Εκκρεμούν τελικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή του οδικού τμήματος στην περιοχή

Το 2021 το έργο αντιστήριξης στη θέση “Βούρλης”

Κατοχυρωμένη η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Τις τελικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση του έργου αντιστήριξης του δρόμου στην περιοχή “Βούρλης”, προκειμένου να δοθεί απάντηση στο μέτρο του δυνατού, σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία και ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεδομένης της απουσίας πρόσφατης ενημέρωσης μέχρι σήμερα για τη σοβαρή υπόθεση, κλήθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, όσο και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου να μιλήσει για τεχνικά ζητήματα, προκειμένου να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία το στάδιο των ενεργειών στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο Δήμος.

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως εστάλησαν συμπληρωματικά στοιχεία προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την έκδοση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων από πλευράς της, ώστε και το σχετικό έγγραφο να προωθηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να μπορέσει να ανάψει το “πράσινο φως” αναφορικά με την άδεια εκτέλεσης του έργου.

Ενόψει της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη Σύρο – όπως είχε ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κατόπιν συνάντησης του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη με την ίδια στην Αθήνα -, η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει στην ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει επί τάπητος, να συμπεριλάβει και την υπόθεση του έργου αντιστήριξης του δρόμου στην περιοχή του “Βούρλη”.

Δεδομένων των αργών ρυθμών με τους οποίους φαίνεται – σήμερα - να προχωρά το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα, ρωτήθηκε ο Μηνάς Αληφραγκής να εκτιμήσει τον χρόνο της δυνατότητας έναρξης των εργασιών που το συνοδεύουν, σημειώνοντας πως αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει εντός του 2021. Μάλιστα, οι σχετικές δηλώσεις του δεν επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις του για υλοποίηση στο τέλος του 2020, οι οποίες είχαν προηγηθεί προ επταμήνου σχεδόν, όταν ο Δήμος έκανε τις κινήσεις του και ανέμενε από τότε τις σχετικές εγκρίσεις από την Περιφέρεια και το Υπ. Πολιτισμού.

Ανταπόκριση από ΠΝΑι, αναμονή για το Υπουργείο Πολιτισμού

Πιο αναλυτικά κι ερωτηθείς για τη φάση που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την προώθηση των διαδικασιών για το έργο αντιστήριξης, ανέφερε τα εξής: “Περιμέναμε να λάβουμε μία άδεια περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, τοπικά. Έχουν σταλεί όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν, περιμένουμε να μας εκδώσουν αυτή την άδεια και να σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για να έχουμε την άδεια εκτέλεσης του έργου”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Όλα αυτά εκκρεμούσαν και είχε καθυστερήσει και ο μελετητής να μας στείλει στοιχεία που έλλειπαν από τη μελέτη, με αποτέλεσμα τώρα να περιμένουμε την έγκριση από την Περιφέρεια, για να τη στείλουμε κι αυτήν στο Υπουργείο Πολιτισμού και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο έργο”. Θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, “Δεν ξεκινάμε τώρα να πάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού”, υπενθυμίζοντας εμμέσως πως οι αρχικές κινήσεις προηγήθηκαν εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες.

Σε παρόμοιο τόνο και ο Δαυίδ Διακοδημητρίου σημείωσε πως, “Περιμένουμε τους περιβαλλοντικούς όρους από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού” εξηγώντας παράλληλα, πως, από τον περασμένο Σεπτέμβρη – οπότε και είχε γνωστοποιηθεί το θέμα των σχετικών εγκρίσεων για τους περιβαλλοντικούς όρους ως σήμερα, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη από το Υπ. Πολιτισμού, παρά μόνον από την πλευρά της Περιφέρειας.

“Από το Υπουργείο Πολιτισμού όχι. Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζήτησαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία τους τα στείλαμε. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος νομίζω ότι θα προχωρήσει νωρίτερα. Ίσως τον επόμενο μήνα ή το επόμενο δίμηνο να έχει τελειώσει” ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντας παρακάτω πως, “για το Υπουργείο Πολιτισμού όμως, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Ξέρω ότι έχουν δουλειά και υπάρχουν οι γνωστές καθυστερήσεις και γι αυτό δεν μπορώ να εκτιμήσω σε πόσο χρόνο θα ανταποκριθούν”.

