Εν αναμονή τελεί το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Βαθύ σκοτάδι για το μέλλον του πολιτισμού

Έντονο προβληματισμό στους δημότες και τους επισκέπτες της Σύρου, τόσο σε αυτούς που παράγουν και προσφέρουν πολιτισμό όσο και σε εκείνους που κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, έχει προκαλέσει η ελλιπής ενημέρωση και η σιγή ιχθύος που τηρείται μέχρι σήμερα από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης σχετικά με το φετινό πολιτιστικό στίγμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός ότι σε άλλα νησιά του νομού (πχ. Άνδρος, Μύκονος) έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση ενός πακέτου εκδηλώσεων, μικρότερης εμβέλειας και διάρκειας λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, η Σύρος παραμένει σε στάση αναμονής χωρίς καμία ανακοίνωση από τους υπεύθυνους για το «τι μέλλει γενέσθαι» στον τομέα του πολιτισμού.

Δεδομένης της κατάστασης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση των δράσεών τους, πολλοί διοργανωτές προέβησαν στην ακύρωση των φετινών εκδηλώσεών τους, που θα αποτελούσαν μέρος του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020». Βέβαια, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που περιμένουν το «πράσινο φως» και αναζητούν λύσεις για να καταφέρουν να ενισχύσουν με το έργο τους το όποιο πολιτιστικό προϊόν του νησιού, είτε αναπροσαρμόζοντας το προκαθορισμένο πρόγραμμά τους, είτε δημιουργώντας από το μηδέν καινούρια πρότζεκτ, που θα τηρούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ωστόσο τα αναπάντητα ερωτηματικά που έχουν πληθύνει και πλανώνται στον αέρα μέχρι και σήμερα (αρχές Ιουλίου) θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο και δε βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να σχηματίσουν μία σαφή εικόνα για το αν η Σύρος οδηγηθεί τελικά στον πολιτιστικό «μαρασμό» της, χάνοντας –τουλάχιστον για τη φετινή θερινή σεζόν- τη φήμη που διατηρεί χρόνια ως το λεγόμενο «νησί του πολιτισμού».

Η πολιτιστική παρουσία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αποτέλεσε ένα από τα ποικίλα θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο δια ζώσης -μετά από τέσσερις μήνες- δημοτικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων και μεταδόθηκε απευθείας μέσω του διαδικτύου.

Ν. Λειβαδάρας: «Δε θέλουμε το νησί να πέσει σε μαρασμό, αλλά αγωνιούμε»

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας αναφέρθηκε στο σοβαρό πλήγμα που υπέστη το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου εξαιτίας της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει κάποιες από τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη σχεδιαστεί, μόλις  δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και οδηγίες από την κεντρική διοίκηση. Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, έθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με τις εκδηλώσεις. Όπως τόνισε «κανείς μας δε θέλει το νησί να πέσει σε μαρασμό, όμως δεν παύουμε να αγωνιούμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι εκδηλώσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία κατοίκων και επισκεπτών». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ιδέα να εξεταστεί το θέμα πιο σφαιρικά μέσω της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και της ΚΕΔΕ. Για το λόγο αυτό, ο κ. Λειβαδάρας επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος, δηλώνοντας εξίσου προβληματισμένος, διαβεβαίωσε πως θα προσπαθήσει μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να λάβει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. «Ο κ. Καμπουράκης προχώρησε σε κάποιες κινήσεις από κοινού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και περιμένουν από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα κάποιες διευκρινίσεις», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο σχετικά με αυτό το θέμα, αφού αρκέστηκε στο να επαναλάβει όσα προηγουμένως έθεσε ο κ. Λειβαδάρας. «Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος έχουν ματαιωθεί ορισμένες εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ, εικαστικά και θεατρικές παραστάσεις αλλά εδώ θέλω να επισημάνω πως αν αποφασιστεί ότι είμαστε έτοιμοι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων από αύριο άμεσα μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες διοργάνωσης σημαντικών εκδηλώσεων όπως αυτή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και άλλων», είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι τα φεστιβάλ, οι εικαστικές εκθέσεις και οι θεατρικές παραστάσεις δεν είναι «ορισμένες εκδηλώσεις», καθώς αποδεδειγμένα αποτελούν διαχρονικά το 70% -τουλάχιστον- του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Θ. Μενδρινού: «Άλλοι νησιωτικοί δήμοι άφησαν το στίγμα τους»

Οι ανωτέρω τοποθετήσεις δεν κάλυψαν τη δημοτική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού η οποία ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων, που ο Δήμος θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των διοργανώσεων.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρειάζεται από όλους μας υπευθυνότητα και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στον όποιο σχεδιασμό του Δήμου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι δυνατόν ούτε θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και φεστιβάλ στο σύνολό τους. Ωστόσο, έχουμε φτάσει στον μήνα Ιούλιο και δεν υπάρχει ακόμα καμία ανακοίνωση από τον Δήμο», σημείωσε η κ. Μενδρινού, εξηγώντας ότι αρκετός κόσμος της Σύρου, αλλά και αρκετοί επισκέπτες ζητούν να ενημερωθούν για την πραγματοποίηση ή μη εκδηλώσεων στο νησί. Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκδηλώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από άλλους νησιωτικούς δήμους, όπως οι Δήμοι Άνδρου, Μυκόνου και Ύδρας. «Έστω και με αυτό το μικρό πρόγραμμα, κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους», υποστήριξε η κ. Μενδρινού, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της στην άσκηση πίεσης για τη λήψη μίας γενικότερης απόφασης από την ΠΕΔ, η οποία πιθανόν να άλλαζε τα σχέδια των Δήμων που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί και μεριμνήσει, ακολουθώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα. Καταλήγοντας, πρότεινε την –κατ’ εξαίρεση- δωρεάν παραχώρηση των μικρών εκθεσιακών χώρων της Άνω Σύρου σε επιχειρηματίες και τοπικούς καλλιτέχνες προκειμένου να δοθεί άλλη εικόνα στον οικισμό και τους επισκέπτες τους, ενώ προσέφερε και την προσωπική βοήθειά της προκειμένου το Δημαρχιακό Μέγαρο να λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος τα σαββατοκύριακα. «Το Δημαρχιακό Μέγαρο και το Θέατρο Απόλλων είναι δύο βασικοί χώροι, που επιλέγουν οι επισκέπτες να δουν και να γνωρίσουν. Έχει ανακοινωθεί ότι το Μέγαρο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και όλο τον Αύγουστο. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εγώ είμαι σε θέση να βοηθήσω, όπου χρειάζεται, προκειμένου να υπάρχει η ορθή λειτουργεία του χώρου», επεσήμανε η κ. Μενδρινού.