Πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τέσσερις μήνες “παύσης”, λόγω κορωνοϊού

Υποβάθμιση σοβαρών θεμάτων σε μία χαοτική συνεδρίαση

Σε μία εξάωρη, χαοτική και απόλυτα κουραστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “θάφτηκαν” ορισμένες σύντομες ενημερωτικές αναφορές για σοβαρά θέματα και υποθέσεις της Σύρου, με την πρώτη - δια ζώσης - συνεδρίαση των αιρετών μελών μετά το διάστημα των απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, να έμοιαζε ξεκούρδιστη και αποδιοργανωμένη.

Θέματα μείζονος σημασίας για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχασαν την αξία τους σε έναν κύκλο αναλυτικών απολογισμών και τοποθετήσεων, καθώς η Δημοτική Αρχή και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης επέλεξαν την οδό των αλληλοκατηγοριών και των αντεγκλήσεων, αντί του παραγωγικού διαλόγου.

Η αδυναμία φροντίδας τήρησης μίας ουσιαστικής διαδικασίας συνεδρίασης από πλευράς προέδρου, επέτρεψε αλλά και διαμόρφωσε μία ανιαρή εικόνα Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν είχε να προσφέρει τίποτα θετικό για τους δημότες.

Η υποβάθμιση του ανώτατου συλλογικού αποφασιστικού οργάνου και του ρόλου των μελών του, ήρθε ως αποτέλεσμα του κακού προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής, η οποία αντί να επιλέξει έναν ουσιαστικό τρόπο ανάδειξης των πεπραγμένων της κατά το διάστημα του κορωνοϊού προς ενημέρωση – κατά κύριο λόγο - των δημοτών(!), στράφηκε στην κατεύθυνση των απαντήσεων προς την αντιπολίτευση, με φόντο τα δελτία Τύπου της μείζονος μειοψηφίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρόσφατου παρελθόντος, που κατηγορούσαν τη Δημοτική Αρχή για ανυπαρξία και απραξία.

Προς επιβεβαίωση του σημερινού ρεπορτάζ, έρχεται η καταγραφή της συνεδρίασης της Παρασκευής σε video, η οποία ξεκίνησε από τις έξι το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα και η οποία έχει αναρτηθεί στο site της “Κοινής Γνώμης”. Η δια ζώσης συνεδρίαση έγινε στον χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς υπήρξε η δωρεάν διάθεση του εξοπλισμού για τη δυνατότητα live μετάδοσης του ΔΣ.

Κανένα “φρένο” από τον πρόεδρο σε αντεγκλήσεις στο στάδιο των ανακοινώσεων

Ειδικότερα, η διαδικασία της συνεδρίασης ξέφυγε κατά πολύ του προβλεπόμενου χρόνου για το στάδιο των ανακοινώσεων, αφού ο πρόεδρος, Γιάννης Κεράνης επέτρεψε στους αιρετούς να πλατειάζουν σχολιαστικά, αλλά και να επιδιώκουν να απαντούν και να ανταπαντούν επί προσωπικού, γεγονός που οδήγησε στην ολοκλήρωση αυτού του πρώτου κύκλου της συνεδρίασης αφότου συμπληρώθηκαν τρεις ώρες, δηλαδή μετά τις εννέα το βράδυ.

Μάλιστα ο κ. Κεράνης θυμήθηκε ακριβώς στις τρεις ώρες, να παρατηρήσει δια μικροφώνου, προς τους δημοτικούς συμβούλους, πως “ξεφεύγουν από το θέμα”, έχοντας όμως ο ίδιος επιτρέψει όλες αυτές τις ώρες διάφορες τοποθετήσεις άκρως ή και αποκλειστικά σχολιαστικού ύφους. Συγκεκριμένα, πέραν του όποιου απολογισμού έκαναν σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι ίδιοι έκαναν και καυστικές αναφορές απέναντι στη μείζονα αντιπολίτευση αναφορικά με το περιεχόμενο των δελτίων Τύπου της, γεγονός που πυροδότησε ανάλογο ή και πιο εριστικό τρόπο απαντήσεων από τη μείζονα μειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δυστυχώς, δεν προάσπισε τη λειτουργία του οργάνου, με αποτέλεσμα, να μην αναπτυχθεί διάλογος ουσίας για θέματα που “καίνε” το νησί.

