Απώλειες ύψους 600 χιλ. ευρώ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την ανατροπή που προκαλεί στον προϋπολογισμό του 2020 η πανδημία

“Μαχαίρι” κόβονται οι δαπάνες λόγω κορωνοϊού

Άγνωστη μέχρι σήμερα η πορεία των συνεπειών για το δημοτικό ταμείο ενώ υπάρχει αγωνία για το επόμενο τρίμηνο

Σε περιστολή δαπανών και συγκράτηση εξόδων προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να προλάβει τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για το έτος 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ντόμινο συνεπειών στην οικονομία γενικότερα.

Το καταστροφικό πέρασμα της πανδημίας έφερε μέχρι σήμερα απώλειες κατά 600.000 ευρώ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπως αναφέρθηκε σχετικά χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας κατανόησαν τη στάση της Δημοτικής Αρχής και του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη αναφορικά με την πρόθεση περικοπής δαπανών, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα το δημοτικό ταμείο.

Η ενημέρωση έγινε από την πλευρά του κ. Πιταούλη στο πλαίσιο της έγκρισης των οικονομικών στοιχείων εκτέλεσης του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους από την Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου όλα τα μέλη της να γνωρίζουν τις νέες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να πορευθεί ο Δήμος.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου εξήγησε πως είναι αναμενόμενη η αναμόρφωση του προϋπολογισμού σε μεγάλο βαθμό με δεδομένη τη σοβαρή ανατροπή που φέρνει στον προγραμματισμό η πανδημία, ζητώντας μάλιστα από τον κ. Πιταούλη, να φέρει άμεσα αποτυπωμένη τη “συρρίκνωση” των οικονομικών του Δήμου προς έγκριση και ψήφιση στο σώμα της Οικονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, η συγκράτηση δαπανών και η μεταφορά έργων σε επόμενο χρόνο (που δεν αφορούν σε χρηματοδοτήσεις), αποτελεί “μονόδρομο” ως πολιτική επιλογή, αν ο Δήμος θέλει να διατηρήσει μία σχετική ισορροπία.

Γ. Πιταούλης: Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρη συγκυρία

Στο πλαίσιο της σφαιρικής τοποθέτησης του Γιάννη Πιταούλη κατέστη ξεκάθαρη η αγωνία που έχει αναδυθεί στην επιφάνεια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αλλά και στην πλευρά της Δημοτικής Αρχής, με τον ίδιο να σημειώνει μάλιστα πως ο κορωνοΐός έχει διαμορφώσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

“Όσον αφορά τον δημοτικό προϋπολογισμό να πω ότι είναι σε μία μοναδική συγκυρία. Δεν αντιμετωπίζουμε συχνά τέτοιου είδους καταστάσεις” σχολίασε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας μάλιστα και την προσωπική πεποίθησή που διατηρούσε την περίοδο προ κορωνοϊού.

“Προσωπικά πίστευα πως μετά από μία δεκαετία μνημονίων θα πηγαίναμε λίγο καλύτερα. Ωστόσο, η πανδημία θα προκαλέσει νέα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν την οικονομία γενικότερα και άρα και τον δικό μας προϋπολογισμό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και προσδιορίζοντας το μέγεθος της ανατροπής μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου και των απωλειών, γνωστοποίησε τα εξής: “Τα αποτελέσματα αυτά – όπως είναι αναμενόμενο – έρχονται κι επηρεάζουν και την εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού. Πρόκειται λοιπόν για μία γενική οικονομική κατάσταση που συνεπάγεται και σημαντικές απώλειες έναντι των προϋπολογισθέντων και των στόχων που είχαν τεθεί αρχικά. Στο σχετικό έγγραφο του διευθυντή όπως βλέπετε αγγίζουν τα 600.000 ευρώ όσον αφορά στα ίδια έσοδα έναντι του στόχου”.

Προσπάθειες να αντισταθμιστούν οι απώλειες

Συνεχίζοντας την ενημέρωση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Πιταούλης μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μέχρι σήμερα, η Οικονομική Υπηρεσία έχει προσπαθήσει να “σώσει” το δημοτικό ταμείο από τη ζημία.

“Αυτές τις σημαντικές απώλειες προσπαθήσαμε να τις αντισταθμίσουμε καταρχήν συγκρατώντας τις δαπάνες, με διάφορες εξοικονομήσεις που προέκυψαν από τη λειτουργία εκ περιτροπής των δημοτικών υπηρεσιών ή την αναστολή τους λόγω της πανδημίας” τόνισε αρχικά, ενώ όπως πρόσθεσε μία τρίτη σημαντική αιτία που βοήθησε “ώστε να μην εκτροχιαστεί ο δημοτικός προϋπολογισμός μέχρι σήμερα, ήταν “οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη στήριξή της τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία”.

Επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως “προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε δαπάνες σε επόμενα χρονικά διαστήματα”.

Όλα τα παραπάνω μέχρι σήμερα, έγιναν προκειμένου όπως εξήγησε να μην χάσει την ισορροπία του ο δημοτικός προϋπολογισμός.

“Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πούμε πως είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη ισορροπία καθώς αφενός πρέπει να κρατήσεις τον Δήμο σε μία ισορροπία σε μία κάποια καλή οικονομική κατάσταση κι από την άλλη πρέπει να υποστηρίξεις όσο είναι δυνατόν καλύτερα τους δημότες και να μην τίθενται νέα εμπόδια για την παραγωγή δημοτικού έργου” σχολίασε παρακάτω, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Η πανδημία επηρέασε και στο κομμάτι των εσόδων και στο κομμάτι των εξόδων, με την έννοια ότι αναγκαστήκαμε να κατεβάσουμε αρκετά τις δαπάνες για να κρατήσει ο δημοτικός προϋπολογισμός τις όποιες ισορροπίες του”.

Φρένο” προς το παρόν σε υλοποίηση μερικών έργων

Ξεχωριστή μνεία πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και για την ατζέντα των έργων που περιλαμβάνει για φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

“Σε επίπεδο τεχνικών έργων να πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα 50% σε σχέση με τον προϋπολογισμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ωστόσο, στα τεχνικά έργα πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό γι αυτά που η χρηματοδότησή τους έρχεται από δημοτικά έσοδα και στο κομμάτι που αφορά επιχορηγήσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις και γενικότερα από διάφορα χρηματοδοτικά “εργαλεία””.

Σε συνέχεια των όσων ανέφερε ο ίδιος, θέλησε να διευκρινίσει τα εξής: “Κάνοντας μία ανάλυση σε σχέση με τα στοιχεία που μας παρέχονται (σσ. από Υπηρεσία), στο πρώτο σκέλος υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δέσμευση και εννοώ στο κομμάτι που αφορά τους ίδιους πόρους και αυτό είναι καλό από τη μία πλευρά καθώς από τη στιγμή που γίνεται η δέσμευση, μπαίνουν σε μία σειρά και ακολουθούν την πορεία της υλοποίησης, ενώ από την άλλη πλευρά, έχοντας υπόψιν και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η πανδημία μάλλον θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, για τους πόρους αυτούς που έρχονται από ίδιους πόρους - ενδεχομένως -, το επόμενο διάστημα, να χρειαστεί να γίνει μία ανακατανομή”.

Σε ξεκάθαρο και απόλυτο τόνο μάλιστα, ο Γιάννης Πιταούλης σημείωσε πως, “όσο το φαινόμενο διαρκεί, τόσο περισσότερο οι συνέπειες θα είναι πιο έντονες στα οικονομικά του Δήμου”.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εξέφρασε την άποψη πως ο Δήμος θα πρέπει να προσέξει να μην περάσει σε μία φάση καθαρά λογιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, καθώς όπως τόνισε το νησί έχει ανάγκες και οι δημότες – καλώς ή κακώς – θέλουν να βλέπουν έργα.

Φόβος για μεγαλύτερες απώλειες το γ΄ τρίμηνο

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοΐού και κατά συνέπεια και σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Πιταούλης εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χαρακτηριστικά προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, “δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτό το πράγμα θα συνεχίσει και στο τρίτο τρίμηνο του έτους (των εσόδων) και πιθανότατα οι απώλειες αυτές να είναι μεγαλύτερες και να μην μείνουν στο σημείο που είναι”.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως, “ο αρχικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει κάποια έργα τα οποία είναι σε μικρότερη ωριμότητα, να μην υλοποιηθούν ακόμη έτσι ώστε να έχουμε στη συνέχεια τη δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές στις κατανομές των πόρων”.

