Όλες οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων συλλογικών οργάνων μέχρι σήμερα για το έτος 2020

Κινήσεις προσλήψεων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ν. Φωτεινιάς: Ο Δήμος δεν έχει προσλάβει μόνιμο προσωπικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Με προσλήψεις συμβασιούχων συνεχίζουν να καλύπτονται τα κενά στους Δήμους σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως παρομοίως και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να ενισχύονται προσωρινά οι Υπηρεσίες με σκοπό να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι δημότες, αλλά και να προχωρούν οι υποθέσεις του τόπου.

Αναφορικά με τον “χάρτη” προσλήψεων μέχρι σήμερα για το έτος 2020 κλήθηκε να τοποθετηθεί στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Υπηρεσίας σχετικά με την απόκτηση συμβασιούχων.

Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά υπογράμμισε το πρόβλημα της υποστελέχωσης δημοτικών Υπηρεσιών, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα και τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει μόνιμο προσωπικό, ο Δήμος επί της ουσίας θα συνεχίζει να δέχεται μόνον “ενέσεις” ενίσχυσης για μικρά διαστήματα.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε όσες προσλήψεις συμβασιούχων έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και όσες βρίσκονται σε “εκκρεμότητα” προς το παρόν, ενώ μίλησε συγκεκριμένα και για τις προσλήψεις 8μηνιτών μέσω του ΟΑΕΔ, οι οποίες κι έχουν καθυστερήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο ίδιος, τόνισε επιγραμματικά πως ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου και βάσει ενός συνολικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες και τις αρμόδιες Διευθύνσεις, ενώ ανέφερε πως, από τους κύριους στόχους για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί η ενίσχυση της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Προσλήψεις μέχρι σήμερα για ανάγκες του Δήμου

Αρχικά ο Νίκος Φωτεινιάς απαρίθμησε τις αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής και βάσει των οποίων έχουν γίνει προσλήψεις συμβασιούχων στον Δήμο.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε: “Έχουμε πάρει 12 άτομα για τρεις μήνες με την απόφαση 83/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στην πρόσληψη ειδικότητας πρασίνου και οδηγού. Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών μηνών και καλύπτουν συνήθως καλοκαιρινούς μήνες δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Με την 111/2020 εγκρίθηκε η πρόσληψη άλλων 3 ατόμων ΥΕ εργατών πρασίνου ξανά για τρίμηνη διάρκεια και τα συγκεκριμένα άτομα καλύπτουν ανάγκες στο κομμάτι της πυροπροστασίας.

Επίσης, έχουμε πάρει 4 υπαλλήλους με την 82/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά σε εποχικές ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το πεδίο της Καθαριότητας, επειδή εκεί δεν έχουμε προσωπικό”.

Συνέχισε την πληροφόρηση σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση των προσλήψεων, λέγοντας ακόμη πως, “Με την 56/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έχουμε πάρει 4 υπαλλήλους και λόγω του Covid-19 υπήρξε η δυνατότητα, αυτούς τους 4 που αρχικά τους είχαμε για έξι μήνες, να τους πάμε σε παράταση και να τους έχουμε για διάστημα - επιπλέον - έξι μηνών”. Όπως πρόσθεσε, “και τα συγκεκριμένα άτομα καλύπτουν πάλι ανάγκες στην Καθαριότητα”.

Συμπλήρωσε ακόμη πως έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις και για την κάλυψη αναγκών πέραν της Υπηρεσίας Καθαριότητας, γνωστοποιώντας μάλιστα και τις προσλήψεις που έγιναν και λόγω κορωνοϊού.

“Επίσης, με την 79/2020 της Οικονομικής Επιτροπής πήραμε 4 υπαλλήλους ΙΔΟΧ λόγω των κατεπειγουσών αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Η διάρκεια της σύμβασής τους ήταν για τρεις μήνες ενώ με την 80/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πήραμε 2 υπαλλήλους ΙΔΟΧ για την υποστήριξη νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Πρόκειται για άτομα σχετικά με την υποστήριξη ορισμένων υπηρεσιών του Δήμου όπως Σχολικές Επιτροπές κ.α., καθώς έχουν καθυστερήσει τα 8μηνα”.

Πέραν των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “με την 81/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πήραμε 1 άτομο για δύο μήνες στο Τμήμα Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών” ενώ εν συνεχεία, “με την 113/2020 έχουμε 8 άτομα για διάστημα διμήνου για τις ανάγκες της Καθαριότητας και του Πολιτισμού”.

Μάλιστα για τις ανάγκες του Πολιτισμού, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Ήδη έχουμε πάρει τα 4 άτομα για τον Πολιτισμό και αυτήν τη στιγμή είναι στελεχωμένο το Τμήμα του Πολιτισμού για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που προκύπτουν, ενώ έχουμε προσλάβει άλλα 2 άτομα για δίμηνο και θα προσλάβουμε 2 ακόμη – δηλαδή συνολικά 8 από 17 Αυγούστου με σύμβαση δίμηνης διάρκειας”.

Αναμονή για λίγους ακόμη συμβασιούχους

Ο κ. Φωτεινιάς ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε και τις προσλήψεις που αναμένει πλέον ο Δήμος, κάνοντας λόγο για στελέχωση στο Τμήμα Νεολαίας και Άθλησης, στο Κέντρο Κοινότητας, αλλά και στην Καθαριότητα.

“Περιμένουμε να προσλάβουμε 1 άτομο για απασχόληση δίμηνης διάρκειας για το Τμήμα Νεολαίας και Άθλησης ενώ πρέπει να πω ότι οι αυξημένες ανάγκες που έχει ο Δήμος είναι συνήθως το καλοκαίρι και ειδικότερα, από Απρίλιο μέχρι και τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, “περιμένουμε 1 άτομο για το Κέντρο Κοινότητας και είμαστε σε στάδιο αναμονής έγκρισης της πρόσληψης έξι ατόμων για την Καθαριότητα για διάστημα εξαμήνου”.