Η εξαιρετικά κουραστική και πολύωρη συνεδρίαση ανέδειξε στον απόλυτο βαθμό πως ο συγκεκριμένος τρόπος αναφοράς και παρουσίασης των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το διάστημα της πανδημίας, δεν ήταν ο κατάλληλος, αφού δεν στόχευε στην ενημέρωση των δημοτών, αλλά στην εκτόξευση... απαντήσεων προς την αντιπολίτευση με φόντο τις αναφορές της περί “πολιτικής ανεπάρκειας”.

Ως εκ τούτου, χρήσιμο θα ήταν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή να επέλεγαν ή να επιλέξουν στο εξής την πραγματοποίηση μονοθεματικών συνεδριάσεων για την παρουσίαση πεπραγμένων, ή ακόμη καλύτερα να προτιμήσουν ως κατάλληλο τρόπο την πραγματοποίηση συνεντεύξεων Τύπου.

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε δε, όσο όμως και με τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης και ορισμένων μελών της που μετέτρεψαν τη συνεδρίαση σε καφενείο... “οπαδικής” αντιπαράθεσης, άξιες αναφοράς είναι οι παρατηρήσεις τόσο της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Θωμαής Μενδρινού, όσο και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη.

Ειδικότερα, η κ. Μενδρινού καυτηρίασε το γεγονός πως για τρεις ώρες, οι αιρετοί επιχειρούσαν να αποδείξουν “ποιος είναι καλύτερος από τον άλλο”, χωρίς – όπως υπογράμμισε εμφανώς απογοητευμένη – να ασχολείται το σώμα ενωμένο, για το “πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση που έρχεται στην αγορά”.

Σε παρόμοιο τόνο και και ο κ. Καΐλης μετά από πολύωρη υπομονή και αναμονή, άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του συμβουλίου στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, λέγοντας πως δεν υπάρχει σεβασμός από πλευράς μεγάλων παρατάξεων προς το αποφασιστικό σκέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε, πως, αμέσως μετά το στάδιο των ανακοινώσεων, ακολούθησαν οι ερωτήσεις αιρετών, καμία εκ των οποίων δεν απαντήθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση λόγω χρόνου, με τον πρόεδρο να ανακοινώνει μάλιστα πως οι απαντήσεις αυτών θα έρθουν σε επόμενη συνεδρίαση.

Υποβαθμίστηκαν κορωνοϊός, αεροδρόμιο και στρατόπεδο

Μία ριζικά διαφορετική εικόνα συγκριτικά με αυτήν που έχει δείξει ως σήμερα, παρουσίασε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας στη δια ζώσης συνεδρίαση, έχοντας σαν “πυξίδα” του, την αναφορά πως “τελείωσε η περίοδος χάριτος για τη Δημοτική Αρχή”, όπως είχε αναφέρει η μείζονα μειοψηφία, αλλά και πως όπως θέλησε να απαντήσει ο ίδιος απέναντι στην αντιπολίτευση, “τελείωσε και η σιωπή”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λειβαδάρας μέχρι σήμερα έχει κινηθεί σε δύο άκρα όσον αφορά τη στάση του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού μέχρι πρότινος σπανίως μιλούσε, διατηρώντας μάλιστα εξαιρετικά χαμηλούς τόνους στις δημόσιες αναφορές και την ενημέρωσή του για θέματα του νησιού, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανέβασε τους τόνους, θέλοντας να δώσει απαντήσεις απέναντι σε όλες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε “αδαείς” όσους αιρετούς της μείζονος μειοψηφίας, τον κατηγόρησαν αυτό το διάστημα στα social media για αναισθησία απέναντι στις έκτακτες συνθήκες, θέλοντας να οδηγήσουν σε συνειρμούς σχετικά με την ιδιότητά του όταν ήταν ιατρός στο Νοσοκομείο Σύρου, παραπέμποντας τους ίδιους στην ετυμολογική αναφορά των λέξεων αναισθησιολόγος και ανανηφολόγος και τονίζοντάς τους πως, “γι αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα κύριοι, για να ανανήψουμε τον Δήμο από το κώμα στο οποίο τον βρήκαμε”.

Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε πρώτος και μίλησε αρκετή ώρα, θέλοντας να δώσει απαντήσεις για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με τις έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός, ενώ προχώρησε σε αναφορές για τα μέτρα που έλαβε η Δημοτική Αρχή σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και του καθολικού λουκέτου που επιβλήθηκε για λόγους δημόσιας υγείας. Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για θέματα όπως η κατάσταση στο θέατρο “Απόλλων” με το “ζωντανό” νερό που συγκεντρώθηκε προ εβδομάδων λόγω μη συντηρήσεων στο παρελθόν, ενώ θέλησε να μιλήσει και για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών, όπως και για τις προμήθειες σε εξοπλισμό για το Ενυδρείο και για συντηρήσεις στο ΑΚΔΕ. Ανάμεσα στα παραπάνω θέματα όπως και σε άλλες ανακοινώσεις για τα μέτρα στα mini bus, για την καθαριότητα των δρόμων και τη συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων πλησίον των δημοτικών κάδων, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε για τις επαφές του όσον αφορά στο αεροδρόμιο και στο στρατόπεδο, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να υποβαθμίσει ουσιαστικά κι επικοινωνιακά την αξία των ίδιων των ενεργειών του για τις πολύ σοβαρές υποθέσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο της Σύρου.

Επιπρόσθετα, η εξαιρετικά αναλυτική ενημέρωσή του για θέματα στα οποία θα μπορούσαν να αναφερθούν τα αρμόδια στελέχη της σημερινής Διοίκησης του Δήμου στις δικές τους τοποθετήσεις, αποδυνάμωσε τις όποιες αναφορές του και στο πολύ σοβαρό θέμα της διαχείρισης των κρουσμάτων στο νησί, αλλά και του τρόπου προβολής της Σύρου σε τηλεοπτικούς σταθμούς, με σκοπό την προσέλκυση κόσμου την τρέχουσα σεζόν, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ίδιος υπογράμμιζε πως η Σύρος είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς λόγω ΜΑΦ, βάσης αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ, μοριακού αναλυτή στο Γ. Νοσοκομείο και αρκετών άλλων πλεονεκτημάτων.

Δυστυχώς, ο Δήμαρχος αν κι εξ αρχής ανέφερε πως θα προχωρήσει σε μία “σύντομη ενημέρωση” για τα πεπραγμένα του Δήμου κατά το διάστημα της πανδημίας καθώς και για “ενέργειες που έχουν γίνει για προβλήματα και θέματα που αφορούν το νησί”, αντιθέτως, απασχόλησε το σώμα με αναλυτικές αναφορές, καλύπτοντας σχεδόν πλήρως την πρώτη ώρα της εξάωρης συνεδρίασης.

