Προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή παραγόντων από περιοχές της Ευρώπης και εκπροσώπων από Υπουργεία της Ελλάδος

Συνέδριο για τις νησιωτικές υποδομές στη Σύρο

Συνέντευξη του Μιχάλη Ιακωβίδη και της Ρωξάνης Καργάκου από την Greek Liberties Monitor

Οι υποδομές των νησιών και η αξιοποίησή τους μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και της ύπαρξης κοινοτικών κονδυλίων θα αποτελέσει το ουσιαστικό θέμα των συζητήσεων του Συνεδρίου που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Σύρο, τον προσεχή Οκτώβρη, με τη συμμετοχή παραγόντων από νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, καθώς και με την υποστήριξη αρκετών Υπουργείων της χώρας.

Για το Συνέδριο Νησιωτικών Υποδομών μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” ο Μιχάλης Ιακωβίδης και η Ρωξάνη Καργάκου, συνιδρυτές της Greek Liberties Monitor, οι οποίοι μεριμνούν για την οργάνωση του σημαντικού διημέρου. Οι ίδιοι επισκέφθηκαν τη Σύρο προ ημερών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επαφές με τις τοπικές Αρχές, αρκετούς φορείς όπως το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με το Νοσοκομείο Σύρου, καθώς επίσης και με τους δύο Επισκόπους, στο πλαίσιο των ενεργειών τους για την καλύτερη δυνατή πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Κύριος στόχος του Συνεδρίου – όπως εξήγησαν – αποτελεί η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των νησιωτικών υποδομών και της αξιοποίησής τους, πρωτίστως, για τις ίδιες τις περιοχές και τους κατοίκους τους.

Σημειώνεται εξ αρχής πως το Συνέδριο θα γίνει σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και θα τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Τουρισμού.

Ανάκαμψη περιοχών μέσα από την αξιοποίηση υποδομών

“Επισκεφθήκαμε τη Σύρο για να γίνει ένα συνέδριο νησιωτικών υποδομών στο νησί τον Οκτώβριο του 2020. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει προ κορωνοϊού και έλαβαν μία παύση δεδομένων των συγκυριών. Όμως υπάρχει βούληση από όλους να γίνει το συνέδριο και μάλιστα τον Οκτώβριο, με τη λογική ότι θα είναι μετά την τουριστική σεζόν και θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις σχετικά με το ποιο θα είναι το μέλλον εδώ αλλά και σε γενικότερο επίπεδο” δήλωσε αρχικά ο κ. Ιακωβίδης, ο οποίος αμέσως εξήγησε πως “θα είναι ένα σχετικά κλειστό συνέδριο, διήμερο, στο οποίο θα υπάρχουν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων, τοπικοί άρχοντες και φορείς που ασχολούνται με τη νησιωτικότητα και άνθρωποι της ιδιωτικής αγοράς. Παράλληλα, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από αρκετές πρεσβείες νησιωτικών κρατών, οι οποίοι ενδιαφέρονται γι αυτήν τη θεματολογία”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε από κοινού με την κ. Καργάκου “Οι υποδομές για τα νησιά είναι ένα από τα κομβικά θέματα για την τοπική και εθνική ανάπτυξη εντός της Ευρώπης και της ΕΕ. Το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές αυτές, οι συνεργασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους, η προσέγγιση ξένων επενδυτών και οι μορφές εκμετάλλευσης θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της νησιωτικότητας”. Συμπλήρωσαν μάλιστα πως, “Όλα αυτά τα θέματα έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην εποχή μετά τον κορωνοϊό, στην οποία θέματα όπως ενδεικτικά, οι υποδομές υγείας, η αυτάρκεια τοπικών υποδομών και οι εναλλακτικές δραστηριότητες εκτός τουρισμού θα είναι κρίσιμα θέματα για την ανάκαμψη των περιοχών αυτών”.

Τέσσερις ενότητες

Ερωτηθείς ο κ. Ιακωβίδης σχετικά με τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, τόνισε πως αυτές θα αφορούν σε: α. Υποδομές /Μεταφορές (λιμάνια/ αεροδρόμια/υδατοδρόμια/ναυπηγεία), β. Ενέργεια/ Smart Islands (green and blue economies/ ΑΠΕ/ applications κ.α.), γ. Τουρισμός (θαλάσσιος, θεματικός, ιατρικός κλπ), δ. Νησιωτική Ζωή / Καθημερινότητα (υγεία /βιομηχανία /εργασία κλπ) και θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για επενδύσεις (επενδυτικά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις /ΣΔΙΤ / διεθνή κεφάλαια και κεφάλαια ΕΕ, ΕΣΠΑ κλπ).