Ο ίδιος συμπερασματικά σχολίασε πως, “Τα παραπάνω έχουμε κάνει από το Τμήμα Προσωπικού για τις προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες των Διευθύνσεων των Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του ταμείου

Σχετικά με την εξασφάλιση της δαπάνης για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, ο κ. Φωτεινιάς θέλησε να επισημάνει πως αυτές γίνονται υπό την προϋπόθεση της έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων από την Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι οι συμβασιούχοι θα μπορέσουν να πληρωθούν.

“Αυτά όλα γίνονται κατόπιν αιτήσεων και αφού διαπιστώσουμε πως ο Δήμος μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία και το ΙΚΑ τους. Όλες οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο Δήμος, καθώς χρειάζεται και η σχετική βεβαίωση από την Οικονομική Υπηρεσία. Πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά ότι το οικονομικό κομμάτι μπορεί να καλυφθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε πως οι προσλήψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τις Διευθύνσεις.

“Σαφώς όλες οι προσλήψεις αφορούν σε ανάγκες των Τμημάτων του Δήμου, οι οποίες απευθύνονται με έγγραφο προς την Υπηρεσία μας. Μετά από αυτά τα αιτήματα, ζητώ από την Οικονομική Υπηρεσία να έχω τη σχετική βεβαίωση ότι μπορούμε να καλύψουμε αμοιβές και ΙΚΑ και προωθώ τις εισηγήσεις στα αρμόδια αποφασιστικά όργανα του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Υπηρεσία) προκειμένου να προχωράμε” σχολίασε ο ίδιος.

Καθυστερήσεις στα 8μηνα

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Φωτεινιάς πραγματοποίησε ξεχωριστή μνεία και στις προσλήψεις που αναμένει ο Δήμος μέσω του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενισχυθεί με συμβασιούχους που θα φθάνουν τους 100.

Σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία από τον ΟΑΕΔ, ο ίδιος ανέφερε τα ακόλουθα: “Βγήκε η απόφαση σχετικά με τα πρόσωπα των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές. Γνωρίζει ο καθένας αν έχει επιλεγεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει όταν εισάγει τους κωδικούς του taxisnet στο σχετικό πρόγραμμα. Υπήρχε η προθεσμία των ενστάσεων μέχρι την προηγούμενη Τρίτη και περιμένουμε πως σε δέκα με δώδεκα ημέρες θα ειδοποιηθούν οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ για να λάβουν ένα συστατικό σημείωμα. Στη συνέχεια, θα έλθουν στην Υπηρεσία μας και αφού προχωρήσουμε στον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα τους τοποθετήσουμε αναλόγως”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Έχουμε περιθώριο εντός ενός μήνα να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις, καθώς τα άτομα που περιμένουμε είναι περίπου 100” ενώ εκτίμησε ακόμη πως, καθώς υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος φόρτος εργασίας στις Υπηρεσίες, “μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη πιστεύω θα έχουμε κάνει τις προσλήψεις προσωπικού”.

Σταθερό πρόβλημα η υποστελέχωση

Χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς αριθμητικά στοιχεία, ο κ. Φωτεινιάς για μία ακόμη φορά έκανε αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Πρωτίστως, για τους συμβασιούχους σχολίασε πως, “Είναι απαραίτητο αυτό το προσωπικό γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω συνταξιοδοτήσεων, επειδή κάποια άτομα απομακρύνονται από την κινητικότητα και δεν έρχεται νέο προσωπικό στον Δήμο”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “στην ουσία το προσωπικό αυτό θα έρθει να στηρίξει τις ανάγκες λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου, σε όλες τις Διευθύνσεις, αλλά δεν θα είναι μόνιμο προσωπικό και δεν θα έχουν δικαίωμα υπογραφής”, παρόλα αυτά όπως πρόσθεσε, “και αυτό το προσωπικό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου”.

“Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη στελέχωση των Υπηρεσιών. Το έχω πει επανειλημμένως πως διατηρούνται οι αποφάσεις που θέλουν για κάθε πέντε αποχωρήσεις να γίνεται μία πρόσληψη και αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα” συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας παράλληλα πως, “πληροφορήθηκα πως έχουμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό στον Δήμο από το 2008”.

Υπερωρίες και παράλληλα καθήκοντα

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Φωτεινιάς ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα των υπερωριών των υπαλλήλων και αν αυτές σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να προχωρούν εργασίες στο νησί.

“Όταν απαιτηθεί και υπάρχει σχετική εισήγηση από τους προϊσταμένους και τους Διευθυντές των Τμημάτων, παίρνουν και υπερωρίες. Για παράδειγμα στην Καθαριότητα παίρνουν κάποιοι υπερωρίες σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προτάσεις των προϊσταμένων” σχολίασε λακωνικά, απαντώντας τέλος και στο θέμα της ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων.

“Μέχρι στιγμής εγώ έχω υπογράψει δύο αποφάσεις για την άσκηση παράλληλων καθηκόντων. Εξ ανάγκης πάντα και όταν ειδικευμένο προσωπικό, μπορεί να το χρειαζόμαστε και για άλλες θέσεις”. Ο Αντιδήμαρχος έκλεισε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως μέχρι σήμερα για το έτος 2020 αυτές οι αποφάσεις μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. “Φέτος για το 2020 έχω υπογράψει δύο αποφάσεις” επανέλαβε κατηγορηματικά.