Επιπλέον, σημείωσε πως, “Στο κομμάτι που αφορά στην Υπηρεσία της Καθαριότητας, η δέσμευση που αφορά τα χρήματα για την ανανέωση του εξοπλισμού των οχημάτων είναι σε σημαντικά μικρότερο ποσό ώστε να αντισταθμιστούν οι όποιες απώλειες” ενώ όπως πρόσθεσε, “όπως και στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν καθοριστική και σημαντική η έκτακτη επιχορήγηση που λάβαμε κι εμείς και όλοι οι Δήμοι της χώρας από την κεντρική κυβέρνηση, παρομοίως θα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική για το επόμενο διάστημα”.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως το ζήτημα της πορείας των Δήμων με φόντο την πανδημία απασχολεί έντονα και το συλλογικό όργανο της χώρας, την ΚΕΔΕ. “Ήδη αυτό τίθεται σε επίπεδο ΚΕΔΕ έτσι ώστε οι Δήμοι να μείνουν κι αυτοί όρθιοι και να συνεχίσουν να παλεύουν για να προσφέρουν έργο προς τους δημότες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχορηγήσεις για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ένα ποσό της απώλειας που φαίνεται στα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι αιρετοί, συνδέεται και με το κομμάτι των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, για τις οποίες έχουν ζητηθεί όμως επιχορηγήσεις.

“Η απόκλιση που φαίνεται οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες ο Δήμος έκανε αιτήσεις επιχορήγησης. Αυτές οι αποφάσεις ανέρχονται στο ποσό των 550.000 ευρώ, δεν είχαν εξοφληθεί ως 30/6, ωστόσο εντός του Ιουλίου και επιχορηγήθηκε οριστικά ο Δήμος γι αυτές και εξοφλήθηκαν, οπότε έχει φύγει κατά κάποιο τρόπο ένα βάρος από τον δημοτικό προϋπολογισμό” ανέφερε γενικόλογα.

Αλ. Αθανασίου: Να αποτυπωθεί η συρρίκνωση του προϋπολογισμού

Σε ουσιαστική τοποθέτηση προέβη και ο Αλέξης Αθανασίου από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης εκφράζοντας την κατανόησή του απέναντι στη στάση του Αντιδημάρχου, αλλά ζητώντας μετ΄ επιτάσεως την αποτύπωση και συζήτηση της συρρίκνωσης του δημοτικού προϋπολογισμού για το έτος 2020.

“Δεν θα διαφωνήσω σε κάτι με την ανάλυση που κάνατε. Πραγματικά είναι μία σοβαρή συζήτηση και πρέπει να γίνεται στην Οικονομική Επιτροπή” τόνισε προλογικά ο κ. Αθανασίου, λέγοντας στη συνέχεια πως, είναι θετικό το γεγονός πως το κράτος διαθέτει έκτακτες επιχορηγήσεις αυτή την περίοδο για τη στήριξη των Δήμων.

“Το β΄ τρίμηνο του 2015 είχε επιχορήγηση για κάλυψη λειτουργικών δαπανών 435.308 ευρώ. Στο εξάμηνο που μας δώσατε έχουμε 1.007.861 ευρώ και ο Δήμος έχει εισπράξει 215.732 ευρώ. Επί κ. Παπαμανώλη είχε εισπράξει 120.831 ευρώ” ανέφερε σχετικά ο δημοτικός σύμβουλος, διαπιστώνοντας μάλιστα μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. “Βλέπω μία τεράστια διαφορά στο κράτος όσον αφορά τις επιχορηγήσεις” επανέλαβε αρκετές φορές ο ίδιος, εξηγώντας πως, “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κράτος δύναται να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και πρέπει να το κάνει”.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως, “Δεν είμαι θιασώτης να λέμε ότι μας έχουν ρίξει, μας έχουν μειώσει τους ΚΑΠ κ.α.” γιατί όπως δήλωσε προς το σώμα. “Αυτά τα ξέρουμε”.

Ωστόσο, σχολιάζοντας παρομοίως με τον κ. Πιταούλη πως, “Πέρασε αυτή η δεκαετής οικονομική κρίση και μόλις πήγε ο κόσμος να πάρει μισή “ανάσα”, ήρθε ο κορωνοΐός” κατέληξε στην αναφορά πως, σήμερα, “η μεγάλη διαφορά είναι ότι το κράτος μπορεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και πρέπει να το κάνει”.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε πως δεν υπερψηφίζει την εισήγηση για το β΄ τρίμηνο όχι μόνον επειδή είχε διαφωνήσει αρχικά με τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και καθώς ο ίδιος έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη “να έρθει η αναμόρφωση της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού”.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, λέγοντας μάλιστα πως, “Θα την αποφασίσουμε αυτή τη συρρίκνωση. Είναι δεδομένη η συρρίκνωση” καθώς όπως επανέλαβε “Είμαστε 600.000 ευρώ κάτω του στόχου. Χρειάζεται να έρθει η συρρίκνωση του προϋπολογισμού για να γνωρίζουμε πλέον που πάμε”.