Ομόφωνο ψήφισμα από τους αιρετούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην τελευταία συνεδρίασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Δήμαρχος: Έχουμε ηθική υποχρέωση να βγάλουμε ένα ψήφισμα. Το θέμα μας αγγίζει όλους

Εντονότατη οργή και αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα έχει προκαλέσει η στάση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να καταργήσει τον μουσειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και να τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος, θέμα που τέθηκε εκτάκτως στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τους αιρετούς να στηρίζουν ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας ενάντια στις ανωτέρω εξελίξεις.

Το σοβαρό ζήτημα έθεσε επί τάπητος ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας εκφράζοντας την εντονότατη αντίθεση και δυσαρέσκειά του με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς όπως εξήγησε μεταξύ άλλων, πρόκειται και για ένα μνημείο που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Ο ίδιος κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση έκδοσης ψηφίσματος το οποίο θα σταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς επίσης, στα Υπουργεία Εσωτερικών κι Εξωτερικών, με το περιεχόμενο του οποίου συμφώνησε απολύτως το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων.

Το θέμα προλόγισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης λέγοντας πως “είναι ηθική υποχρέωση να βγάλουμε σήμερα ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας σαν Δημοτική Αρχή”, με φόντο την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να καταργήσει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν μουσείο, “κίνηση” η οποία άνοιξε τον δρόμο στον Ερντογάν να ικανοποιήσει τα δικά του σχέδια, συνεχίζοντας την άκρως προκλητική στάση του.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας, αφού θα έχει συνταχθεί, θα τεθεί στη γνώση των παρατάξεων και ειδικότερα των επικεφαλής τους, προκειμένου να έχει ομόφωνο χαρακτήρα.

Την απόφαση του κ. Λειβαδάρα στήριξε το σύνολο των παρισταμένων μελών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής, με το ψήφισμα να δίδεται στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου.

Αξίζει να τονισθεί πως κυβέρνηση, πολιτικές παρατάξεις, κόμματα, φορείς αλλά και όλοι οι πολίτες της χώρας εξέφρασαν με κάθε τρόπο την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους αναφορικά με τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Ν. Λειβαδάρας: Μία πράξη που ξεπερνά τα όρια

Στη σύντομη, πλην όμως περιεκτική τοποθέτησή του για το σοβαρό θέμα που πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ειδησεογραφία, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας έκανε μνεία αρχικά στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, η οποία έδωσε το “πράσινο φως” στον Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσει τη μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος.

“Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας. Είναι έκπληξη ότι ακυρώνει την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με ειδικό διάταγμα το 1934 είχε ορίσει την Αγία Σοφία ως μουσείο. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια πράξη που ξεπερνάει τα όρια και βέβαια εμάς, τον Ελληνισμό, μας αγγίζει ακόμη περισσότερο” σχολίασε σε έντονο τόνο ο κ. Λειβαδάρας, παρατηρώντας παρακάτω μάλιστα πως, με όλες αυτές τις ενέργειες, “φαίνεται το θράσος της Τουρκίας για μια φορά ακόμη”.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος ανέφερε πως, “Όπως είπε και ο κ. Κεράνης πιστεύω κι εγώ πως έχουμε ηθική υποχρέωση να βγάλουμε ένα ψήφισμα”. Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “ Θα το συντάξω και σε συνεργασία με τους αρχηγούς των παρατάξεων θα το δούμε και θα το δημοσιοποιήσουμε”.

Ψήφισμα: Οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας

Ειδικότερα, αυτούσιο το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης για την τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, έχει ως εξής: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης: Καταδικάζει έντονα το διάταγμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος και τίθεται κάτω από τη δικαιοδοσία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας που έκρινε ως μη σύννομο το προεδρικό διάταγμα του 1934, το οποίο είχε προσδώσει καθεστώς μουσείου στο μνημείο. Η ενέργεια αυτή προκαλεί την ιστορική μας μνήμη και το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα, διαρρηγνύοντας τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη διεθνή κοινότητα. Η Αγία Σοφία, οικουμενικό σύμβολο της θρησκευτικής ελευθερίας και ποικιλομορφίας, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολλαπλότητα της θρησκευτικής κληρονομιάς, τον διάλογο και την ανεξιθρησκία. Το παρόν Ψήφισμα να σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο”.