κάποια έργα ύδρευσης – αποχέτευσης κυρίως για το κομμάτι της οδού Χίου που έχει μεγάλα προβλήματα”. Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας τέλος πως, “Δεν είναι οι παρεμβάσεις οι δικές μας τόσο μεγάλες, αλλά πιο πολλές είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα καταστήματα”.

Συζήτηση επί των βασικών παρεμβάσεων

Υπενθυμίζεται ο βασικός σκελετός των παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών οδών της Ερμούπολης, όπως είχε γνωστοποιηθεί στην τεχνική έκθεση με την οποία είχε ζητηθεί η χρηματοδότηση για τη Σύρο, αναφορικά με τις οποίες θα πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές: Αντικατάσταση των υπαρχόντων υλικών με σύγχρονα ψυχρά υλικά επίστρωσης, σε συνδυασμό με την βελτίωση της εικόνας των βασικών οδών, ώστε να συμβαδίζει με την σύγχρονη εικόνα της Ερμούπολης, αλλά και την μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του οδοστρώματος και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Δημιουργία «νησίδων» για την ανάπαυση των διερχομένων. Τοποθέτηση - ανάρτηση ελαφριών κατασκευών εν είδη σκιάστρων – γλυπτών κατά μήκος των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, υπερκείμενα του επιπέδου κίνησης των πεζών. Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού οδοφωτισμού και φωτισμού της περιοχής παρέμβασης της πόλης, με νέα φωτιστικά σώματα, νέας τεχνολογίας. Τοποθέτηση σύγχρονων και καλαίσθητων στοιχείων για την προστασία των πεζόδρομων από την παράνομη διέλευση οχημάτων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ανακλινόμενων μπαρών με βυθιζόμενα κολονάκια. Δημιουργία δημόσιων τουαλετών στην αρχή περίπου της οδού Χίου και συγκεκριμένα επί του δημοτικού κτιρίου στην οδό Πελοποννήσου, συμπληρωματικά με τις πρόσφατα ανακαινισμένες δημόσιες τουαλέτες επί της οδού Ανάφης. Εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τοποθέτηση «έξυπνων» παγκακίων. Τα «έξυπνα» παγκάκια, πέρα από την προφανή τους χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών προσφέρουν και μια σειρά έξυπνων, καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών. Ενιαία σήμανση καταστημάτων για την απόκτηση κοινής ταυτότητας συμμετοχής στο Open Mall και παρεμβάσεις αισθητικής βελτίωσης στις προσόψεις των καταστημάτων.