Σχετικά με το θέμα των καθυστερήσεων που προκύπτει από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σχολίασε πως, “Επειδή έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, πιστεύω πως δεν θα καθυστερήσουμε άλλο”, παραμένοντας όμως επιφυλακτικός όσον αφορά σε κάποια εκτίμηση για το διάστημα εντός του οποίου το Υπουργείο θα στείλει τις εγκρίσεις προς τον Δήμο.

Το Υπουργείο γνωρίζει την επικινδυνότητα

Στην εύλογη ερώτηση πως στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει επικινδυνότητα και άρα, αυτό το δεδομένο θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του τον κύριο λόγο για να “τρέξουν” οι διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Διακοδημητρίου υπήρξε σαφής: “Το θέμα της επικινδυνότητας, το έχει θίξει και το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα έχουμε και δικό τους έγγραφο που ζητά συγκεκριμένα πράγματα για την άρση επικινδυνότητας. Γι αυτόν τον λόγο έγινε και η μελέτη (σσ. για να προσδιοριστεί η καταλληλότερη παρέμβαση στο σημείο)”. Άρα, πρόσθεσε πως, “υπάρχει μία συνέχεια και δεν είναι ότι τους πήγε ξαφνικά ένας φάκελος”.

Σχετικά με το αν όλο αυτό το διάστημα έχουν ασκηθεί πιέσεις προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ο ίδιος απάντησε τα ακόλουθα: “Πίεση από εμένα δεν μπορεί να υπάρξει προς τον συνάδελφο, δηλαδή να ζητήσω να προτάξει τη δική μου υπόθεση. Αν γίνεται σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Πιθανότατα να έχει γίνει. Κι αν δεν έχει γίνει, ας γίνει έστω και τώρα”. Επανέλαβε μάλιστα πως, “Γενικά με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αργές οι διαδικασίες” εξηγώντας ακόμη πως, “για μία μελέτη που είχαμε στείλει τον Δεκέμβριο, η έγκριση ήρθε τώρα”.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε: “Σκεφθείτε ότι θα πρέπει να κάνουν εισήγηση για ένα έργο, του οποίου τη μελέτη εμείς απαιτήθηκε ένα έτος για να την εκπονήσουμε και να την έχουμε στη διάθεσή μας”.

Εξασφαλισμένη η δαπάνη για την υλοποίηση

Προ μηνών είχε αναφερθεί πως υπάρχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής να μιλήσει συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως το έργο έχει έναν προϋπολογισμό ύψους 330 χιλ. ευρώ, ο οποίος καλύπτεται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

“Γι αυτό το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Είναι μία έκτακτη επιχορήγηση που είχε δοθεί στους Δήμους σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση έχει εκταμιευθεί και τη δεύτερη δόση την έχουμε δεσμεύσει γι αυτό το έργο. Υπάρχει χρηματοδότηση και το έργο είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” ανέφερε κατηγορηματικά.

Θα προηγηθεί ο διαγωνισμός. Η υλοποίηση τέλος του 2021

Σχετικά με την αναζήτηση αναδόχου για την παρέμβαση, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε πως θα απαιτηθεί διαγωνιστική διαδικασία. “Φυσικά και θα πρέπει να γίνει ανοικτός διαγωνισμός για το έργο” ανέφερε σχετικά, ενώ ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής να διατυπώσει την άποψή του για τον χρόνο υλοποίησης του έργου, υπήρξε λακωνικός.

“Είναι ένα έργο που δεν θα εκτελεστεί φέτος. Εξάλλου πρέπει να γίνει σε περίοδο ανομβρίας επειδή θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις, να γίνουν τσιμεντοενέσεις και δεν μπορεί να γίνει τη χειμερινή περίοδο”. Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως, “Το βλέπω για του χρόνου τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο” καθώς όπως συμπλήρωσε το εν λόγω έργο “δεν μπορεί να γίνει ούτε σε περίοδο αιχμής”.