Στοχευμένες τοποθετήσεις για πεπραγμένα

Ακολούθως, σε στοχευμένες τοποθετήσεις προχώρησαν ορισμένα μέλη της Δημοτικής Αρχής, γνωστοποιώντας τα πεπραγμένα του Δήμου κατά το διάστημα του κορωνοϊού. Θέλοντας να αποδείξουν πως “η σημερινή Δημοτική Αρχή μπορεί να ασκήσει Διοίκηση”, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προέβησαν σε σαφή και περιεκτική ενημέρωση του σώματος για θέματα και υποθέσεις που έχουν στα “χαρτοφυλάκιά” τους και προωθήθηκαν παρά τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και τα εμπόδια στη λειτουργία των Υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο Μηνάς Αληφραγκής ενημέρωσε για θέματα έργων και καθημερινότητας, ενώ ο Ανδρέας Γιαλόγλου για υποθέσεις της ΔΕΥΑΣ που είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά και για χρηματοδοτήσεις που διεκδικούνται. Επιπλέον, η Κανδιώ Μαραγκού τοποθετήθηκε για έργα και υποθέσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου δίνοντας έμφαση σε προσπάθειες που έγιναν για να προλάβει η Σύρος λάθη σε μελλοντικά έργα στη λιμενολεκάνη της Ερμούπολης, όπως επίσης ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε για το κομμάτι της ανακύκλωσης και η Αγγελική Πρίντεζη για το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τέλος, ενημέρωση για τα θέματα Καθαριότητας έκανε ο Πέτρος Μώτος, ο οποίος έθιξε και το πρόβλημα του περιορισμένου σε αριθμό διαθέσιμου προσωπικού ενώ για τα σχολεία μίλησε η Ειρήνη Δράκου.

Χαμηλά αντανακλαστικά στη μείζονα αντιπολίτευση με ελάχιστες εξαιρέσεις

Σε έναν κύκλο επανάληψης των όσων έχουν αναφερθεί ήδη μέσω των δελτίων Τύπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας προχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Μαραγκός στην τελευταία συνεδρίαση, με τις αναφορές του προς τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να λαμβάνουν έναν εριστικό τόνο, που δεν βοήθησε στην ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου, στο στάδιο των ανακοινώσεων.

Αν και η αντιπολίτευση θα μπορούσε να εστιάσει σε σοβαρά θέματα όπως ενδεικτικά η μη εκπροσώπηση της Σύρου στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και να ζητήσει σαφείς απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή γι αυτές τις εξελίξεις, ωστόσο, αρκετοί από τους συμβούλους της που μίλησαν, εστίασαν σε θέματα ηπιότερης σημασίας ή κι έθιξαν επιδερμικά το ανωτέρω θέμα.

Κάκιστη υπήρξε δε από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης η προσέγγιση θεμάτων για τη Σύρο από εγωιστική κι εγωκεντρική σκοπιά και πολύ περισσότερο ο τρόπος προσέγγισης της προβολής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με φόντο τη συνεργασία με την Marketing Greece.

Ελάχιστες υπήρξαν οι εξαιρέσεις, που υπογράμμισαν - στο στάδιο των ερωτήσεων - σοβαρές εξελίξεις σχετικά με οικονομικά θέματα του Δήμου, όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Αθανασίου για την υπόθεση της χρέωσης των ακάλυπτων χώρων επιχειρήσεων από τον Δήμο και της σχετικής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου σχετικά με προσφυγή ιδιώτη.

Τέλος, για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, αξίζει να αναφερθεί το αίτημα του επικεφαλής, Γιώργου Μαραγκού για συνεργασία και ενημέρωση επί σοβαρών θεμάτων από τον Δήμαρχο σε τακτικότερο χρόνο, αφού όπως τόνισε μέχρι στιγμής και από την έναρξη της θητείας, αυτό έχει γίνει μόλις δύο φορές.

Ζήτησαν σοβαρότητα στις συνεδριάσεις οι πλευρές της ελάσσονος μειοψηφίας

Σε ουσιαστικό επίπεδο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στην ανωτέρω εικόνα της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας. Ειδικότερα, αιρετά πρόσωπα έκαναν λόγο για “σόου” των δύο μεγάλων παρατάξεων, την ίδια στιγμή που το νησί πρέπει να διαχειριστεί μία κρίσιμη κατάσταση λόγω κορωνοϊού.

Οι ίδιοι τόνισαν πως θα έπρεπε επί τάπητος να έθετε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος προτάσεις για τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής αγοράς και κοινωνίας σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, καυτηριάζοντας παράλληλα τις συμπεριφορές εκτόξευσης αλληλοκατηγοριών από μέλη της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Το στάδιο των ανακοινώσεων έκλεισε, με την ευχή και την παρατήρηση από την ελάσσονα μειοψηφία να μην επαναληφθεί άλλη παρόμοια “εξευτελιστική διαδικασία” συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.