Στόχοι του Συνεδρίου

Σαφείς υπήρξαν στις αναφορές τους σχετικά με τους στόχους του εν λόγω Συνεδρίου που θα γίνει στη Σύρο, γνωστοποιώντας τα παρακάτω: “Το συνέδριο έχει ως στόχο να συνασπίσει νησιωτικά κράτη και κράτη με νησιωτικές περιοχές ώστε με την Ελλάδα σε ηγετική θέση, να δημιουργηθεί μια συμμαχία εντός ΕΕ με στόχο την θέσπιση μιας «Μπλε Βίβλου Ανάπτυξης». Όλοι οι στόχοι θα είναι ευθυγραμμισμένοι με την πιθανή ανάπτυξη πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης για την θέσπιση σε επίπεδου ΕΕ «πακέτων νησιωτικής στήριξης» για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των νησιωτικών περιοχών εντός ΕΕ”. Επιπλέον, πρόσθεσαν πως στόχος είναι η συζήτηση για συγκεκριμένα projects και επενδύσεις στα ελληνικά και ευρωπαϊκά νησιά, όπως επίσης και η προσέλκυση και δικτύωση επενδυτικών σχημάτων και παραγόντων της αγοράς “που να ενδιαφέρονται για επένδυση στις ελληνικές νησιωτικές περιοχές”. Μάλιστα σχολίασαν πως σημαντικό είναι αυτοί οι παράγοντες της αγοράς να μπορέσουν να δικτυωθούν με τοπικούς παράγοντες αλλά και με παράγοντες της ΕΕ και της Ελληνικής κυβέρνησης.

Επαφές στη Σύρο

Οι ιδρυτές της Greek Liberties Monitor ρωτήθηκαν και για τους λόγους που επιλέχθηκε η Σύρος ως τόπος για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου Νησιωτικών Υποδομών.

“Η Σύρος είναι μία νησιωτική πρωτεύουσα κι ένα υπέροχο νησί, αναφορικά με το οποίο είναι εύκολο να πείσεις ανθρώπους από το εξωτερικό να έρθουν” σχολίασε ο κ. Ιακωβίδης, λέγοντας αμέσως πως κατά την επίσκεψή τους στο νησί έκαναν επαφές με τις τοπικές Αρχές για την αναζήτηση κατάλληλου χώρου για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ενώ συζήτησαν με τους εκπροσώπους του νησιού σε κάθε επίπεδο.

“Οι επαφές ήταν με τους τοπικούς άρχοντες και τους δύο Επισκόπους, με τον Δήμο και την Περιφέρεια, με το Εμπορικό Επιμελητήριο και ήταν όλοι θετικοί. Το Συνέδριο θα γίνει σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Στη Σύρο είχαμε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη, με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, καθώς και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η κ. Καργάκου, “Είχαμε κάνει αρκετή προεργασία με τα Υπουργεία που εμπλέκονται και συγκεκριμένα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, καθώς και το Υπουργείο Υγείας ενώ τεχνική υποστήριξη θα μας παρέχει και η Enterprise Greece”.

Υπάρχουν ευκαιρίες”

Προτού ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους, τα δύο πρόσωπα ρωτήθηκαν σχετικά με το αν προσδοκούν πως θα προκύψουν άμεσα αποτελέσματα από τις συζητήσεις του Συνεδρίου.

“Θέλουμε το Συνέδριο να έχει κάποια απτά αποτελέσματα μέσα από τη συζήτηση για πράσινη ανάπτυξη ή για τις μαρίνες και τα λιμάνια κ.α.” ανέφεραν, παρατηρώντας όμως πως, “Υπάρχει μία ανησυχία αλλά και στόχευση από όλους στο πρόβλημα του “τώρα” και προφανώς, σε μία τέτοια(!) καλοκαιρινή κι επώδυνη σεζόν που διανύουμε”. Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν “ίσως μία τέτοια θεματολογία, να θεωρήσουν αρχικά ότι δεν τους αφορά, αλλά όμως σχετικά μακροπρόθεσμα θα υπάρξει όφελος”.

Τόσο ο κ. Ιακωβίδης, όσο και η κ. Καργάκου θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι για την οικονομική ανάκαμψη των νησιών, θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως στην πραγματικότητα “υπάρχουν ευκαιρίες”.

Μάλιστα, διευκρινίζοντας περαιτέρω τη συγκεκριμένη αναφορά τους και μιλώντας με ένα παράδειγμα, οι ίδιοι σχολίασαν τα ακόλουθα: “Ας πάρουμε για παράδειγμα το Νοσοκομείο της Σύρου. Θα ανοίξουν κάποιες συζητήσεις την επόμενη ημέρα. Πλέον μία υποδομή στην υγεία είναι και υποδομή τουρισμού. Οπότε, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς αυτό θα ενσωματωθεί στη νησιωτική ζωή και πώς θα πρέπει να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, συμπλήρωσαν μάλιστα πως, “Είναι μία συζήτηση και για το πώς ιδιώτες θα μπορούν να κάνουν κάτι πάνω σε αυτό. Να μην είναι πλέον τόσο δύσκολο.

Επίσης, εν μέσω πανδημίας μπορεί να είναι μία καλή αφορμή για το πώς μπορεί να είναι ο ιατρικός τουρισμός στα νησιά. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες να γίνουν δομές εδώ και αυτές να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη πχ ιατρικού τουρισμού”.

Κλείνοντας την ενημέρωσή τους για το Συνέδριο, θέλησαν να επαναλάβουν πως, “Είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συζητήσεις που θα είναι ωφέλιμες για τα νησιά”.