"Φρένο" στο γεωλογικό φαινόμενο

Σχετικά με το θέμα του ελέγχου της κατάστασης του δρόμου, ο κ. Διακοδημητρίου ενημέρωσε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια επιδείνωση της κατάστασης.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν έχει υπάρξει κάποια επιδείνωση το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από τότε που είχαμε κάνει αυτές τις επεμβάσεις χαμηλά, δεν είδαμε να παρατηρείται κάτι άλλο” δήλωσε, σχολιάζοντας παρακάτω πως, “Βέβαια, αυτά κανείς δεν τα γνωρίζει γιατί αυτά γίνονται απότομα. Δεν είναι ένα συνεχές φαινόμενο. Μπορεί να συμβεί κάτι και να υπάρξει μετακίνηση. Για παράδειγμα μπορεί να γίνει κάποια σεισμική δόνηση και να υπάρξει κάποια μετακίνηση. Όπως και την προηγούμενη φορά κάτι σοβαρό είχε συμβεί”.

Πάντως, υπογράμμισε πως, “Πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεωλογικό φαινόμενο το γενικότερο, το οποίο εξελίσσεται με τον χρόνο ούτως ή άλλως”, γεγονός που καθιστά ξεκάθαρο πως το έργο που έχει υποδείξει η μελέτη θα βάλει φρένο... στην εξέλιξη του.

“Ναι, θα βάλει ένα φρένο σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Άλλωστε, μιλάμε για ένα φαινόμενο που είναι γεωλογικό. Τουλάχιστον πρέπει να είναι στηριγμένος ο δρόμος σε σταθερή θεμελίωση και όχι πάνω σε μπαζώματα” σχολίασε κατηγορηματικά.

Γεμάτη ατζέντα για τη Μενδώνη

Ενόψει της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Διακοδημητρίου γνωστοποίησε πως η Τεχνική Υπηρεσία θα καταθέσει ένα υπόμνημα προς τη Δημοτική Αρχή με θέματα που κρίνεται επιβεβλημένο να συζητηθούν με την ίδια.

“Πιστεύω ότι σε αυτήν τη συνάντηση θα τεθούν πολλά ζητήματα γενικότερα για τη Σύρο και για διάφορα θέματα που απασχολούν. Μεταξύ αυτών και εκτός από την υπόθεση στου Βούρλη και τα ταφικά μνημεία, το θέμα των αδειοδοτήσεων για τα υγειονομικά καταστήματα κ.λπ.”. Πρόσθεσε δε, πως, “Εμείς θα κάνουμε ένα υπηρεσιακό σημείωμα με τα θέματα που κρίνουμε πως πρέπει να θίξει ο Δήμος σε αυτή τη συνάντηση”.

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο κ. Αληφραγκής, λέγοντας τα εξής: “Βέβαια και θα θέσουμε το συγκεκριμένο θέμα στην Υπουργό. Θα τεθεί ξεκάθαρα, όπως επίσης και το θέμα του Γυμναστηρίου των Πευκακίων, το Πολεοδομικό, τα ταφικά μνημεία, το θέμα της καθυστέρησης των αδειοδοτήσεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Αν και κάνουμε ήδη επαφές, ωστόσο θα τα θίξουμε και στην Υπουργό στη συνάντησή μας στη Σύρο. Ήδη γίνεται προεργασία στην Τεχνική Υπηρεσία για να τεθούν οργανωμένα όλα αυτά κατά την επίσκεψή της στο νησί”.

Ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επανέλαβε προς υπενθύμιση στους πολίτες ότι από το σημείο δεν επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.

“Είχαμε τοποθετήσει και νέες πινακίδες επειδή είχαν “εξαφανιστεί” οι παλιές” τόνισε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Απαγορεύεται η διέλευση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν περνά και το μικρο-λεωφορείο για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Δόξας”.